Fogalmam sincs, Svájc nekem sok mindenben kivétel. Amit ott beszélnek német nekem elsőre fel se tűnt, hogy német csak ha nagyon figyeltem.
Brüsszel alapvetően más mint Flandria. A nyelvi problémák miatt én alapvetően a flamandokkal voltam jóban privátban, velük tudtam egyszerűen németül beszélni. (a holland nekem ilyen angol-német vegyesnek tűnt, ezért gondolom ők a németet egyszerűbben megtanulják)
Szal így direktbe ilyenről nem volt szó, de pár sör után azért csak kicsúszott,
milyen flamandirtás volt anno és Brüsszel se volt mindig francia város.
Viszont flamandok körében már évek óta ez a két párt a legnépszerűbb.
Egy kis AI összefoglaló. (nagyon ellustít ez a progi)
A flamand függetlenségi mozgalom két meghatározó pártja, az Új Flamand Szövetség (N-VA) és a Flamand Érdek (Vlaams Belang), különböző módon viszonyul a flamand autonómiához és a Hollandiával való esetleges egyesüléshez (ún. Nagy-Hollandia eszme).
A 2025-ös politikai helyzet legfontosabb pontjai:
1. Új Flamand Szövetség (N-VA)
Cél: A párt fokozatos autonómiát és Belgium konföderációvá alakítását tűzte ki célul, ahol Flandria és Vallónia önállóbbá válik, a távlati cél pedig a teljes függetlenség.
Kapcsolat Hollandiával: Bart De Wever, a párt elnöke és 2025 februárja óta Belgium miniszterelnöke, korábban támogatta egy flamand–holland unió ötletét a konföderáció utáni lépésként. 2025 novemberében Matthias Diependaele flamand miniszterelnök (N-VA) is felvetette a Benelux államok (Belgium, Hollandia, Luxemburg) szorosabb egyesülésének lehetőségét geopolitikai okokból.
2. Flamand Érdek (Vlaams Belang)
Cél: Ez a radikális jobboldali párt azonnali függetlenséget akar, és Belgium felosztását sürgeti.
Kapcsolat Hollandiával: Hivatalosan támogatják egy „Holland Föderáció” létrehozását, amelyet a flamand elszakadás logikus következményének tartanak. Annak ellenére, hogy a 2024-es választásokon jelentősen megerősödtek, 2025-ben is ellenzékben maradtak a belga kormányalakítás során alkalmazott politikai karantén (cordon sanitaire) miatt.
3. Jelenlegi fejlemények (2025)
Kormányalakítás: 2025. február 1-jén Bart De Wever vezetésével megalakult az új belga kormány (az úgynevezett „Arizona-koalíció”), így ő lett Belgium első flamand nacionalista miniszterelnöke.
Határmenti együttműködés: 2025 áprilisában flamand–holland csúcstalálkozót tartottak Gentben, ahol a két régió közötti gazdasági, infrastrukturális és munkaerőpiaci akadályok lebontásáról tárgyaltak, hangsúlyozva a szoros kapcsolatokat.
Holland politikai helyzet: Hollandiában 2025 októberében előrehozott választásokat tartottak a kormány összeomlása után, amelyen a liberális D66 aratott győzelmet, visszaszorítva Geert Wilders jobboldali pártját. Ez a változás befolyásolhatja a jövőbeli flamand–holland integrációs törekvések támogatottságát holland részről.
Az AI-válaszokban előfordulhatnak hibák. További információ
Szal, a hamu alatt izzik a parázs. Anno amikor pár éve a katalán függetlenség kikiáltása miatt, a katalán miniszterelnöknek külföldre kellett menekülnie Spanyolországból, nem véletlen Flandriát választotta.