[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

OK legyen.
Mindenki ahhoz tud hasonlítani, amit ismer.
De akkor is, előbb nem mondjuk a légvédelmet és vonatkozókat kellene patikára felhozni?
Kiemelt terület a légvédelem most is. A légierőnk és légvédelmünk elég komoly fejlesztéseket kapott - talán többet mint a szárazföld. Új, modernizált Mistralok, NASAMS a KUB-helyett, +4 Gripen meg meglévők modernizálása. Megrendeltük a Lynx alvázas Skyranger kifejlesztését. Új radarok jöttek (ELM2084).
Már csak a nagyhatótávú ABM légvédelem hiányzik: ez meg tuti hogy SAMP/T lesz, mert Patriot nem volt téma az amerikai látogatáson. Ez a legdrágább légvédelmi rendszer kategória. Tavaly 600 millió euró/üteg áron vették az olaszok a SAMP/T-ket. Talán most már 800-1000 millió is lehet darabja komolyabb rakéta csomaggal. Ebből kellene vagy 3-4 legalább. Ezt csak SAFE-ből lehet megugrani, mert Komplett Lynx program árába kerül ennek a kiépítése.
Szóval épül a légvédelmünk. Lehetne mindenből több, de minden lába alakul mostanra.

hun-legvedelem2.png

Kiemelt terület a légvédelem most is. A légierőnk és légvédelmünk elég komoly fejlesztéseket kapott - talán többet mint a szárazföld. Új, modernizált Mistralok, NASAMS a KUB-helyett, +4 Gripen meg meglévők modernizálása. Megrendeltük a Lynx alvázas Skyranger kifejlesztését. Új radarok jöttek (ELM2084).
Már csak a nagyhatótávú ABM légvédelem hiányzik: ez meg tuti hogy SAMP/T lesz, mert Patriot nem volt téma az amerikai látogatáson. Ez a legdrágább légvédelmi rendszer kategória. Tavaly 600 millió euró/üteg áron vették az olaszok a SAMP/T-ket. Talán most már 800-1000 millió is lehet darabja komolyabb rakéta csomaggal. Ebből kellene vagy 3-4 legalább. Ezt csak SAFE-ből lehet megugrani, mert Komplett Lynx program árába kerül ennek a kiépítése.
Szóval épül a légvédelmünk. Lehetne mindenből több, de minden lába alakul mostanra.

hun-legvedelem2.png
Ez mondjuk valóban jól hangzik, ha folytatják is.
De nyugodtan aludni inkább Dávid p/Vaskupola alatt tudnék nyugodtan.
Főleg egy olyan kis területű országban, mint IL, Mo. Ahol a szinte teljes automatizálás nélkül
kb esélyed sincs valós esélyű elfogásra.

Ez mondjuk valóban jól hangzik, ha folytatják is.
Muszáj lesz, mert Trump meg a NATO is elvárja.
De nyugodtan aludni inkább Dávid p/Vaskupola alatt tudnék nyugodtan.
Ahhoz nem adnak hitelt - itt volt Bibi, szóval biztos megkérdezték erről.
Nekünk nem ad az USA évi több milliárd dollár ajándék pénzt fegyverre! :P
Főleg egy olyan kis területű országban, mint IL, Mo. Ahol a szinte teljes automatizálás nélkül
kb esélyed sincs valós esélyű elfogásra.
Pedig van. Megint csak: potenciális ellenfelekhez kell mérni magunkat. Az összes szomszédunknak együtt nincs pár száz SRBM-je!
Itt nem kell olyan rakéta esőre számítani mint Izraelban, mert nincs mivel! Oroszok ellen meg nem leszünk egyedül, nem is vagyunk érdekesek nekik.

Amúgy meg eléggé automatizált a SAMP/T is: 3 fő kezeli csak letelepítés után. Vörös tengeren jó néhány huthi rakétát elfogtak Asterrel, az utóbbi időben az ukránok is jókat mondanak róla miután kezdeti problémákat megoldották a franciák.
Nekünk az új NG verzió jönne (ez van már csak gyártásban), ami még inkább rakéták ellen van optimalizálva.

Azt írják, hogy Orbán HIMARS-t mondott:

Mondjuk rakéta elhárító rendszert is említett, de a HIMARS-t külön kiemelte.
Hát itt remélhetőleg a dávid parittyája lesz és mi a Raytheontól elhozzuk a rakéta gyárat. Ezt nekünk igérték szarakodtunk és akkor a románoknál akarták felépíteni, remélem ezt fordították vissza és itt fogjuk gyártani a skyceptor rakétákat. SAFE ide vagy oda dávid parittyája lenne nekünk a legfaszább skyceptor gyártássl.

Hát itt remélhetőleg a dávid parittyája lesz és mi a Raytheontól elhozzuk a rakéta gyárat. Ezt nekünk igérték szarakodtunk és akkor a románoknál akarták felépíteni, remélem ezt fordították vissza és itt fogjuk gyártani a skyceptor rakétákat. SAFE ide vagy oda dávid parittyája lenne nekünk a legfaszább skyceptor gyártássl.
Abban biztos lehet, hogy az amcsik nem fognak semmilyen gyártást idehozni.

Akár az is lehet. Csak a pénz nagyságrendjét próbáltam érzékeltetni, hogy nem olyan sok az.
Nem, de SAMP t bol is 2-3 utegrol beszélgetünk, annál a Dávid valszeg jobb kiforrottabb és a hitelről azért beszélgettek, hogy a SAFE szintet hozzuk. És akkor már értelmet is nyert a hitel tárgyalás.

Bár a Dávid rendszer nagyon költséghatékony kell hozza az ami hozzájárulás. Ha okosak vagyunk ezt választottuk és tényleg elhozzuk a skyceptor gyárat. A finneknék alig több mint 300 millió dollárba került a rendszer. Tehát simán kijönne a gyár is ekkora összegből!

1200 milliárd forint = 3,6 milliárd USD. Az F-35-re szűken lenne elég, de bejelentették hogy azt nem is akarunk venni. Viszont pl. 1-2 üteg Patriot még lehet hogy kijönne belőle. (lehet hogy ebbe keveredett bele Orbán?) Ha összeszámolod az energia vásárlásra vonatkozó tételeket, az sokkal több. ($20 billion+$114 million+$600 million = 7000 milliárd HUF)
1-2 üteg Patriot semmire nem elég. Feleekkora Dánia vett 2 SAMP/T. Nekünk legalább 3, de inkább 4 hasonló kategóriás légvédelmi üteg kellene.

Nekem úgy tűnik olyat veszünk az amcsiktól ami nem SAFE-elhető. HIMARS már ki lett mondva (ebből nincs EUs), meg gyakorlatilag további AMRAAM-okat is körül írta Bobo.
700m HIMARS, másik 600-700 simán elmegy AMRAAM-okra - vagy akár több is. Gripen-bombákra 50-100 millió simán elmehet (1 SDB 150-200ezer dodo, LGB 50-100 ezer). Nagy tétel lehet még katonai műholdak: úgy tűnik ez is amcsi vonalról lenne valamilyen mértékű 4iG bevonással.
Máris ott tartunk, hogy nem jön ki több egyetlen Patriot ütegnél - aminek nincs semmi értelme.

Legalább 5-6 országot érdekelhet amúgy a SAFE-elhető SAMP/T közös beszerzésben, szóval sztem inkább ez lesz az irány légvédelem terén.

• Tetszik
Reactions: endre and Tumpek
1-2 üteg Patriot semmire nem elég. Feleekkora Dánia vett 2 SAMP/T. Nekünk legalább 3, de inkább 4 hasonló kategóriás légvédelmi üteg kellene.

Nekem úgy tűnik olyat veszünk az amcsiktól ami nem SAFE-elhető. HIMARS már ki lett mondva (ebből nincs EUs), meg gyakorlatilag további AMRAAM-okat is körül írta Bobo.
700m HIMARS, másik 600-700 simán elmegy AMRAAM-okra - vagy akár több is. Gripen-bombákra 50-100 millió simán elmehet (1 SDB 150-200ezer dodo, LGB 50-100 ezer). Nagy tétel lehet még katonai műholdak: úgy tűnik ez is amcsi vonalról lenne valamilyen mértékű 4iG bevonással.
Máris ott tartunk, hogy nem jön ki több egyetlen Patriot ütegnél - aminek nincs semmi értelme.

Legalább 5-6 országot érdekelhet amúgy a SAFE-elhető SAMP/T közös beszerzésben, szóval sztem inkább ez lesz az irány légvédelem terén.
Valamint pletykak szerint az olaszokkal mar ledumaltunk samp/t teruleten valamit.
Szerintem az amram raketakat keveri a vezer.
valamint most dobok egy magas labdat, most vagy azert novelnenk a raketak szamat mert keveseljuk, vagy ujabb inditokat vennenk safen belul hogy egy uteg szamat amennyire tudjuk kimaxoljuk ezzel a lefedetseget tudjuk maxolni es emiatt kell meg raketa es igy is a minimum lenne.

Csak egy otlet lehet egymas torkanak esni :oops:

Itt a nagy HIMARS buliban azért van egy érdekesség még.
Gondolom az AMRAAM rakéták

A korábbi demokrata adminisztráció elutasította azoknak a tervezett beszerzéseknek a teljesítését is, amelyeknél adott esetben már kifizetett megrendelés volt - tette hozzá.

• Tetszik
Reactions: Tumpek and Giskard
Valamint pletykak szerint az olaszokkal mar ledumaltunk samp/t teruleten valamit.
Szerintem az amram raketakat keveri a vezer.
valamint most dobok egy magas labdat, most vagy azert novelnenk a raketak szamat mert keveseljuk, vagy ujabb inditokat vennenk safen belul hogy egy uteg szamat amennyire tudjuk kimaxoljuk ezzel a lefedetseget tudjuk maxolni es emiatt kell meg raketa es igy is a minimum lenne.

Csak egy otlet lehet egymas torkanak esni :oops:
Hat az én verzióm jobban tetszik és ár értékben jobb. A kulcs pontja, hogy a skyceptor gyárat itt csináljak meg közös cégben nem a románoknál. Ha nem így lesz akkor meg a SAMP t jobb az olasz de al lel. Mivel nem látjuk az alap számokat nem is lehet kimatekozni. De a politikai mozgásokat nézve nálam esélyesebb a Dávid parittya skyceptor rakéta gyárral. Ugye ez jó a patriotokba is itt Európában!

• Tetszik
Reactions: Tumpek
Hat az én verzióm jobban tetszik és ár értékben jobb. A kulcs pontja, hogy a skyceptor gyárat itt csináljak meg közös cégben nem a románoknál. Ha nem így lesz akkor meg a SAMP t jobb az olasz de al lel. Mivel nem látjuk az alap számokat nem is lehet kimatekozni. De a politikai mozgásokat nézve nálam esélyesebb a Dávid parittya skyceptor rakéta gyárral. Ugye ez jó a patriotokba is itt Európában!
Meglatjuk ezeket szerintem valasztas elott behuzzak biztis ami biztos alapon
Ismerosom szerint is erdekes honapok ele nezunk.

gyakorlatilag további AMRAAM-okat is körül írta Bobo.
Szerintem ez inkább félreértés lehet, mert folyton arra utal hogy azt kapjuk meg végre amit korábban megrendeltünk...
Dánia és Belgiumon kívül kik kerültek még szóba a gyártó országokon kívül?

• Tetszik
Reactions: endre
Szerintem a román vinnyogas részben e miatt is van, hogy a stratégiai dolgokat velünk csináljak meg az Amik. És a skyceptor gyár beleillene ebbe a koncepcióba.

Nem, de SAMP t bol is 2-3 utegrol beszélgetünk, annál a Dávid valszeg jobb kiforrottabb és a hitelről azért beszélgettek, hogy a SAFE szintet hozzuk. És akkor már értelmet is nyert a hitel tárgyalás.
Barmelyik nagy kegvedelem mellett dontunk elvileg a hm igenye 3 uteg az a nemzeti minimum ha nagyon nagyon nincs penz akkor mehetunk le 2 utegre.
Attol hogy kiforottabb nem hatekony kevesebb uteg sot hatrany.