Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

Nagyon kiváncsi leszek mennyi Lukoil érdekeltséget fogunk megvenni. A MOL meg az Mwm OTP. Szerintem ez egy érdekesebb bevásárló lista lesz. Valszeg elég sok mindenbe meg fogunk egyezni az oroszokkal, erről is egyezkedhettunk tegnap az USA ban. Egész jó üzleteket köthettünk.

Amúgy én ezt nem teljesen értem, hogy mitől örülnek neki, hogy 1 évig még lehet orosz gázt venni,
cserébe 1,4mrd usd értékben kell vásárolnia Mo-nak US cuccokat.
/ok, azt mondjuk értem, hogy a túlárazott orosz gázból lehet jobban lenyúlogatni by MOL/
De ezt a félezer milliárd forintot úgy mégis miből?

A polémia margójára...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: vata
Amúgy én ezt nem teljesen értem, hogy mitől örülnek neki, hogy 1 évig még lehet orosz gázt venni,
cserébe 1,4mrd usd értékben kell vásárolnia Mo-nak US cuccokat.
/ok, azt mondjuk értem, hogy a túlárazott orosz gázból lehet jobban lenyúlogatni by MOL/
De ezt a félezer milliárd forintot úgy mégis miből?

Szíjjártó elvileg cáfolta az 1 évet, hát majd kiderül.

Az 1,4 mrd US$-ről, ha jól olvastam:
  • 700 millió US$ fegyverbeszerzés elvileg, nyilván nem 1 év alatt. Ha nem torpedózza meg a kongresszus, mint Bidenék alatt.
  • Ha "túlárazott" az orosz gáz (aminek nem tudom mi köze a MOL-hoz, kevered az olajjal?), biztos örülsz, hogy 600 millió $-ért vesznek LNG-t is az USA-ból (ez a magyar fogyasztás 5%-a sincs asszem, legalábbis 300 millió m3-ről beszéltek évente) az nem túlárazott. Akkor az már egyenesen spórolás, nem? :)
  • 114 millió US$ nukleáris fűtőelemre lesz költve elvileg a Westinghouse-tól. Paks1-hez, a 2-ről még itt nincs szó sem az SMR-ekről. Azt is be kellene szerezni, egyébként az oroszoktól.... nem is örülsz, hogy nem az oroszoktól lesz vagy mi? (Remélem már nincs gond a Westinghouse fűtőelemekkel, amit a VVER-440-hez gyártanak. A cseheknél korábban volt velük valami probléma. Persze ebben benne lehet, hogy az orosz nem adott át minden infót, amikor megadta a licencet.)
Fegyvervásárlás: SAFE-ben nem megvehető dolgokra menne remélhetőleg. Pl. HIMARS, AMRAAM stb. Nem kellene fegyver? Másnak az a baja, hogy nem lesz elég amit veszünk.
Gáz, fűtőelem: nem is örülünk, hogy elindult az oroszoktól való függetlenedés akkor?

A kissé fontosabb fél meg azt mondta, hogy 1 év.

Ki? Azt sem tudni, névtelen forrás.

Egyik sem azonnali kiadás szerintem.

Egy év vergődésért marhára megéri. Még egy újabb hitel. Vajon kínai lesz az is?
Más országok meg tudták oldani az oroszokról leválást. Egyedül Mo képtelen erre.

Nem tudták, még mindig vesznek mindenféle kerülő utakon. Pl. a németek"kazah olajat" vesznek, a Barátságon jön, biztos megmérik, hogy tényleg kazah, nem csak papíron. o_O Vagy LNG, ami orosz stb. Még idén is vettek nyugat-európai országok is.

Egyébként nem képtelen, csak az érdekeinkkel ellentétes.

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg and bel
Még úgy is inkább az, mint a kakadu :D

Hosszabb távon sincs rá

Már attól függ. Az oroszokéval valóban egyezik.

Egyszerű gazdasági érdek. Te lehet, hogy elmész a drágább boltba, mert szimpatikusabb, tankolsz az OMV-nél (egyébként ők sem csak Schwechatból hoznak benzint, hanem Battáról is...), internet/mobilelőfizetést kizárólag a Telekomtól veszel, bojkottálod idéntől Ferihegyet is, és Bécsből repülsz csak, de ezt szabadon megteheted amíg csak téged érint. Gázzal sem kell fűtened, remélem nem is teszed.

Egyszerű gazdasági érdek. Te lehet, hogy elmész a drágább boltba, mert szimpatikusabb, tankolsz az OMV-nél (egyébként ők sem csak Schwechatból hoznak benzint, hanem Battáról is...), internet/mobilelőfizetést kizárólag a Telekomtól veszel, bojkottálod idéntől Ferihegyet is, és Bécsből repülsz csak, de ezt szabadon megteheted amíg csak téged érint. Gázzal sem kell fűtened, remélem nem is teszed.
Ferihegyen btw kerozinkorlátozás van (sok légitrs le is mond jópár járatot...).
És valóban nem fűtök gázzal, a bringába meg tankolni sem kell szerencsére :P

btw kinek a gazdasági érdeke, hogy még az orosz gázból is a legdrágábban szerzi be Mo?

Erre egyébkét valami forrás, te tudod a pontos árat? Mert az kereskedelmi titok. Annyit tudni, hogy a holland tőzsdei árhoz kötött az is, 2 hónapos csúszással, így voltak időszakok, amikor drágább volt, mint a TTF gázár. Csak akkor hozd be légyszi a kellő mennyiségű gázt Mo-ra a tőzsdéről azonnali áron... Ballonban hozod? Építesz egy új LNG terminált? (Bár az LNG szállítási kapacitás sem korlátlan, főleg azonnal. Szóval az ilyen f.o.s. bölcsességeket, hogy ajvé drága orosz gáz, bezzeg olcsó holland tőzsdei ár, így kell nézni.) A horvát terminál akkor sem tudná a magyar igényt kielégíteni, ha a horvátok egy köbméter gázt sem fogyasztanának az ott lefejtettből...
Az ukrán háború kitörése után valóban utólag feleslegesen vásárolt Mo. gázt a hosszú távú szerződésen felül, amikor is drága volt, ez tény. Bár nem lehetett előre látni a jövőt akkor, pánikvásárlás volt (a la covid idők), hogy fel legyenek töltve a tározók.

A kissé fontosabb fél meg azt mondta, hogy 1 év.
itt három vélemény ismeretes
a balos hitéletűek szerint 1 év mert az ő szószékeikről azt hirdetik a híveknek
a jobbos hitéletűek szerint örökidő mert az ő szószékeikről meg azt mondják
a harmadik - nem politikateológiai eredetű - megfejtés hogy van itt valamiféle tisztázásra szoruló komenikációs válság, ami adódhat sima félreértésből is ahogy a patás angolul beszél simán belefér hogy nem értette jól. monnyuk a kakadu angolja azért elég jó de a túloldalon mindenki anyanyelvi angolos, de az is lehet hogy simán csak átverték őket mert szóban még volt célzás az örökidőre de a hivatalos feljegyzésekbe valahogy már csak az egy év került bele
majd idővel kiforrja magát, melyik a helyes megfejtés

Jobban belegondolva: fizettünk az USA-nak az orosz olajért és fizetünk az oroszoknak is az orosz olajért. Kiváló üzletember ez a mi főnökünk...

Mondjuk ha a kedves nyugati pajtásaid nem b@sznák szét a szabad piacot, akkor csak egy helyre kellene fizetnünk.
A kedves nyugati barátaid konkrétan egy bűnszervezet szintjén mozognak. Terrorizálnak, fenyegetnek védelmi pénzt követelnek stb...
És hát ha ilyen f@sza barátaink vannak akkor minek ellenség...

itt három vélemény ismeretes
a balos hitéletűek szerint 1 év mert az ő szószékeikről azt hirdetik a híveknek
a jobbos hitéletűek szerint örökidő mert az ő szószékeikről meg azt mondják
a harmadik - nem politikateológiai eredetű - megfejtés hogy van itt valamiféle tisztázásra szoruló komenikációs válság, ami adódhat sima félreértésből is ahogy a patás angolul beszél simán belefér hogy nem értette jól. monnyuk a kakadu angolja azért elég jó de a túloldalon mindenki anyanyelvi angolos, de az is lehet hogy simán csak átverték őket mert szóban még volt célzás az örökidőre de a hivatalos feljegyzésekbe valahogy már csak az egy év került bele
majd idővel kiforrja magát, melyik a helyes megfejtés
Szerintem Trumpnál az 1 év az végtelen időtáv. Bármikor meggondolhatja magát. Kanada esetében azért emelt vámot, mert nem tetszett egy tv reklám.

Jobban belegondolva: fizettünk az USA-nak az orosz olajért és fizetünk az oroszoknak is az orosz olajért. Kiváló üzletember ez a mi főnökünk...
Te, mint remek üzletember biztosan meg tudod mondani melyik a jobb üzlet, mondjuk 3 éves távlatban,
  • mindkettőnek fizetni,
  • eleve drágább olajat venni.
A dupla fizetésből azért vond le azt az összeget amit e nélkül is fizetnénk az amcsiknak.

Mivel TE tettél egy állítást, várom a számaidat, ami ezt alá is támasztja!

29180/365 = 80 milliard USD

Ennyi a napi USA GDP.

A szerencsetlen Trumpnak meg it 700 milliok meg 3 milliardok miatt kell elcseszni egy napot valami tavoli mikro orszag delegacioja miatt. :p:D
Még nem is létező típusú atomerőműveket is ránk sózott (elvileg!) meg LNG-t + körbe nyalták. Utóbbit nagyon szereti.
Valszeg így megérte neki...