[HUN] Rendőrség, határőrség, belbiztonság

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 497
57 282
113
Meg mindig a komoly problema a penz azert az van az elso helyen, a beosztas a masodik
Akikkel én legutóbb KR-esekkel beszéltem azt mondták annyi túlórájuk van, nincs idejük elköltenina zsetont. Ki vannak merülve, pénzük van, életük nincs. Lehet a KR speciális eset.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
6 364
10 792
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: zsolti

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
2 035
12 341
113
S szerintem már nem is a pénz a fő probléma, hanem az hogy nincs életed, szar a 12/24, rengeteg a túlóra, sok a felesleges basztatás, papírmunka, akit beviszel másnap kint van, szélmalomharc az egész.
Civil vagyok, ami én látok/hallok rendőröktől azt sajnos nem lehet belpolbűnözés nélkül leírni: A "sima" Rendőrségről írok, a TEK az más.
1. A fizetések alacsonyak, az elvárások pedig időnként hatalmasak, ezért a végrehajtó állomány próbál lelépni, aki pedig marad annak szó szerint kitapossák a belét. Eközben a tábornokok havi 1,9 milliót visznek haza, a légkondis irodában mindenféle statisztikákat gyártva, miközben a végrehajtói állomány télen ülhet a 18 fokban nyáron pedig megfőhet, mert nehogy már bekapcsolja a légkondit, spórolni kell az árammal, elég ha a parancsnoknál megy. Ez nem vonzó egy pályakezdő/váltani szándékozó számára a legtöbb esetben.
2. A rendőr jogköreinek a rendszerváltás óta történő folyamatos korlátozása/elvétele ami a bűnözői oldalról a rendőrök iránt meglévő tisztelet/félelem teljes elvesztéséhez és ezzel együtt társadalmi megbecsülés lecsökkenéséhez vezetett. Mert a bűnöző az arcába röhög, hiszen tudja, hogy bizonyos dolgokat nem tehet meg ellene a rendőr, amiket 35 éve még simán megtehetett. A bűnöző kiröhögi, az átlagcivil pedig sokszor nem mer neki szólni, mert az a válasz, hogy "nem csinálhatok semmit, csak ha már folyik a vér".
A rendőrök jogai olyan mértékben vannak korlátozva, hogy inkább ő kell féljen, ha keményebben lép fel a bűnözővel szemben, mintsem a bűnözőnek azért a tettéért aminek a végeredménye a rendőri intézkedés lett. Mert a rendőrt lazán lecsukathatják a tisztelt jogász urak nagyon hosszú évekre akár az elfogott bűnöző társai közé, még egy kisebb ügyért is, ami esetleg az elfogott bűnöző baráti köre, családja hamis tanúvallomásokkal alátámasztott+ jó ügyvédekkel megerősített "vallomására" alapul. Mert egy rendőr ugyanazért az ügyért a 3-szorosát kapja években, mint egy civil, hiszen ő a rendőr, a törvényesség őre, neki kéne jó példával elöljárni a civilek előtt, és védeni a civil társadalmat. Ami igaz, csak nem tudja megvédeni a társadalmat a bűnözőktől, amíg attól kell tartania, hogy lecsukják a határozottabb fellépése miatt. Tehát kötelesség van ezerrel, a jogköröket meg fokozatosan elvették tőle olyan szinten, hogy több félnivalója legyen, mint egy bűnözőnek. Nem egy vonzó persektíva, hogy elfogsz valakit, aztán a végén te több évet kapsz mint ő, "mert az intézkedésed nem volt arányos".
3. A korkedvezményes szolgálati nyugdíj elvétele. Ez tisztán a jelenlegi kormányzat bosszúja 2006-ért, írom ezt úgy, hogy én is a jelenlegi kormányra szavaztam 4 éve. Viszont nem tudom kinek van meg a 13 éve íródott Bayer Zsolt cikk. A szerző a 38 évesen nyugdíjba ment világbajnok paksi Neutron-kommandó tagot, Farsang Jánost emlegetve példálódzott, hogy na most aztán ezektől a léhűtő/ingyenélő stb. rendőröktől igenis azonnal elvenni a korkedvezményes nyugdíjat, meg a többiektől is (katona, tűzoltó), mert ez amúgy is egy undorító kommunista maradvány... Az tény, hogy valóban az exkomcsi országokban a legkedvezőbb nyugdíj szempontból a rendőri pálya, az oroszoknál például 12,5 év után jár nyugdíj, de ha tovább maradsz, annál magasabb lesz az összege. Viszont tudomásom szerint nyugati országokban is jár korkedvezményes nyugdíj a katonáknak,rendőröknek tűzoltóknak, szóval ez hülye példa volt Bayer részéről, de persze a cikk lényege az volt, hogy minél nagyobb ellenszenvet keltsen az olvasókban a hivatásosokkal szemben, és ne legyen nagy teljes társadalmi összefogás a nyilvánvalóan tiltakozni készülő hivatásosok mellett. És a cikk célba ért, mert korkedvezményes nyugdíj nincs, rendőrhiány viszont van. Ismerek olyan, szintén már csak volt rendőrt, aki egy 25000-es városra plusz 10 környékbeli falura egyedül adta az éjszakai szolgálatot egy pénteki napon...
Tehát civilként látva, rendőrökkel beszélve nekem nagyon szarnak tűnik az irány. Kétmilliós fizetésből élő, kamu statisztikákat gyártó tábornokok a csúcson (tisztelet minden normális kivételnek). Átképző, rövidített kiképzés leszerelési tilalom, amit lehet, hogy már feloldottak, és mégis az a vége, hogy státuszokat kell megszüntetni, hogy meglegyen a mítikus "97%-os feltöltöttség" a kamu statisztikákban. Néha javítják a hangulatot fegyverpénzzel, de ott is a parancsnok jóindulatán múlik, hogy végül megkapja-e az őrmester. Ha valamiért pikkel rá, simán megoldja, hogy ne kapjon...
Akkor még nem írtam a RIASZ-ról, aminél gyakran igen nagy felelősséggel járó munkát végző, bár kétségtelenül "aktatologató" állomány kap minimálbért, gyakran több diploma árnyékában. A lebaszást viszont ugyanúgy, vagy jobban megkapja. Nekik például az év elején jelentette be Pintér Sándor, hogy ne is számítsanak fizetésemelésre. Nem tudom felfogni ezek után, hogy mi köti őket oda.
Nem hiszem, hogy mindegyiküknek volna másodállása, amiből jól megél. Ami viszont meglep, hogy nem fognak össze, nem mer senki lépni tőlük, főleg kollektívan. A hallottak alapján őket sajnálom a leginkább.
Pedig, ha másért nem, akkor azért kéne foglalkozzanak a Rendőrökkel/Tűzoltókkal és azzal, hogy ők jól éljenek és tényleg vonzó legyen a pálya, mert az a 40-50000 szavazat baromi sokat tud számítani egy választásnál! A katonákat azért nem írom, mert ott azért már elég vonzó bérezéssel hirdetik a különböző állásokat. Plusz a katona nem bevethető például a tüntetők ellen.
Úgyhogy igencsak pozitív irányú változásokra volna szükség ahhoz, bérben, kedvezményekben, elhelyezési körülmények javításában, hogy ténylegesen vonzó legyen a rendőri hivatás, és ne kamu statisztikákat kelljen gyártani az állomány feltöltöttségről. Ez a véleményem, ami vagy törlődik innen egy ban kíséretében belpolbűnözés miatt, vagy nem...

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
1 008
5 877
113
S szerintem már nem is a pénz a fő probléma, hanem az hogy nincs életed, szar a 12/24, rengeteg a túlóra, sok a felesleges basztatás, papírmunka, akit beviszel másnap kint van, szélmalomharc az egész.
Viszonylag sűrűn járok az egyik bp-i kapitányságra. A Lindát ma is leforgathatnák ott, a padló- és falburkolatok, a nyílászárók, a bútorok... tiszta 80-as évek - persze alaposan leamortizálódva. A meló látványosan rengeteg, mindig nagy a sürgés-forgás, nem nagyon látni ott unottan kávézgató arcokat. Volt, hogy az engem kihallgató rendőr a max. 20 perces kihallgatás közben 3 további ügyet is "menedzselt", hol a csörgő telefonján, hol a benyitó kollégáival, hol utánuk ugrálva a folyosóra.

Úgy látom, hogy a rendőrségénél is rengeteg a bürokratikus meló (szerintem egy átlag titkárnő nem pötyög annyit, mint a rendőrök), nyilván sok a túlóra, fapadosak a körülmények. Rengeteg idiótával kell foglalkozniuk, ráadásul reflektorfényben (néha szó szerint).

Ha tippelnem kellene, az összes fegyveres testület körül rajtuk van a legnagyobb terhelés. (A nem fegyveres állami szektorban pedig a gyermekvédelmi szakellátás lehet hasonlóan "hálás" hivatás.)

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 497
57 282
113
Viszonylag sűrűn járok az egyik bp-i kapitányságra. A Lindát ma is leforgathatnák ott, a padló- és falburkolatok, a nyílászárók, a bútorok... tiszta 80-as évek - persze alaposan leamortizálódva. A meló látványosan rengeteg, mindig nagy a sürgés-forgás, nem nagyon látni ott unottan kávézgató arcokat. Volt, hogy az engem kihallgató rendőr a max. 20 perces kihallgatás közben 3 további ügyet is "menedzselt", hol a csörgő telefonján, hol a benyitó kollégáival, hol utánuk ugrálva a folyosóra.

Úgy látom, hogy a rendőrségénél is rengeteg a bürokratikus meló (szerintem egy átlag titkárnő nem pötyög annyit, mint a rendőrök), nyilván sok a túlóra, fapadosak a körülmények. Rengeteg idiótával kell foglalkozniuk, ráadásul reflektorfényben (néha szó szerint).

Ha tippelnem kellene, az összes fegyveres testület körül rajtuk van a legnagyobb terhelés. (A nem fegyveres állami szektorban pedig a gyermekvédelmi szakellátás lehet hasonlóan "hálás" hivatás.)
Szerintem a legnagyobb hajtás a mentőknél van, utána jönnek a rendőrök, igen.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 765
12 142
113
Bakondit is mindenki a stílusa miatt utálta, leírtam én sem kedvelem a mai napig sem, csak ahogy múlik az idő, azt be kellett látnom hogy kurva sok léhűtőt kibaszott, eltávolított, leszámolt pl. a szervezeten belüli alkoholizmussal, a semmire való kávéfőző alezredesekkel, a szakmai dolgokból amit sikerült vele megértetni, higy fontos meg szembeszállt ÉS ÉRDEKET is érvényesített pl. még a PINTÉRREL szemben is! Ezt olyan emberként írom, mint aki kint volt a bohócforradalom idején az utcán...

Azt gondoltok amit akartok, tényleg, de B. alatt volt utoljára olyan hogy a BM akart valami faszságot, az öreg meg mondta hogy NEM, azt akkor abbahagyták. Elment nyugdíjba, 2 hónapon belül pl. a műveletirányításokat át is baszták 12/24 be 24/48-ból, meg hasonlók, tudnék még mesélni de szerintem felesleges.

B. nem a munkavégző állományt basztatta, hanem a felső vezetők rettegtek tőle. Okkal.
Hát amit Bakondi a vízügyesekkel művelt (karöltve az Illés nevű idiótával) az minden volt csak nem profizmus.
Kedvencem amikor nem adott pénzt a Tiszai jégtörőknek dízelre, ezér belefagytak a nyáti kikötőbe, aztán amikor jött a jég, akkor ki kellett daruzni, ezért vizszintesen elvágták a hajót, úgy vitték el és öszeszerelték a téli kikötőben, biztosan olcsóbb volt. (2012 február)
De robbantani is imádja a jégtorlaszt, akkor is ha kell, ha nem kell, nem bízik a vizes szakemberekben akik szerint nem kellett.
De a tűzoltók is menekültek alóla minden irányban.
Érdeket érvényesített Pintérrel szemben? Biztos, de sosem a rábízott szakma érdekét. Viszont szerepelni szeret.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 497
57 282
113
Hát amit Bakondi a vízügyesekkel művelt (karöltve az Illés nevű idiótával) az minden volt csak nem profizmus.
Kedvencem amikor nem adott pénzt a Tiszai jégtörőknek dízelre, ezér belefagytak a nyáti kikötőbe, aztán amikor jött a jég, akkor ki kellett daruzni, ezért vizszintesen elvágták a hajót, úgy vitték el és öszeszerelték a téli kikötőben, biztosan olcsóbb volt. (2012 február)
De robbantani is imádja a jégtorlaszt, akkor is ha kell, ha nem kell, nem bízik a vizes szakemberekben akik szerint nem kellett.
De a tűzoltók is menekültek alóla minden irányban.
Érdeket érvényesített Pintérrel szemben? Biztos, de sosem a rábízott szakma érdekét. Viszont szerepelni szeret.
Minden fejes szeret szerepelni, a vízügybe én nem láttam bele, bármit is elhiszek onnan.