[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

Sajnos nem,tényleg folyton a propi értékkel számol.
igen és?
Mas adattal nem fog tudni szamolni mert az minositett adat melyik legvedelem valojaban mit tud az adott orszagdomborzatahoz viszonyitva.

Csak te kotekszel allandoan ezzel, akinek nem tetszik majd propi adat elkezd a szakmai konyvekben kutatni es majd le irja o tipusra tablazatba szedve mint aladeen.

Akkor várom a te számításaidat ez ügyben! :rolleyes:
Olvasd el a HTÖ-t!!!!!
Utána remélem pár dolgot meg fogsz talán érteni.Pl,hogy qrvára célfüggő egy légvédelmi rendszer hatótávolsága.És nem csak a jellege,hanem annak pillanatnyi bevetési módja szerint is.
Pl mikor 2-3km-t számitasz a SkyRangernek hatásos hatótávnak támadódronok ellen.
Háááát......max jó nagy dron ellen.Egy kis FPV dron ellen meg jó lesz az 1-1,5km-nek is.
Egyébként Molni erről is irt,még jóval az ukrán háború elött egy szösszenetet,és szépen bemutatta matematikai modellezéssel,meg tényleges próbalövészetek eredményeivel,hogy miért is van ez igy.Azt is el kéne olvasnod.

• Robot
Reactions: Aladeen
Vannak itt paran akik tudjak, de kurva elet hogy soha egy utalast nem fognak tenni kinek van igaza.
Nem,még meg is dicsérem a munkájáért.Mert megérdemli a dicséretet és a köszönetet.
Az alkalmazási elképzelései nagyon falschak.Azok miatt szapulom.Okkal.

• Tetszik
Reactions: Ocses
Olvasd el a HTÖ-t!!!!!
Utána remélem pár dolgot meg fogsz talán érteni.Pl,hogy qrvára célfüggő egy légvédelmi rendszer hatótávolsága.És nem csak a jellege,hanem annak pillanatnyi bevetési módja szerint is.
Pl mikor 2-3km-t számitasz a SkyRangernek hatásos hatótávnak támadódronok ellen.
Háááát......max jó nagy dron ellen.Egy kis FPV dron ellen meg jó lesz az 1-1,5km-nek is.
Egyébként Molni erről is irt,még jóval az ukrán háború elött egy szösszenetet,és szépen bemutatta matematikai modellezéssel,meg tényleges próbalövészetek eredményeivel,hogy miért is van ez igy.Azt is el kéne olvasnod.
Nem is annyi!!!
Akkor mennyi?
Nem annyi, HTÖ, Molni, nem annyi
Bármi értelmes hozzászólás erről?
Nem annyi, HTÖ, Molni
oké... :D

Nem,még meg is dicsérem a munkájáért.Mert megérdemli a dicséretet és a köszönetet.
Az alkalmazási elképzelései nagyon falschak.Azok miatt szapulom.Okkal.
Én egy rohadt becslést adok publikus adatok alapján. Mindig ott vagy hogy kb. meg mintegy!
Aztán mindenki elosztja vagy felszorozza ízlése szerin! o_O

Mely országoknak lehet érdekes a SAMP/T beszerzése SAFE-hitelből?

Íme egy sk. gyors elemzés...

OrszágPályázott összeg (mrd EUR)Nagy hatótávú (ABM-képes) légvédelmi rendszerük van?AMP/T érdekelheti őket?
Belgium8,3nincsIGEN - deklaráltan akarnak ilyet kategóriájú rendszert venni. Lehetséges igény sztem: 2-4 üteg
Bulgária3,2elavult cserélendő szovjet S300 és S200IGEN - Lehetséges igény sztem: 2-3 üteg
Horvátország1,7nincsNEM - a főbb SAFE beszerzéseiket ők publikálták. Ezek mellé nem igazán fér be a SAMP/T
Ciprus1,1Barak MXNEM - nem rég vettek BARAK-ot. Nem is férne bele az igényelt összegbe értelmes mennyiség.
Csehország2,0nincsIGEN - kérdéses, hogy akarnak-e ilyet a SPYDER mellé. Az igényelt SAFE keret több mint felét elvinné... IGEN - Lehetséges igény sztem: 2-3 üteg
Dánia0,046SAMP/T NGNEM - már megvették (2 üteg)
Észtország2,66nincsIGEN - magas a fenyegetettség érzésük Ukrajna rakétázását látva. A Mistral és IRIS-T SLM mellé szükséges egy magasabb szint. A ország kb. két üteggel lefedhető, ami simán belefér a SAFE-keretükbe. IGEN - Lehetséges igény sztem: 1-2 üteg
Finnország1,0David's SlingNEM - már van nekik jobb is a David's Sling formájában. A SAFE keretükbe nem is igazán férne bele.
Franciaország16,2SAMP/TIGEN - leadtak egy jelentős 8 üteges rendelést az új SAMP/T NG-re. Vélhetően ez akarják megfinanszíroztatni olcsó SAFE hitellel.
Görögország0,78Patriot, S300NEM - nem is férne bele a SAFE-keretükbe egyetlen üteg sem.
Magyarország16,2nincsIGEN - egyre inkább nyílt titok, hogy erre kértünk pénzt. Lehetséges igény sztem: 3-5 üteg
Olaszország14,9SAMP/TIGEN - leadtak egy jelentős 10 üteges rendelést az új SAMP/T NG-re. Vélhetően ez akarják megfinanszíroztatni olcsó SAFE hitellel.
Lettország5,68nincsIGEN - magas a fenyegetettség érzésük Ukrajna rakétázását látva. Az RBS70 és IRIS-T SLM mellé szükséges egy magasabb szint. A ország kb. két üteggel lefedhető, ami simán belefér a SAFE-keretükbe. Lehetséges igény sztem: 2-3 üteg
Litvánia6,37nincsIGEN - magas a fenyegetettség érzésük Ukrajna rakétázását látva. Az RBS70 és NASAMS mellé szükséges egy magasabb szint. A ország kb. két-három üteggel lefedhető, ami simán belefér a SAFE-keretükbe. Lehetséges igény sztem: 2-3 üteg
Lengyelország43,7PatriotNEM - már megvették a Patriotot
Portugália5,84nincsNEM - a Stinger náluk a légvédelem csúcsa, de földrajzi okokból nem valószínű, hogy erre akarnának költeni...
Románia16,68PatriotNEM - már megvették a Patriotot
Szlovákia2,31BARAK MXNEM - BARAK mellé nem szükséges
Spanyolország1,0PatriotNEM - már megvették a Patriotot

Tehát a 19 SAFE pályázóból 9-nek lehet érdekes a SAMP/T NG vásárlás.
A várhatóan igényelt mennyiséget az alapján becsülöm, hogy a kb. 43 ezer km2-es, az oroszoktól eléggé parázó Dánia két üteget vásárolt légvédelmére. Szóval terület arányos megközelítést használtam.
Egy üteg kb. egy 70 km-es átmérőjű körben (3848 km2 - kb. fél Pest megye) képes rakétavédelmet biztosítani.

Tehát legalább 32, legfeljebb 41 üteg megrendelésére lehet számítani szerintem. A rendszer ára kb. 800 millió EUR-ra tehető. (Az olaszok 700ért vették tavaly...)
Vagyis a közös SAMP/T NG beszerzések teljes értéke 25,6-32,8 mrd EUR-ra tehető. Ez a benyújtott SAFE igények mintegy 17-22%-a.

Ezeken felül még lehet jó néhány ország, aki saját zsebből (SAFE nélkül) is venne SAMP/T-ot, tehát @Terminator a francia sajtóban megjelent "tucatnyi érdeklődő ország" nem teljesen alaptalan. :)

Ennek fényében érdemes lehet AIRBUS és THALES részvényeket venni... ;)
Még néhány EU illetve NATO ország akinek még nincs nagy hatótávú légvédelme és nem pályázik SAFE keretében.
Ausztria - jelenleg a Mistral a "csúcs" légvédelmi fegyverük...
Norvégia - nincs nagy hatótávú rendszerük, de a orosz szomszédság miatt vélhetően lenne rá igény
Luxemburg
Szlovénia
Törökország
- gondolkoznak SAMP/T vételében hogy az orosz S400-asokat eladva vissza engedjék őket az F-35 programba

Tehát összesen 14 olyan ország van Európában akinek érdekes lehet a SAMP/T beszerzése mert nincs (elég) ilyen kategóriájú rendszere.

• Tetszik
Reactions: Tumpek and honved
Nem is annyi!!!
Akkor mennyi?
Nem annyi, HTÖ, Molni, nem annyi
Bármi értelmes hozzászólás erről?
Nem annyi, HTÖ, Molni
oké... :D
VÁLTOZÓ érték a cél jellege szerint........HTÖ elolvasásával meg megérted,hogy miért az.
Ha megpróbálnám leirni,hogy miért,az alsóhangon 20 oldal lenne.......És minek,ha már egyszer Molni megcsinálta.És a kis pukkancs szakmailag nagyon jó cikkeket irt.Sokkal jobban leirta a dolgokat,mint amire én valaha is képes leszek.
Én egy rohadt becslést adok publikus adatok alapján. Mindig ott vagy hogy kb. meg mintegy!
Aztán mindenki elosztja vagy felszorozza ízlése szerin! o_O
Te egy ideális körülmények közötti reklámértéket veszel,ráadásul rosszul, alkalmazási adatnak.Ez egy visszatérő notórius hibád.Én meg visszatérően és notóriusan mindig megfedlek érte-de jobbitási szándékkal.
Ez kb olyan,mint @dudi (meg a fórum 98%ka) folyton visszatérő APC vs IFV harcmodor hülyesége.Nincs olyan.Soha nem is volt.
Mikor nekiálsz gondolkodni,hogy egy adott országnak mennyi adott tipusú lég.rak. rendszer kell,az alapvető kérdés hogy ki és mi ellen?Mert más számok jönnek ki a különböző támadási szituációk szerint.
Egyébként hagyományos mélyrepülő célok ellen a modern ARH8 (vagy/plusz IR) területvédő rendszerk használhatók,ha megoldott a láthatár alatti célfelderités.Ezt a kenguruk az SM Standar rendszerrel mmár vagy 10 éve demonstrálták (és szándékosan nyilvánosan)

• Robot
Reactions: Aladeen
Mindig ezt mantrázod, de pont ballisztikus rakétáknál ez nem annyira igaz: nagyon kiszámítható pályán jönnek és a domborzat is tök mindegy. Az általam megadott kb. 70 km meg gyári adatokból jön ki, mert nincs más elérhető információ.
A gyártó MBDA szerint: egy indító 25 km sugarú körben képes ballisztikus célokat elfogni és a központtól max. 10 km-re telepíthető az indító - amúgy ez elég kevés, NASAMS-nél 25 km-re is lehetnek az egyes elemek. Remélem az NG változatnál ezen növelni fognak...

Valami ilyesmi elhelyezéssel lehet a legnagyobb lefedettséget elérni:
25 km - indító - 10 km - központ - 10 km indító - 25 km
Tehát az oltalmazott kör legnagyobb átmérője: 70 km és akkor van is átfedés bőven az egyes indítók között.

Hagyományos ("lélegző") légi cél ellen "több mint 150 km-et" mond az MBDA. Ez tényleg lehet 80 meg 200 is attól függően, hogy közeledik vagy távolodik, mennyivel és milyen magasan repül. Illetve lényeges hogy milyen távolságból veszik észre. Utóbbi miatt szükséges egy az országot minden magasságban teljesen lefedő radarhálózat.
SAMP/T többnyire ballisztikus rakétákra vadászna, mert robotrepülőgépek és vadászbombázók nem valószínű hogy nagy magasságban próbálkoznának bejönni. Földhöz tapadva érkező gépeket meg a NASAMS, MISTRAL vagy a Skyranger is le tudja lőni - amelyik épp elérhető abban körzetben.
Ha így telepíted nagyon minimális átfedés lesz a 25 km-es körzetek között. És ha netán valamelyik indítót mozgatod, akkor ott lyuk lesz a védelmen.

Sokkal reálisabb egy ütegnél 25-30 km sugarú védett övezettel számolni. Szerintem egyébként a 25 km-es védett zóna nem rossz. Ha húzol a Keleti pályaudvar körül egy 25 km sugarú kört, egész Budapest benne lesz.

Te egy ideális körülmények közötti reklámértéket veszel,ráadásul rosszul, alkalmazási adatnak.
Mert nincs más elérhető infó!!! o_O
Mondhatod hogy nem annyi, de nem tudsz jobbat mondani ezeknél!

Szóval jövőben ne strapáld magad ezzel! Ez egy becslés, amivel mindenki kezd amit akar!

• Vicces
Reactions: Negan
Még néhány EU illetve NATO ország akinek még nincs nagy hatótávú légvédelme és nem pályázik SAFE keretében.
Luxemburg
Nem baxtatásból, mert látom nehéz vitapartnerrel nyomod. De pont 1-2 napja tettem be.

Mondjuk kcsit fura a cikk, mert Luxemburg pont nem pályázott..de minegy érdekli a SAMP/T.

Mer nincs más elérhető infó!!! o_O
Mondhatod hogy nem annyi, de nem tudsz jobbat mondani ezeknél!

Szóval jövőben ne strapáld magad ezzel! Ez egy becslés, amivel mindenki kezd amit akar!
Nem érted:(
Nem az a fő baj,hogy a propi értéken kivűl nem tudsz mást (nincs is standard érték,mert változó céljelleg szerint!!!!!!!Capise?)
Az a baj,ahogyan gondolkozol bevethetőség szerint.Az nagyon falsch.
SkyRanger az egyszerűbb példa.Te egyszerűen lineárisan elosztod a SkyRangereket,hatásos hatótávjuk max távolsága szerint.De......
-A hatásos hatótáv még a SkyRangernél is változik a céljelleg szerint.
--A hatásos hatótáv minimális átfedésével telepitett lineáris lánc könnyen túlterhelhető és áttörhető.Az egyes elemek nem képesek egymás fedezésére.
-Nincs a védelemnek se mélysége,se redundanciája.Egy elem kiesésével (akár csak pl lőszerfeltöltés miatti ideiglenes kiesés miatt) a tűzrendszer szétesik.
-Nincs tartalék a holtterek lefedésére
És ez csak egy a rakétás légvédelmi rendszernél több nagyságrenddel egyszerűbb harcászati spaag esetén lévő alkalmazási számitási hibák.......És elég valószinű,hogy Hpaps kiképzett légvédelmi tisztként még jócskán bőviteni tudná a felsorolást.......
De ugyanez a hibasor megvan a fórumon akkor is,mikor a "nehéz" dd hadműveleti lehetőségeit latolgatja a fórumközönség.Egyszerűen lineáris vonalban felsorakoztatva kiszámolják a hadműveleti sávszélességet......Ami iszonyat nagy marhaság.

• Tetszik
Reactions: Rferi66
Nem érted:(
Nem az a fő baj,hogy a propi értéken kivűl nem tudsz mást (nincs is standard érték,mert változó céljelleg szerint!!!!!!!Capise?)
Az a baj,ahogyan gondolkozol bevethetőség szerint.Az nagyon falsch.
SkyRanger az egyszerűbb példa.Te egyszerűen lineárisan elosztod a SkyRangereket,hatásos hatótávjuk max távolsága szerint.De......
-A hatásos hatótáv még a SkyRangernél is változik a céljelleg szerint.
--A hatásos hatótáv minimális átfedésével telepitett lineáris lánc könnyen túlterhelhető és áttörhető.Az egyes elemek nem képesek egymás fedezésére.
-Nincs a védelemnek se mélysége,se redundanciája.Egy elem kiesésével (akár csak pl lőszerfeltöltés miatti ideiglenes kiesés miatt) a tűzrendszer szétesik.
-Nincs tartalék a holtterek lefedésére
És ez csak egy a rakétás légvédelmi rendszernél több nagyságrenddel egyszerűbb harcászati spaag esetén lévő alkalmazási számitási hibák.......És elég valószinű,hogy Hpaps kiképzett légvédelmi tisztként még jócskán bőviteni tudná a felsorolást.......
De ugyanez a hibasor megvan a fórumon akkor is,mikor a "nehéz" dd hadműveleti lehetőségeit latolgatja a fórumközönség.Egyszerűen lineáris vonalban felsorakoztatva kiszámolják a hadműveleti sávszélességet......Ami iszonyat nagy marhaság.
Az a baj hogy te csak kritizálsz, de nem hozol semmi konstruktívat erről.
"Nem így van, de én sem tudom hogy van" dumát tolod megállás nélkül.

Pl. írj egy esszét alapos kutatás után hogy pl. a világ legtapasztaltabb légvédelmi szakijai: az ukránok hogy telepítik a SAMP/T-ot vagy más légvédelmi rendszert, mi taktikájuk és sikerarányuk és akkor megemelem a kalapom! ;)
Egyenlőre ez nincs, csak a fikázás.

• Tetszik
Reactions: Tumpek and Venom85
Az a baj hogy te csak kritizálsz, de nem hozol semmi konstruktívat erről.
"Nem így van, de én sem tudom hogy van" dumát tolod megállás nélkül.

Pl. írj egy esszét alapos kutatás után hogy pl. a világ legtapasztaltabb légvédelmi szakijai: az ukránok hogy telepítik a SAMP/T-ot vagy más légvédelmi rendszert, mi taktikájuk és sikerarányuk és akkor megemelem a kalapom! ;)
Egyenlőre ez nincs, csak a fikázás.
Én ajálok néked olyan irásokat,amik révén megértheted.Én ugyanis hiába értem ezeket a dolgokat,ha egyszer nincs meg hozzá az irói vénám,hogy ezeket megirjam (voltam már rá agyusztálva,de se irói vénám,se igazán időm nincs rá).
De szerencsére másnak van tudása,és irói tehetsége is hozzá.És én őket ajánlom néked,mint olvasnivalót.
Egyébként az ukránok hagyományos célok ellen területvédelmi rendszerként,ballisztikus célok ellenében pontvédelmi rendszerként használják a nagy hatótávolágú rakétáikat-mert azok erre képesek.

Ne haragudj de most te nem èrted.

Aladdin leír egy propi èrtèket.
Aki ezt nem èrti az így járt.

Te írod, hogy kellene 20 oldal hogy normálisan ki legyen rejtve.

Másold be ide molnièt ès megvagyunk. Vagy ha van róla videója azt.
Megjegyzem a propi érték mégis ad valami becslést egy rendszereől, mert minden rendszer célja paraméteres és változó típusú lehet. Valószínűleg egy nagyobb hatótávolságú rendszer hasonló tulajdonságú cél ellen jobb mint a kisebb képességű. Ergo valamiféle becslést lehet adni. A már megrendelt mennyiségből is lehet következtetést levonni, mert azért a leginkább befolyásoló tényező az ár mellett a védendő terület nagysága. Főleg ha nem a svájci domborzatról van szó. Ergo szerintem aki nem kötekedni akar az simán megértheti Aladeen gondolatait. Nyilván nem lesz tökéletes de becslésnek jó

Ne haragudj de most te nem èrted.

Aladdin leír egy propi èrtèket.
Aki ezt nem èrti az így járt.

Te írod, hogy kellene 20 oldal hogy normálisan ki legyen rejtve.

Másold be ide molnièt ès megvagyunk. Vagy ha van róla videója azt.
Nem az a baj.
Az a baj,hogy ezeket a propi értékeket veszi figyelembe mindenféle számitásaihoz,mennyiség és harcászati alkalmazás becsléseihez.
Scridb-ről letölthető ingyenese Molni minden irása
Régebben a fórumnak is volt egy irásgyüjteménye,de nekemlegalábbis most azt nem nyitja meg

Nem az a baj.
Az a baj,hogy ezeket a propi értékeket veszi figyelembe mindenféle számitásaihoz,mennyiség és harcászati alkalmazás becsléseihez.
Scridb-ről letölthető ingyenese Molni minden irása
Régebben a fórumnak is volt egy irásgyüjteménye,de nekemlegalábbis most azt nem nyitja meg
De Molni is csak tippelgetett, mert a pontos paramétereket Ő sem tudja úgyhogy ilyen szempontból lényegtelen ez a civakodás amit csináltok

VÁLTOZÓ érték a cél jellege szerint........HTÖ elolvasásával meg megérted,hogy miért az.
Ha megpróbálnám leirni,hogy miért,az alsóhangon 20 oldal lenne.......És minek,ha már egyszer Molni megcsinálta.És a kis pukkancs szakmailag nagyon jó cikkeket irt.Sokkal jobban leirta a dolgokat,mint amire én valaha is képes leszek.

Te egy ideális körülmények közötti reklámértéket veszel,ráadásul rosszul, alkalmazási adatnak.Ez egy visszatérő notórius hibád.Én meg visszatérően és notóriusan mindig megfedlek érte-de jobbitási szándékkal.
Ez kb olyan,mint @dudi (meg a fórum 98%ka) folyton visszatérő APC vs IFV harcmodor hülyesége.Nincs olyan.Soha nem is volt.
Mikor nekiálsz gondolkodni,hogy egy adott országnak mennyi adott tipusú lég.rak. rendszer kell,az alapvető kérdés hogy ki és mi ellen?Mert más számok jönnek ki a különböző támadási szituációk szerint.
Egyébként hagyományos mélyrepülő célok ellen a modern ARH8 (vagy/plusz IR) területvédő rendszerk használhatók,ha megoldott a láthatár alatti célfelderités.Ezt a kenguruk az SM Standar rendszerrel mmár vagy 10 éve demonstrálták (és szándékosan nyilvánosan)
Ha mindenki, hülye csak te vagy helikopter akkor igen.

• Vicces
Reactions: Negan