A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
48 327
92 445
113
Budapesten tartotta harmadik ülését a Magyar-Egyiptomi Katonai Vegyesbizottság...

A Magyar-Egyiptomi Katonai Vegyesbizottság (KVB) szeptember 24–25-én Budapesten megtartott, immár harmadik ülésének középpontjában a jövőbeli védelmi együttműködés irányainak meghatározása, valamint a mögöttünk álló év sikeresen megvalósított katonaszakmai programjainak értékelése állt.

A felek megerősítették, hogy Egyiptom Magyarország számára kiemelt partner, különösen a védelmi kooperáció területén. Az elmúlt években a két ország hadereje folyamatos szakmai kapcsolatot ápolt, amelyet rendszeres találkozók és konzultációk erősítettek. A megbeszélések során az is világossá vált, hogy az egyiptomi fél kiemelt figyelmet fordít a védelmi ipari együttműködési lehetőségek bővítésére; ennek kapcsán részletes tájékoztatást kapott a szakterületet érintő tavaly végbement hazai intézményi változásokról.

Az ülés zárásaként a felek aláírták a közös jegyzőkönyvet, amely nemcsak a folyamatos szakértői szintű katonaszakmai párbeszédet biztosítja, hanem számos, 2026-ra tervezett kölcsönös programot vázol fel.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
48 327
92 445
113
Izraeli felsővezetői képzés – először magyar tiszt részvételével

Virágos-Kis Sándor alezredes, a Magyar Honvédség Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnokhelyettese első magyar tisztként vett részt az izraeli Nemzetvédelmi Kollégium felsővezetői képzésén. Az egyéves program során olyan stratégiai és nemzetbiztonsági tudást szerzett, amelyet a parancsnokhelyettesi feladatai során kamatoztat.

• Tetszik
Reactions: Venom85 and arcas

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
48 327
92 445
113
HadERŐ „Hazámat szolgálom!” - 2025.09.30-i adás

A szeptember 30-i adás a tartalékos katonák mellett az MH Kiss József 86. Helikopterdandár balkáni katasztrófaelhárítási feladatokban tanúsított helytállását, valamint a fennállásuk 80. évfordulóját ünneplő tűzszerészek szolgálatát is bemutatta.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
48 327
92 445
113

A tisztképzést is átalakította a háború - Az orosz–ukrán háború tapasztalatait is be kell építeni a kutatásba és az egyetemi képzésbe ...

"Amit ma tapasztalunk a háborúban, az nem biztos, hogy egy vagy tíz év múlva is ugyanígy lesz. Ez napról napra újabb tananyagok, újabb eljárások elsajátítását igényli. "

...
Azt se feledjük, hogy nekünk négyéves képzésekben kell gondolkodnunk, vagyis egy-egy eredmény négy év múlva fog igazán jelentkezni a hallgatók tudásában, a tapasztalatok feldolgozása és átadása tehát időigényes feladat. Mindezek mellett rendkívül fontosnak tartjuk a gyakorlatorientáltságot, éppen ezért a tisztképzés elsőéves hallgatói az alapképzést követően mennek tovább a szintén gyakorlatorientált úgynevezett Egységes Gyalogostiszti Felkészítésre. Ez egy tizenkét hetes tanfolyam, amely szakaszparancsnoki feladatokra készíti fel a hallgatókat alapszinten. Az egyetem utolsó szemeszterét pedig csapatnál töltik a tisztjelöltek, így eljutnak azokhoz az alakulatokhoz is, ahová majd leendő hadnagyként várhatóan kerülni fognak.
...
Az elmúlt öt évben olyan laboratóriumaink jöttek létre, amelyek Magyarországon egyedülállóak, de nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Olyan VR-laborunk, 3D nyomtatás laborunk, drón laborunk, repülésirányító torony szimulátorunk van, amely felsőoktatási viszonylatban egész Európában is ritka.
– Ennek része a meglehetősen futurisztikus elnevezésű kibővített valóság laboratórium is?
– Igen, de ez nemcsak egy VR-szemüveg alkalmazását jelenti, hanem olyan beavatkozásra alkalmas eszközöket, amelyekkel tudunk számítógépen szimulálni egy elképzelt környezetet, miközben látjuk a valóságot is. Ennek segítségével egy harcjármű vagy bármilyen katonai eszköz, gép, fegyver karbantartása, mozgatása, szerelése, felhasználása is sokkal hatékonyabbá válik.
...
Nálunk van 3D fémnyomtató, amelyet az egyik legnagyobb ilyen technológiával foglalkozó céggel történő együttműködés révén tudtunk beszerezni, de ehhez a tudást is ide kellett hozni.
Alapvetően ezzel a technológiával olyan gépjárműalkatrészek kísérleti nyomtatása zajlik, amelyek nagy hőellenállást, nagy szakítószilárdságot igényelnek, de a későbbiekben, amennyiben erre jogi lehetőség van, megjelenhet az eljárás a gyorsan kopó fegyveralkatrészek gyártásában is.

...
– A mesterképzéseink a Ludovikán vannak és a doktori képzéseink jelentős része is ott zajlik, akárcsak a Katonai Felsővezetői Szakirányú Továbbképzés. A honvédtiszti alapképzés azonban nem itt zajlik, hanem a Hungária körúton, mert szükségesek hozzá azok a laborok és nagyobb tantermek, ahol a haditechnikai eszközök kezelésének alapjait el tudják sajátítani a hallgatók. Az elmúlt években épült laborok elhelyezése is ott volt fizikailag a legideálisabb.
A Hungária körúti épületegyüttes emellett laktanya is, ahol a katonai szocializáció jobban megvalósítható. Egyetemistáink ugyanis egy katonai szervezet, az MH Ludovika Zászlóalj égisze alá is tartoznak.
Az állami légiközlekedési alapképzési szakunk pedig azért van Szolnokon, mert annak oktatása repülőgépet és helikoptert igényel. Ott képezzük a pilótákat, a repülő műszaki szakembereket és a légiforgalmi irányítókat is.
...

A missziós hadsereg koncepcióról váltanunk kellett a regionális konfliktusra való felkészülésre. Ez milyen változásokat eredményezett a honvédségnél és a tisztek felkészítésében?

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
6 078
19 856
113
Mivel közeleg a Safe program egyik legfontosabb határideje le irni az en tippmixem ezzel elinditani egy kis eszmecserét.

Nagyon fontos leszögezni hogy én a safe programtól azt várom, hogy kimozditsa a haderőfejlesztést abból a posványos pocsojából amiben most van.

Tegyük fel, hogy az igényelt 6500milliard 100% sikerül kilobbizni és érvényes a program szabályzatának megfelelő eszközöket/szerődés tervezeteket nyújtottunk be.
Akkor az éb vágyam ez lenne:

Első sorban egy nagyobb bérelemelés és az életpáya átdolgozása a hm-ben mert ha nincs ember nincs sereg!
Én úgy tippelem hogy infrára 6500ból durván 1500m menne erre a célra ebbe kb szerintem az összes aktív és tervezet laktanyát feltudnák húzni megfelelő szintre talán még újat is tudnának nyitni, valamint fontos hidak és vasuti átrakodok építése/felújítása is bőven bele férne. Mobil eszközök, hangárok orvosi sátrak, tábori szerelő sátrak stb is bőven belefér.

Százarföld:Van egy nehéz ddt, hiányos. Reálsan én úgy látom még egy közepes dandárt tudunk magunkból ki izzadni és ezzel ki is fújt.
Nehéz ddt: Mobil légvédelem legalább :18db de jó lenne tartalék ezért 24db skyranger (ez csak a nehéz ddt egyenlőre)
-további manpads
-pöre vasuti kocsik ami tatanál ott van mindig készen annyi amennyi nehéz technikánk van
-olyan tehergépjármű amely a leopárdot elviszi a-ból b-be lehetőleg tátra alvázon ha már ennyire kezd realizálódni egy ilyen.
-Tátra teherautók ebből én innen nem tudom megsaccoloni mennyi kéne a nehez ddt-nek vagy ugy anblokk a hm-nek de ha összeségében nézzül szerintem kell majd több körben egy 400-500db
-További Műszaki/utász járművek mivel azokból kevés van.
-tartaléknak egy 20-40 lynx rendelése és ezen felül a huszárfelderítő zlj-nek egy teljes lynx zlj tokkal vonóval ami minimum 60-80db lynxet tartalmaz különféle konfigban szerintem!
-megfelelő felderítő eszközük/kurva sok drón

Közepes Dandár: itt ugye az egyik legfőbb kérdés marad e btr? tegyük fel nem és a safe program keretein belül kiválasztásra kerül az utód itt nem nevezek meg tipust.
-Apc-150-250db közötti számú (ebben benne van a ddt-nek az összes variáns ami kellenifog)
-Harckocsi legalább annyi mint a nehéz ddt-be (nem kötelező elvileg a közepes ddt-be de majd aki jobban ért hozzá helyretesz)
itt vagy be csatlakozunk a leo 2a8 üzletbe vagy szórakozunk tovább a kf51-el kérem a téteket.
-önjáró tüzérség európai tipus mint égen a csillag itt a politika fog dönteni 18-24db
-manpads ide is kell
-mobil légvédelem lehetőleg a közepes dandárt adó kerekes vagy láncos platformon.

Légvédelem/légierő: nos van van 6+1 üteg ami vagy 6x4 vagy 6x3 vaaagy 6x6 inditó konfigba vettük itt már csak az tudja aki rajta szolgál nem is lényeg de safen belül egy 2-3 üteget behúznék és össze állnék pár országgal hogy integráljunk hozzá valami faszántos össz európai rakétát.
-Nagy légvédelem hát itt nem sok opció van de egyes vélemények szerint ennek az országnak minimum ebből a kategorából 3 ütegre van szüksége álzalános ebben a kategoriában egy üteg 6 inditót tartalmaz tehát 18db (+nem ártana tartalék) van olyan vélemény is ha nagyon nincs many akkor ideiglenesen le lehet mennünk 2 ütegre de abban az esetben 8 inditós felosztásban (kb ugyanott vagyunk ki érti ezt xd)
-Laktanyák és kritikus infra védelme dronok ellen ide azzal is kibékülnék ha vennénk még skyrangert minden laktanya kap 3-4-5-6 db mérettől függően aztán azzal olják meg.
-gripenre meteor és irish-t mindegyikből egy közepes mennyiség bőven elég nem kell átesni a ló túloldalára mert ezt karban is kell tartani ami nagyon drága.
-van 18db gripen akkor jó lenne ha a 2.századot felállítanánk ebből a pénzből kene 10db? attól függ most mekkor is 1 század 12 vagy 14? ezt mindenki döntse el ha realista akarnék lenni 3 századra van szülségünk de nincs annyi pilótánk és nincs rá komoly szándék.
-145m minimum annyi hogy pótoljuk az egy elvesztett gépet és a jelenlegi flottát 5 lapátosra szereljük valamint összeálva a németekkel a fegyver integrációt és a fegyverek beszerzését ebből kifizetjük. Akár ha ez meg van rendelünk még egy 5db-ot mert eléggé ki van használvba a heli flotta.
-h225m + logisztikai csomag kibővítése és itt is a fegyver integráció valamint nem ártana +4db.
-az a mennyiségü kc-390 ami van nem elég hosszú evtizedes távon ezért akár egy kisebb tesot vehetnénk egy 3-4db ot c295 mondjuk
-Male drónok legalabb 9-12db
Ennyi jutott hirtelen eszembe ezeket szerintem a safe programból tudnánk fizetni.

Ami valszeg nem lesz safe-ben és kéne az bizony az mlrs képesség.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
6 344
16 171
113
Mivel közeleg a Safe program egyik legfontosabb határideje le irni az en tippmixem ezzel elinditani egy kis eszmecserét.

Én élnék a gyanuval, hogy egy az egyben le volt koppintva az, amit a franciák nyujtottak be, ugyanis euróra pontosan megegyezik a két osszeg. :cool:

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 439
50 223
113
Én élnék a gyanuval, hogy egy az egyben le volt koppintva az, amit a franciák nyujtottak be, ugyanis euróra pontosan megegyezik a két osszeg. :cool:
Szerintem is ugyanazt az atomtengeralattjárót és Rafale verziót fogják venni mint mi... :rolleyes:

Komolyabban: heli fegyverzet, Mistral, SAMP/T meg ATGM terén lehet egyezés sztem. Más nem igazán...

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
30 333
107 009
113

Nagyon fontos leszögezni hogy én a safe programtól azt várom, hogy kimozditsa a haderőfejlesztést abból a posványos pocsojából amiben most van.

Tegyük fel, hogy az igényelt 6500milliard 100% sikerül kilobbizni és érvényes a program szabályzatának megfelelő eszközöket/szerődés tervezeteket nyújtottunk be.
Akkor az éb vágyam ez lenne:

Első sorban egy nagyobb bérelemelés és az életpáya átdolgozása a hm-ben mert ha nincs ember nincs sereg!
Én úgy tippelem hogy infrára 6500ból durván 1500m menne erre a célra ebbe kb szerintem az összes aktív és tervezet laktanyát feltudnák húzni megfelelő szintre talán még újat is tudnának nyitni, valamint fontos hidak és vasuti átrakodok építése/felújítása is bőven bele férne. Mobil eszközök, hangárok orvosi sátrak, tábori szerelő sátrak stb is bőven belefér.

Százarföld:Van egy nehéz ddt, hiányos. Reálsan én úgy látom még egy közepes dandárt tudunk magunkból ki izzadni és ezzel ki is fújt.
Nehéz ddt: Mobil légvédelem legalább :18db de jó lenne tartalék ezért 24db skyranger (ez csak a nehéz ddt egyenlőre)
-további manpads
-pöre vasuti kocsik ami tatanál ott van mindig készen annyi amennyi nehéz technikánk van
-olyan tehergépjármű amely a leopárdot elviszi a-ból b-be lehetőleg tátra alvázon ha már ennyire kezd realizálódni egy ilyen.
-Tátra teherautók ebből én innen nem tudom megsaccoloni mennyi kéne a nehez ddt-nek vagy ugy anblokk a hm-nek de ha összeségében nézzül szerintem kell majd több körben egy 400-500db
-További Műszaki/utász járművek mivel azokból kevés van.
-tartaléknak egy 20-40 lynx rendelése és ezen felül a huszárfelderítő zlj-nek egy teljes lynx zlj tokkal vonóval ami minimum 60-80db lynxet tartalmaz különféle konfigban szerintem!
-megfelelő felderítő eszközük/kurva sok drón

Közepes Dandár: itt ugye az egyik legfőbb kérdés marad e btr? tegyük fel nem és a safe program keretein belül kiválasztásra kerül az utód itt nem nevezek meg tipust.
-Apc-150-250db közötti számú (ebben benne van a ddt-nek az összes variáns ami kellenifog)
-Harckocsi legalább annyi mint a nehéz ddt-be (nem kötelező elvileg a közepes ddt-be de majd aki jobban ért hozzá helyretesz)
itt vagy be csatlakozunk a leo 2a8 üzletbe vagy szórakozunk tovább a kf51-el kérem a téteket.
-önjáró tüzérség európai tipus mint égen a csillag itt a politika fog dönteni 18-24db
-manpads ide is kell
-mobil légvédelem lehetőleg a közepes dandárt adó kerekes vagy láncos platformon.

Légvédelem/légierő: nos van van 6+1 üteg ami vagy 6x4 vagy 6x3 vaaagy 6x6 inditó konfigba vettük itt már csak az tudja aki rajta szolgál nem is lényeg de safen belül egy 2-3 üteget behúznék és össze állnék pár országgal hogy integráljunk hozzá valami faszántos össz európai rakétát.
-Nagy légvédelem hát itt nem sok opció van de egyes vélemények szerint ennek az országnak minimum ebből a kategorából 3 ütegre van szüksége álzalános ebben a kategoriában egy üteg 6 inditót tartalmaz tehát 18db (+nem ártana tartalék) van olyan vélemény is ha nagyon nincs many akkor ideiglenesen le lehet mennünk 2 ütegre de abban az esetben 8 inditós felosztásban (kb ugyanott vagyunk ki érti ezt xd)
-Laktanyák és kritikus infra védelme dronok ellen ide azzal is kibékülnék ha vennénk még skyrangert minden laktanya kap 3-4-5-6 db mérettől függően aztán azzal olják meg.
-gripenre meteor és irish-t mindegyikből egy közepes mennyiség bőven elég nem kell átesni a ló túloldalára mert ezt karban is kell tartani ami nagyon drága.
-van 18db gripen akkor jó lenne ha a 2.századot felállítanánk ebből a pénzből kene 10db? attól függ most mekkor is 1 század 12 vagy 14? ezt mindenki döntse el ha realista akarnék lenni 3 századra van szülségünk de nincs annyi pilótánk és nincs rá komoly szándék.
-145m minimum annyi hogy pótoljuk az egy elvesztett gépet és a jelenlegi flottát 5 lapátosra szereljük valamint összeálva a németekkel a fegyver integrációt és a fegyverek beszerzését ebből kifizetjük. Akár ha ez meg van rendelünk még egy 5db-ot mert eléggé ki van használvba a heli flotta.
-h225m + logisztikai csomag kibővítése és itt is a fegyver integráció valamint nem ártana +4db.
-az a mennyiségü kc-390 ami van nem elég hosszú evtizedes távon ezért akár egy kisebb tesot vehetnénk egy 3-4db ot c295 mondjuk
-Male drónok legalabb 9-12db
Ennyi jutott hirtelen eszembe ezeket szerintem a safe programból tudnánk fizetni.

Ami valszeg nem lesz safe-ben és kéne az bizony az mlrs képesség.
Ez a 6.500 mrd kb. 2,5 x Z2026, csak hogy az arányokat lássuk. Persze a a haditechnikai eszközök árai is szépen felugrottak a 2016-2020 közti békeévekhez képest. Globális háborús hisztéria van a változó világrend miatt. Ez Európára fokozottan igaz.

Ahhoz hogy megnézzük, mire lehet jó a SAFE, figyelni kell, mire hozták létre. Elsősorban az EU hadiipari kapacitások bővítésére. Hogy az EU hadiipari kapacitás mit jelent, azt majd november végén meglátjuk, ki, mit lobbizik bele. Lehetnek meglepetések.

Tehát ebből béremelés nem lesz.
Ez alapján a laktanyarekonstrukciók vagy az infrastruktúra fejlesztések is kìvül esnek ebből a programból.

Ami a magyar kormány célja lehet a közös beszerzéseken keresztüli kedvezőbb költségű beszerzések. Tehát ha mi vennénk vmiből 50-et, az drágább lenne, mintha másik három országgal 300-at ugyanabból. A gyártótól a nagyobb volumen miatt kedvezőbb árat lehet kapni.

A másik ha ebbe a már kiépült vagy gyors ráfordítással kiépíthető (pl. Rába) magyar cégek is be tudnak kapcsolódni.

Viszont a magyar kormányt köti az adósságfék. Azaz egy új költségvetési törvény óta csak kivételes esetekben (pl. Covid leállás) nőhet a GDP arányos államadósság. Tehát hiába kedvező ez a hitel, korlátlanul nem lehet azonnal használni, csak arányosan elosztva.

Szal én nem is a honvédségi igények, hanem a hazai hadiipari lehetőségek szempontjából közelíteném meg a SAFE-t. Persze a kettő eshet egybe is.

A Skyranger, Mistral (ennek nincs magyar hadiipari vonzata, de már aláirtuk a közös beszerzést) adott, a Tatra előkészítése sztem folyamatban.
A LYNX és a nagybátyja is sanszos, főleg az e heti zalai fejlesztés kapcsán, de itt nem előfeltétel új rendelése, hanem akár nem létező új verziók kifejlesztése is lehet.
Lőszerbeszerzés, aknavetők (Hirtenberger) szintén esélyes.
Sztem martonvásári drón és műholdgyár is fog kapni a projektből.
És meglepődnék ha a hazai épülő(?) DND (RGW) és CZ gyár kimaradna a projektböl.

Magyar hadiipartól függetlenül a nagy lyuk a vállról indítható légvédelmi rakéta, itt a lengyeleket mondanám és a rakétatüzérség.
A légvédelem is elég foghíjas.

A CSG-vel elég sok luk pótolható mind a kerekes tüzérség, mind az APC-k oldaláról.

A légi szállítás oldaláról én olyan gépet gondolok, amibe a 390-eshez hasonlóan az Aero Vodochody bedolgozik. Ez meg a C27J.

Az egészben még egy kérdés van számomra. Mit akarunk az amcsiktól venni.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
30 333
107 009
113
Ezt az Európai Bizottság módosította, hogy a legnagyobb 4 tagállami hitel ne haladja meg a teljes hitelkeret 60 vagy 65%-át Ez a SAFE-n belüli szabály volt

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 369
10 518
113
Ez a 6.500 mrd kb. 2,5 x Z2026, csak hogy az arányokat lássuk. Persze a a haditechnikai eszközök árai is szépen felugrottak a 2016-2020 közti békeévekhez képest. Globális háborús hisztéria van a változó világrend miatt. Ez Európára fokozottan igaz.

Ahhoz hogy megnézzük, mire lehet jó a SAFE, figyelni kell, mire hozták létre. Elsősorban az EU hadiipari kapacitások bővítésére. Hogy az EU hadiipari kapacitás mit jelent, azt majd november végén meglátjuk, ki, mit lobbizik bele. Lehetnek meglepetések.

Tehát ebből béremelés nem lesz.
Ez alapján a laktanyarekonstrukciók vagy az infrastruktúra fejlesztések is kìvül esnek ebből a programból.

Ami a magyar kormány célja lehet a közös beszerzéseken keresztüli kedvezőbb költségű beszerzések. Tehát ha mi vennénk vmiből 50-et, az drágább lenne, mintha másik három országgal 300-at ugyanabból. A gyártótól a nagyobb volumen miatt kedvezőbb árat lehet kapni.

A másik ha ebbe a már kiépült vagy gyors ráfordítással kiépíthető (pl. Rába) magyar cégek is be tudnak kapcsolódni.

Viszont a magyar kormányt köti az adósságfék. Azaz egy új költségvetési törvény óta csak kivételes esetekben (pl. Covid leállás) nőhet a GDP arányos államadósság. Tehát hiába kedvező ez a hitel, korlátlanul nem lehet azonnal használni, csak arányosan elosztva.

Szal én nem is a honvédségi igények, hanem a hazai hadiipari lehetőségek szempontjából közelíteném meg a SAFE-t. Persze a kettő eshet egybe is.

A Skyranger, Mistral (ennek nincs magyar hadiipari vonzata, de már aláirtuk a közös beszerzést) adott, a Tatra előkészítése sztem folyamatban.
A LYNX és a nagybátyja is sanszos, főleg az e heti zalai fejlesztés kapcsán, de itt nem előfeltétel új rendelése, hanem akár nem létező új verziók kifejlesztése is lehet.
Lőszerbeszerzés, aknavetők (Hirtenberger) szintén esélyes.
Sztem martonvásári drón és műholdgyár is fog kapni a projektből.
És meglepődnék ha a hazai épülő(?) DND (RGW) és CZ gyár kimaradna a projektböl.

Magyar hadiipartól függetlenül a nagy lyuk a vállról indítható légvédelmi rakéta, itt a lengyeleket mondanám és a rakétatüzérség.
A légvédelem is elég foghíjas.

A CSG-vel elég sok luk pótolható mind a kerekes tüzérség, mind az APC-k oldaláról.

A légi szállítás oldaláról én olyan gépet gondolok, amibe a 390-eshez hasonlóan az Aero Vodochody bedolgozik. Ez meg a C27J.

Az egészben még egy kérdés van számomra. Mit akarunk az amcsiktól venni.
Na pont ez a gondolkodásmód az, ami miatt el fogjuk b*szni ezt IS.

• Tetszik
Reactions: Kávé