A pénz világa

A ny-európai árakat már elértük, csak a fizetés maradt balkáni.
Följebb panaszkodott valaki, hogy 10%-ot nő jövőre a minimálbér, hogy fogják azt kitermelni a cégek.
Meg állandóan azt írják egyesek, hogy sosem érjük el GDP/főben vagy termelékenységben Nyugat Európát.
Valahol Kim Philbynek van ebben igaza, az sosem lesz, hogy nagy fizetések lesznek de alacsonyak maradnak az árak.
Kicsit számoljatok. Ha Bécsben építtek tavaly egy lakást az megdobta a GDP-t 400000 euróval, míg ugyanez Pesten csak 150000 euróval dobta meg. Erre mondják azt, hogy a magyar kőműves nem elég produktív.
Idén már 200000 euróval fogja emelni Pesten is a GPD-t. Vagyis nőtt a termelékenysége, pedig ugyanúgy csak egy lakást épített.
Vagyis bőven kitermeli a fizetését.
Ha gyorsan nőnek az árak, de követik a fizetések is, és közben nem száll el az euró árfolyam, az felzárkózást jelent Nyugat Európához képest.
Az utóbbi egy évben 8%-al erősödött a forint. Vagyis Nyugathoz képest ennyivel nőttek a fizetések is. Jó lenne, ha ez a trend fennmaradna, már csak azért is, mert akkor gyengül a külföldi vásárlóerő is.
Ugyebár ha gyenge a forint, olcsóbban tudnak itt ingatlant venni. Ami Budapest és szerintem más nagyvárosaink esetében is komoly árfelhajtónak számít (írta itt valaki, hogy kínai lakás kiadással foglalkozó milliomosnak legalább 100 kulcsa volt).
A kormány nagyon nagy hibája, hogy nem támogatja eléggé a kínálat növekedést.
Bár szerintem a lakás építések is nagyon meg fognak ugrani, hisz ha van erős kereslet, lesz aki kiszolgálja azt. Ez törvényszerű amióta világ a világ.
Pl. a Bayer Contruct hirdetését kb. tavaly óta rendszeresen hallom a rádióban, hogy Debrecenben hatalmas ingatlan építésbe kezdtek.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

2000 és 2020 között Magyarországon 179%-al nőtt a vásárlóerő paritáson számolt GDP/fő. Írországot leszámítva (ahol gyakorlatilag azért nő a GDP olyan gyorsan, mert ott mossák tisztára, akarom mondani "leadózzák" az összes EU-ban megtermelt profitot az amerikai nagyvállalatok) Nyugat-Europában mindenhol felé ennyivel nőtt.
Sajnos nincs frissebb adatom, de nem hiszem, hogy érdemben változna.
Persze értem én, hogy mindenki pár év leforgása alatt szeretné utolérni a nyugatot, de több évszázados lemaradást és tőke felhalmozást nem lehet behozni olyan hamar. Egyébként nem is fogjuk szerintem sem mi, sem az összes többi volt kommunista ország behozni ezt a lemaradást a belátható jövőben. Ezen teljesen felesleges stresszelni. Persze azon lehet vitatkozni, hogy mit kellene jobban csinálni, hogy gyorsabban növekedjünk, mint a környező országok.
Pl. amit Fip7 berakott, 4000 milliárd megy el évente az adósság csökkentésre, na az tényleg nagyon durva. Gondoljunk bele, az évente egy Paks 2-es.
Ezt sem lehet pikk pakk gyorsan lefaragni, de ennek a jelentős része (szerencsére sokat csökkent a mostani rezsim alatt) külföldi kézben van, vagyis kimegy az országból a kamat. Ezt ha teljesen felszámoljuk és lecseréljük hazai befektetők pénzére, azzal rengeteg pénz marad az országban.
Pl. ezért nem gond Japánnak, hogy úgy el van adósodva, hisz az a kamat a saját lakosságát gazdagítja.

Följebb panaszkodott valaki, hogy 10%-ot nő jövőre a minimálbér, hogy fogják azt kitermelni a cégek.
Meg állandóan azt írják egyesek, hogy sosem érjük el GDP/főben vagy termelékenységben Nyugat Európát.
Valahol Kim Philbynek van ebben igaza, az sosem lesz, hogy nagy fizetések lesznek de alacsonyak maradnak az árak.
Én mondtam. Azért, mert a munkáltatóknak azt ki kell termelni. De mivel nem nő a gazdaság, ezért jönnek majd a leépítések és a fekete foglalkoztatás növekedése. Vagy jönnek majd a külföldi munkavállalók még nagyobb mennyiségben. Nem azt mondtam, hogy minden maradjon occo és nöjön a fizetés, hanem hogy az életszínvonal nőjön. Ehhez pedig versenyképes ipar és bérek kellenének. Az áremelkedés meg már megvan.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

2000 és 2020 között Magyarországon 179%-al nőtt a vásárlóerő paritáson számolt GDP/fő. Írországot leszámítva (ahol gyakorlatilag azért nő a GDP olyan gyorsan, mert ott mossák tisztára, akarom mondani "leadózzák" az összes EU-ban megtermelt profitot az amerikai nagyvállalatok) Nyugat-Europában mindenhol felé ennyivel nőtt.
Lehet, de nézzük már meg, hogy mennyi EUR-t jelent Németország esetében 1% és mennyit Magyarország esetében. Illetve az ingatlanárak csak 2015 óta 300%-kal nőttek...

Sajnos nincs frissebb adatom, de nem hiszem, hogy érdemben változna.
Persze értem én, hogy mindenki pár év leforgása alatt szeretné utolérni a nyugatot, de több évszázados lemaradást és tőke felhalmozást nem lehet behozni olyan hamar. Egyébként nem is fogjuk szerintem sem mi, sem az összes többi volt kommunista ország behozni ezt a lemaradást a belátható jövőben. Ezen teljesen felesleges stresszelni. Persze azon lehet vitatkozni, hogy mit kellene jobban csinálni, hogy gyorsabban növekedjünk, mint a környező országok.
Akarat kellene hozzá. Ott van Szlovénia, Lengyelország pozitív példának. De már a horvátok is előttünk járnak, pedig ott 30 éve még lőtték egymást. Mit kellene jobban csinálni? NEM KELLENE ELLOPNI MINDEN EGYES ADÓFORINTOT ÉS EU TÁMOGATÁST. Minden kormányban lopnak, de sehol sem olyan pofátlanul mint itt.
Pl. amit Fip7 berakott, 4000 milliárd megy el évente az adósság csökkentésre, na az tényleg nagyon durva. Gondoljunk bele, az évente egy Paks 2-es.
Ezt sem lehet pikk pakk gyorsan lefaragni, de ennek a jelentős része (szerencsére sokat csökkent a mostani rezsim alatt) külföldi kézben van, vagyis kimegy az országból a kamat.
Majd a választások után nézd meg, amikor vissza kell fizetni az orosz, kínai és az amerikai hiteleket is már :)

Ezt ha teljesen felszámoljuk és lecseréljük hazai befektetők pénzére, azzal rengeteg pénz marad az országban.
Pl. ezért nem gond Japánnak, hogy úgy el van adósodva, hisz az a kamat a saját lakosságát gazdagítja.
A haza befektetők alatt, ugye nem a NER-re gondolsz? Mert nagyon szép és jó, hogy Andika, meg a többi kitartott MILF, több milliós ruhákkal veretik, szaros pelus dobáló Récsöl magángéppel járták nyaralni, meg Matolcsy klán ellopikázott 600 MRD forintot aminek az ügyében még mindig nincs nyomozás, Lölö meg évi 500-600 MRD forinttal gazdagodik... ezek a piócák óvatos becslések szerint is ezer MRD forintokat szivattyúztak ki a TE, Kim Philby meg az én zsebemből is és cserébe még idiótának is néznek minket. Ezek nem adnak vissza semmit az országnak, csak elszívják a kurvák seggén a LADY MRD fedélzetén (Borkai)...

És akkor talán a legfontosabb, ki az a ZSOLTI BÁCSI?

.
Én mondtam. Azért, mert a munkáltatóknak azt ki kell termelni. De mivel nem nő a gazdaság, ezért jönnek majd a leépítések és a fekete foglalkoztatás növekedése. Vagy jönnek majd a külföldi munkavállalók még nagyobb mennyiségben. Nem azt mondtam, hogy minden maradjon occo és nöjön a fizetés, hanem hogy az életszínvonal nőjön. Ehhez pedig versenyképes ipar és bérek kellenének. Az áremelkedés meg már megvan.

Lehet, de nézzük már meg, hogy mennyi EUR-t jelent Németország esetében 1% és mennyit Magyarország esetében. Illetve az ingatlanárak csak 2015 óta 300%-kal nőttek...

Akarat kellene hozzá. Ott van Szlovénia, Lengyelország pozitív példának. De már a horvátok is előttünk járnak, pedig ott 30 éve még lőtték egymást. Mit kellene jobban csinálni? NEM KELLENE ELLOPNI MINDEN EGYES ADÓFORINTOT ÉS EU TÁMOGATÁST. Minden kormányban lopnak, de sehol sem olyan pofátlanul mint itt.

Majd a választások után nézd meg, amikor vissza kell fizetni az orosz, kínai és az amerikai hiteleket is már :)

A haza befektetők alatt, ugye nem a NER-re gondolsz? Mert nagyon szép és jó, hogy Andika, meg a többi kitartott MILF, több milliós ruhákkal veretik, szaros pelus dobáló Récsöl magángéppel járták nyaralni, meg Matolcsy klán ellopikázott 600 MRD forintot aminek az ügyében még mindig nincs nyomozás, Lölö meg évi 500-600 MRD forinttal gazdagodik... ezek a piócák óvatos becslések szerint is ezer MRD forintokat szivattyúztak ki a TE, Kim Philby meg az én zsebemből is és cserébe még idiótának is néznek minket. Ezek nem adnak vissza semmit az országnak, csak elszívják a kurvák seggén a LADY MRD fedélzetén (Borkai)...

És akkor talán a legfontosabb, ki az a ZSOLTI BÁCSI?
Ha 30%-al nőttek az ingatlan árak, az azt jelenti, hogy 30%-al nő az építőipari termelés is (feltéve hogy ugyanannyi lakás épül). Vagyis nyugodtan elbír egy 30%-os fizetés emelést is az a szektor.
Az országban 200000 munkanélküli van, gyakorlatilag mindenki dolgozik aki akar, miközben folyamatosan jelentik be az újabb óriás beruházásokat. Én nem félnék attól hogy munka nélkül marad az akit kiraknak az esetlegesen megszűnő munkahelyekről.
Amúgy ez is egyfajta természetes szelekció. Az a cég ami csak ilyen alacsony fizetés mellett tud életben maradni, jobb is ha átadja a helyét olyannak ami magasabb fizetést biztosít.
Nem a NER-re céloztam az államadósság finanszírozáskor, hanem a lakosságra. Az átlag ember is nagyon könnyen be tud szállni nagyon kedvező feltételekkel, pl. babakötvény.

.

Ha 30%-al nőttek az ingatlan árak, az azt jelenti, hogy 30%-al nő az építőipari termelés is (feltéve hogy ugyanannyi lakás épül). Vagyis nyugodtan elbír egy 30%-os fizetés emelést is az a szektor.
Az országban 200000 munkanélküli van, gyakorlatilag mindenki dolgozik aki akar, miközben folyamatosan jelentik be az újabb óriás beruházásokat. Én nem félnék attól hogy munka nélkül marad az akit kiraknak az esetlegesen megszűnő munkahelyekről.
Amúgy ez is egyfajta természetes szelekció. Az a cég ami csak ilyen alacsony fizetés mellett tud életben maradni, jobb is ha átadja a helyét olyannak ami magasabb fizetést biztosít.
Nem a NER-re céloztam az államadósság finanszírozáskor, hanem a lakosságra. Az átlag ember is nagyon könnyen be tud szállni nagyon kedvező feltételekkel, pl. babakötvény.
A 30%-os ingatlanár növekedés az kb. idén várható, én 300%-os növekedést mondtam 2015 óta. A vizualizáción még csak 2024 van, nincs benne az idei áremelkedés.
20250930PHT30627-cl.png

Nem tudom mennyire szoktad figyelni azt amiről az emberek beszélgetnek, de elég sok leépítés van mostanában és nem csak az autóiparban. Bosch, Telekom, One csak pár példa.
+ a sok kínai beruházással kapcsolatban meg, nem tudom, hogy most hirtelen melyik gyár, de talán BYD, ahol az alkalmazott munkaerő 40%-át például a gyár magával hozta Kínából. szósz

A 30%-os ingatlanár növekedés az kb. idén várható, én 300%-os növekedést mondtam 2015 óta. A vizualizáción még csak 2024 van, nincs benne az idei áremelkedés.
A 2015-ös állapot a 100-as bázispont, ha jól értem, és ahhoz képest az emelkedés. Azért ez csak igy nézve nagyon félrevezető.

Nem azt mondtam, hogy minden maradjon occo és nöjön a fizetés, hanem hogy az életszínvonal nőjön. Ehhez pedig versenyképes ipar és bérek kellenének. Az áremelkedés meg már megvan
Értem, tehát unyijós fizetést...unyijós energiaárakat, akkor miért is éri meg egy befektetőnek ide jönni, ha minden unyijós árszinvonalon van? Akkor tovább megy keletre...ugye milyen jól járunk, ha bezárnak a gyárak. mit az unyijóban?

• Tetszik
Reactions: BJani and Tumpek
20250930PHT30627-cl.png

Nem tudom mennyire szoktad figyelni azt amiről az emberek beszélgetnek, de elég sok leépítés van mostanában és nem csak az autóiparban. Bosch, Telekom, One csak pár példa.
+ a sok kínai beruházással kapcsolatban meg, nem tudom, hogy most hirtelen melyik gyár, de talán BYD, ahol az alkalmazott munkaerő 40%-át például a gyár magával hozta Kínából. szósz
Ingatlan árak emelkedése: most válaszolljak én is erre a te szavaiddal?
Nézzük már meg, hogy mennyi EUR-t jelent Németország esetében 48% és mennyit Magyarország esetében a 210%-os növekedés.
Még mindig jóval alatta vagyunk a német szintnek.
Azt kellene megnézni, hogy annak ellenére hogy nagyon gyorsan nőnek az árak, miért építenek ilyen kevés lakást? Tavaly és idén is negatív rekordot döntött az új építésű lakások száma.
Ha ennyire drágák az ingatlanok, akkor miért nem építenek saját házat az emberek? AI szerint egy átlagos 80 nm-es ház 50 millió forintból kijön.
Miért kell Budapesten egy lyukba költözni ennyi pénzért?
Most nézem, hogy Budapesten 1,5 millió egy átlagos használt lakás, Debrecenben 1,1 millióért teljesen új építésű kapható.
falun/kisvárosban 600000-ért házat építesz.
Vajon az a mentális mely szerint Magyarországon csak Budapest élhető minden más csak vidék ahol semmi sincs, az mennyire nyomja fel az árakat?

A legfrissebb statisztikák szerint 220000 munkanélküli van. Ennél számottevően kevesebb csak a COVID előtt volt, akkor 170000 körül.

Ez meg már milyen cím megint? Épp elég sok az a 5455 milliárd forintos hiány is, minek kell azt írni, hogy 16391 milliárd forint hitelt vesznek fel? Az "csak" a meglévő hitelek refinanszírozása.
De ezzel most nem elbagatelizálni akarom, csak itt már megint rémhír keltést szimatolok. Pont mint a kormányoldalon, ahol meg minden rendben, nincs itt kérem semmi látnivaló.

Egyébként régebben gondolkodtam azon, hogy miért nem lehet azt törvénybe foglalni, hogy a kiadásokat minden évben egy százalékkal kisebb mértékben kell emelni, mint amennyit a bevételek növekednek. Pl. ha a terv szerint a bevételek 5%-al nőnek, akkor a kiadásokat max 4%-al növelik. Legyünk őszinték, ha egy tárca idén elvolt X összeggel, akkor jövőre is ellesz X+4%-al, nem az plusz 1% fogja csődbe vinni vagy megváltani.
Aztán ha ez a a terv nem teljesült év végéig (mivel közben jött pl. egy háború) akkor visszavágják a kiadási oldalt. Így 3-4 év alatt plusszos lesz a költségvetés, majd egyre több plusszal zár és egyre gyorsabban csökken az államadósság és vele együtt a kamat kiadás is. Azért az tényleg durva, hogy 4000 milliárd elmegy évente a kamatfizetésre. Az ha nem lenne, akkor sokkal több jutna egyéb dolgokra.

Az egészségügyi dolgozóknak is jár az évi 1 millió forintos Otthontámogatás 2026-tól.
Ideértve az orvosokat, ápolókat, védőnőket és háziorvosi praxisok dolgozóit, mentős stb...

Az egészségügyben, de nem egészségügyi dolgozók (szakmai logisztika, élelmezés, szállítás, műszaki üzemeltetés, pénz, munkaügy, stb.) bértáblája (képzettség/évek) mind 1998 után 4 évig, mind 2010 után szét lett verve (eleinte a bértábla alapilletménye lett leszakítva a minimálbértől, majd egyszerűen megszüntetve az egész bértábla).
91-ben kezdőként szakmai érettségivel az akkori országos nettó átlagbért kaptam.

Ma 35-40 év ott eltöltött munka után is 260 ezer (esetleg pár tízezer plusz) a jellemző nettója ennek a rétegnek.

Ilyenkor nem tudom, hogy ezekkel az "intézkedésekkel" segíteni akarnak, vagy gúnyolódni ezen a rétegen...

Értem, tehát unyijós fizetést...unyijós energiaárakat, akkor miért is éri meg egy befektetőnek ide jönni, ha minden unyijós árszinvonalon van? Akkor tovább megy keletre...ugye milyen jól járunk, ha bezárnak a gyárak. mit az unyijóban?

Vannak, akik szerint igen, jól járnánk. Nekik biztos Brüsszelből utalják majd a fizetést (persze már euróban), nem érinti őket.
Viccet félretéve, a budapesti buborékban, ahol a vidékkel ellentétben a nagy többség a szolgáltatásokban dolgozik (vagy közalkalmazott), ez még racionális is.

Kicsit számoljatok. Ha Bécsben építtek tavaly egy lakást az megdobta a GDP-t 400000 euróval, míg ugyanez Pesten csak 150000 euróval dobta meg. Erre mondják azt, hogy a magyar kőműves nem elég produktív.
Idén már 200000 euróval fogja emelni Pesten is a GPD-t. Vagyis nőtt a termelékenysége, pedig ugyanúgy csak egy lakást épített.
Vagyis bőven kitermeli a fizetését.
Ha gyorsan nőnek az árak, de követik a fizetések is, és közben nem száll el az euró árfolyam, az felzárkózást jelent Nyugat Európához képest.
Az utóbbi egy évben 8%-al erősödött a forint. Vagyis Nyugathoz képest ennyivel nőttek a fizetések is. Jó lenne, ha ez a trend fennmaradna, már csak azért is, mert akkor gyengül a külföldi vásárlóerő is.
Ugyebár ha gyenge a forint, olcsóbban tudnak itt ingatlant venni. Ami Budapest és szerintem más nagyvárosaink esetében is komoly árfelhajtónak számít (írta itt valaki, hogy kínai lakás kiadással foglalkozó milliomosnak legalább 100 kulcsa volt).
A kormány nagyon nagy hibája, hogy nem támogatja eléggé a kínálat növekedést.
Bár szerintem a lakás építések is nagyon meg fognak ugrani, hisz ha van erős kereslet, lesz aki kiszolgálja azt. Ez törvényszerű amióta világ a világ.
Pl. a Bayer Contruct hirdetését kb. tavaly óta rendszeresen hallom a rádióban, hogy Debrecenben hatalmas ingatlan építésbe kezdtek.
Az egyik legnagyobb haszonkulcsot érvényesítő ágazat a lakásépítés (de legalább tragikusan szar minőségű kivitelezéssel). Mindig is az volt.

A problémák, amiket sikerült nem megoldani/létrehozni:

1. Nincs állami otthonteremtés (lásd bérlakások, ez külföldön is probléma; az urbanizáció miatt a fiatalok/alacsonyan keresők esélytelenek).
2. Nincs minőség-ellenőrzés; katasztrofálisan szar minőségű házak épülnek. Hatókör és jogorvoslat gyakorlatilag NINCS.
3. Kib.szott településkép, strukturálisan merev és ostoba szabályok, hivatalok még rosszabb irányba változtatása. A jelenlegi árak harmadáért/feléért lehetne értelmes, energiatakarékos otthonokat építeni, de ezzel szakítani kéne a jelenlegi ostoba szabályozókkal és kirugdalni a rendeleteket hozók háromnegyedét.
Ha csak rajtuk múlna, kb. ma is tornácos parasztházakat meg Kádár-kockákat építenénk.
4. Kaláka tiltása.
5. CSOK és hasonló f.szságok piacra öntése. Semmi egyebet nem csinált, mint megemelte az árakat. Minőség változatlan maradt. Egy fiatal élete végéig eladósodik. Jó fizetést kell adni és nem kellenek ilyen hülyeségek.
6. Építőanyagok árának kordában nem tartása. Hazai minőségi gyártással és a kartellezés felszámolásával az anyagok és a kivitelezés is kordában tartható lenne. Érdekesség: Kelet-Magyarországon kb. mindenki romániai klímát szereltet, mert annyival drágább itthon ugyanaz a termék.
7. A KATA felszámolásával tökön szúrtak egy csomó szellemi iparágat (akik nem rejtett munkavállalók voltak), miközben a befektetett tanulást nézve legjobban kereső klímások KATÁznak tovább, szintén a villanyászok, stb.

Egyéb:
Jó szakemberek lelépnek külföldre (pedig itthon is jól keresnek).

Tudnám még folytatni....

A 2015-ös állapot a 100-as bázispont, ha jól értem, és ahhoz képest az emelkedés. Azért ez csak igy nézve nagyon félrevezető.
Nem félrevezető, csak sokan összekeverik az indexet az abszolút árakkal. A grafikon nem azt mutatja, mennyi egy lakás, hanem mennyivel nőtt 2015-höz képest. Ebben pedig teljesen egyértelmű: Magyarországon a lakásárak a saját 2015-ös szintjükhöz képest több mint a triplájukra nőttek.

A lényeg nem az, hogy „unyijós árszínvonal”, hanem hogy az árak már EU-szintűek, miközben a bérek nem azok.

Németországban a törvényes minimálbér jelenleg bruttó 12,82 €/óra, ami teljes munkaidőben ~1 550–1 650 € nettó/hó.
2026 januárjától ez 13,90 €/órára emelkedik, ami még magasabb nettót jelent majd. ('27-ben megint emelnek.)
Egy átlagos lakás rezsije (áram + fűtés + víz + szemét) ~200–350 €, fogyasztástól és épületállapottól függően.
Ez után még mindig ~1 200–1 400 € marad megélhetésre és megtakarításra, minimálbéren.

Ausztriában nincs országos minimálbér, de az ágazati kollektív szerződésekben a bejáró bérminimum ~1 500 € bruttó/hó, és a legtöbb ágazat valójában ennél jóval többet fizet.
A tényleges átlagbérek alapján:
  • Ausztria országos átlag nettója kb. 2 200–2 300 € / hó.
  • Bécsben a jellemző bruttó fizetések 50 000–55 000 € / év között mozognak, ami ~2 700–2 900 € nettó / hó.
  • A kezdő fizetések is gyakran ~2 000 € nettó körül indulnak.
Egy átlagos lakás rezsije Ausztriában ~250–350 € / hó.
Tehát ott is marad ~2 000–2 500 € egy átlagos fizetésből rezsi után — ez a normál realitás.

Magyarországon ugyanez az összeg nem marad meg, miközben sok termék és szolgáltatás ára már elérte a nyugat-európai szintet.
Ez a probléma: EU-s árak + kelet-európai bérek.

A befektetők pedig nem csak bérköltséget néznek. Számít:
– energiaár (a cégek Magyarországon a piacinál magasabbat fizetnek),
– infrastruktúra állapota, --- erről tudjuk hogy szar
– kiszámíthatóság és jogbiztonság, --- a köpcös fingik egyet reggel és megváltozik minden, lásd a közúti szállítás szabályait amit 2 napja találtak ki
– ellátásbiztonság és energiapiaci stabilitás.

Ha ezek romlanak, valóban továbbmennek keletre — ez nem ideológia, hanem gazdasági racionalitás.
A „rezsicsökkentés” pedig nem ingyenes: amit a lakosságon megtakarítanak, azt a cégek fizetik meg magasabb ipari energiaárakban. Ezt iparági szereplők évek óta jelzik.

A vita lényege tehát nem az „EU-s gyárbezárás”, hanem az, hogy a magyar bér–ár arány rendszerszinten tarthatatlan. 3 millió magyar lakik a szegénységi küszöb alatt bazmeg...

Nézzük már meg, hogy mennyi EUR-t jelent Németország esetében 48% és mennyit Magyarország esetében a 210%-os növekedés.
A kérdés nem az, hogy abszolút euróban mennyibe kerül egy német vagy magyar lakás.
Nyilván a német drágább.

A lényeg az, hogy Magyarországon a fizetésekhez képest mennyire szakadt el az ingatlanárak növekedése.

Németország: 48% árnövekedés + bérek folyamatos emelkedése → a keresethez képest a lakhatás nagyjából arányban maradt.
Magyarország: 210% árnövekedés + bérek jóval kisebb ütemben nőttek → a lakhatás a magyar jövedelmekhez képest vált megfizethetetlenné.

Ez a probléma, nem az, hogy a német lakás abszolút értékben drágább.
A magyar bérből kell megvenni a magyar lakást – nem a németből.

Azt kellene megnézni, hogy annak ellenére hogy nagyon gyorsan nőnek az árak, miért építenek ilyen kevés lakást? Tavaly és idén is negatív rekordot döntött az új építésű lakások száma.
Mert a főni a focit jobban szereti. Amúgy építettek lakásokat, csak maguknak. Érdemes megnézni Hadházy munkáját, hány "óvoda" kapott EU-s támogatást, miközben valamelyik NERenc villája lett belőle.

Ha ennyire drágák az ingatlanok, akkor miért nem építenek saját házat az emberek? AI szerint egy átlagos 80 nm-es ház 50 millió forintból kijön.
Mert lassan csak Budapesten van munka?

Most nézem, hogy Budapesten 1,5 millió egy átlagos használt lakás, Debrecenben 1,1 millióért teljesen új építésű kapható.
Igen, de ott nincs semmi. Se orvos, se bolt.

Vajon az a mentális mely szerint Magyarországon csak Budapest élhető minden más csak vidék ahol semmi sincs, az mennyire nyomja fel az árakat?
A legfrissebb statisztikák szerint 220000 munkanélküli van. Ennél számottevően kevesebb csak a COVID előtt volt, akkor 170000 körül.
Kérdezd meg a cégvezetőket, miért inkább importálják a filippínókat meg az indiaiakat. (az egyik legnagyobb munkaközvetítő is NER-es, tuti véletlen)

Nem félrevezető, csak sokan összekeverik az indexet az abszolút árakkal. A grafikon nem azt mutatja, mennyi egy lakás, hanem mennyivel nőtt 2015-höz képest. Ebben pedig teljesen egyértelmű: Magyarországon a lakásárak a saját 2015-ös szintjükhöz képest több mint a triplájukra nőttek.

A lényeg nem az, hogy „unyijós árszínvonal”, hanem hogy az árak már EU-szintűek, miközben a bérek nem azok.

Németországban a törvényes minimálbér jelenleg bruttó 12,82 €/óra, ami teljes munkaidőben ~1 550–1 650 € nettó/hó.
2026 januárjától ez 13,90 €/órára emelkedik, ami még magasabb nettót jelent majd. ('27-ben megint emelnek.)
Egy átlagos lakás rezsije (áram + fűtés + víz + szemét) ~200–350 €, fogyasztástól és épületállapottól függően.
Ez után még mindig ~1 200–1 400 € marad megélhetésre és megtakarításra, minimálbéren.

Ausztriában nincs országos minimálbér, de az ágazati kollektív szerződésekben a bejáró bérminimum ~1 500 € bruttó/hó, és a legtöbb ágazat valójában ennél jóval többet fizet.
A tényleges átlagbérek alapján:
  • Ausztria országos átlag nettója kb. 2 200–2 300 € / hó.
  • Bécsben a jellemző bruttó fizetések 50 000–55 000 € / év között mozognak, ami ~2 700–2 900 € nettó / hó.
  • A kezdő fizetések is gyakran ~2 000 € nettó körül indulnak.
Egy átlagos lakás rezsije Ausztriában ~250–350 € / hó.
Tehát ott is marad ~2 000–2 500 € egy átlagos fizetésből rezsi után — ez a normál realitás.

Magyarországon ugyanez az összeg nem marad meg, miközben sok termék és szolgáltatás ára már elérte a nyugat-európai szintet.
Ez a probléma: EU-s árak + kelet-európai bérek.

A befektetők pedig nem csak bérköltséget néznek. Számít:
– energiaár (a cégek Magyarországon a piacinál magasabbat fizetnek),
– infrastruktúra állapota, --- erről tudjuk hogy szar
– kiszámíthatóság és jogbiztonság, --- a köpcös fingik egyet reggel és megváltozik minden, lásd a közúti szállítás szabályait amit 2 napja találtak ki
– ellátásbiztonság és energiapiaci stabilitás.

Ha ezek romlanak, valóban továbbmennek keletre — ez nem ideológia, hanem gazdasági racionalitás.
A „rezsicsökkentés” pedig nem ingyenes: amit a lakosságon megtakarítanak, azt a cégek fizetik meg magasabb ipari energiaárakban. Ezt iparági szereplők évek óta jelzik.

A vita lényege tehát nem az „EU-s gyárbezárás”, hanem az, hogy a magyar bér–ár arány rendszerszinten tarthatatlan. 3 millió magyar lakik a szegénységi küszöb alatt bazmeg...

A kérdés nem az, hogy abszolút euróban mennyibe kerül egy német vagy magyar lakás.
Nyilván a német drágább.

A lényeg az, hogy Magyarországon a fizetésekhez képest mennyire szakadt el az ingatlanárak növekedése.

Németország: 48% árnövekedés + bérek folyamatos emelkedése → a keresethez képest a lakhatás nagyjából arányban maradt.
Magyarország: 210% árnövekedés + bérek jóval kisebb ütemben nőttek → a lakhatás a magyar jövedelmekhez képest vált megfizethetetlenné.

Ez a probléma, nem az, hogy a német lakás abszolút értékben drágább.
A magyar bérből kell megvenni a magyar lakást – nem a németből.

Mert a főni a focit jobban szereti. Amúgy építettek lakásokat, csak maguknak. Érdemes megnézni Hadházy munkáját, hány "óvoda" kapott EU-s támogatást, miközben valamelyik NERenc villája lett belőle.

Mert lassan csak Budapesten van munka?

Igen, de ott nincs semmi. Se orvos, se bolt.

Kérdezd meg a cégvezetőket, miért inkább importálják a filippínókat meg az indiaiakat. (az egyik legnagyobb munkaközvetítő is NER-es, tuti véletlen)
Van egy komoly valóságtagadás sajnos.

Én Izrael kivételével száz százalékig támogatom a hazai külpolitikát, viszont a belpolitika kb. hiba hiba hátán.

Néhány megjegyzés:

1. A kulcs az, hogy mi marad a medián nettó fizetésből, ha mindent kifizettél. Itthon kb. nudli.

2. Milyen szolgáltatást kapsz a járulékaidért? Sz.rt.

3. Miért jön ide a multi befektetni? Mert olyan adókedvezményt kap, amit a hazai vállalkozó sosem és a magyar munkaerő sem annyi, amennyi kint.
Itt meg kell jegyeznem, hogy a filippinó, vietnámi, stb. vendégmunkésok foglalkoztatása nem hazai divat: lengyeleknél, cseheknél is szokás ám. A hazai ipar szétk.rása után kb. minden kelet-európai ország piac és "összeszerelő üzem" státuszban van az EUban.

4. A vidéki és budapest házárak közti különbség telek meg fekvés jellemzően. Miért? Mert Pesten van még valamennyi verseny minden területen. Vidéken ez nincs, simán 20-30%-kal többet fizettetnek veled ki a vállalkozók ugyanazért a szolgáltatásért.

5. Se orvos, se bolt. Két háziorvost "temettem el" négy év alatt, most hetente egyszer van orvos. Kórház olyan, hogy most értettem meg, miért kellett teleb.szni a várókat azzal, hogy X év, ha bántalmazod az egészségügyi személyzetet (konkrétan kedvem lett volna felrúgni (nem szokásom egyébként) a stáb felét a modor meg a hozzáállás miatt). Falusi ABC (bót), semmit nem kapsz, de azt k.rvadrágán.

6. Postákat bezárták, postásokat kirugdalták, fizetés nélküli túlóra ezerrel, ki sem hozza a levelet, mert "nem lehet pazarolni a benzint", kb. megírja a parkolóban, hogy nem voltál otthon, ha épp nem b.sztatják a gps-t. Futárszolgálatok egy része ugyanez.

Én ezt értem, csak hogy ezek valahol term. piaci folyamatok.
Az én szakmámban azt is nézzük, honnan indultunk. Milyenek voltak a 2015-ös indexelt árak a többihez képest?...
Pontosan tudod, hogy egy indexek szerint kimutatott emelkedés nem feltétlenül jelenti pl. a legdrágább lakásárakat.

(Egy nem teljesen párhuzamba illő, de hasonló történetet tudok egy magyarországi kisváros ingatlanadójának emeléséről, ahol hatalmas ugrást hajtottak végre legutóbb a képviselők. A helyi mindenxaristák csak azt felejtették el, hogy eddig fizettek irreálisan alacsony összeget, az új dijszabás pedig teljesen beleilleszkedett a környéken már megszokott szintbe, igy az emelkedés "botrányosan magas volt", de a környező hasonló általános értékeket meg sem haladta.)

Azért 600e.-ből (gondolom elírás) nem építesz, de még 6 millióból sem. Sőt, még szerkezet készre sem csinálod, ezt első kézből mondom, úgy mint aki nagyjából a rendszerváltás (?) óta ezen téma körül mozog nagyrészt. Amúgy a többi része valid...

Azért 600e.-ből (gondolom elírás) nem építesz, de még 6 millióból sem. Sőt, még szerkezet készre sem csinálod, ezt első kézből mondom, úgy mint aki nagyjából a rendszerváltás (?) óta ezen téma körül mozog nagyrészt. Amúgy a többi része valid...
Szerintem négyzetméter árat írt. :)