[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

Lényegében egy ütegnek illene már légvédelmi fedezetet edni, ami akár az üteg szervezetszerű része is lehetne. Ami a drón, önjáró kérdést illeti... Amiről Te írtál, az olcsó FPV drónok, hát nézd meg alaposabban mit tudnak pláne mi a hatótávolságuk. Mert a PZH akár 50+ km-re is az asztalra lő. Azok a drónok, ami hatótávban felvehetik a versenyt a PZH lövegével és lőszereivel, na épp azok a drónok árban messze drágábbak, mint egy tüzérségi lőszer. Tehát már nem is éri annyira meg. Maradnak a drónok, mindenféle, de a tüzérség is fénykorát éli, az tuti.
A távolság van, amikor számít és van, amikor meg nem. Ebben a háborúban nem kifejezetten számít (logisztika kivételével), mert mindkét fél több szinten használ drónt mind csapásmérésre, mind felderítésre, taktikai szinten az olcsó drónok aratnak, célt jelölnek kb. mindenhez. Tüzérség nem fog 3 drónos katonára lőni, mert nem is látja őket alapból; felderítő komolyabb drón meg mindkét oldalról hamarabb kiszúr egy PZHt (például), mint három settenkedő talpast. Aztán meg kiválaszthatják, hogy mi megy a helyszínre: drágább Lancet, ami még a PZH töredékébe kerül (akár egy tucat) vagy a teljesen katyvasz frontvonal miatt megvárják, amíg FPV vagy hasonló hatókörbe kerül (az is lassan 40-50 km).
Szerintem.

• Tetszik
Reactions: Tumpek
Hitfire 155/52 automata tüzérségi modul

HITFIRE155.jpg

scafo.png
Nekem nincs bizodalmam az ilyen teljesen automata,ember nélküli dolgokban.Triviális hiba is teljesen harcképtelenné teheti a járművet.
Nekünk nem lesz egyhamar nagy hadserőnk.Kevés eszközünk üzembiztossága fokozottan fontos számunkra.Ha hiba,sérülés van,akkor is lehessen folytatni vele a harcot,még ha csökkent tűzütemmel is.

• Tetszik
Reactions: Rferi66
Önjáró. Drága de jó.
Archer?
Nem lenne rossz, de az nem a SAAB terméke, hanem BAE Systems Hagglunds AB-jé...

Amúgy "annyira" nem drága az Archer: 10-11 millió euró darabja. Automatatöltős 155ös önjáróból ez viszonylag jó ár - németek RCH155-öse is inkább 15 millió körül van.
CAESAR is már 8-9 millió körül jár, pedig az csak kézi töltős.

Rossz tapasztalataim vannak úgy általában az évákkal, de a tót EVA M2 155 felmerült egyáltalán? Már csak az anyagiak miatt is, kb $7milla.
De mivel még (mindig) nem kértek bocsánatot a magyarságtól, az ellenünk elkövetett atrocitások, jogfosztás, kényszermunka, kollektív bűnösséggel megbélyegzés, kisemmizés, gyilkosságok miatt, illetve a benesi dekrétumoktól sem határolódnak el, így szerintem ez az EVA is kerülendő
Szerintem a szlovák eva

.

• Tetszik
Reactions: Masztiff
Archer?
Nem lenne rossz, de az nem a SAAB terméke, hanem BAE Systems Hagglunds AB-jé...

Amúgy "annyira" nem drága az Archer: 10-11 millió euró darabja. Automatatöltős 155ös önjáróból ez viszonylag jó ár - németek RCH155-öse is inkább 15 millió körül van.
CAESAR is már 8-9 millió körül jár, pedig az csak kézi töltős.
@ijasz kollégát korábban kérdeztem, az Archer ellen voltak kifogásai. A szerinte legjobb ár/érték/használhatóság szempontból a CEASAR. De volt szó vontatható (155 és 105 mm) lövegekről is korábban. Az M777 megint gyártásba került, vehetnénk mi is.

@ijasz kollégát korábban kérdeztem, az Archer ellen voltak kifogásai. A szerinte legjobb ár/érték/használhatóság szempontból a CEASAR. De volt szó vontatható (155 és 105 mm) lövegekről is korábban. Az M777 megint gyártásba került, vehetnénk mi is.
Ijasz semmilyen automata töltőset nem szeret...
Tőlem Caesar is jöhet csak legyen legalább még egy osztály 155ös. SAFEből ki kéne jöjjön bőven...

Ijasz semmilyen automata töltőset nem szeret...
Tőlem Caesar is jöhet csak legyen legalább még egy osztály 155ös. SAFEből ki kéne jöjjön bőven...
Semmi hasznos cucc nem lesz belőle! Lesz viszont vasútfejlesztés ( Lőlő cége) település közvilágítás fejlesztés ( Tiborcz cége) és sok más szimpatikus dolog! :rolleyes:

Semmi hasznos cucc nem lesz belőle! Lesz viszont vasútfejlesztés ( Lőlő cége) település közvilágítás fejlesztés ( Tiborcz cége) és sok más szimpatikus dolog! :rolleyes:
Arra pont nem fognak adni, mert ismerik itt a dörgést. A nyugati fegyvergyárak támogatása a cél: Arra valszeg adnak - ha kértünk ilyenre...

• Tetszik
Reactions: Venom85