[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

@Kávé ,@krisss ,úgy is igértem egy elmegubanc futtatást,csak úgy a magam szórakoztatására.........A haderőszervezési rovatba.
Bár az eleje az biztpol,az igazábol lehet itt is.
Mert egy rendes haderőszervezés ott kezdődik,hogy geostratégia,katonaföldrajz,geopolitika,gazdaságpolitika/iparpolitika,társadalompolitika,államszervezet.......(és baxátok+,ebből ki fog jönni,hogy miért is gumicicám a 4 tengelyesitett Bömbi M6-akármilyen hülyén hangzik,ezen a szinten van az oka.....)
Ezt az egész kupacot belegyömöszölték egy fogalomba,amit úgy hivnak,hogy
NAGY-STRATÉGIA
Elvileg a mi nagystratégiánk tiszta sor,nyugati gazdasági és védelmi szövetségi rendszerhez tartozás (ez is volt a Zplán kiinduló alapvetése).
Személyes meggyőződésem,hogy ez a nagystratégia kifejezetten jó nekünk.Még akkor is,ha a nyugati világ is tele van ökörségekkel,és jelenleg éppen egy problémás időszakát éli meg.
Azonban.........Az a fránya azonban......
Azonban ez a nagystratégiai helyzet a nyugati világ belső problémái,de főleg a mi kis Bindzsisztánunk mucsai belső viszonyai miatt koránt sem olyan szikla szilárd.Sőt,a nagysrtaégiai helyzet stabilitása esetén sem kizárt olyan fegyveres konfliktus,amitől ez a nagystratégia önmagában nem grantál védelmet.És ehez hozzájön magának a nagystratégiai helyzetnek a külső veszélyforrásai,katonai konfliktuslehetőségei.
És most ezeket kéne számbavenni.
En ebbol az elmefuttatasbol kiszalltam, nincs meghozza a szakmai tudasom hogy erdemben hozza tudjak szolni, max iszonyat nagy faszsagot mert vakon vagyok de azzal krissst meg dudit is kimelnem hogy miattam vasarnap diofat keressenek ami elbírja oket.

En ebbol az elmefuttatasbol kiszalltam, nincs meghozza a szakmai tudasom hogy erdemben hozza tudjak szolni, max iszonyat nagy faszsagot mert vakon vagyok de azzal krissst meg dudit is kimelnem hogy miattam vasarnap diofat keressenek ami elbírja oket.
Na,ne degradáld magad.....
Egyébként nem kell hozzá semmiféle extra szakmai tudás,elég hozzá a józan paraszti ész-éppen csak hideg logikával használva.

Egyelőre a századokkal kezdték meg a helyreállítást és majd egyszer bővítve lesznek zászlóaljig. Ahogy most a nagyobb kaliberű aknavetők is vissza lesznek állítva mindenhova. Szépen lépésenként mert erre futja mivel a látványpékség elviszi a pénzt.
mondjuk egy dd, az ab start semmire sem eleg.
Viszont ha csak annyira telik ki, akkor en elgondolkodnek azon, hogy inkabb a mezei gyalogsag rovasara legyen
tobb c.engineer, akik adott esetben gyal-i harcfeladatot is el tudnak latni, az ugriburgi viszont nem tud c.engineer-i feladatot.
Mindazonaltal ha nem akarsz magas sajat veszteseget, akkor lehet okulni Gazabol.
Ahogy anno is mar mondtam, a Tzahal a vilagon legjobb a varosi harcaszatban, ha netszik -ha nem, lehet okulni.
Az sosem szegyen.

• Tetszik
Reactions: fip7 and J.G.
mondjuk egy dd, az ab start semmire sem eleg.
Viszont ha csak annyira telik ki, akkor en elgondolkodnek azon, hogy inkabb a mezei gyalogsag rovasara legyen
tobb c.engineer, akik adott esetben gyal-i harcfeladatot is el tudnak latni, az ugriburgi viszont nem tud c.engineer-i feladatot.
Mindazonaltal ha nem akarsz magas sajat veszteseget, akkor lehet okulni Gazabol.
Ahogy anno is mar mondtam, a Tzahal a vilagon legjobb a varosi harcaszatban, ha netszik -ha nem, lehet okulni.
Az sosem szegyen.
Szerintem a rohamutász képpességnek bizonyos szinten már szakasz,sőt,raj szinten meg kell jelenjen.Mivel az MH hivatásos/szerződéses állományú,ez nem egy megoldhatatlan feladat.
Majd a maga helyén ki is térek erre.

Milyen konfliktusokra is kéne a jelenben és a belátható időben számitani?
Válasz-mindegyikfélére......:D
Komolyabban,magam addig,mig a NATO intakt,nem számitok nyilt,tervezett konvencionális NATO vs Oo hirigre.Számtalanszor megindokoltam,miért nem.
Szerintem nagyobb esély van valamely szomszédos országgal valamiféle fegyveres (is) konfliktusba keveredni,bár a tervezett konvencionális háború esélye elég csekélyke.(bár ha ez az idióta kül/belpolitikai kurzus folytatódik....hát az sok xart összehozhat még a fejünkre......)
Szerintem számitani lehet "forró határ" helyzetre.Keletröl Ukrajna,délről a balkáni térség egyaránt mutat olyan instabilitást,ami révén ez kialakulhat.
Szerintem számitani lehet belső instabilitásra politikai,gazdasági,demográfiai és társadalmi okokbol egyaránt.(ez egy nagy halmaz,ami különböző szerepeket róhat a fegyveres erőkre.Ne mennyünk bele,Kiss Álmos Péter és kollegái irásait javaslom ez ügyben olvasgatni)
Missziós tevékenység.Ez megint egy tág fogalom.De alapvetően a "terrorellenes háború" és a "békefentartás" cimszavakkal lehetne jellemezni.
És itt jön a hadászati (stratégiai) szint,ami felel a haderő kihivásoknak leginkább megfelelő felkészitéséért,felszereléséért,az alkalmazható katonai hadászat és hadműveleti harcászat kiválasztásáért-tekintetbe véve a nagystratégia céljaival és az ország igénybevehető erőforrásaira.
Ez a Zplán kidolgozásának szintje.
Személyes meglátásom,hogy stratégia a NATO majd megvéd,és ehez az MH és a hova is soroljam tartalékos szervezetek ezen stratégia mentén egy NATO kötelékbe való harcra kondicionált haderőt épit (sajnálom @krisss ,de én ezt látom.Majd ha közkincsé teszitek a terveket,szándékokat,elgondolásokat,talán más lesz a véleményem)

Egy rohamutász zászlóaljnak, már rég állni kellene Szentesen.
Hát mondjuk kezdjük ott hogy először is nézzük meg milyen minimum követelmény kell egy rohamutásznak.
Egyszerű példa:
-Tudni kell aknát, aknamezőt telepíteni
-Tudni kell aknát felszedni, aknamezőn átjárót nyitni.
Na ehhez kellene legalább gyakorló akna ami jelenleg nincs.
Kellene hozzá aknamezőn átjáró nyitó felszerelés ami szintén nincs.

Hát mondjuk kezdjük ott hogy először is nézzük meg milyen minimum követelmény kell egy rohamutásznak.
Egyszerű példa:
Hat ez szomorú, a t72 ezekhez van felszerelés. És ha már a követelményeknel vagyunk, pontositanek olyan rohamutaszok kellenek mint a nemet panzer pionirok. Na a SAFE ba ezeket a felszereléseket nyomattam volna ezerrel.

A mondás szerint a hadseregek mindig az előző háborúra készülnek fel......Szerintem a Zplán meg egy olyan háborúra készült,amit meg se vivtak.És nem is fognak.

Most őszintén, például sikerült úgy harckocsit rendelniük, új gyártásút, hogy nem volt rajta APS :D
A 2006-os Libanoni háború óta nyílvánvaló a világon mindenkinek, hogy a mai viszonyok között APS nélkül nem él már meg egy harckocsi.
Ezt bizonyította a 2014-es csetepaté is. De nem ők, gondolom a Földi Pál féle német páncélos könyv intelmei alapján vettek egy 70 tonnás nehéz páncélost APS nélkül XD
Ugyan ezen téveszme lehetett , hogy a kevés nehéz páncélos majd legyőzi a sok régi pici oroszt.
Hát ahogyan az 1940-es években sem jött be ez az elgondolás, úgy ma 2025-ben sem jött be a Keleti-fronton. :cool:

Szóval a véleményem az, hogyha valaki olyan hülye, hogy csillagászati összegekért vesz minimál darabszámban nehéz páncélost, akkor legalább APS-el rendelje meg.
A másik, ismeritek ezen véleményem, hogy én inkább a használt de nagyobb számú harckocsi beszerzés mellet kardoskodtam.
Ha nincs APS (ami utólag is felrakható a régebbi gépekre) legalább darabszámunk legyen, lehetőleg gyorsan.
IFV-nél ugyan ez volt nálam. Háborús helyzet a szomszédban, ki tudja előre mikor húznak bele minket, akkor nem rajzasztalról veszek valamit ami nem létezik, hanem létezőt, kipróbáltat veszek gyorsan. Ezért kardoskodtam a CV90 meg a K21 mellet is.

És hozzá tenném, hogy a milliárd Eurós dolgokkal kezdték, soha napján beérkezési időkkel.
A sokkal olcsóbb és szükségesebb, ruházat, gépkarabély, MANPAD, ATGM vonal meg csak csordogált vagy manpad pl. mai napig nincs....
Röhejes.

Egyszerű példa:

Tudjanak még drónokkal felrobbantani bármit, amit kell. Lángszóró használatát vissza kell hozni városi harcokra készülve. ...és még sok minden mást. ... Ezért gondoltam hogy a szentesi műszaki alakulat bázisán kellene egy ilyen harcoló rohamutász zászlóaljat létrehozni.

Egyszerű példa:

Ez némi nemű akadály...

Ez némi nemű akadály...

Ezt is mondtuk Pogánnyal. A Z Plan 0. lépésének kellet volna lennie a Taposó aknás és kazettás töltetes egyezményekből való kilépésnek.
Nem hozzá értő az, aki azt hiszi, hogy ezek nélkül meg lehet állítani egy komolyabb ellenséges betörést.

Ez némi nemű akadály...
Kezdjük harckocsi aknával meg iranyított repeszaknákkal, (mert azt nem tiltja) aztán kövessük a baltiak meg a lengyelek mintáját hogy kilépünk belőle.

Egyszerű példa:
A Wisentekhez elvileg vettünk egy aknafordító ekét. Barmi kevés persze, de azért nem nulla.
Zsinoros töltet kellene - sok....

Az A4-esekből vagy a 72-esekből lehetne ilyen "aknazár-törő" harckocsit csinálni...

RM-nek van is ilyenje - simán lehetne használt A4esekre építve rendelni ilyesmit...

Tudjanak még drónokkal felrobbantani bármit, amit kell. Lángszóró használatát vissza kell hozni városi harcokra készülve. ...és még sok minden mást. ... Ezért gondoltam hogy a szentesi műszaki alakulat bázisán kellene egy ilyen harcoló rohamutász zászlóaljat létrehozni.
Hát a lángszórót felejtsétek el, max UGV/UAV re szerelve ér valamit. De vannak thermobarikus töltetek amelyek sokkal jobbak.

A Wisentekhez elvileg vettünk egy aknafordító ekét. Barmi kevés persze, de azért nem nulla.
Zsinoros töltet kellene - sok....
A gond az hogy az aknakifordító ekék ellen már a 70-es években gyártották aknákat. A másik gond ha megjelenik egy tank aknakifordító ekével azonnal mindenki azt lövi. A harmadik hogy Ukrajna bebizonyította hogy a szórt aknák a legproblémasabbak. A negyedik probléma a zsinóros töltettel hogy csak kis területen hat. Gyakorlatilag a zsinórtól csak 1-1 méterre, ráadásul gyakori a felszínen lévő aknákat csak arrébb dobja.
Az aknamentesítés egy baromira összetett dolog, szerintem az amerikai meg a német egy járgányra mindent egy rossz megoldás mert egy drón és kuka a teljes képesség. Sok kicsi sokra megy jobb megoldás.

Hat ez szomorú, a t72 ezekhez van felszerelés. És ha már a követelményeknel vagyunk, pontositanek olyan rohamutaszok kellenek mint a nemet panzer pionirok. Na a SAFE ba ezeket a felszereléseket nyomattam volna ezerrel.
Helyzet az,hogy van ilyen felszerelés a Leohoz és a Lynxhez is.Sőt,a Lynxnek van már CSV változata,ami alkalmas lenne többféle felszerelés hordozására.Szerintem,Takács Márkkal ellentétben,ezen műszaki képességeket nemhogy magasabb szintre kéne vinni,hanem ellenkezőleg,alacsonyabbra.És ezt mondom úgy,hogy szerintem a maga szemszögéből TM-nak igazsága vagyon........Ez látszólagos ellentmondás,majd késöbb szerintem nagyon jol érthető lesz az oka.
Tegyük hozzá,hogy TM elvtárs egy létező és adott célra kondicionált szervezetet kiván a kondicionálás mentén jobbá tenni.Jómagam viszont műkedvelő kibicként elrugazkodhatok a magyarosch mucsai rögvalóságtol,és egy más logikai,idealizált logikai gondolatfonalat követhetek.Nem kell tekintettel lennem a mucsai rögvalóságunkra,magunk állitotta korlátainkra.

A gond az hogy az aknakifordító ekék ellen már a 70-es években gyártották aknákat. A másik gond ha megjelenik egy tank aknakifordító ekével azonnal mindenki azt lövi. A harmadik hogy Ukrajna bebizonyította hogy a szórt aknák a legproblémasabbak. A negyedik probléma a zsinóros töltettel hogy csak kis területen hat. Gyakorlatilag a zsinórtól csak 1-1 méterre, ráadásul gyakori a felszínen lévő aknákat csak arrébb dobja.
Az aknamentesítés egy baromira összetett dolog, szerintem az amerikai meg a német egy járgányra mindent egy rossz megoldás mert egy drón és kuka a teljes képesség. Sok kicsi sokra megy jobb megoldás.
Honnan szedted, hogy az amerikaiaknak vagy a németeknek 1 járgányon van minden?

Egy kis SOSRA, hogy legalább fogalom legyen arról, hogy mi a retek is ez valójában.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Helyzet az,hogy van ilyen felszerelés a Leohoz és a Lynxhez is.Sőt,a Lynxnek van már CSV változata,ami alkalmas lenne többféle felszerelés hordozására.Szerintem,Takács Márkkal ellentétben,ezen műszaki képességeket nemhogy magasabb szintre kéne vinni,hanem ellenkezőleg,alacsonyabbra.És ezt mondom úgy,hogy szerintem a maga szemszögéből TM-nak igazsága vagyon........Ez látszólagos ellentmondás,majd késöbb szerintem nagyon jol érthető lesz az oka.
Tegyük hozzá,hogy TM elvtárs egy létező és adott célra kondicionált szervezetet kiván a kondicionálás mentén jobbá tenni.Jómagam viszont műkedvelő kibicként elrugazkodhatok a magyarosch mucsai rögvalóságtol,és egy más logikai,idealizált logikai gondolatfonalat követhetek.Nem kell tekintettel lennem a mucsai rögvalóságunkra,magunk állitotta korlátainkra.
A kettő nem zárja ki egymást. És igen kell mindenhova utasz század is.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby