összeszereléssel
Ez attól függ, milyen tulajdonú a cég, illetve van-e ösztönözve a profitból további magyar befektetésre.

Illetve sikerül-e az itt letelepedett cégeknek további külföldi üzleteket elhozni, mert abból további pénzt termelnek itthonra is az adókon túl.

Pl. A CZ Hu most elsősorban külföldi megrendeléseket teljesít.

A Rheinmetall talán a 16.-ik legtöbb iparűzési adót fizeti itthon és Zalaegerszeg legnagyobb adófizetője lett. Valszeg Várpalotán is ez lesz, ahogy Gyulán az Airbus.

Szal külföldi tulajdon esetém a profit egy része külföldre megy, de marad pénz itthon is és a sok pénz, többet vonz.

Ha meg magyar a tulaj, akkor nem megy külföldre, de az meg mutyi.

Ördögi kör ez.;)
A Rheinmetall árbevétele 57 milliárd volt 2024-ben. Nem hiszem, hogy ezzel 16. legnagyobb iparűzési adót fizetné. Zalaegerszegen viszont lehet a legnagyobb cég.

A Rheinmetall árbevétele 57 milliárd volt 2024-ben. Nem hiszem, hogy ezzel 16. legnagyobb iparűzési adót fizetné. Zalaegerszegen viszont lehet a legnagyobb cég.
Vhol a zalai hírekből vettem.

Most hirtelen ezt találtam.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Venom85
A Lynx KF41 gyalogsági harcjárművek gyártása Zalaegerszegen zajlik. 2025 januárjáig 46 darab Lynxet adtak át a Magyar Honvédségnek. Emellett kutatás-fejlesztési projekt zajlik a Panther nehéz harcjármű fejlesztésében is.

Az első Lynx példányokat Németországban gyártották, elvileg előbb átadták a gyártást Zalaegerszegre, mint az eredeti tervek szerint, de még most is jön néha onnan is 1-2 gép (?). Kérdés, hogy azzal együtt értendő e ez a 46-os szám (szerintem igen, én nem tartom valószínűnek, hogy Zalaegerszegen már ennyit összeraktak volna), ami azóta nyilván gyarapodott, kérdés mennyivel...
Lassan utolérik a Gidránok számát...

• Tetszik
Reactions: Venom85
Teljesen egyetértünk, de a lynx esetében a kockáztat ás megérte úgy néz ki, és a műholdas kérdésben is bejöhet a dolog.
A műholdas projekt rohadt nagy lutri ám jelen tervezett formában. Btw, a Rheinmetall ugye benne van a 4iG ben, ennek ellenére már építik a Finn ICEYE németországi közös gyárát amiben jövőre indul az összeszerelés, és két év alatt 40 SAR műholdat akarnak csak ott a Bundes-nek legyártani. (Ja és már épül az amerikaiakkal közös optikai műholdas gyár is.) Egyáltalán nem látszik még, hogy a műholdas szolgáltatás ki venné legalább olyan szinten, hogy kijöjjön nullára.

A műholdas projekt rohadt nagy lutri ám jelen tervezett formában. Btw, a Rheinmetall ugye benne van a 4iG ben, ennek ellenére már építik a Finn ICEYE németországi közös gyárát amiben jövőre indul az összeszerelés, és két év alatt 40 SAR műholdat akarnak csak ott a Bundes-nek legyártani. (Ja és már épül az amerikaiakkal közös optikai műholdas gyár is.) Egyáltalán nem látszik még, hogy a műholdas szolgáltatás ki venné legalább olyan szinten, hogy kijöjjön nullára.
Igen olvaslak és megértettem miket írogat sz, és ezért írtam én is pont ezt mert egyetértek veled. Amúgy van olyan gondolatom, hogy a műholdak is fogyó eszközök lesznek és erre készülnek a kapacitások.

Én azt gondolom, ha saját műholdas felderítési kapacitásról van szó, ott először kezdjük el használni, utána gondolkodjunk profitabilitásban.
Ok, csak nem erről van szó, hanem piacra lépésről.
De kb szerintem az egész iskola példája a rossz működésnek. Szükség van a képességre? Igen! Erre elkezdenek egy rohadt hosszú és nagy építkezési folyamatot, ahelyett, hogy a fejlesztésbe tennék a pénzt. 6+2 kis/közepes muholdról beszélünk, ehhez nem kell óriási új üzem. Van kb két magyar cég az egyiket kiválasztják mert az a haveré, amit bekebelez a 4iG. Pénz az van szarasig, erre elkezdik betonba önteni! Ja közben a másik cég majdhogynem önerőből (némi állami és EU pályázatokon keresztül) már sokadik műholdját építi. Csak most novemberben 3 műholdat indít a C3S Kft! A 4iG Remtech meg egyetlen egyet sem állított pályára.
Nincsenek érdemi szövetségeseink, a partnerek akikkel még bohockodnak a sokadik szandeknyilatkozattal, miközben mindnek van saját műholdas cége, képessége, vagy ha nincs, lásd a Nemeteket gyorsan vesznek maguknak..
A hinta politika egyik következménye szerintem, hogy egyik oldal se feltétlen bízik igazán meg majd bennünk. A hírszerzés pedig igencsak bizalmi kérdés is..

Teljesen egyetértünk, de a lynx esetében a kockáztat ás megérte úgy néz ki, és a műholdas kérdésben is bejöhet a dolog.
Ez a kijelentés még mindig teljes mértékben légbőlkapott, főleg ha az RM-el nem békülünk ki kurvagyorsan.
Sajna mivel keresztbefeküd a kormány azon hogy gyorsan sokat keressenek az itteni befektetéseiken eléggé bedurciztak és az ide tervezett további beruházásokat (lőporgyár --> románia, lőszergyárak és robbanóanyag---> bulgária és németország) inkább elvitték máshova és ami van az sem top prioritás már náluk.
Hiába na korlátlan exportlehetőséget ígértünk nekik ezért jöttek ide...
Nem ezt kapták.

Nah, csak eljutunk végül oda ahova én és Pogány már 10 éve...
Ne vedd magadra, mert te az értelmesebb katonák közé tartozol, de azért a többségnek volt némi érzelmi vonzódása a még nem létező germán wunderwaffékhez, amiket rajzasztalról kell megrendelni háborús vészhelyzetben.
Egy nagyvolumenű projekt (lynx) még talán talán megreszkírozható de itt belenyomták a pénzt meg az időt a további halálcsillagokba is.
(hitron, HX howitzer, panther ) amit ha hagyunk a faszba nagyjából 600 millió euróval több lenne a zsebünkben és nem baszunk el 4 évet a habokba és annyi pénzt tudtunk volna kedvezőbb áron értelmesebb dolgokra fordítani...

Ez a kijelentés még mindig teljes mértékben légbőlkapott, főleg ha az RM-el nem békülünk ki kurvagyorsan.
Sajna mivel keresztbefeküd a kormány azon hogy gyorsan sokat keressenek az itteni befektetéseiken eléggé bedurciztak és az ide tervezett további beruházásokat (lőporgyár --> románia, lőszergyárak és robbanóanyag---> bulgária és németország) inkább elvitték máshova és ami van az sem top prioritás már náluk.
Nem ezt kapták.
Viszont kaptak egy első megrendelést a Lynxre,amivel kifejleszthették a referencia alapot.

Nem ezt kapták.
Mondjuk ezt nem értem, ha ok keresnek gyorsan akkor mi is keresünk velük. Akkor hol lett a probléma? Ez elege gyenge magyarázat, hegy ezért ment máshova a többi gyár.