Csak azt felejtik el hozzá tenni, hogy:
1. Az elektromos autópark sokkal fiatalabb, mint a belső égésű
2. Ha az elektromos kigyullad, nagyon intenzíven kezd égni és semmivel sem oltod el. Ugyanis lítium fémtűz.
A németek és a "statisztikáik"... Pfff
Hát a VW konszern eddig is szart gyártott. Főnököm 1 éves "megafull extra" Tuaregje is többet áll a szervízben, mint amennyit használja... És ez egy sok tíz misis új autó...
Szóval ha a VW áttér a kínai "ne teszteljünk, minek az" metódusra, akkor nem tudom mi fog változni.
A régi kocsik nem véletlenül voltak nagyon tartósak bizonyos gyártóknál.
Tényleg Youtuben nézze meg mindenki a régi mercedeses gyári videókat, vagy akár az Opel Astra F-ét.
Egyből rá lehet jönni, hogy ezek a vasak miért vannak még 30 évesen is a közutakon, és más kortárs típusok miért nem.
Már megint ez a he
je sírás...
Az nem "megafull extra", hanem me
kafull.
Köszönöm.
"...A régi kocsik nem véletlenül voltak nagyon tartósak bizonyos gyártóknál.
Tényleg Youtuben nézze meg mindenki a régi mercedeses gyári videókat, vagy akár az Opel Astra F-ét.
Egyből rá lehet jönni, hogy ezek a vasak miért vannak még 30 évesen is a közutakon, és más kortárs típusok miért nem..."
Ha hiszed, ha nem; én megértem az autógyártókat.
Manapság lehetne igazán tartós autókat készíteni, hiszem most már megvan a felhalmozott tapasztalat, anyagminőségek, szimulációk, gyártási eljárások, stb. stb.
A múlt század második felében számos igen tartós motort gyártottak. Pedig hol voltak fejlettségben az akkori motorolajok, hol voltak a precíz üzemanyagellátó rendszerek, stb.
Egyrészt.
Másrészt viszont- talán már írtam - a mai motorok megvannak erőszakolva, lásd extrém szegény keverési arányok, kipufogógáz visszavezetés, szigorú károsanyagkibocsátási normák. Egy magyar autóipari mérnökkel levelezek. (A BMW-nél doktorált turbófeltöltésből, dolgozott az AVL-nél, jelenleg a Liebherrnél dolgozik,"végül" égéstérfejlesztésre szakosodott)
Ő írja, (nem szó szerint idézem) ahhoz, hogy a lehető leghamarabb üzemi hőmérsékletre hevüljenek a károsanyagkezelő rendszerek (katalizátor, részecskeszűrő), egészen extrém be-, pontosabban elállításban kell működnie egy mai motornak hidegen az első percben.
Azt csak én gondolom hozzá, hogy ez biztos használ a motor élettartamának?
Ráadásul a motor teljes élettartamában kell tudnia hozni a szigorú károsanyagkibocsátási normákat.
Azért ez nem volt - mai szemmel - akkora kihívás mondjuk az ötvenes években...
A normák szorításában legyen alacsony belső súrlódású is egy motor, ehhez vízhíg motorolajok kellenek (0w-20), de maradjon alacsony a kartergáz mennyisége az élettartam végén is...
Ezt a legkönnyebben viszonylag alacsony garantált élettartammal lehet garantálni - még viszonylag megfizethető áron.
"...A francia gyártónál a kishaszonjárműveket 20 évre vagy 400 ezer kilométerre tervezik..."
www.vezess.hu
Szó nincs millió kilométerekről.
S ez egy haszonjármű!
Ezek után mit várunk egy - elnézést - nyárspolgárnak szánt autótól?
Ne feledjük, hogy ellentétbe a mai autókkal régen az autók nagy része hírül nem ment el százezreket komoly alaktrész csereberék nélkül.
Nyugaton sem.
Volt a Merci, a Volvo, más autógyáraknak egy-két jobban sikerült modellje és slussz-passz.
A többi típus ugyanúgy kérte a kerékcsapágyakat, gömbfejeket, tömítéseket, kuplungokat (azokhoz az ötven lóerős motorokhoz!) mint a KGST autók, legfeljebb nem tíz-ötven ezrenként, hanem teszem azt százezrenként.
De nem 250-400 ezrenként, mint az ma teljesen hétköznapi dolog még egy rosszhírű márkánál is.
Mennyi volt 25 éve az átlagos garancia?
..hát nem öt-hét év...Jó ha kettő.
S azok az autógyárak is nagyrészt ugyanúgy életben maradtak, mint a Merci, amik kommerszet mertek gyártani.
Sőt: Pont, hogy a viszonylag extrém tartósság lett (többek között) sírja pár minőségi márkának.
A Volvo a kínaiaké lett, a SAAB sehol, az Opel a Stellantisnál.....miközben a pl. Renault olyan hulladékokat gyártott, mint pl. a 14-es, stb. és ma is létezik. (Jó, tudom, a francia állam mindig megmentette a se..ét).
...(plusz ide mindenki beírhatja a kedvenc rém márkáját, típusát)...
Ha egy autógyár "elpusztíthatatlan" konstrukciót fog fejleszteni, gyártani, akkor az első tulajok (a gyár vevői!) nem adják el, cserélik be, hanem sokáig megtartják.
Belassul a kereslet.
Ha rendre hulladékokat gyárt, az sem érdekli a mai piacot.
Az első vevőt bírja ki és/vagy megoldják gariban, oszt' zene.
De legalább olcsóbban megúszta, mint az cég, ami NASA minőséget ölt bele minden darabba.
Valami hihetetlen, hogy az a BMW, aminek legendásak voltak a motorjai mondjuk az ezredfordulón, valami hihetetlen, hogy milyen elfuserált motorokat volt képes gyártani 2000 után:
A csehek elvégezték helyettünk a piszkos munkát, és csokorba gyűjtötték a közismerten problémás motortípusokat. Szinte mindegyikről írtunk már, a lista tökéletesen egybevág a tapasztaltakkal.
totalcar.hu
2010 után - akkoriban naponta-hetente jártam Miskolcról Budapestre - az autópálya mentén az öreg 20+ éves, szanaszéthajtott kőműves/festőbrigád Fiatokon, Opeleken, stb. kívül mást nem láttál lerobbanva a leállósávban, mint az egy-két éves X-5, X6 BMW-ket.
S megsínylette a márka!?
Nem!
Sőt. Éli világát, prosperál.
Mi több, minden elfuserálása ellenére az öreg romjai mennek el annyiért, mint más márkák fele olyan idős autói (oké, mert ezek mekafullosak, meg prémiumokak).
Lásd ábra a cikkben:
www.vezess.hu
Ja; hehe, most látom:
www.vezess.hu
Visszatérve: Akkor érdemes minőséget, tartósságot gyártani!?
Nem.
Azt a keskeny mezsgyét kell eltalálni - főleg a mindig gyilkos versenyben -, ahol még nem üt vissza a rossz minőség,a csapnivaló megbízhatósság, de - látva a piac nem túl követekzetes hozzáállását - feleslegesen nem ölnek bele a minőségbe.
Az ember tökéletlen, így tökéletlen nagyobb szervezeti formációkban is, a piac fogadókészsége misztikusan kiszámíthatatlan (lásd még popslágerek, divatcikkek), s akkor ebben a közegben kéne okosnak lenni...
Szerintem.