Az USA rendszeresen agresszor, nem tudtam hogy most róluk beszélünk, sosem mondtam az ellenkezőjét. Csak ez nem mentség arra ami a szomszédban történik.
Az ukránokat ellenségnek nevezzük, szankciókat probálunk enyhiteni, próbáljuk őket hitelteleníteni, gáncsoljuk a megszavazott pénz átutalását, biztos van még egyéb is.
Na, Grúziában a kormány mára orosz szövetséges,ha Ukrajnát nem támadják meg az oroszok, már rég megbukik Zelenszkij és ki tudja ki jön helyette, simán lehetett volna orosz barát, csak kicsit kellett volna várni.
Ez a biztonsági érdek a legocsmányabb dumák egyike, Ukrajnának is vannak, ha ők mást akarnak mint az oroszok akkor szét kell verni őket?
Ez segítette az orosz nép jólétét? most lépjen ki mindenki a NATO-ból aki szomszédos Oroszországgal, mert neki az a biztonsági érdeke?
"Az USA rendszeresen agresszor, nem tudtam hogy most róluk beszélünk, sosem mondtam az ellenkezőjét. Csak ez nem mentség arra ami a szomszédban történik."
Azt próbálom elmagyarázni, hogy van olyan, hogy geopolitikai realitás. Az meg az, hogy ha egy szomszédod jó fej veled (márpedig a ruszkik jó szomszédai voltak Ukrajnának a függetlenedés után - de a finneknek is -), akkor nem csináász velük ellenséges lépéseket, pl. nem veszed ki az alkotmányodból a neutrális státuszt, nem b.sztatod a krími autonómiát, nem csinálsz puccsot. Mert esetleg visszaüt.
"Grúziában a kormány mára orosz szövetséges"
Közel sem az. Felfogta a geopolitikai realitást (no NATO) meg hogy nem kéne ruszki békefenntartókra lövöldözni.
"ki tudja ki jön helyette, simán lehetett volna orosz barát, csak kicsit kellett volna várni."
Eleget vártak a ruszkik. 14 évet. Ők döntik el, mennyit várnak. De nem szeretem a mi lett volna, ha szkenáriókat. 14 évük volt az ukránoknak rendezni a hülyeségeiket a ruszkikkal, Janukovics próbálta is.
"Az ukránokat ellenségnek nevezzük"
Bocsi, nem ellenségesen viselkednek az ottani magyarokkal és velünk?
"szankciókat probálunk enyhiteni"
Mert ez hazánk érdeke? Vagy szerinted Magyarországot Ukrajnából kéne kormányozni?
"próbáljuk őket hitelteleníteni"
Nem nehéz hitelteleníteni azt, aki akkor nem hazudik, amikor épp lopással van elfoglalva (és igen, ironikus).
"gáncsoljuk a megszavazott pénz átutalását"
Minden ország saját hatáskörben áttolhatja a teljes GDP-jét az ukránoknak; fel nem foghatom, miért kellene egy velünk ellenséges nem EU-tag országot a mi pénzünkből támogatni. Szerintem neked sem.
De téged sem akadályoz meg senki, hogy áttold a havi fizudat.
"Ez a biztonsági érdek a legocsmányabb dumák egyike, Ukrajnának is vannak, ha ők mást akarnak mint az oroszok akkor szét kell verni őket?"
Konkrétan a 75-ös Helsinki egyezmény része volt ez is - senki nem növelheti a saját országának biztonságát mások "kárára" (meg az ellenkezője IS, kontextus).
Európai biztonságról, biztonságpolitikáról a ruszkik nélkül lehet beszélni (ahogy a békáéről is Svájcban ruszkik nélkül), csak nem érdemes.
Az ukránokat senki nem fenyegette katonailag korábban, amíg neutrális státuszban voltak.
"Ez segítette az orosz nép jólétét? most lépjen ki mindenki a NATO-ból aki szomszédos Oroszországgal, mert neki az a biztonsági érdeke?"
Igazából be sem kellett volna lépniük. Nem volt fenyegetés. Viszont be kellett léptetni őket, hogy Európát le lehessen választani Oroszországról és így legyengíteni gazdaságilag mindkettőt. Uszkve ötven éves - sőt - terve volt az amcsiknak.