[BIZTPOL] Közép- és Dél-Amerika

a megbízható kubaiak
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Továbbra is az a problémám, hogy amíg a vezetés konkrétan az ingyenes Flightradaron - nem is a prémium verziót használva - próbálja meg a légi helyzetképet megállapítani, addig számomra hiteltelenek azok a hírek, hogy a technika döglött be. Ha meg nem kapta meg a karbantartást, az meg ne a technika hibája legyen
Plusz az F-16-ok is csak Maduro elfogása után kerültek elő hirtelen, addig teljes csönd

Irániaknak sikerült az AIM-54-et is lemásolniuk, ez inkább arról szól kinek milyen ipari háttere és szakembergárdája van, illetve mennyire felkészültek. Ukránok is nagyon sok mindent ki tudtak hozni a szovjet technikából, amire nem is gondoltunk volna. Így viszont visszatértünk a diszfunkcionális banánköztársaság dilemmájához
Ez a Flightradaros kép ok, valszeg valódi, de nem valami poén? Csak mert elvileg több fajta modern Kínai radart is beszereztek, köztük a "lopakodó észlelő" JY-27 ,-ből kilencet is.. mondjuk pont erről nem találtam képet, de alább JYL‑1, JY‑11B;
20260104_185150.jpg
20260104_185224.jpg

A nemzetközi jogokról és ENSZ-ről mindenki tudta, hogy nem teljhatalmúak. A nagyobb hatalmakra eleve nem lehetett használni. De eddig volt legalább egy színjáték a világban és némi pozitív hatása annak volt. Most viszont már nyíltan tojik rá még az USA is. Még csak el sem bábozzák ezek után, hogy lenne szerepe.
Nem akarlak elkeseríteni, de minden hatalom tojt rá kb. az afrikai/dél-amerikai kicsik kivételével.
Az ENSZ szerintem szükséges, nemzetközi jog szükséges, emberi jogok szükségesek, de erő nélkül, ami ezeket betartatná szart sem érnek.

A reálpolitikát el tudom fogadni, mert az emberu társadalmak erőkötpontúak alapból; a fejlettségük jár együtt általában a hatalmai ágak szétválasztásával, szavazósdival, egyéb úri mulatságokkal.

Amit nem tudok elfogadni, az a tetves nyugati kettős mérce, ami nemcsak nem új, hanem 45 óta folyamatosan megy a világban.

Ezért vagyunk mi magyarok a rosszfiúk az EUban, ezért ördögi gonosz Putyin meg Xi meg mindenki és ezért Uncle Joe a jóságos, Izrael meg mindig szegény áldozat.

Na nekem ezzel lett tele a f.sz.m mostanra. Én a nyílt kártyákat szeretem. Csak a totál agymosottak hisznek nyugati morális értékekben, amikor geopolitikáról van szó.

...ha megbocsátotok, elengedtem e topik precíz követését, ezért lehet, hogy valaki már leírta előttem.

Egy amerikai filmcím jutott eszembe (no nem a film tartalma miatt, hanem szerintem a cím találó a jelenlegi helyzetre/esélyesen új korszakra*):

Vadiúj vadnyugat.

* "
...Megtehetjük újra. Senki sem állíthat meg minket..."

Kicsit információ hiányos vagyok.
Mi is lenne az a dolog, amit a venezuelai alelnöknek kellene tennie, ami helyes az USA elnöke szerint?

Nekem egy vicc jut eszembe Trump venezuelai akciójáról: "Középkori skót falu, hírvivő érkezik. Pergeti a dobot, majd fennhangon így szól: két rossz hírt hoztam nektek! Az első, hogy a mi urunk a Lord ezentúl élni fog az első éjszaka jogával! Valaki bekiabál a tömegből: - De hát a Lord Buzi!!! -Ebből következik a második rossz hír! " ;)

Idáig a mérleg 18 venezuelai katona és 32 kubai testőr veszteség venéz oldalon.

Kubában két napos nemzeti gyászt rendeltek el.

• Tetszik
Reactions: fip7 and Kim Philby
A The New York Times szerint Nicolás Maduro provokatív tánca a venezuelai állami televízióban az egyik tényezővé vált, amely befolyásolta az Egyesült Államok döntését az erőszak alkalmazásáról.

Donald Trump kormánya állítólag a gesztust szándékos gúnyolódásként és az amerikai nyomás blöffként való bemutatására tett kísérletként értelmezte.

Miközben Washington fokozta fenyegetéseit, Maduro angol nyelvű szlogeneket használt a televízióban, például „nincs több őrült háború”, ezt a lépést az Egyesült Államokban az amerikai figyelmeztetések provokatív elutasításaként fogták fel.

Koltoi kérdés:
Legkozelebb majd a Delta Force fogja kilodozni a Charlie Hebdot? :confused:
.