Azóta sok víz lefolyt a Boszporuszon is.. és sok forrás adat abból az időből nem hozzáférhető. Kardigán július 11-és kezdte a szabiját Marmarisban, odafele nem ezt a gépet útvonalat vette igénybe. Ez nem sokkal a menekülés előtt érkezett - és felszállása után már a transzponderben TK/THY 8456 új hívójelre cserélte az általában használt TR5-ös (hivatalos török állami VIP ) hívójelet. Ezt a jeltípust a menetrendszerű utasszállító gépek használják. Annó én is ezt láttam körözni a Flightradar24-en nem gondolva arra hogy épp Kardigán lesötétítve igy álcázva magát - menekül.Erről a sztoriról hallottam, de soha nem megbízható forrásból.
Hogy menekülnie kellett az biztos mert két TuAF F-16s vadászgép , a lázadó török erők kötelékében, épp őt próbálta beazonosítani. - és likvidálni. Erre konkrét még ma is élő forrás van..
Az már lehet hogy tényleg csak anekdóta, hogy a kivilágítatlan gépet sötétben körülszaglászva - a két vadász percekig azon tanakodott hogy ez egy menetrendszerű utasszállító - vagy sem... Ahogy a mondás tartja , sötétben minden tehén - fekete.