Rácz nem feltétlenül kókler, bár azért a videojátékos "szakértése" az mutatott egy szintet, ami finoman szólva nem volt magas, hiába is volt többször nagyon elszállva saját magától a figura a Facebookon. Simán csak elfogult, ahelyett, hogy saját maga járna utána a dolgoknak, évek óta nem járt Oroszországban, valós képe nincs arról, hogy pontosan mi a helyzet ott. Nem is akar vele tisztában lenni. Azt mondja fel, amit elvárnak tőle a "független", CEiD-szerű szervezetek. Sz. Bíróra ugyanez igaz. Neki megvan egy könyve is. 20 éves könyv. Agyondicséri benne Putyint. Most meg ő a "patás ördög"? Miért? Mert az az oldal aminek dolgozik, most éppen azt várja el, tőle, hogy Oroszország legyen mindenért is a hibás. 20 éve pedig azt várta, hogy támassza alá a magyar-orosz kapcsolatok újraindításának, normalizálásának szükségességét. Vicces volt Sz-Bírótól hallani, hogy "Putyin rendkívül szerencsés időben örökölte Oroszországot". Nyilván nincs annál nagyobb szerencse, mint egy kaotikus, adózni nem akaró maffiaklánok által uralt, üres kasszás csődtömeget örökölni. 20 éve a jelenlegi kormánypárt volt a leginkább russzofób csapat a magyar parlamentben. Akkor a részükről Gereben Ágnes Oroszország-szakértő mondta fel azokat a mantrákat, amit most Sz Bírótól és Rácz-tól meg az "alattasaitól" (copyright by Hornyák Zsolt) lehet hallani. A harmadik előadóról, a hölgyről nem mondok semmit, mert tőle nem hallgattam még semmit. Csak belepörgettem a műsorba, jelenleg se időm, se kedvem meghallgatni azt a vélhetően "Szabad Nép-félóra" szintű műsort, amit a nyilván nulla saját háttérismerettel bíró közönség vidáman, kritika nélkül kajál.
Nekem az olyan "szakértők" akik évek óta nem járnak a saját szakterületüket adó országban, hanem a monitor mögül felmondják az aktuális ukrán/orosz ellenzéki mantrát, hogy minden szar, és pénteken összeomlanak, Putyinnak 8 féle betegsége van egyszerre, amiből 5 féle a rák nekem nem hitelesek. Ez van. Ha meg akarom tudni, hogy ténylegesen, hogyan él ott az átlagember, mi a valós helyzet, mit lehet kapni és mit nem, akkor azt előbb tudom meg, ha felmegyek mondjuk a rjazanyi magyar figura youtube csatornájára, mint tőlük. Na ezért hiteltelen nekem Rácz és Sz-Bíró szövegelése. Egyetemi oktatóként simán kiutazhatnának, akár egyetemi pénzen, hogy valós képet kapjanak, de azt nem. Mert a valóság esetleg összezavarná az esetükben jól megfizetett hitüket. Inkább felmondják a monitor mögül a Dozsgy, az ellenzéki telegram oldalak meg az ilyen "emberi jogok szíriai megfigyelőtanácsa" (gyakorlatilag egyetlen, Londonban élő ember alkotta, aki Londonból mondta meg a tutit, hogy Asszad éppen mit csinált, vagy nem csinált, rendkívül hiteles...) szintű független szervezetek szövegeit adják elő magyarul. Egy benne a lényeg: "Oroszországról és főleg Putyinról, vagy rosszat, vagy semmit"