Szerintem még figyelembe kell venni a HIMARS és a Gripen újratöltési idejét is. HIMARS-nál ez néhány perc, Gripennél meg minimum egy óra. Ha a HIMARS -nál 10 perccel számolok, akkor abba belefér az is hogy pozíciót vált. Ez rögtön 6 szoros szorzó. A Gripen 1 órás ideje meg szerintem eléggé optimista.
Az egész polémia
@Kávé egy a HIMARSt doktrinális kulcseszközként jellemző hsz-ra adott vállaszombol indult ki.......
Sok mindent figyelembe kell venni.
Pl azt az ukrajnai tapasztalatot,hogy az oroszok azóta tudnak lassú ütemben előrenyomulni,mióta használatba vették az UMPK szárnykészletet.
Mert olyan tábori erődités elemet lehet csinálni,ami számtalan HIMARS,vagy Smercs,akár TOS rakétát kibir.De olyat nemnagyon,ami egy 500kilós rombolóbomba találattol megvéd.....
A HIMARS jellegű sorozatvetőknek megvan a helye,szerepe a tűzrendszerben-de nagyon nem csodaszerek.Igazábol önmagukban,a jol működő tüzérségi rendszer nélkül,kb levélnehezékek.
A sorozatvetőknek megvan a maguk helye,szerepe.Ráadásul elég széles a sorozatvetők repertoárja,és mindegyik fajtájának megvan a maga helye,szerepe.
De a sorozatvetőt lehet pótolni légierővel.A légierő képességeit viszont nem lehet pótolni sorozatvetővel.
Ennek ellenére azt szoktam irni,hogy mifelénk,hol viszonylag erős légvédelmek vannak,és gyenge légierők-a tüzérség a csatadöntő fegyvernem.
Ezen azonban változtathat az F35 hadműveleti képességű megjelenése.Mert az képes a modern légvédelem ellenében is tevékenykedni.
Szóval örüljünk neki,ha jön HIMARS,de ne tekintsük csodaszernek.
Kezeljük a helyén.