Ez egy kamu hír volt sztem anno, amit a magyar sajtó kritikátlanul átvett és akkor jóindulatú voltam.Az amerikai fegyverexporthoz az szükséges, hogy a szenátus külügyi bizottságának vezető tagjai jóváhagyják az ügyletet. James E. Risch, a bizottság republikánus vezetője megtagadta az aláírást, így az ügylet nem léphetett tovább a hivatalos engedélyezési folyamatba.
Utánanéztem, hogyan néz ki az USA fegyverexport engedélyezési folyamat.
Folyamat áttekintése
Az elnöknek hivatalosan értesítenie kell a Kongresszust a bizonyos pénzügyi küszöbérték feletti tervezett fegyvereladásokról.
A Kongresszusnak meghatározott időszaka van az eladás felülvizsgálatára, amely idő alatt közös határozatot lehet benyújtani annak megakadályozására.
Nehéz közös határozatot elfogadni egy eladás megakadályozására, mivel ahhoz mind a Képviselőházban, mind a Szenátusban elfogadásra van szükség, az elnök megvétózhatja, a Kongresszusnak pedig kétharmados többségre van szüksége a felülbírálásához.
A Kongresszus az éves engedélyezési és költségvetési törvényjavaslatokban szereplő törvényi rendelkezésekkel is megakadályozhatja az eladásokat.
A Kongresszus szerepe
Hivatalos értesítés és felülvizsgálat: Az AECA előírja az elnök számára, hogy a nagyobb eladások előtt 30 nappal (vagy bizonyos szövetségesek esetében 15 nappal) értesítse a Kongresszust, ezzel elindítva egy felülvizsgálati időszakot.
Felügyelet és korlátozások: A Kongresszus további jelentéstételi követelményeket írhat elő, korlátozhatja az eladásokat emberi jogok vagy más kritériumok alapján, és törvényi rendelkezések révén irányíthatja a végrehajtást.
Finanszírozás: A Kongresszus ellenőrzi a költségvetést, ami azt jelenti, hogy forrásokat különít el külföldi katonai finanszírozásra, és korlátozhatja vagy irányíthatja ezen források felhasználását.
Eladások blokkolása: Bár az elutasító határozatok közös határozata a hivatalos eszköz az eladások blokkolására, soha nem sikerült sikeresen végrehajtani a magas elfogadási küszöb és az elnöki vétó miatt.
Vészhelyzeti felhatalmazás: Az elnök megkerülheti a szokásos értesítési folyamatot a vészhelyzeti felhatalmazás segítségével, amely hatáskör egyre gyakrabban használatos.
A Szenátus szerepe
A Szenátus Külügyi Bizottsága az elsődleges bizottság, amely a fegyvereladásokról szóló hivatalos értesítést kapja.
A Szenátusnak a Képviselőházzal együtt közös határozatban kell megállapodnia az eladás blokkolásához.
A Képviselőház szerepe
A Képviselőház elnöke jellemzően a Külügyi Bizottsághoz utalja a hivatalos értesítést.
A Képviselőháznak a Szenátussal együtt közös határozatban kell megállapodnia az eladás blokkolásához.
Ezt találtam. Kb. így néz ki az USA fegyverexport engedélyezési folyamata. Az elnök, a kormány szerepe a döntő. A Szenátus csak a Képviselőházzal közösen tudja az elnök szándékával ellentétben blokkolni.
Ezzel szemben a sztori az volt egy szenátusi külügyi bizottsági képviselő blokkolta. Ezt még a folyamat ismeretének hiámyában is nehéz volt elhinnem.