[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

Egyébként a Patriot Mk4,ami egyenlőre nem épült meg,az a Stunner rakétákat használná.Vagyis ugyan azt tudná,mint a Dávid Parittyája.
A románok nem azért kaptak Skyceptor gyártást, mert azt is rendeltek a Patriotjukhoz? Hamarosan kapnak valamilyen fejlesztett Patriot rendszert, az ukránoknak átadott helyett.

• Tetszik
Reactions: endre
A románok nem azért kaptak Skyceptor gyártást, mert azt is rendeltek a Patriotjukhoz? Hamarosan kapnak valamilyen fejlesztett Patriot rendszert, az ukránoknak átadott helyett.
Hála istennek meg csak szándéknyilatkozatok vannak, hogy biz isten lesz pénzünk. Lehet, hogy a SAFE ba is megpróbáltak a gyárat becsempészni, na remélem ezt megtorpedóztak. Hamarosan sok minden kiderül.

A zsidóktól veszünk valamit az fix és ok légvédelem be a legjobbak, nagy bárik Orbán és Bibi tuti le lett már erről valami egyeztetve. És a stunner-skyceptor gyárral tudják legjobban ezt a barátságot a honvédelem terén kimaxolni.

Hát, az amerikai jóindulatvásárlás és a SAFE program mellett, szerintem az izraeli fegyvervásárlás egyelőre jegelve lehet. Arra már tényleg nincs pénzünk, még akkor sem, ha ők is tudnának nekünk potens dolgokat eladni.

Eredetileg a lengyeleknek volt felajálva.Szándéknyilatkozatig ott is eljutottak.
Olá és a polák ipar jobban áll,mint a magyar,náluk helyi beszállitás is lenne(lesz?,az oláhok esetében).De azért a technikásabb részeket ők se tudják gyártani,alapvetően náluk is inkább csak összeszerelés lehet.
Fontos különbséget tenni,mert itt a fórumon is van egy olyan tévképzet,hogy pl ZEGben majd annyi Lynxet gyártunk magunknak,amennyit csak kell vész esetén-utólag majd lerendezzük a jogi/pénzügyi részét a németekkel.
Hát nem.ZEG még csak nagyjavitani se tud vész esetén,ha nincs meg hozzá a külföldi alkatrészbeszállitás.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Ocses
Igen a SAFE belehozott egy plussz variánst. De a nyilatkozatokban volt egy nagyon fontos kijelentés tegnap. Az amerikai technológia a legjobb ezeken a területeken (légvédelem, mrls)és mi ezeket akarjuk és ez elől hárult el az akadály. Ebből én arra következtetek, hogy a SAFE bol szépen ki is hagytak, vagy direkt olyan ajánlatok lettek amik nem mennek át. A SAFE ban meg maradtak az olyanok mint a Tátra, meg a többi járművek

leírtad a lényeget az ami verzió meg nem épült meg! A Dávid meg mar van és elérhető mar kipróbáltak.
A Dávid semmiben nem különbözik a Spyder nagy hatótávú változatátol a rakétán és annak inditóján kivül (annyira nem,hogy a Rafael beintegrálja a Stunnert a Spyder LR rendszerbe,ha valaki kéri-és megfizeti.Egyébként az AMRAAMot is,ha fizeti a megrendelő).Spyder LR ugyanúgy a 2084 radart használja felderitőként.Ugyanis az nem a Dávid rendszerhez készült.

• Tetszik
Reactions: fishbed
Én mintha úgy emlékeznék, hogy a lengyelek nem rendelték meg végül ezt a rakétát, ezért nem kapták meg a gyártást. A románok meg igen.
Aláirták már a szerződést?Én nem vagyok naprakész a dologbol.
Érdekesség,hogya Stunner légiharc rakéta (Phyton 6 az eredeti neve).IAF gépeire integrálva van.
R.b726d103c0890c82edb93caec963e88a

Kis mérete ellenére 80-120km-re becsülik légiharc rakétaként is a hatótávját.

Ilyet veszünk/vettünk/vegyünk?
Csak azért tettem be ezt, mert azt gondolom, hogy ez az akkus ausztrál is, de akár az izraeli Iron Beam™ is már rendszeresíthető, bevethető, kompakt rendszerek. És nagyon nem mindegy anyagilag, hogy filléres drónokra drága rakétákat, meg szintén nem olcsó programozható lőszereket lövöldözünk el, vagy olcsóbb megoldást alkalmazunk. És ez már nem sci-fi, hanem működő rendszer, ami beilleszthető lenne a légvédelmünkbe. Remélem van ezírányú stratégia, elképzelés, szándék fent.

• Tetszik
Reactions: Tumpek
Jó kérdés, hogy mennyire szükséges nekünk ICBM meg Hypersonic Glide Vehicle (HGV) ellen védelem - ez a nagyhatalmak játszótere.

A THAAD nem igazán ICBM-ek ellen van. Azok ellen már minimum SM-3 Block 2B, vagy még inkább a GBI-hez hasonló rendszer kell. A THAAD az max. az IRBM-ek, meg az MRBM-ek (és természetesen az SRBM-ek, meg a HCM-ek, mint a Cirkon) ellen hatásos. A HGV-knél se az orosz Avangard-ra gondoltam, hanem az amcsi LRHW-szerű eszközökre, amikhez hasonlók a kisebb országokban is elterjedhetnek két-három évtizeden belül. És Magyarország esetén, az eddigiekből kiindulva, ha beszerzünk valamit, pláne, ha valami nagy értékű rendszert, akkor azt évtizedekig nem fogjuk korszerűbbre cserélni (csak esetleg utód nélkül kivonni...), szóval olyasmit érdemes beszerezni, ami legalább 2-3 évtizedig nem fog menthetetlenül elavulni az ezen időtartam alatt várható fenyegetéseket figyelembe véve.
Amúgy, ha minden igaz, gyártásban van a THAAD jelenleg is, a szaúdiak vásárolgatják mostanság.

Nem reális hogy minden fenyegetés ellen saját védelmünk legyen. Ezek ellen összeurópai megoldásba kell beszállni. (ARROW-3 ?)

Hát, amennyire tudom, az ARROW-3 inkább csak atmoszférán kívüli elfogásra alkalmas. Hogy az atmoszféra határán, meg a felső légkörben is képes-e elfogni a célt, az számomra kérdéses. Elvileg az ARROW-4 lesz majd olyan "mindenes", mint a THAAD.
Az összeurópai megoldás jól hangzik, de ha ilyen típusú fenyegetések elleni védelmet akarunk, ahhoz ugyanúgy ide is kell telepíteni ütegeket, vagyis annyit kell venni, hogy ide is jusson. Szóval így is-úgy is ki kell fizetni. Persze, ha összeurópai a beszerzés, akkor a nagy mennyiség miatt olcsóbb lehet az egységár.

Nagyjából a Patriot ill. SAMP/T szint ami tőlünk, egy ekkora országtól elvárható még. Ez SRBM/TBM-eket elfogja és regionális szinten ennél komolyabb fegyverei másnak sincsenek.

Igen, el tudja fogni az SRBM-eket, ha pont az SRBM-ek célpontjának közelébe van telepítve az elhárító üteg/indítók. De épp ez az, hogy ha ugyan akár a beérkező ballisztikus/kváziballisztikus rakéta útvonala alatt is helyezkedik el az üteg, de 35 km-nél messzebb a rakéta célpontjától, akkor már nem tudja lelőni, mert a beérkező rakéta pályája túl magasan lesz, kívül az elhárítórakéta hatósugarán. Pl. az Aster 30 NG maximális célmagassága 25 km körül van: https://www.mbda-systems.com/media/20611/download
Az Iszkander rakéta pedig pl. 50 km magasan repül (a HCM-ek meg úgy 25-40 km magasan). Ezért egy ilyen képességű elhárító rendszer esetén nagyon sok ütegre lenne szükség az összes fontos lehetséges célpont védelméhez.

Patriotot nem vennék. Ha izraelit sem lehet akkor már SAMP/T NG a legjobb.
  • SAFE-elhető, sok országgal összefogva a Patriotnál jobb áron megvehető.
  • Komoly továbbfejlesztési potenciálja van: legújabb Aster 30 Block 1NT (New Technology) – legfeljebb 1500 km hatótávolságú ballisztikus rakéták (MRBM) elfogására is alkalmas. A később kifejlesztésre kerülő Block 2 BMD változat meg 3000 km hatótávolságú ballisztikus és HGV rakéták ellen is hatásos lesz.
  • Nem amerikai - amcsik nem megbízható partnerek már. Európai országok segítségére jobban lehet számítani a bajban, mint olyanéra aki 6000km-re van és egyre inkább kivonul a világból...
Patriotot én sem vennék, csak akkor, ha nagyon nem lenne számunkra elérhető olyan rendszer, ami a PAC-3MSE képességeit tudja hozni.
Az Aster 30 Block 2 egyelőre sötét ló. Mármint a várható képességeit illetően. Én mindenesetre azt favorizálnám, ha kb. a THAAD képességeit hozni fogja. Kérdés, hogy mikorra készül el...
Az Ukrajnába küldött Aster 30-cal kapcsolatban, az elmúlt években sajna nem sok időm volt nyomon követni az ottani szereplését. Te biztosan jobban képben vagy erről. Volt olyan hitelesnek vehető hír onnan, hogy kifejezetten Iszkandert/Kindzsalt lőttek le Aster 30-cal? Tehát nem "ősöreg" Tocskát, meg CM-eket?

Csak azért tettem be ezt, mert azt gondolom, hogy ez az akkus ausztrál is, de akár az izraeli Iron Beam™ is már rendszeresíthető, bevethető, kompakt rendszerek. És nagyon nem mindegy anyagilag, hogy filléres drónokra drága rakétákat, meg szintén nem olcsó programozható lőszereket lövöldözünk el, vagy olcsóbb megoldást alkalmazunk. És ez már nem sci-fi, hanem működő rendszer, ami beilleszthető lenne a légvédelmünkbe. Remélem van ezírányú stratégia, elképzelés, szándék fent.
A lézer eléggé felejtős drónok ellen, de pont olyan mint a mikrohullám meg a rail gun; senki nem bír leszakadni róla, amíg lehet pénzt kisajtolni belőle.

• Tetszik
Reactions: L.O.B
A THAAD nem igazán ICBM-ek ellen van. Azok ellen már minimum SM-3 Block 2B, vagy még inkább a GBI-hez hasonló rendszer kell. A THAAD az max. az IRBM-ek, meg az MRBM-ek (és természetesen az SRBM-ek, meg a HCM-ek, mint a Cirkon) ellen hatásos. A HGV-knél se az orosz Avangard-ra gondoltam, hanem az amcsi LRHW-szerű eszközökre, amikhez hasonlók a kisebb országokban is elterjedhetnek két-három évtizeden belül. És Magyarország esetén, az eddigiekből kiindulva, ha beszerzünk valamit, pláne, ha valami nagy értékű rendszert, akkor azt évtizedekig nem fogjuk korszerűbbre cserélni (csak esetleg utód nélkül kivonni...), szóval olyasmit érdemes beszerezni, ami legalább 2-3 évtizedig nem fog menthetetlenül elavulni az ezen időtartam alatt várható fenyegetéseket figyelembe véve.
Amúgy, ha minden igaz, gyártásban van a THAAD jelenleg is, a szaúdiak vásárolgatják mostanság.
Igen, azóta láttam a LM-ről egy hírt, hogy ismét gyártják.
Látva hazánk csődközeli helyzetét, ez nagyon nem a mi súlycsoportunk.

K..vára fogok örülni ha megugorjuk a SAMP/T szintet 3-4 üteggel, 18-24 indítóval.

Hát, amennyire tudom, az ARROW-3 inkább csak atmoszférán kívüli elfogásra alkalmas. Hogy az atmoszféra határán, meg a felső légkörben is képes-e elfogni a célt, az számomra kérdéses. Elvileg az ARROW-4 lesz majd olyan "mindenes", mint a THAAD.
Az összeurópai megoldás jól hangzik, de ha ilyen típusú fenyegetések elleni védelmet akarunk, ahhoz ugyanúgy ide is kell telepíteni ütegeket, vagyis annyit kell venni, hogy ide is jusson. Szóval így is-úgy is ki kell fizetni. Persze, ha összeurópai a beszerzés, akkor a nagy mennyiség miatt olcsóbb lehet az egységár.
Ami Patriot/SAMPT szint felett van arra be kell sírjuk magunkat valami közös EUs/NATOs programba, mert ön erőből sosem lesz.
Most olvasom hogy egyetlen THAAD rakéta több mint 12 millió dodo...:confused:

Igen, el tudja fogni az SRBM-eket, ha pont az SRBM-ek célpontjának közelébe van telepítve az elhárító üteg/indítók. De épp ez az, hogy ha ugyan akár a beérkező ballisztikus/kváziballisztikus rakéta útvonala alatt is helyezkedik el az üteg, de 35 km-nél messzebb a rakéta célpontjától, akkor már nem tudja lelőni, mert a beérkező rakéta pályája túl magasan lesz, kívül az elhárítórakéta hatósugarán. Pl. az Aster 30 NG maximális célmagassága 25 km körül van: https://www.mbda-systems.com/media/20611/download
Azt olvastam hogy egy SAMP/T indító 20 km-es kört tud SRBM-ek ellen védeni.
Ha központtól 10 km-re teszed le az indítókat (elvileg ez max rádiós adat kapcsolattal) akkor elvben lefedsz egy 20+10+10+20 vagyis 60 km-es kört, ami kb. 11300 km2 terület. Ez azért nem kevés: a lakosság nagyobb rész "be is férne" 4-5 üteg alá.
https://www.mbda-systems.com/media/20611/download
Az Iszkander rakéta pedig pl. 50 km magasan repül (a HCM-ek meg úgy 25-40 km magasan). Ezért egy ilyen képességű elhárító rendszer esetén nagyon sok ütegre lenne szükség az összes fontos lehetséges célpont védelméhez.
Ballisztikus rakétánál ez szinte mindegy mert a leszálló ágban kapják el őket. Tök mindegy hogy 50km az Iskander pályájának a csúcsa, mert majd úgy is le jön onnét. Aztán 20-25 km-en találkozhat az ASTER-rel.

Patriotot én sem vennék, csak akkor, ha nagyon nem lenne számunkra elérhető olyan rendszer, ami a PAC-3MSE képességeit tudja hozni.
Az Aster 30 Block 2 egyelőre sötét ló. Mármint a várható képességeit illetően. Én mindenesetre azt favorizálnám, ha kb. a THAAD képességeit hozni fogja. Kérdés, hogy mikorra készül el...
Az Ukrajnába küldött Aster 30-cal kapcsolatban, az elmúlt években sajna nem sok időm volt nyomon követni az ottani szereplését. Te biztosan jobban képben vagy erről. Volt olyan hitelesnek vehető hír onnan, hogy kifejezetten Iszkandert/Kindzsalt lőttek le Aster 30-cal? Tehát nem "ősöreg" Tocskát, meg CM-eket?
Nehéz biztosat tudni, de állítólag lőttek le vele ballisztikus rakétákat. Eleinte voltak problémák leginkább szoftverrel meg a nem túl korszerű ARABEL radarral, de elvileg megoldották ezeket és azóta szeretik az ukránok - állítólag.
Francia vezérkari főnök nyilatkozta:
„Amikor nemrég azt mondták nekem, hogy a SAMP/T rendszerünk olyan rakétákat fogott el, amelyeket a Patriot rakéták nem tudtak, az ukránok megköszönik nekünk."
A
mcsiknál nem volt szó a PATRIOT-ról (sztem ennek örüljünk), szóval nem sok más marad a kínálatban mint valami izraeli vagy a SAMP/T - utóbbihoz van SAFE-hitel ezért erre fogadnák.
Állítólag mikor Orbán volt Meloninál akkor szóba is került, hogy együtt vennénk SAMP/T a SAFE-ből, ami félig olasz termék. Ők megveszik "tőlünk" (Zalából) a Lynx-alvázakat, mi meg a légvédelmi rakétájukat.
Olaszoknak saját gyártósoruk van az ASTER-30-ra Fusaroban illetve a radarból is van hozzá saját nekik (Leonardo Kronos Grand Mobile High Power). Mondjuk a Thales radar jobbnak tűnik nekem.

Szóval nagyon úgy fest, hogy vagy SAMP/T lesz az ABM légvédelmünk vagy semmi.

• Tetszik
Reactions: L.O.B
Igen, azóta láttam a LM-ről egy hírt, hogy ismét gyártják.
Látva hazánk csődközeli helyzetét, ez nagyon nem a mi súlycsoportunk.

K..vára fogok örülni ha megugorjuk a SAMP/T szintet 3-4 üteggel, 18-24 indítóval.

Ami Patriot/SAMPT szint felett van arra be kell sírjuk magunkat valami közös EUs/NATOs programba, mert ön erőből sosem lesz.
Most olvasom hogy egyetlen THAAD rakéta több mint 12 millió dodo...:confused:

Azt olvastam hogy egy SAMP/T indító 20 km-es kört tud SRBM-ek ellen védeni.
Ha központtól 10 km-re teszed le az indítókat (elvileg ez max rádiós adat kapcsolattal) akkor elvben lefedsz egy 20+10+10+20 vagyis 60 km-es kört, ami kb. 11300 km2 terület. Ez azért nem kevés: a lakosság nagyobb rész "be is férne" 4-5 üteg alá.
https://www.mbda-systems.com/media/20611/download

Ballisztikus rakétánál ez szinte mindegy mert a leszálló ágban kapják el őket. Tök mindegy hogy 50km az Iskander pályájának a csúcsa, mert majd úgy is le jön onnét. Aztán 20-25 km-en találkozhat az ASTER-rel.

Nehéz biztosat tudni, de állítólag lőttek le vele ballisztikus rakétákat. Eleinte voltak problémák leginkább szoftverrel meg a nem túl korszerű ARABEL radarral, de elvileg megoldották ezeket és azóta szeretik az ukránok - állítólag.
Francia vezérkari főnök nyilatkozta:
„Amikor nemrég azt mondták nekem, hogy a SAMP/T rendszerünk olyan rakétákat fogott el, amelyeket a Patriot rakéták nem tudtak, az ukránok megköszönik nekünk."
A
mcsiknál nem volt szó a PATRIOT-ról (sztem ennek örüljünk), szóval nem sok más marad a kínálatban mint valami izraeli vagy a SAMP/T - utóbbihoz van SAFE-hitel ezért erre fogadnák.
Állítólag mikor Orbán volt Meloninál akkor szóba is került, hogy együtt vennénk SAMP/T a SAFE-ből, ami félig olasz termék. Ők megveszik "tőlünk" (Zalából) a Lynx-alvázakat, mi meg a légvédelmi rakétájukat.
Olaszoknak saját gyártósoruk van az ASTER-30-ra Fusaroban illetve a radarból is van hozzá saját nekik (Leonardo Kronos Grand Mobile High Power). Mondjuk a Thales radar jobbnak tűnik nekem.

Szóval nagyon úgy fest, hogy vagy SAMP/T lesz az ABM légvédelmünk vagy semmi.
Az is minek...Mindenki meg van hülyülve.

• Hűha
Reactions: Aladeen