[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

• Hűha
Reactions: Kim Philby
Csináljuk azt, hogy te elmész megtisztítani egy fasort egy rajjal úgy, hogy az ellenség teljes harckészültsegben vár, hisz nem hülye, tudja, hogy mi következik a felderítő drón után, én pedig elmegyek úgy megisztítani egy fasort egy rajjal, hogy az ellenség nem teljes harckészültségben vár, hisz nem tudja, hogy jövünk. Ha végeztünk megbeszéljük, ami történt...
Remek hipotetikus ötlet, csináljuk. Te megveszed a Black Hornetet, én meg veszek 10 DIY/konzumert felhackelve. 10 fasorral. Egyszerre.

A MÉSZÁRLÁS FOLYTATÓDIK...

Orosz FPV drónok vadásznak ukrán katonákra Kupyanszk városában.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Orosz FPV drónok semmisítik meg az ATV-ken és pickup teherautókon szállított ukrán katonákat

Ez nagyon durva.
Szerintem a katonákat agyaggalamb lövészetben is ki kellene képezni sörétes puskával.

Csináljuk azt, hogy te elmész megtisztítani egy fasort egy rajjal úgy, hogy az ellenség teljes harckészültsegben vár, hisz nem hülye, tudja, hogy mi következik a felderítő drón után, én pedig elmegyek úgy megisztítani egy fasort egy rajjal, hogy az ellenség nem teljes harckészültségben vár, hisz nem tudja, hogy jövünk. Ha végeztünk megbeszéljük, ami történt...
Értem amit írsz, nagyrészt adom is, dobtam rá like-ot is, de… amennyi drón van folyamatosan tudod reptetni a te képzeletbeli fasorod körül jóformán a nap 24 órájában napokig… ember nincs aki folyamatosan ez miatt teljes harckészültségben képes maradni. A 9. vagy 10. vagy 16. órától szarná le fásultan mindenki…

Az 5. dandár FPV drónjai segítik az Orosz gyalogságot a Mirnogradért (rövidesen Dimitrov ?) vívott csatában, megsemmisítve a várost védő ukrán katonákat.

A Pokrovszkba behatolni próbáló ukrán katonák rossz épületet választottak fedezékül.
Miután menedéket találtak, egy Tornado GMLRS rakétái elpusztították őket..

Értem amit írsz, nagyrészt adom is, dobtam rá like-ot is, de… amennyi drón van folyamatosan tudod reptetni a te képzeletbeli fasorod körül jóformán a nap 24 órájában napokig… ember nincs aki folyamatosan ez miatt teljes harckészültségben képes maradni. A 9. vagy 10. vagy 16. órától szarná le fásultan mindenki…
érdemes megnézni az árakat .. aztán végig gondolni amit írt :D

Ukrajna azt állítja, hogy ezek Oroszország 2026-os célkitűzései.
G5u-Au-OHW4AAM07J-1.png

⚡⚡⚡️Az Orosz Légierő tonnaszámra dob bombákat Konsztantinovkára.
Állítólag FAB-1500-as bombákkal támadnak.
A mennyiség alapján ítélve nem spórolnak⚡⚡⚡

Próbáld már megérteni a felderítő és a csapásmérő drón közti különbséget. Ha nem megy kérj segítséget, de ne hasonlíts almát körtéhez.
Konkrétan te hoztad ide a Black Hornetet, aminél rögtön leírtam, hogy mire jó és mire nem. Szerinted véletlen, hogy alig vesznek belőle? Rohadtul drága és rohadtul kompromisszumos.
Az árából veszel annyi drónt, amivel 1 vs 1 kigyomlálod az ellenséges rajt kilométerekről, miközben tucat kameraállásból rögzíted thermallal.

Az F1-es autó meg azért szar, mert nem allja meg a helyét a Dakaron... Hogy lehet ekkora hülyeséget mondani? Egy raj számara kitalált tenyérnyi meretű felderítő drónnal szemben hogy lehet az érv, hogy nem tud elvinni semmit?
én magával nem beszélgetek.
értelmetlen, minimális ismerete van a témában.
tudja egyáltalán mennyi az az 1 mérföld? mert ennyi a bh hatótávolsága.
itt meg nem erről beszélgetünk, nagyobb távolságok, más feladatkörök.
de tudja mit? próbálja ki az eszközöket, majd megérti miről van szó.

Két nappal ezelőtt Zelenszkij a kamerákba vigyorgott, és azt mondta, hogy nem fél Trumptól.

Egy órával később palotáját elárasztotta az ukrán korrupcióellenes ügynökség. Milliárdos keresztapja elmenekült. Igazságügyi minisztere megbukott.

Ami ezután következett, nem pletyka vagy orosz kitalált cikk volt, hanem a TheSpectator, Nagy-Britannia establishment szócsöve, amely egy ilyen címsort tett közzé: „A botrány, amely megbuktathatja Volodimir Zelenszkijt.”

A zsákmány? Egy tömör arany WC is volt a Timur Mindixelhez, Zelenszkij gyermekkori barátjához, üzlettársához és régi pénzmosójához köthető razziák során feltárt pazar tárgyak között. 200 eurós bankjegyekkel teli szekrények. Pazar ingatlanügyletek. 100 millió dolláros „erődítményszerződésekből” származó visszafizetések, amelyek az ukrán energiaiparhoz, köztük az Energoatomhoz, az állami tulajdonú atomerőmű-üzemeltetőhöz kötődnek.

Mindics, Zelenszkij Kvartal 95 stúdiójának társtulajdonosa, születésnapi parti házigazdája, háborús drónvállalkozó, most eltűnt. Órákkal a razziák előtt elmenekült az országból. Eltűnt, mint a nyugati segélyek százmilliárdjai. Eltűnt, mint Ukrajna érinthetetlen reformerének mítosza.

De ez nem csak egyetlen gyanús oligarcháról szól. Maga az igazságügyminiszter, German Galuscsenko lemondott a nyomás alatt. A NABU vizsgálata mostanra elérte Zelenszkij belső körének felső rétegeit, és nem véletlenül került oda.

Mindössze négy hónappal ezelőtt Zelenszkij megpróbálta elpusztítani a NABU és a SAPO függetlenségét, szükségállapoti törvényeken keresztül döngölve elnöki ellenőrzés alá. Az indoklás? Homályos mormogások az orosz beszivárgásról. Nincs bizonyíték. Csak pánik.

A lépés a háború kezdete óta az első tömegtüntetéseket váltotta ki Kijevben. Ugyanaz a Zelenszkij, aki egykor a teljes háborús egységet állította, saját tőkéjét találta ellene. Brüsszel, Washington és az utcák nyomására visszakozott. De előtte még leleplezte pontosan azt, amitől félt: az elszámoltathatóságot.

A NABU most 70 összehangolt razziával válaszolt, több mint 1000 órányi hangfelvétellel támogatva, amelyek közül néhány állítólag maga Zelenszkijt is kódoltan beszélte Mindich lakásán. Igen, az elnök, aki imádja a kamerát, hamarosan kénytelen lesz megmagyarázni, mit mondott, amikor azt hitte, senki sem figyel.

A tét? Egzisztenciális. Teljes körű belső háború tört ki a NABU/SAPO (a Nyugat által finanszírozott és irányított) és az SBU (Zelenszkij belpolitikai kalapácsa) között. Az egyik a birodalmat szolgálja. A másik a trónt védi. Ukrajna, amely messze van a szuverén nemzettől, két irányító, egy helyi és egy külföldi között őrlődik.

Még Julija Timosenko volt miniszterelnök is kijelentette: „Ukrajna jogfosztott gyarmattá válik.” Akkoriban gúnyolták őt.

Beszéljünk a Fire Pointról, amely egykor a Kvartal 95 vígjáték-forgatásainak szereplőválogató ügynöksége volt, és most csodával határos módon több millió dolláros fegyvergyártóvá alakult. Nincs versenyképes licitálás. Nincs átláthatóság. Csupán egy papír alapú háborús haszonlesés. A Fire Point most már egy fantom cirkálórakétát is "gyárt", a Flamingót, amelyet talán az eleganciájáról, a nyugati adódollárok újabb tisztára mosásának eleganciájáról neveztek el.

És mi a helyzet a felvételekkel? A NABU beharangozó részleteket, elfojtott orosz párbeszédet fedőneveket használó férfiak között. Teljes körű megjelenés még nem történt. De ez az előzetes nem a nyilvánosságnak szólt. Üzenet volt: megvan a kompromit, és nem félünk használni. Nem Putyin ellen. A bábrezsim ellen, amit te építettél fel, Volodimir.

Ne feledd, a Majdant a korrupció elleni felkelésként adták el, de Zelenszkij úgy tűnik, hogy minden elődjét túlszárnyalta együttvéve.

A birodalom kedvenc hőse a legnagyobb teherré vált. Az arany vécék visszatértek, és ezúttal magát a mítoszt öblítik le. Úgy tűnik, mintha Zelenszkij irányítói készen állnának arra, hogy leöblítsék őt, de képtelenek lesznek kezet mosni a saját korrupciójuk és bűntudatuk alól.

én magával nem beszélgetek.
értelmetlen, minimális ismerete van a témában.
tudja egyáltalán mennyi az az 1 mérföld? mert ennyi a bh hatótávolsága.
itt meg nem erről beszélgetünk, nagyobb távolságok, más feladatkörök.
de tudja mit? próbálja ki az eszközöket, majd megérti miről van szó.
Ez volt az alapállításom:
"Ezek a barkacs drónok megfelelőek, de komolynak nem nevezhetőek. Pl felderíteni egy BlackHornet egymilliószor jobb, mint bármi amit amit a civil piacon meg tudsz vásárolni (mind1, hogy késztermékként, vagy alkatrészenként) ebben akategóriában. Oké az ára is ennek megfelel"

Ti meg miután ezzel kezdeni nem tudtatok semmit (senki meg nem cáfolta ezt az állítást) előjöttetek olyan tényekkel, aminek az ég adta egy világon semmi köze nincs az alapállítashoz. Tisztán világosan leírtam, hogy milyen feladatkörű és kategóriájú eszközről beszélek, te meg jöttél a más feladatu és kategóriájú eszközökkel, mint ellenérv. Már ne is haragudj de ez nonszensz.

Ami pedig azt a titkos BlackHornet hőkamerat illeti: köszönöm szépen, max neked titkos én már "talalkoztam vele".

• Tetszik
Reactions: endre
Ez volt az alapállításom:
"Ezek a barkacs drónok megfelelőek, de komolynak nem nevezhetőek. Pl felderíteni egy BlackHornet egymilliószor jobb, mint bármi amit amit a civil piacon meg tudsz vásárolni (mind1, hogy késztermékként, vagy alkatrészenként) ebben akategóriában. Oké az ára is ennek megfelel"

Ti meg miután ezzel kezdeni nem tudtatok semmit (senki meg nem cáfolta ezt az állítást) előjöttetek olyan tényekkel, aminek az ég adta egy világon semmi köze nincs az alapállítashoz. Tisztán világosan leírtam, hogy milyen feladatkörű és kategóriájú eszközről beszélek, te meg jöttél a más feladatu és kategóriájú eszközökkel, mint ellenérv. Már ne is haragudj de ez nonszensz.

Ami pedig azt a titkos BlackHornet hőkamerat illeti: köszönöm szépen, max neked titkos én már "talalkoztam vele".
látszik, hogy szinte semmit sem értesz ebből az egészből
képen láttál te maximum valamit is ebből
én meg irányítottam bh-t egy gyakorlaton
kicsit erősebb szellő már elviszi, nem azt mondom, hogy zárt térbe való, de lakott területen kívül ne vigyed.
teljes felszerelésben gáz irányítani
felderítés és felderítés között van különbség
a bh max arra való, hogy benézz a sarok mögé. arra tényleg tökéletes. nem olyan csendes, mint azt gondolnák, de megteszi.
felderítésre megvannak a célgépek, nagy hatótáv, lézeres távolságmérés, optikai zoom, éjjel látás, stb.
cipész maradjon a kaptafánál. ha valamihez nem értesz nem szégyen ezt elfogadni.
fakabát vagy te nem katona. ami egyébként se voltál korábbi állításod szerint.

Ukrajna azt állítja, hogy ezek Oroszország 2026-os célkitűzései.

A terv biztos, hogy nagyjából ez, de szerintem csak 27-re lesz meg. Illetve a három déli megye (Odessza, Nyikolajev, Dnyipro) felső határáig miért ne mennének el ? Természetes akadályt nem látok, ergó ez a nedves vágyálmuk, hogy ott majd megáll az Orosz. :cool:

Oresztopil Orosz ellenőrzés alatt

Az Orosz 36. Gépesített Lövészdandár rohamegységei elfoglalták a Velykomyhailivkától délre fekvő Oresztopil falut.

A terv biztos, hogy nagyjából ez, de szerintem csak 27-re lesz meg. Illetve a három déli megye (Odessza, Nyikolajev, Dnyipro) felső határáig miért ne mennének el ? Természetes akadályt nem látok, ergó ez a nedves vágyálmuk, hogy ott majd megáll az Orosz. :cool:

Oresztopil Orosz ellenőrzés alatt

Az Orosz 36. Gépesített Lövészdandár rohamegységei elfoglalták a Velykomyhailivkától délre fekvő Oresztopil falut.

Ha megnézzük katonai szempontból, a déli részre nehezebb menni. A dnyeperen való átkelés után egyszerűbb lesz északnak fordulni és ott egyszerűbben és gyorsabban fognak tudni haladni nyugat fele. És miért is ne vegyek be kijevet.

De ő eleve be se megy a fasorba mert az egy 40 000-es cuki mini drón helyett vett 40 kínait amire ráhakkel egy kézigránátot, és most egy fotelból tolja a háborút egy VR sisakkal és Xbox komtrollerrel meg 40 kamikáze drónnal (kis túlzással, csak a költségalternatívát érzékeltetve).

látszik, hogy szinte semmit sem értesz ebből az egészből
képen láttál te maximum valamit is ebből
én meg irányítottam bh-t egy gyakorlaton
kicsit erősebb szellő már elviszi, nem azt mondom, hogy zárt térbe való, de lakott területen kívül ne vigyed.
teljes felszerelésben gáz irányítani
felderítés és felderítés között van különbség
a bh max arra való, hogy benézz a sarok mögé. arra tényleg tökéletes. nem olyan csendes, mint azt gondolnák, de megteszi.
felderítésre megvannak a célgépek, nagy hatótáv, lézeres távolságmérés, optikai zoom, éjjel látás, stb.
cipész maradjon a kaptafánál. ha valamihez nem értesz nem szégyen ezt elfogadni.
fakabát vagy te nem katona. ami egyébként se voltál korábbi állításod szerint.
Te beszélsz mellé folyamatosan. Kristálytisztán leírtam miről beszélek, te meg homlokegyenest mással érvelsz.
Egy kisalegységek (raj, SF csoport) számára keszült felderítődrónról beszéltem, te meg jössz minden hülyeséggel, kis hatótávról és teherbírásról és totál más rendeltetésű drónokról.

De legyünk konkrétabbak erre a háborúra efordítva.
Az oroszok már jóideje áttértek a rohamcsoportok alkalmazására. Na ezeknek a rohamcsoportoknak 1000× jobb ez
wc8km46oesce1.jpg
73b637897d901168.jpg

mint ez
103252259930142.jpg

És nem csak azért mert jobb technikai jellemzői vannak, hanem azért, mert sokkal jobban megfelel a katonai felhasználásnak. Kisebb helyet foglal, egyszerűbb szállítani, gyorsabban üzemkész, 3 eszközöd van nem pedig 1 amiben cserélgetni kell az akkukat és még sorolhatnàm.

"Olvtársak , a nemzetközi helyzet fokozódik.."
Írtam az orosz UVB 76 állomámásról és az általa sugárzott kódjelek , orosz harcitevékenységek vélhető összefüggéséről.

Fontos szerepét mutatja, hogy idén októberben magyar nyelvű internetes rádióadást felhasználva, ugyanezen hullámhosszon való sugárzásával próbálták zavarni, úgy látszik kevés sikerre, mert ma bekapott egy proxiUkrán támadást - tán ideiglenesen , de elnémult.

A legtöbb szakmai forrás szerint egy orosz katonai parancsközlő rendszer része, amely kódolt üzeneteket továbbít (elsősorban haditengerészeti / Nyugati Katonai Körzet egységek felé).

Az elmúlt években mintha fokozatos khmmm... csapásmérő képesség tervszerű kiépítése folyna Oroszország felé, ilyenek a távolsági rakéta indítást figyelő radarok - proxiUkrán megsemmisítése is.. és most az UVB-76 elnémítása is.

Ehhez kapcsolódik a tavaly szeptemberben 34 millió USD-ért Bide' utasítására megrendelt, a kelet - Európai mezőgazdasági területek (nyugat orosz is! ) sugárszennyezettségét szimuláló software is, ott történő atomcsapkodásokra. Gondolom a Blackrock és társai aggódnak hogyan esik le az eddigi felvásárlásaik értéke előre láthatólag - valamint mi várható a demokratizálandó orosz területeken is. Agrisock - jó elnevezés..

A software megrendelés tender anyagából idézek:

"The US Army Corps of Engineers, Engineer Research and Development Center (ERDC) intends to issue an award on a sole source basis (IAW FAR 13.106-1(b)(1)) with Terra Analytics, Inc., 966 10th Street, Boulder, Colorado 80302-7474, for the research and development of active research programs that focus on modeling impacts on the environment and the impacts of nuclear weapons on farm systems that optimizes AgriShock, a code suite for modeling the effects of nuclear weapons on agricultural systems. The objective of this project is to build upon previous research efforts to develop and optimize AgriShock, a code suite for modeling the effects of nuclear weapons on agricultural systems. The minimum needs of this contract are that the contractor provide all personnel, equipment, facilities, supervision, and other items necessary to conduct studies that demonstrate modeling of nuclear warfare on a global scale that would lead to destruction of the agriculture systems such as farms. The contractor must be able to execute the following: 1) utilize AgriShock, code suite, to increase the geographic coverage to include former Eastern Block countries and implement software code on DoD TS/SCI level ERDC supercomputing resources; 2) update their AgriShock software code to regions beyond eastern Europe and western Russia, with regions chosen to support the ERDC mission to support the Defense Threat Reduction Agency (DTRA) goals of modeling effects of nuclear events; 3) utilize the AgriShock software to incorporate aerial mapping; 4) extend the AgriShock software code by developing a beta radioisotope uptake model that reflects the manner in which a non-destructive nuclear event; and 5) ensure that the updated Agrishock software can be implemented on existing and/or new secure Linux-based ERDC HPC computing environments. "

Tehát a proxiUkrán "Különleges Hadművelet" csak egy petting a később várható eseményeket tekintve..

Te beszélsz mellé folyamatosan. Kristálytisztán leírtam miről beszélek, te meg homlokegyenest mással érvelsz.
Egy kisalegységek (raj, SF csoport) számára keszült felderítődrónról beszéltem, te meg jössz minden hülyeséggel, kis hatótávról és teherbírásról és totál más rendeltetésű drónokról.

De legyünk konkrétabbak erre a háborúra efordítva.
Az oroszok már jóideje áttértek a rohamcsoportok alkalmazására. Na ezeknek a rohamcsoportoknak 1000× jobb ez
wc8km46oesce1.jpg
73b637897d901168.jpg

mint ez
103252259930142.jpg

És nem csak azért mert jobb technikai jellemzői vannak, hanem azért, mert sokkal jobban megfelel a katonai felhasználásnak. Kisebb helyet foglal, egyszerűbb szállítani, gyorsabban üzemkész, 3 eszközöd van nem pedig 1 amiben cserélgetni kell az akkukat és még sorolhatnàm.
Neked tényleg fogalmad sincs.