Igen, azóta láttam a LM-ről egy hírt, hogy ismét gyártják.
Látva hazánk csődközeli helyzetét, ez nagyon nem a mi súlycsoportunk.
K..vára fogok örülni ha megugorjuk a SAMP/T szintet 3-4 üteggel, 18-24 indítóval.
Ami Patriot/SAMPT szint felett van arra be kell sírjuk magunkat valami közös EUs/NATOs programba, mert ön erőből sosem lesz.
Most olvasom hogy egyetlen THAAD rakéta több mint 12 millió dodo...
Azt olvastam hogy egy SAMP/T indító 20 km-es kört tud SRBM-ek ellen védeni.
Ha központtól 10 km-re teszed le az indítókat (elvileg ez max rádiós adat kapcsolattal) akkor elvben lefedsz egy 20+10+10+20 vagyis 60 km-es kört, ami kb. 11300 km2 terület. Ez azért nem kevés: a lakosság nagyobb rész "be is férne" 4-5 üteg alá.
https://www.mbda-systems.com/media/20611/download
Ballisztikus rakétánál ez szinte mindegy mert a leszálló ágban kapják el őket. Tök mindegy hogy 50km az Iskander pályájának a csúcsa, mert majd úgy is le jön onnét. Aztán 20-25 km-en találkozhat az ASTER-rel.
Nehéz biztosat tudni, de állítólag lőttek le vele ballisztikus rakétákat. Eleinte voltak problémák leginkább szoftverrel meg a nem túl korszerű ARABEL radarral, de elvileg megoldották ezeket és azóta szeretik az ukránok - állítólag.
Francia vezérkari főnök nyilatkozta:
„Amikor nemrég azt mondták nekem, hogy a SAMP/T rendszerünk olyan rakétákat fogott el, amelyeket a Patriot rakéták nem tudtak, az ukránok megköszönik nekünk."
Amcsiknál nem volt szó a PATRIOT-ról (sztem ennek örüljünk), szóval nem sok más marad a kínálatban mint valami izraeli vagy a SAMP/T - utóbbihoz van SAFE-hitel ezért erre fogadnák.
Állítólag mikor Orbán volt Meloninál akkor szóba is került, hogy együtt vennénk SAMP/T a SAFE-ből, ami félig olasz termék. Ők megveszik "tőlünk" (Zalából) a Lynx-alvázakat, mi meg a légvédelmi rakétájukat.
Olaszoknak saját gyártósoruk van az ASTER-30-ra Fusaroban illetve a radarból is van hozzá saját nekik
(Leonardo Kronos Grand Mobile High Power). Mondjuk a Thales radar jobbnak tűnik nekem.
Szóval nagyon úgy fest, hogy vagy SAMP/T lesz az ABM légvédelmünk vagy semmi.