A pénz világa

- akár csak a klasszikus Szovjetunió - az EU is mindent vezérelni akar, nem foglalkozva az egyes területek/országok egyéni igényeivel, lehetőségeivel.
Az EU kispályás a központosításban a magyar kormányhoz képest.

Nálunk az önkormányzatok más szinte semmiben nem dönthetnek. Elvették tőlük az oktatást, az egészségügyi ellátás nagy részét, az építésügyet stb. és természetesen az ehhez szükséges pénzt is. Szinte mindenhová beépítettek egy központosított pénz lenyúló szervezetet, miközben a munkát továbbra helyi cégek végzik.

A parlamentben pedig pont a legfontosabb ügyekről nincs szó, mert azokat 2-3 nap alatt zavarják át a beterjesztéstől a szavazásig.

• Tetszik
  • Robot
Reactions: fishbed and megazez
Nyilván hatalmas helyzeti és fejlettségi előnyből indulnak a németek, de ne felejtsük már el azt hogy a megélhetésük is drágább, valamint ami a lényeg hogy a trendeket - a valós folyaamatokat nézve, és német ismerőseimmel beszélve - rohamosabban szegényednek el mint mi. Persze magasabb bázisról indulva ezért még mindig jobban élnek, de az életminőséget nézve ami nem CSAK anyagi dolgoktől függ, olyannyira nem egyértelmű a helyzet, hogy nekem többen is jelezték echték, hogy jönnének ide, adjak tanácsot merre nézelődjenek!

2025 Németországáról szerintem ez mindent elmond!!!
Magyarországról meg az mond el mindent, hogy már az 1950-es években is a nyugat hanyatlásáról nyomta a propit az aktuális hatalom, és akkor is maximum 10 évet adtak arra, hogy utolérjük őket. Vajon 2080 -ban mennyi időt fognak jósolni a nyugat összeomlására és arra, hogy utolérjük őket?

imádom, amikor valaminek csak az egyik oldalát nézik az emberek
mert mindenhol társul a bérhez megélhetési költség is.
értem én, hogy sokaknak elég egy putriban lakni (munkásszállás), mások viszont ennél többre vágynak.
Ha nem városközpontban laksz, nem drágább. Nekem Bécsben és Hollandiában vannak ismerőseim, kényelmesen meg tudnak élni és még félre is tudnak rakni. Miközben az árak itthon legalább annyiba kerülnek, de inkább drágábbak mint kint pl.

Amúgy meg a putris dolgot nem értem, kint még mindig kevesebb havi fizetés elég ahhoz, hogy lakást vegyen valaki mint itthon + több lehetőség is van, hiszen nincs lezüllesztve az oktatás. Vagy ha hitelt akarsz felvenni akkor ott van 1%-os lakáshitel is, nem ilyen államilag felfújt 3%-os vagy piaci 5-8%-os. fyi, idén közel 30%-kal nőttek az ingatlanárak...

a nyugdíj esetén most sem az összeg volt a lényeges, ha elolvastad volna, itt arról van szó, hogy - akár csak a klasszikus Szovjetunió - az EU is mindent vezérelni akar, nem foglalkozva az egyes területek/országok egyéni igényeivel, lehetőségeivel. teszi mindezt olyan ködös okokra (jogállamiság, eu-s értékek) hivatkozva, amit eddig senki sem tudott felsorolni.
egy kisebbség (az ún. liberális baloldal/ aka kommunisták) ragadták magukhoz a hatalmat az eu-ban, és teszik tönkre a kontinenst.
kár érte, szép, és gazdag is lehetett volna. szerintem pár éven belül már csak üszkös romjai maradnak.
Azt meg nem mondtam, hogy az EU-nak igaza van ebben, mert sok faszsága van amivel én sem értek egyet. Arra reflektáltam, hogy amúgy sem kapunk EU-s pénzt, köszönhetően az afrikai szintű korrupciónak.

Nyilván hatalmas helyzeti és fejlettségi előnyből indulnak a németek, de ne felejtsük már el azt hogy a megélhetésük is drágább, valamint ami a lényeg hogy a trendeket - a valós folyaamatokat nézve, és német ismerőseimmel beszélve - rohamosabban szegényednek el mint mi. Persze magasabb bázisról indulva ezért még mindig jobban élnek, de az életminőséget nézve ami nem CSAK anyagi dolgoktől függ, olyannyira nem egyértelmű a helyzet, hogy nekem többen is jelezték echték, hogy jönnének ide, adjak tanácsot merre nézelődjenek!

2025 Németországáról szerintem ez mindent elmond!!!
Ez maximum azért lehet, mert külföldről nézve Orbánnak jó a PR-ja az interneten, főleg az olyan nyomorékokkal szemben mint Merz meg Starmer. De ha majd ide költöznek, megismerik a valóságot.

Az EU kispályás a központosításban a magyar kormányhoz képest.

Nálunk az önkormányzatok más szinte semmiben nem dönthetnek. Elvették tőlük az oktatást, az egészségügyi ellátás nagy részét, az építésügyet stb. és természetesen az ehhez szükséges pénzt is. Szinte mindenhová beépítettek egy központosított pénz lenyúló szervezetet, miközben a munkát továbbra helyi cégek végzik.

A parlamentben pedig pont a legfontosabb ügyekről nincs szó, mert azokat 2-3 nap alatt zavarják át a beterjesztéstől a szavazásig.
kérem ne menjünk el belpol irányba

Ha nem városközpontban laksz, nem drágább. Nekem Bécsben és Hollandiában vannak ismerőseim, kényelmesen meg tudnak élni és még félre is tudnak rakni. Miközben az árak itthon legalább annyiba kerülnek, de inkább drágábbak mint kint pl.

Amúgy meg a putris dolgot nem értem, kint még mindig kevesebb havi fizetés elég ahhoz, hogy lakást vegyen valaki mint itthon + több lehetőség is van, hiszen nincs lezüllesztve az oktatás. Vagy ha hitelt akarsz felvenni akkor ott van 1%-os lakáshitel is, nem ilyen államilag felfújt 3%-os vagy piaci 5-8%-os. fyi, idén közel 30%-kal nőttek az ingatlanárak...

Azt meg nem mondtam, hogy az EU-nak igaza van ebben, mert sok faszsága van amivel én sem értek egyet. Arra reflektáltam, hogy amúgy sem kapunk EU-s pénzt, köszönhetően az afrikai szintű korrupciónak.
szerintem ez országonként változik. ahol csak az elmúlt pár évben jártam az ún, nyugat-európai országokban, ott bizony nem volt lényegtelen összeg a lakásbérlés, a rezsi, na meg a normális étkezés.
nyilván mindenkinek megvan a saját igénye, hogy erre mennyit áldoz fel. akikkel ÉN találkoztam, azok inkább vállalják a drágább, kényelmes megélhetést odakint, de azt is, hogy nem tudnak megtakarítani, azaz hónapról-hónapra élnek.
azt is tegyük hozzá, a legtöbb országban nagyvárosban nemigen fogsz lakást venni, külterületen se.
egyébként jellemzően inkább erre keletebbre divat az, hogy saját ingatlan legyen. mindenáron.

A juronyúz helyett válassz olyan forrást, ahol azt is hozzáteszik: Európában mindenhol bruttó nyugdíj van, kivéve Magyarországot, ahol nettó.
Már csak hogy a tényeknél maradjunk.
Hát ettől nem lett jobb, hogy 1,071M nyugdíjas havi 200 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat kap, ez közel 50%. A medián 217 ezer...
egyébként jellemzően inkább erre keletebbre divat az, hogy saját ingatlan legyen. mindenáron.
Ez nem divat, hanem stabilitás. És Nyugaton is sokan akarnának saját lakást, csak ott is bejött a Blackrock-féle ingatlankezelők és ingatlancápák által vezérelt piac, mint itthon. Ez még Ausztriában elmegy, ahol sok az állami bérlakás, de például a németeknél ha jól tudom ilyen nincs. Ez például borzasztó nagy hibája az EU-nak, hogy olyan "piszlicsáré" dolgokkal nem foglalkozik mint a lakhatás.

Hát ettől nem lett jobb, hogy 1,071M nyugdíjas havi 200 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat kap, ez közel 50%. A medián 217 ezer...

Ez nem divat, hanem stabilitás. És Nyugaton is sokan akarnának saját lakást, csak ott is bejött a Blackrock-féle ingatlankezelők és ingatlancápák által vezérelt piac, mint itthon. Ez még Ausztriában elmegy, ahol sok az állami bérlakás, de például a németeknél ha jól tudom ilyen nincs. Ez például borzasztó nagy hibája az EU-nak, hogy olyan "piszlicsáré" dolgokkal nem foglalkozik mint a lakhatás.
A fő probléma a viszonylag új trend, az AirB&B és hasonló rövid távú kiadás*, ami miatt töredékére csökkent és megdrágult az albérlet. Ez van Bp-n is, de egyébként minden olyan városban, ami turisztikai célpont és egyetemváros is, és nyilván a bérek is ott magasabbak, mint világvége-alsón. És egyszerűen nem tudsz annyi lakást felhúzni, mint amennyire szükség van, aztán jön egy rendforduló, és nem Győr lesz menő, hanem Miskolc vagy Pécs, és oda kéne áttolni a félkész tömbházat...

* Ebbe ugye belejátszik az is, h egyes helyeken a kurva drágánál is drágább a hotel. A turizmus meg virágzik.

Mert feketén/nem bejelentve dolgoztak rengetegen. Vagy elmentek rokinyugdíjba, és nincs elég szolgálati idejük.
Tény, a bérek és a nyugdíjak között nagyobbra nyílt az olló. De így is az állam legmagasabb kiadása a nyugdíjak. Nem várható változás, mert fenntarthatatlan lesz a nyugdíjrendszer. Nyilván a megoldás ami külföldön is, a nyugdíjkorhatár emelése lenne. Vagy megadóztatni a "magas" nyugdíjakat.

Ez nem divat, hanem stabilitás. És Nyugaton is sokan akarnának saját lakást, csak ott is bejött a Blackrock-féle ingatlankezelők és ingatlancápák által vezérelt piac, mint itthon. Ez még Ausztriában elmegy, ahol sok az állami bérlakás, de például a németeknél ha jól tudom ilyen nincs. Ez például borzasztó

Németeknél is sok az önkormányzati bérlakás, volt is, hogy dobálták ki a német nyugdíjasokat az önkormányzatok, hogy migriknek adják inkább a lakásokat.

nagy hibája az EU-nak, hogy olyan "piszlicsáré" dolgokkal nem foglalkozik mint a lakhatás.

Még csak az hiányzik, hogy ezt is a brüsszeli vízfej szabja meg. Mondjuk uniós pénzből épüljenek bérlakások? Jól hangzik, de akkor biztosan azt is kikötnék, hogy kiknek... ahogy a migránskvótát is erőltetik feszt.

A fő probléma a viszonylag új trend, az AirB&B és hasonló rövid távú kiadás*, ami miatt töredékére csökkent és megdrágult az albérlet. Ez van Bp-n is, de egyébként minden olyan városban, ami turisztikai célpont és egyetemváros is, és nyilván a bérek is ott magasabbak, mint világvége-alsón. És egyszerűen nem tudsz annyi lakást felhúzni, mint amennyire szükség van, aztán jön egy rendforduló, és nem Győr lesz menő, hanem Miskolc vagy Pécs, és oda kéne áttolni a félkész tömbházat...

Meg az, hogy az alacsony kamatok miatt az ingatlanba menekültek a befektetők, a nagyok is.

"A CME Group pénteken hűtési hiba miatt leállította derivatívpiacain a kereskedést, ami több fontos határidős és devizapiaci terméket is érintett.
..
A CME közlése szerint a problémát a CyrusOne adatközpontjaiban jelentkező hűtési hiba okozta. Hozzátették, hogy a megoldás "rövid távon" várható, további részleteket azonban nem közöltek. A dallasi székhelyű, az Egyesült Államokban, Európában és Japánban több mint 55 adatközpontot üzemeltető CyrusOne nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére.
..
A CME a világ legnagyobb tőzsdeüzemeltetője piaci kapitalizáció alapján, és saját megfogalmazása szerint a legszélesebb körű benchmark-termékkínálattal rendelkezik a kamatok, részvények, fémek, energia, kriptovaluták és mezőgazdaság területén."

• Hűha
Reactions: misinator and enzo

* Ebbe ugye belejátszik az is, h egyes helyeken a kurva drágánál is drágább a hotel. A turizmus meg virágzik.
Igen, de az AirBnB-t be lehet tiltani, illetve ki lehet vetni ingatlanadót, hogy a második vagy harmadik lakástól kezdve ne érje meg kiadni. Tudom tudom, az komcsi dolog, de például egyik barátom albérletének a tulajdonosa kínai és egyszer amikor volt nála, kb. 100 lakáshoz volt ott kulcs. A külföldiek kb. szintenként veszik meg az új lakásokat is és nekik az is jó, ha üresen áll, mert az áruk a szűkös kínálat miatt egyre megy fejjebb. Közben meg az itthoniak szorulnak ki a piacról. És az is igaz, hogy itthon is jelentős lakásállomány áll üresen.

Mert feketén/nem bejelentve dolgoztak rengetegen. Vagy elmentek rokinyugdíjba, és nincs elég szolgálati idejük.
Tény, a bérek és a nyugdíjak között nagyobbra nyílt az olló. De így is az állam legmagasabb kiadása a nyugdíjak. Nem várható változás, mert fenntarthatatlan lesz a nyugdíjrendszer. Nyilván a megoldás ami külföldön is, a nyugdíjkorhatár emelése lenne. Vagy megadóztatni a "magas" nyugdíjakat.
Hát, ilyen volt a szép Kádár-korszak meg a magyaros gógyi ugyebár. És ez is tény, ma már az embernek magának kell félretennie, mert mire mi odaérünk, már nem lesz nyugdíj.

Németeknél is sok az önkormányzati bérlakás, volt is, hogy dobálták ki a német nyugdíjasokat az önkormányzatok, hogy migriknek adják inkább a lakásokat.

Még csak az hiányzik, hogy ezt is a brüsszeli vízfej szabja meg. Mondjuk uniós pénzből épüljenek bérlakások? Jól hangzik, de akkor biztosan azt is kikötnék, hogy kiknek... ahogy a migránskvótát is erőltetik feszt.

Meg az, hogy az alacsony kamatok miatt az ingatlanba menekültek a befektetők, a nagyok is.
Épülhetett volna stadionok helyett lakás is...

Ehhez annyit azért szeretnék hozzátenni két dolgot.

Az egyik, hogy volt rálátásom valamilyen szinten arra, kik kapnak 200 e. alatt. Egy részük volt (jelenlegis abból elő) vállakozók, akik közül nem eggyel akasztottam bajuszt a sírás miatt. Ugyanis több irdatlan értékű ingatlannal, és járművel rendelkeztek, de sem adót, sem járulékot soha eszükbe nem jutott fizetni, mondván ja, én ezeknek nem fizetek. Persze ez kitart 30, 40 éve, mert "azoknak se akart fizetni, most viszont rohadjon meg mindenki, miközben finoman szólva sem szorul rá. Másik részük pedig a rendszerváltást követően olyan helyen dolgoztak, ahol nem voltak bejelentve (személyes tapasztalat ez egyben), és erről nem is tudtak sokszor.

A másik egy példa. Apósom egész életében egy TSZ -ben dolgozott aprópénzért, ahol viszont ténylegesen be volt jelentve végig, szóval nem egy nagy szám a történet. Az viszont érdekes, hogy 300 feletti nyugdíjjal kezdett, ami azóta emelkedett is.

Összegezve az a tapasztalatom, hogy akinek durván alacsony a nyugdíja, ott valami olyan dolog van a háttérben, amiről valamiért nem nem beszél.

Ehhez annyit azért szeretnék hozzátenni két dolgot.

Az egyik, hogy volt rálátásom valamilyen szinten arra, kik kapnak 200 e. alatt. Egy részük volt (jelenlegis abból elő) vállakozók, akik közül nem eggyel akasztottam bajuszt a sírás miatt. Ugyanis több irdatlan értékű ingatlannal, és járművel rendelkeztek, de sem adót, sem járulékot soha eszükbe nem jutott fizetni, mondván ja, én ezeknek nem fizetek. Persze ez kitart 30, 40 éve, mert "azoknak se akart fizetni, most viszont rohadjon meg mindenki, miközben finoman szólva sem szorul rá. Másik részük pedig a rendszerváltást követően olyan helyen dolgoztak, ahol nem voltak bejelentve (személyes tapasztalat ez egyben), és erről nem is tudtak sokszor.

A másik egy példa. Apósom egész életében egy TSZ -ben dolgozott aprópénzért, ahol viszont ténylegesen be volt jelentve végig, szóval nem egy nagy szám a történet. Az viszont érdekes, hogy 300 feletti nyugdíjjal kezdett, ami azóta emelkedett is.

Összegezve az a tapasztalatom, hogy akinek durván alacsony a nyugdíja, ott valami olyan dolog van a háttérben, amiről valamiért nem nem beszél.
Erre írtam az előző kommentemben a magyaros gógyival okosban megoldjukat, ebben egyetértünk

• Tetszik
Reactions: Tumpek
Vagy hiába beszél.És hiába egyértelműen full törvénytelen,a kedves magyar hivatalos szervek nem csinálnak semmit.
Kamionsofőrök erről nagyon sokat tudnának mesélni.5 évente pénzért meg kell újitani a szakvizsgát,különben nem dolgozhatsz-ennek ellenére be lehet jelenteni a sofőrt heti 40 orára abszorut minimálbéren.....Miközben alapbol 48 órára kéne.Mert erről általunk is aláirt nemzetközi egyezmény van.Plusz jóval többet dolgozunk-de az nincs elszámolva,annak adó és tb vonzatai nincsenek befizetve.
És egy hivatal se csinál semmit,még bejelentésre se.
És ez nem csak a kamionsofőrökkel van igy,mégha náluk a legfeltünőbb is.Főleg vidéken,egy-egy helyi notabilitással szemben esélytelen a kisember,mert a hivatalos szervek a helyi földesúrt szolgálják,és nem a közt,meg a törvényt.
És ettől vagyunk mucsajröcsöge.

• Tetszik
Reactions: fishbed