S szerintem már nem is a pénz a fő probléma, hanem az hogy nincs életed, szar a 12/24, rengeteg a túlóra, sok a felesleges basztatás, papírmunka, akit beviszel másnap kint van, szélmalomharc az egész.
Civil vagyok, ami én látok/hallok rendőröktől azt sajnos nem lehet belpolbűnözés nélkül leírni: A "sima" Rendőrségről írok, a TEK az más.
1. A fizetések alacsonyak, az elvárások pedig időnként hatalmasak, ezért a végrehajtó állomány próbál lelépni, aki pedig marad annak szó szerint kitapossák a belét. Eközben a tábornokok havi 1,9 milliót visznek haza, a légkondis irodában mindenféle statisztikákat gyártva, miközben a végrehajtói állomány télen ülhet a 18 fokban nyáron pedig megfőhet, mert nehogy már bekapcsolja a légkondit, spórolni kell az árammal, elég ha a parancsnoknál megy. Ez nem vonzó egy pályakezdő/váltani szándékozó számára a legtöbb esetben.
2. A rendőr jogköreinek a rendszerváltás óta történő folyamatos korlátozása/elvétele ami a bűnözői oldalról a rendőrök iránt meglévő tisztelet/félelem teljes elvesztéséhez és ezzel együtt társadalmi megbecsülés lecsökkenéséhez vezetett. Mert a bűnöző az arcába röhög, hiszen tudja, hogy bizonyos dolgokat nem tehet meg ellene a rendőr, amiket 35 éve még simán megtehetett. A bűnöző kiröhögi, az átlagcivil pedig sokszor nem mer neki szólni, mert az a válasz, hogy "nem csinálhatok semmit, csak ha már folyik a vér".
A rendőrök jogai olyan mértékben vannak korlátozva, hogy inkább ő kell féljen, ha keményebben lép fel a bűnözővel szemben, mintsem a bűnözőnek azért a tettéért aminek a végeredménye a rendőri intézkedés lett. Mert a rendőrt lazán lecsukathatják a tisztelt jogász urak nagyon hosszú évekre akár az elfogott bűnöző társai közé, még egy kisebb ügyért is, ami esetleg az elfogott bűnöző baráti köre, családja hamis tanúvallomásokkal alátámasztott+ jó ügyvédekkel megerősített "vallomására" alapul. Mert egy rendőr ugyanazért az ügyért a 3-szorosát kapja években, mint egy civil, hiszen ő a rendőr, a törvényesség őre, neki kéne jó példával elöljárni a civilek előtt, és védeni a civil társadalmat. Ami igaz, csak nem tudja megvédeni a társadalmat a bűnözőktől, amíg attól kell tartania, hogy lecsukják a határozottabb fellépése miatt. Tehát kötelesség van ezerrel, a jogköröket meg fokozatosan elvették tőle olyan szinten, hogy több félnivalója legyen, mint egy bűnözőnek. Nem egy vonzó persektíva, hogy elfogsz valakit, aztán a végén te több évet kapsz mint ő, "mert az intézkedésed nem volt arányos".
3. A korkedvezményes szolgálati nyugdíj elvétele. Ez tisztán a jelenlegi kormányzat bosszúja 2006-ért, írom ezt úgy, hogy én is a jelenlegi kormányra szavaztam 4 éve. Viszont nem tudom kinek van meg a 13 éve íródott Bayer Zsolt cikk. A szerző a 38 évesen nyugdíjba ment világbajnok paksi Neutron-kommandó tagot, Farsang Jánost emlegetve példálódzott, hogy na most aztán ezektől a léhűtő/ingyenélő stb. rendőröktől igenis azonnal elvenni a korkedvezményes nyugdíjat, meg a többiektől is (katona, tűzoltó), mert ez amúgy is egy undorító kommunista maradvány... Az tény, hogy valóban az exkomcsi országokban a legkedvezőbb nyugdíj szempontból a rendőri pálya, az oroszoknál például 12,5 év után jár nyugdíj, de ha tovább maradsz, annál magasabb lesz az összege. Viszont tudomásom szerint nyugati országokban is jár korkedvezményes nyugdíj a katonáknak,rendőröknek tűzoltóknak, szóval ez hülye példa volt Bayer részéről, de persze a cikk lényege az volt, hogy minél nagyobb ellenszenvet keltsen az olvasókban a hivatásosokkal szemben, és ne legyen nagy teljes társadalmi összefogás a nyilvánvalóan tiltakozni készülő hivatásosok mellett. És a cikk célba ért, mert korkedvezményes nyugdíj nincs, rendőrhiány viszont van. Ismerek olyan, szintén már csak volt rendőrt, aki egy 25000-es városra plusz 10 környékbeli falura egyedül adta az éjszakai szolgálatot egy pénteki napon...
Tehát civilként látva, rendőrökkel beszélve nekem nagyon szarnak tűnik az irány. Kétmilliós fizetésből élő, kamu statisztikákat gyártó tábornokok a csúcson (tisztelet minden normális kivételnek). Átképző, rövidített kiképzés leszerelési tilalom, amit lehet, hogy már feloldottak, és mégis az a vége, hogy státuszokat kell megszüntetni, hogy meglegyen a mítikus "97%-os feltöltöttség" a kamu statisztikákban. Néha javítják a hangulatot fegyverpénzzel, de ott is a parancsnok jóindulatán múlik, hogy végül megkapja-e az őrmester. Ha valamiért pikkel rá, simán megoldja, hogy ne kapjon...
Akkor még nem írtam a RIASZ-ról, aminél gyakran igen nagy felelősséggel járó munkát végző, bár kétségtelenül "aktatologató" állomány kap minimálbért, gyakran több diploma árnyékában. A lebaszást viszont ugyanúgy, vagy jobban megkapja. Nekik például az év elején jelentette be Pintér Sándor, hogy ne is számítsanak fizetésemelésre. Nem tudom felfogni ezek után, hogy mi köti őket oda.
Nem hiszem, hogy mindegyiküknek volna másodállása, amiből jól megél. Ami viszont meglep, hogy nem fognak össze, nem mer senki lépni tőlük, főleg kollektívan. A hallottak alapján őket sajnálom a leginkább.
Pedig, ha másért nem, akkor azért kéne foglalkozzanak a Rendőrökkel/Tűzoltókkal és azzal, hogy ők jól éljenek és tényleg vonzó legyen a pálya, mert az a 40-50000 szavazat baromi sokat tud számítani egy választásnál! A katonákat azért nem írom, mert ott azért már elég vonzó bérezéssel hirdetik a különböző állásokat. Plusz a katona nem bevethető például a tüntetők ellen.
Úgyhogy igencsak pozitív irányú változásokra volna szükség ahhoz, bérben, kedvezményekben, elhelyezési körülmények javításában, hogy ténylegesen vonzó legyen a rendőri hivatás, és ne kamu statisztikákat kelljen gyártani az állomány feltöltöttségről. Ez a véleményem, ami vagy törlődik innen egy ban kíséretében belpolbűnözés miatt, vagy nem...