Nemtom. Egyre akudtabb problémának tűnik.
83 orosz régióból 68-at súlyt állítólag az üzrmanyaghiány.
Kicsit jobban beleástam magam ebbe a térképbe (
eredeti x post itt).
Ahogy azt írtam,
a térképén valamiért azt jelzi ez az ukrán illető egyre mélyebb vörös színnel, hogy a mintavétel időpontjához képest mennyire friss hírt (vagy blogbejegyzést) talált az interneten, bármilyen üzemanyagkorlátozással kapcsolatosan. Tehát minél vörösebb, annál frissebb a hír a témában. Szerintem ez már önmagában félrevezető... Na de haladjunk!
A térkép jobb alsó sarkában van egy "get the data" link, amely egy letölthető csv az adatsorral.
Letöltöttem és
feltettem kvázi-excel formában, hogy könnyebben olvasható legyen annak, aki kíváncsi.
Ebben minden sor tartalmazza (a 2022 előtti OF szubjektumaira):
- az üzemanyagkorlátozásról szóló hír/poszt linkjét a korlátozásokról (dátummal)
- (valószínűleg) a szerződéses katonák aláírási bónuszát az adott régióra (J oszlop) - fogalmam sincs, miért
- valami gyűjtést a rosszul működő mobilhálózatokról (eddig még erről nem hallottam), hasonlóan az üzemanyagos részhez
Lekattintottam pár hírt:
- Burjátia: 20 literes korlátozás, de nem minden üzemanyagra, illetve nem minden forgalmazónál (ahogy nézem, a regionális (BRK) érintett csak)
- Irkutszk: kb mint Burjátiában (szomszédos területek), ugyanakkor utánamentek egy másik cikkben és kiderült, hogy más forgalmazóknál nincs korlátozás
- Moszkva (itt a jóember se talált egy hónapnál frissebb hírt) : némely kútnál korlátozás, egyébként semmi
- Orenburg: nincs korlátozás, csak némileg felmentek az árak október elején, aztán meg vissza (tegnapi cikk)
- Szaratov: rövid időre felmentek az árak kb 10 rubellel, de nem írnak korlátozásról a linkelt hírben
- Tengermellék (ahol Vlagyivosztok van): nincs korlátozás...
A hülyéje sikeresen kihagyta például a Krímet (hiszen az
ukrajna), ahol viszont valóban
van korlátozás, de ennyi.
Jegyezzük meg, olyan üzemanyagárakkal dobálóznak, hogy például a 92-es ára a korábbi, kb 250 Ft-nak megfelelőről kilőtt pár napra 320-ra, majd utána visszament. A 95-ös meg kb +5%-kal ugyanezt játszotta meg. Egyébként a nagyon gazdag ukrajnában most épp 470-500 Ft-nak megfelelő hrivnya egy liter 95-ös.
Folytathatnám még, de minek.
Tudod, az a baj az ilyen megosztásokkal, hogy valami tehetséges csinál egy ilyen színes térképet, a félkegyelmű (/nyugati) újságíró utána - különösebb utánaolvasás nélkül - levon belőle valami következtetést, ír egy buzi szalagcímet, hogy "Oroszországban már ötszázhetvenkét régióból jelentettek problémát az üzemanyagellátással", amit utána lehoz például a cioníner.hu, azt elolvasod, utána meg ideírod, hogy "egyre
akudtabb problémának tűnik".