[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

Az amerikai fegyverexporthoz az szükséges, hogy a szenátus külügyi bizottságának vezető tagjai jóváhagyják az ügyletet. James E. Risch, a bizottság republikánus vezetője megtagadta az aláírást, így az ügylet nem léphetett tovább a hivatalos engedélyezési folyamatba.
Ez egy kamu hír volt sztem anno, amit a magyar sajtó kritikátlanul átvett és akkor jóindulatú voltam.

Utánanéztem, hogyan néz ki az USA fegyverexport engedélyezési folyamat.

Folyamat áttekintése
Az elnöknek hivatalosan értesítenie kell a Kongresszust
a bizonyos pénzügyi küszöbérték feletti tervezett fegyvereladásokról.
A Kongresszusnak meghatározott időszaka van az eladás felülvizsgálatára, amely idő alatt közös határozatot lehet benyújtani annak megakadályozására.
Nehéz közös határozatot elfogadni egy eladás megakadályozására, mivel ahhoz mind a Képviselőházban, mind a Szenátusban elfogadásra van szükség, az elnök megvétózhatja, a Kongresszusnak pedig kétharmados többségre van szüksége a felülbírálásához.
A Kongresszus az éves engedélyezési és költségvetési törvényjavaslatokban szereplő törvényi rendelkezésekkel is megakadályozhatja az eladásokat.
A Kongresszus szerepe
Hivatalos értesítés és felülvizsgálat: Az AECA előírja az elnök számára, hogy a nagyobb eladások előtt 30 nappal (vagy bizonyos szövetségesek esetében 15 nappal) értesítse a Kongresszust, ezzel elindítva egy felülvizsgálati időszakot.

Felügyelet és korlátozások: A Kongresszus további jelentéstételi követelményeket írhat elő, korlátozhatja az eladásokat emberi jogok vagy más kritériumok alapján, és törvényi rendelkezések révén irányíthatja a végrehajtást.

Finanszírozás: A Kongresszus ellenőrzi a költségvetést, ami azt jelenti, hogy forrásokat különít el külföldi katonai finanszírozásra, és korlátozhatja vagy irányíthatja ezen források felhasználását.

Eladások blokkolása: Bár az elutasító határozatok közös határozata a hivatalos eszköz az eladások blokkolására, soha nem sikerült sikeresen végrehajtani a magas elfogadási küszöb és az elnöki vétó miatt.

Vészhelyzeti felhatalmazás: Az elnök megkerülheti a szokásos értesítési folyamatot a vészhelyzeti felhatalmazás segítségével, amely hatáskör egyre gyakrabban használatos.

A Szenátus szerepe
A Szenátus Külügyi Bizottsága az elsődleges bizottság, amely a fegyvereladásokról szóló hivatalos értesítést kapja.

A Szenátusnak a Képviselőházzal együtt közös határozatban kell megállapodnia az eladás blokkolásához.

A Képviselőház szerepe

A Képviselőház elnöke jellemzően a Külügyi Bizottsághoz utalja a hivatalos értesítést.
A Képviselőháznak a Szenátussal együtt közös határozatban kell megállapodnia az eladás blokkolásához.

Ezt találtam. Kb. így néz ki az USA fegyverexport engedélyezési folyamata. Az elnök, a kormány szerepe a döntő. A Szenátus csak a Képviselőházzal közösen tudja az elnök szándékával ellentétben blokkolni.

Ezzel szemben a sztori az volt egy szenátusi külügyi bizottsági képviselő blokkolta. Ezt még a folyamat ismeretének hiámyában is nehéz volt elhinnem.

Ez egy kamu hír volt sztem anno, amit a magyar sajtó kritikátlanul átvett és akkor jóindulatú voltam.

Utánanéztem, hogyan néz ki az USA fegyverexport engedélyezési folyamat.
Szerintem te félreérted, nem egy jóváhagyott eladást vétózott utólag, hanem csak nem írta alá/hagyta jóvá az eladás jóváhagyását.
Szerintem ezt inkább úgy képzeled el, mint amikor a magyar parlamentben a képviselők nem nyomják meg a gombot. Se igennel, se nemmel nem szavaztak, nem is tartózkodtak, csak nem nyomtak gombot hogy ne legyen meg a szavázás érvényességéhez a jelenlevők 50%+1 fője.
Vagy mint a multicégeknél a digitális jóváhagyási folyamat, amikor az egyik vezetőnek napokig "nincs ideje" rányomni az Igen gombra és emiatt megakad a nagyon sürgős folyamat.

Nem is a szám a lényeg hanem a rakéta gyártás, a RM már ugye megegyezett a gyártásáról, de a nagy húzás az lenne, ha itt is lenne nem csak No.ban.
De eléggé lényeges mennyi az indítok száma a raketak mennyisege utan az indok mennyisege az egyik legfontosabb.

Nem hiszem hogy egy 700-800m usd szerzodesert cserebe ide hozzak a rakéta gyártást, azert egy combosabb szerződést kene alá irni.

• Tetszik
Reactions: endre and Ocses

Szerintem te félreérted, nem egy jóváhagyott eladást vétózott utólag, hanem csak nem írta alá/hagyta jóvá az eladás jóváhagyását.
Szerintem ezt inkább úgy képzeled el, mint amikor a magyar parlamentben a képviselők nem nyomják meg a gombot. Se igennel, se nemmel nem szavaztak, nem is tartózkodtak, csak nem nyomtak gombot hogy ne legyen meg a szavázás érvényességéhez a jelenlevők 50%+1 fője.
Vagy mint a multicégeknél a digitális jóváhagyási folyamat, amikor az egyik vezetőnek napokig "nincs ideje" rányomni az Igen gombra és emiatt megakad a nagyon sürgős folyamat.
Igen kb ez történt.
Kezebe kerult az arajanlatunk( ami mindent is tartalmaz) es nagyban elkezdte lobogtatni hogy o ezt nem támogatja stb stb.

• Tetszik
Reactions: endre
De eléggé lényeges mennyi az indítok száma a raketak mennyisege utan az indok mennyisege az egyik legfontosabb.

Nem hiszem hogy egy 700-800m usd szerzodesert cserebe ide hozzak a rakéta gyártást, azert egy combosabb szerződést kene alá irni.

Kanada: 24 indító, 200 "sima" + 64ATACMS = 1,75 milliárd

Horvátország: 8 indító, 24 rakéta = 390 millió

Lehet tippelgetni....

Most írtunk alá egy combosabb csomagot, egybe nézd az egészet!

Ne felejtsd el én g Marsot írtam , azon dupla indító van! És meg lenne rá az első vevője a RM LM nak. Így egybe nézd a dolgokat.

Vagy kevesebb indító több rakéta
Akar, bar az inditok szama fontos a minel tobbfele mozgathatisag szempontjabol 18 ala nem adnek a vilagon az az elterjedt 3x6 leosztasban.
Maga az indito nem draga ha ugy nezzuk 5-8m usd kozott mozog 24 el szamolva 200m usd marad 500m egy logisztikára es raketakra.
De ha az inditokat 20m usd vel szamolom ugy mar combosak.

• Tetszik
Reactions: Tumpek and endre