[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

Megkell nezni akkor mennyi volt a dollar/tf es most atlagban mennyi egy hete abbol a kulonbseget ku lehet szamolni
Ha penteken benyujtottuk higy ezt es ezt szeretnenk ennyink van ra akkor az a heti atlaggal nyujtottuk be es azon lesz az elszamolas vaaaaagy az ev elejen megallapitottal ami asszem 350ft/usd
Kb 5 és 10 százalékkal gyengébb volt a forint, tehát inkább olcsóbban kapjuk ha az a viszonyítási alap. De mindenképpen jobban járunk mintha Bide lenne az elnök ez 100%.

Szerintem meg biztosan a Trump faktor miatt, hogy úgy veszi akkor mi már megrendeltük, tehát azon az áron kell kapnunk.
LM meg nem veszi úgy. Nem Trumptól veszünk fegyvert, ő csak legfeljebb jóvá hagyja.
3-5éves sorban állás van amcsi fegyverekre - senkinek nem adnak semmit olcsón. "Örülj, hogy vehetsz" az amcsi hozzáállás általában.

Irreálisan túlértékeled az a "Trump-barátságot". Egyelőre arról szólt ez a tali hogy vehetünk tőlük dolgokat, ők nem vesznek semmit tőlünk. A Trumppal rendszeresen golfozgató finn elnök meg úgy jött el onnét októberben, hogy az amcsi vesznek tőlük 11 jégtörő hajót 6,1 mrd dodótért. Ennyit arról hogy ki az igazán a haver Trumpnál. :P

• Tetszik
Reactions: bel and Rferi66
LM meg nem veszi úgy. Nem Trumptól veszünk fegyvert, ő csak legfeljebb jóvá hagyja.
3-5éves sorban állás van amcsi fegyverekre - senkinek nem adnak semmit olcsón. "Örülj, hogy vehetsz" az amcsi hozzáállás általában.

Irreálisan túlértékeled az a "Trump-barátságot". Egyelőre arról szólt ez a tali hogy vehetünk tőlük dolgokat, ők nem vesznek semmit tőlünk. A Trumppal rendszeresen golfozgató finn elnök meg úgy jött el onnét októberben, hogy az amcsi vesznek tőlük 11 jégtörő hajót 6,1 mrd dodótért. Ennyit arról hogy ki az igazán a haver Trumpnál. :P
Nem tudod miért rendeltek az amcsik mi. Hat ez van ha valaki aranyhal. :D

https://magyarnemzet.hu/belfold/2025/11/tuzersegi-raketarendszert-vasarol-magyarorszag-az-usa-tol

Korábban 20-24 tüzérségi eszközről, illetve száz konténerrel és a hozzá való rakétákról volt szó, a nagyságrendet tekintve most is ekkora lehet a Magyar Honvédség által igényelt rakétasorozatvető-rendszer.​

A cikkből:
"A Washington Post forrásai akkor arról számoltak be, hogy Magyarország 24 HIMARS rakétarendszert és több mint száz konténert és a hozzá való rakétát igényelt összesen 765 millió dollár értékben."
Szerintem akkor kb. ez várható a kérdés már csak az főleg milyen rakétákkal?

Az lehet, de a gonosz rossz Bide miatt történt és ezt a jó Trump helyre fogja hozni. Amúgy írtam a forint most kb 10% erősebb.
Az a kérdés hogy a szerződés aláíráskor mennyi lesz majd az árfolyam mert az lesz a papírra leírva, meg akkor mennyi lesz amikor majd fizetni kell a részleteket...

• Tetszik
Reactions: anonim999
Az a kérdés hogy a szerződés aláíráskor mennyi lesz az árfolyam mert az lesz a papírra leírva, meg akkor amikor majd fizetni kell...
Ez igaz de inkább erősödés irányában néz ki a választásokig. A szerződésben meg úgy is fix aljak az árfolyamot, ettől nem aggódók. Szerintem ahogy korvonazalodik a dolog tényleg a rakéták összetétele és mennyisége a kérdés.

A cikkből:
"A Washington Post forrásai akkor arról számoltak be, hogy Magyarország 24 HIMARS rakétarendszert és több mint száz konténert és a hozzá való rakétát igényelt összesen 765 millió dollár értékben."
Szerintem akkor kb. ez várható a kérdés már csak az főleg milyen rakétákkal?
Az eredeti cikk 735 milliót ír, kolléga félregépelt

Itt vannak a legutolsó jóváhagyáspk. Csak sacc per kábé összehasonlításra jó, mert nem tudni a részleteket. Rakéták száma, egyéb kiképzési, logisztikao támogatás

2025. október
Kanada
1.850 millió dollár 26 HIMARS

2024 augusztus
Norvégia
580 millió dillár 16 HIMARS

2024. augusztus 30
Horvátország
390 millió dollár 8 HIMARS

2023 április
Marokkó
524 millió dollár 18 HIMARS

Ezekből a kanadai elég kiugró, valószínűleg a rakéták miatt.
Ahogy utánaolvastam a 2022es magyar kérelem maximum
735 millió dollár és 24 db HIMARSról szólt.

A 24db-os mennyiség egyébként nem lenne kevés.

Az USAn és Ukrajnán kívül.

100db Ausztrália folyamatban
54 Románia
32 Arab Emírségek
28 Tajvan
26 Kanada folyban
24 Szingapúr (ennyi lehet max nekünk is)
21 Olaszország folyban
20 Lengyelország
18 Marokkó folyban
16 Norvégia folyban
12 Jordánia
8 Litvánia
6 Lettország folyban
6 Észtország folyban

Az a kérdés hogy a szerződés aláíráskor mennyi lesz majd az árfolyam mert az lesz a papírra leírva, meg akkor mennyi lesz amikor majd fizetni kell a részleteket...
A szerződés dollárban lesz. Hogyan áll a forint árfolyama az a szerződéshez képest tökmind1.

A törlesztéshez nem.
De most főleg a dollárhoz egész jól áll és a trend erősödő.

A szerződés dollárban lesz. Hogyan áll a forint árfolyama az a szerződéshez képest tökmind1.
A törlesztéshez nem.De most főleg a dollárhoz egész jól áll és a trend erősödő.
Mivel még nincs aláírt szerződés, teljesen mindegy hogy áll most a forint. Betervezve a magyar költségvetésbe majd forintban lesz, még akkor is ha valamilyen devizakészletből fizetik.

Lehet, hogy most nem lesz népszerű a véleményem, de én HIMARS-ból max. 12-t vennék nagyobb rakétakészlettel a nagyobb távolságú csapásmérésekhez, mint GMLRS, GMLRS ER, ATACMS és talán majd egyszer PrSM. Az ennél kisebb, harcászati távolságokban közel sem a legjobb, ráadásul igen drága. Ezekkel egy ezredet alapoznék meg, amihez vennék valami Szerb, Cseh, Török, PULS vagy bánomisén milyen Grad szerű típust, ami max. 70 km-ig képes terület lefogásra.

Lehet, hogy most nem lesz népszerű a véleményem, de én HIMARS-ból max. 12-t vennék nagyobb rakétakészlettel a nagyobb távolságú csapásmérésekhez, mint GMLRS, GMLRS ER, ATACMS és talán majd egyszer PrSM. Az ennél kisebb, harcászati távolságokban közel sem a legjobb, ráadásul igen drága. Ezekkel egy ezredet alapoznék meg, amihez vennék valami Szerb, Cseh, Török, PULS vagy bánomisén milyen Grad szerű típust, ami max. 70 km-ig képes terület lefogásra.
Ez se lenne hulyeseg de nem vagyunk kepesek ennyi fele tipust fenn tartani ilyen fillerbaszo hozza allassal.

Szerintem, a te szakmai álláspontod szerint lesz ez a típusú fegyver nem felépítve.

Hát vagy olyan tipust kellet volna venni ami tudja az összes felorolt képességet khm puls khm...
Nekik nincs politikai rahatasuk az uniora es a vilagpolitikara jelenleg olyan szinten mint trump, sajnos ezert szerintem mar lehet rola beszelni nem irtuk ala iden mikor mar minden kesz volt.

Ha trump nem nyert volna akkor boritekolom mar reg ala irtuk volna a pulst

• Tetszik
Reactions: Tumpek and Giskard