[BIZTPOL] Magyarország

A valós jelentőségét vitatom a jónak tűnő viszonynak ha egyszer bármiben is kenyértörésre kerül a sor. Főleg ha a "barátok" egymással ütköző érdekei miatt történik ez..
na de ez milyen egy oximoron mondat ? :D ha kenyértörésre kerül a sor, alapból adott hogy megszűnik a jó viszony nem ?
én úgy vélem attól mert van egy amerikai -orosz-kínai háromszög,még nyugodtan állhat bárki középen (semleges státuszban) nem kell neki feltétlenül kiállni a háromszög valamelyik csúcsára.

(biztosan volt már a Te életedben is olyan dolog,hogy két barátod összeveszett egymással, Te viszont foglaltál állást egyik mellett sem,hanem semleges maradtál, hiszen nem te vesztél össze velük,hanem ők egymással, így neked sem kellett sem ide,sem oda állnod.)

biztosan volt már a Te életedben is olyan dolog,hogy két barátod összeveszett egymással, Te viszont foglaltál állást egyik mellett sem,hanem semleges maradtál, hiszen nem te vesztél össze velük,hanem ők egymással, így neked sem kellett sem ide,sem oda állnod
Az országokat és azok kormányait ilyen szinten emberi tulajdonságokkal felruházni általában elég rossz meglepetéseket szokott okozni.
Itt nincsenek "barátságok".

Az idézőjel nem véletlen. Csak itt jópáran szerintem túlmisztifikàlják hogy mit jelent a személyes jó viszony...
És mi van mögötte.
Az a poén, hogy eddig működik.
Konkrét példa a megértés kedvéért.
Mi lesz ha a kína amerika viszony tovább romlik és amerika kockázatként értékeli a magas kínai gazdasági/politikai befolyást?
Érdekütközés. És mivel az USA százszor nagyobb, csak a személyes kapcsolatok adhatnak kibúvót.
Itt a példa. NIS nem működhet orosz olajjal, Burgasz nem müködhet orosz olajjal, a morodori kikötő nem müködhet orosz olajjal. Igazából senki.
Batta igen. Majd meglátjuk meddig. De eddig ez van.

Orbánnak voltak érvei Trump-Vance- Rubionak értő fülei. Persze kell nekik is csontot dobni, de vannak más szívességek is. Nincs közös uniós álláspont az USAval szemben. Ez úgyis csak szájkarate, de a sajtó felkapja, lehet kellemetlen, így meg nincs. Egy gonddal ott is kevesebb. Stb, stb.

Nem mondom tudom, hol a megoldás erre a kérdésre, de majd tudja a Főnök. Paks is vhogy amcsi szankciómentességet kapott ősszel.
És azért Kínában is van Teslagyár, sok amcsi cég termel.

Trump célja nem a debill Uniós totális decoupling. Hanem javuljon a külker hiányuk. Az USA újraiparosítása, Kína technológiai fejlődésének, gazdasági befolyásnövelésének lassítása, korlátozása. De majd ha egy nagy deal keretében, Tajvanon a komcsizászló lobog, Grönlandon az USA, és felosztják, amit néha felszoktak, akkor meglátjuk mi hol leszünk. Nagy háborút senki sem akar. Remélem az Unió is csak pxcsméregetést a ruszkikkal., bár ezeknél a debill németeknél sosem tudni. Már bizonyítottak.

na de ez milyen egy oximoron mondat ? :D ha kenyértörésre kerül a sor, alapból adott hogy megszűnik a jó viszony nem ?
én úgy vélem attól mert van egy amerikai -orosz-kínai háromszög,még nyugodtan állhat bárki középen (semleges státuszban) nem kell neki feltétlenül kiállni a háromszög valamelyik csúcsára.

(biztosan volt már a Te életedben is olyan dolog,hogy két barátod összeveszett egymással, Te viszont foglaltál állást egyik mellett sem,hanem semleges maradtál, hiszen nem te vesztél össze velük,hanem ők egymással, így neked sem kellett sem ide,sem oda állnod.)
Kinai-orosz-amerikai cseppet sem barátok.Vetélytársak.
És aki beáll közéjük,az kereszttűzbe kerül.....
Svájc egy nagyon speciális eset.A többi semleges csak papiron volt semleges,igazábol mindegyik tartozott valahová.
Szóval ha az elefántok harcolnak,a füvet letapossák-és a kisegeret is,ki nagynak képzelve magát bemászott közéjük a fűbe....

Érdekütközés. És mivel az USA százszor nagyobb, csak a személyes kapcsolatok adhatnak kibúvót.
Itt a példa. NIS nem működhet orosz olajjal, Burgasz nem müködhet orosz olajjal, a morodori kikötő nem müködhet orosz olajjal. Igazából senki.

Orbánnak voltak érvei Trump-Vance- Rubionak értő fülei. Persze kell nekik is csontot dobni, de vannak más szívességek is. Nincs közös uniós álláspont az USAval szemben. Ez úgyis csak szájkarate, de a sajtó felkapja, lehet kellemetlen, így meg nincs. Egy gonddal ott is kevesebb. Stb, stb.

Nem mondom tudom, hol a megoldás erre a kérdésre, de majd tudja a Főnök. Paks is vhogy amcsi szankciómentességet kapott ősszel.

Trump célja nem a debill Uniós totális decoupling. Hanem javuljon a külker hiányuk. Az USA újraiparosítása, Kína technológiai fejlődésének, gazdasági befolyásnövelésének lassítása, korlátozása. De majd ha egy nagy deal keretében, Tajvanon a komcsizászló lobog, Grönlandon az USA, és felosztják, amit néha felszoktak, akkor meglátjuk mi hol leszünk. Nagy háborút senki sem akar. Remélem az Unió is csak pxcsméregetést a ruszkikkal., bár ezeknél a debill németeknél sosem tudni. Már bizonyítottak.
Ez most egy PILLANAT ami bármikor borulhat és mi erősen 19-re húztunk lapot.

Te valami qrvalila vajdaködös álomvilágba élsz.....
Szó sincs itt semmiféle szövetségről-minket használnak.Jobban mondva a vajda vezette NERt használják fel,hogy a hibrid háború politikai zavarkeltő eleme legyünk.Ráadásul 3 vetélytárs egyszerre.
Erre mi nem rá fogunk baxni,hanem már rábaxtunk.Ennek semmiképpen nem lehet már jó vége.Az oirszág megy lefele a sűllyesztőbe,a nemzet meg haldoklik.

Ez most egy PILLANAT ami bármikor borulhat és mi erősen 19-re húztunk lapot.
Persze, mindig minden változhat, akkor majd ahhoz kell alkalmazkodni, most meg ezt kimaxolni.
Be akartak minket a sarokba szorítani, hogy megtörjünk. Mindent bevetettek! Láttunk egy kiskaput és kijöttünk ügyesen. Szal nem hazárdíroztunk, hanem huszárosan :cool:kivágtuk magunkat.

Persze, mindig minden változhat, akkor majd ahhoz kell alkalmazkodni, most meg ezt kimaxolni.
Be akartak minket a sarokba szorítani, hogy megtörjünk. Mindent bevetettek! Láttunk egy kiskaput és kijöttünk ügyesen. Szal nem hazárdíroztunk, hanem huszárosan :cool:kivágtuk magunkat.
A huszár eléggé rossz metafora tekintve, hogy hangos, de álltalában rövid életet éltek. Milyen kiskapura gondolsz? Eus források még mindig fagyasztva és folyamatosan esünk el tőlük.

• Tetszik
Reactions: alali77 and L.O.B
A huszár eléggé rossz metafora tekintve, hogy hangos, de álltalában rövid életet éltek. Milyen kiskapura gondolsz? Eus források még mindig fagyasztva és folyamatosan esünk el tőlük.
Most itt az amerikai kapcsolatokról volt szó. Szankciók, kitiktás, totális nyomás és innen jöttünk ki a Trump kiskapun.

Szal az Unió más tészta. Nem mind van befagyasztva. Annyi hogy évente nem 1.500-2.000 mrd Uniós pénz jön, csak a harmada, 600-700 mrd 2 éve.

Ugyanaz a buli, ami az amcsikkal volt. El akarnak taposni gazdasági szankciókkal, hogy álljunk be a sorba, bégessük azt amit Merz-Ursula mond. Cselekedjünk az őket támogatók érdekei szerint, cserébe lesz zsozsó.

Majd meglátjuk itt lesz-e kiskapu. Itt még keressük. 2027 francia elnökválasztás. Ha már mi pénzeltük legutóbb is Le Pen kampányát, hátha kérhetünk tőle majd más nótát.

Eus források még mindig fagyasztva és folyamatosan esünk el tőlük
Az EU csatlakozásunk egyik (ha nem a) legrosszabb hozománya, hogy mindenhez is “forrásokat” keresünk, mintha nem lenne egyébként adóbevétele az országnak.
De a magánszektorban is ami megy… nem kevés cégnek a komplett bevételi oldala EU-s pézekből van finanszírozva, nulla (valós) gazdasági teljesítmény mellett.

Én személy szerint örülnék, ha már nem kéne tovább számolni semmilyen EU-s “forrással”. Tisztább helyzet lenne.

Az EU csatlakozásunk egyik (ha nem a) legrosszabb hozománya, hogy mindenhez is “forrásokat” keresünk, mintha nem lenne egyébként adóbevétele az országnak.
De a magánszektorban is ami megy… nem kevés cégnek a komplett bevételi oldala EU-s pézekből van finanszírozva, nulla (valós) gazdasági teljesítmény mellett.

Én személy szerint örülnék, ha már nem kéne tovább számolni semmilyen EU-s “forrással”. Tisztább helyzet lenne.
Hat ez így nagyon erősen ki van sarkítva…

Hat ez így nagyon erősen ki van sarkítva…
Dolgozott rokon az NKTH-nál, még az egész ingyenpénz-korszak kezdetén, elég cifrákat mesélt. Azóta meg ismeretségi körben lett több pályázatíró, és a helyzet csak rosszabb lett. De említhetném a mostani munkaadómat is (német multi), amely nem átallott több ezer (!) mérnököt felvenni/fizetni EU-s pénzből. Az mindegy volt, hogy egyébként valódi munka volt-e vagy sem.

Nem, sajnos az ingyen pénz könnyen jön, könnyen megy. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a társadalom szemében normalizálódott a korrupció. Ezeket a pénzeket a nem-NERes oldal se képes prudens módon felhasználni.

Dolgozott rokon az NKTH-nál, még az egész ingyenpénz-korszak kezdetén,
Az egy kulon tortenet de az se maradt elszamolas nelkul,tudom olvastam par minta anyagit es jelentest nyomozatbol akkor a korszakbol.
elég cifrákat mesélt.
Jo mese nalunk is van egy par tipik fingottal egyet falu vegen mar az egesz csalad beszart hagyjuk.
Azóta meg ismeretségi körben lett több pályázatíró, és a helyzet csak rosszabb lett.
Probalkozasok vannak de aki ismeri az unios penzek iranti kerelem felteteleit nem hiszi el.
Ismetlem probalkozni lehet.
De említhetném a mostani munkaadómat is (német multi), amely nem átallott több ezer (!) mérnököt felvenni/fizetni EU-s pénzből.
Erre van unios az forras ez a lenyege ha nem telikra es be tud nyujtani egy utem tervet mit akar mennyi ember kell hozza megvalositasi terv stb es ehhez ennyi penz kell megkapja ha nem akkor ko kemenyen vissza szedik toluk vagy az unios hatosag vagy mi…amiről mar melyen szeretnek kussolni de munkam reven jo parrol tudok akik kaptak sok sok millio euro aztan az erolkodesben beszartak eredmeny sehol aztan lehet vissza csengetni.
Az mindegy volt, hogy egyébként valódi munka volt-e vagy sem.
Ilyenkor jovunk mi csak azt mar ti nem latjatok de mi latjuk legyen ennyi eleg, igyekszunk de sok az ugy keves az ember.
Nem, sajnos az ingyen pénz könnyen jön, könnyen megy.
Egyetértek, probalkozo mindig van, van akinek sikerul is es orul a fejenek akkor mar nem mikor ajtó elott allunk 20an es szet kapjuk a kecot ot meg a nagyzseni tarsaival bevisszuk…istenem hany ilyen van kar hogy nem hozza le a sajto.
Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a társadalom szemében normalizálódott a korrupció.
Nem feltetlen csak ez ez egy osszetett tarsadalmi folyamat ami nem csak minket hanem az egesz terseget erinti ahogy beszelgetunk a kornyezo orszagok kollegaival, az a metalitas amit apamek (50-es) korosztaly vall “oldjuk meg okosba” amíg ez nem hall ki nem is lesz mas.

Szo mint szaz van alapja amit mondasz de nem teljesen fedi a valosagot mert csak az erem egyik oldalat latod azt is részben.
Nem latod mi sikerul mi nem es a hatterben mi zajlik, de total ertem az allaspontod amig rendor voltam es nem nyargaltam at zoldnek en is ezthittem,aztan lattam a komplex folyamatokat arrol amit mondasz es ezt most ki is fejtettem amennyire lehet ennel jobban reszemrol mar nem folyok bele az eszmecserebe.

Most itt az amerikai kapcsolatokról volt szó. Szankciók, kitiktás, totális nyomás és innen jöttünk ki a Trump kiskapun.

Szal az Unió más tészta. Nem mind van befagyasztva. Annyi hogy évente nem 1.500-2.000 mrd Uniós pénz jön, csak a harmada, 600-700 mrd 2 éve.

Ugyanaz a buli, ami az amcsikkal volt. El akarnak taposni gazdasági szankciókkal, hogy álljunk be a sorba, bégessük azt amit Merz-Ursula mond. Cselekedjünk az őket támogatók érdekei szerint, cserébe lesz zsozsó.

Majd meglátjuk itt lesz-e kiskapu. Itt még keressük. 2027 francia elnökválasztás. Ha már mi pénzeltük legutóbb is Le Pen kampányát, hátha kérhetünk tőle majd más nótát.
Úgy teszel, mintha nem lenne nyomás :D. Még egy semmitmondó felületes Venezuelai beavatkozást elitélő papírt sem írunk alá, hátha egy kicsit is jobban tekintene a kormányra Trump. Adott szankciómentességet olajra egy évre (amit Rubio-tól kellett megtudnunk, mivel Orbánék szerint korlátlan időre kaptuk), vagyis csak haladékot adott. Kiment a kormány delegációja hatalmas ünnepélyességgel és hazajöttek, azzal hogy szándékoznak amerikai fegyvereket venni és hazudtak egy megkötött pénzügyi védőpajzsról (Amit meg Trumptól meg kellett megtudnunk, hogy nem kötöttek).

• Tetszik
  • Vicces
Reactions: alali77 and vata
Az egy kulon tortenet de az se maradt elszamolas nelkul,tudom olvastam par minta anyagit es jelentest nyomozatbol akkor a korszakbol.

Jo mese nalunk is van egy par tipik fingottal egyet falu vegen mar az egesz csalad beszart hagyjuk.

Probalkozasok vannak de aki ismeri az unios penzek iranti kerelem felteteleit nem hiszi el.
Ismetlem probalkozni lehet.

Erre van unios az forras ez a lenyege ha nem telikra es be tud nyujtani egy utem tervet mit akar mennyi ember kell hozza megvalositasi terv stb es ehhez ennyi penz kell megkapja ha nem akkor ko kemenyen vissza szedik toluk vagy az unios hatosag vagy mi…amiről mar melyen szeretnek kussolni de munkam reven jo parrol tudok akik kaptak sok sok millio euro aztan az erolkodesben beszartak eredmeny sehol aztan lehet vissza csengetni.

Ilyenkor jovunk mi csak azt mar ti nem latjatok de mi latjuk legyen ennyi eleg, igyekszunk de sok az ugy keves az ember.

Egyetértek, probalkozo mindig van, van akinek sikerul is es orul a fejenek akkor mar nem mikor ajtó elott allunk 20an es szet kapjuk a kecot ot meg a nagyzseni tarsaival bevisszuk…istenem hany ilyen van kar hogy nem hozza le a sajto.

Nem feltetlen csak ez ez egy osszetett tarsadalmi folyamat ami nem csak minket hanem az egesz terseget erinti ahogy beszelgetunk a kornyezo orszagok kollegaival, az a metalitas amit apamek (50-es) korosztaly vall “oldjuk meg okosba” amíg ez nem hall ki nem is lesz mas.

Szo mint szaz van alapja amit mondasz de nem teljesen fedi a valosagot mert csak az erem egyik oldalat latod azt is részben.
Nem latod mi sikerul mi nem es a hatterben mi zajlik, de total ertem az allaspontod amig rendor voltam es nem nyargaltam at zoldnek en is ezthittem,aztan lattam a komplex folyamatokat arrol amit mondasz es ezt most ki is fejtettem amennyire lehet ennel jobban reszemrol mar nem folyok bele az eszmecserebe.
Oké, értem, hogy számossággal kapjátok el az EU-pénz elsíbolókat, de én önmagában rossz ötletnek tartom, hogy két évtizede (!) megy ez a buzi pályázatosdi. Úgy értem, egy dolog, hogy sokan visszaélnek vele (hidd el, nem szóbeszédről írtam, amikor azt írtam, hogy hallottam cifrákat), de eleve az ötlet, hogy a magyar GDP 2-3-4%-át évente ráöntötték a gazdaságra úgy, hogy nem volt éppen nagy hatékonyságú a dolog, és még mellé kinevelt egy ilyen, piacképtelen tevékenységeket valahogy lepapírozó réteget, na az eléggé káros.
Másik kedvenc példám az egy időben mindenhol a földből kinövesztett “látogatóközpontok” (a korabeli “lombkoronasétányok”) - ezeknél is az látszik, hogy volt pályázati pénz megépíteni, de fenntartani már nem, mert ahhoz mondjuk egy fokkal komplexebb üzleti terv kellett volna, meg rengeteg marketingzseton, törődés, elhivatottság, stb.
Persze tisztelet a kivételnek.

Ahogy a “kommunizmusunk” kb 45 éve alatt berögzült rossz szokásokat kb ugyanennyi idő lenne kigyomlálni, ugyanúgy az EU tagságunk okozta gazdasági torzulásainkat is minimum annyi idő lesz visszacsinálni, mint ameddig tart ez a cirkusz.

Ja, és a generációkat illetően egyáltalán nem specifikusak a fentiek a Kádár-korban felnőtt generációkra.

És mi lesz amikor nem Orbán lesz a miniszterelnök? Arra mi a terv? Mert nem ő a nemzet, nem ő az ország.