Adott egy abnormális helyzet, mi lehet a jogszerű, törvényes megoldása?
Hátrányos helyzetű család rendszeresen látogatja a helyi közértet. Hol ezt, hol azt vesznek, de időről időre becsúszik ez-az a kabát alá, nadrágzsebbe, babakocsiba is. Szóval lopnak. Legutóbb 5-6 tábla csoki ment velük haza, a lopást a bolt kamerája is rögíztette.
A boltvezető megkeresett ezzel a problémával, én pedig azt mondtam, hogy jelentsék csak föl őket, szívesen vállalom az azonosítást. Azt a választ kaptam, hogy nem jelentik föl őket, mert a lopás kárértéke nem éri el az 50.000 Ft-ot, így az nem minősül bűncselekménynek, csak szabálysértésnek, így nincs értelme bajlódniuk vele.
A szabálysértési törvény 177. §-a szerint ilyen esetekben helyszíni bírság szabható ki - a közterület felügyelő által. Mást nem találtam. Létezik, hogy ötvenezres értékhatár (kb. 30 tyúk ára...!) alatt gyakorlatilag szabadon ellopható bármi, az elkövető legfeljebb helyszíni bírságot kockáztat, már ha éppen a közelben van egy közteres...?
A bolt most azzal próbálkozik, hogy "kitiltja" a szóban forgó családot az üzletből. Ennek végrehajtását a kasszásokra bízta a boltvezető: ha látják, hogy ezek jönnek befelé, oda kell pattanniuk és ki kell őket parancsolniuk a közértből... (Vagyonőr nincs az üzletben.) Ez a megoldás nem nagyon működik, folyamatos konfrontációkat eredményez és sejtésem szerint nem is jogszerű. Ha jól tippelem, kitiltásról csak hatóság határozhat, én, mint bolttulajdonos, nem mondhatom azt, hogy ez meg az nem jöhet be az üzletembe. Vagy igen?
Nálam még ilyen típusú zűr nem volt (amikor gyerek lop, az más tészta), a témában jártasabbakat kérdem, hogy mi lehet a megoldás ilyen helyzetben?
(A
jogszerű megoldást keresem, a
valódira nekem is vannak ötleteim...)