[HUN] Lánctalpas gyalogsági harcjárművek beszerzése

Valóban pici az a pohár, de ami megjött technika az is kész csoda a 2000-es években erről még csak álmodni sem mertek sokan. Elég megnézni pl egy 2010-es és egy tavalyi hadgyakorlatot. Leo2A7 a 3-4 T72 helyett, Pzh2000 a D20-as helyett stb. Nasams, új szállító repülők, helikopterek, Lynx-ek, Gidrán is csak itt van már több mint 100db...
Az irány szerintem jó volt, a nagy baj az, hogy mostanra teljesen leállt és ami jött az csak "bemutató mennyiségben", tartalék sehol és fájó pont, hogy nem kezdődött még el a BTR-ek cseréje még ötlet szinten sem nagyon. Ezért mondom, hogy ha megjön a 4 Gripen (ez elég valószínű), beindul a Tátra teherautók gyártása (összeszerelése?) és a törökökkel is sikerül végre kezdeni valamit, lesz több Gidrán, esetleg végre lesz NMS és a Lynx program is szépen végigmegy, nekem akkor már a pohár félig tele lesz. @krisss te hogy látod?
Szerintem meg átgondolatlan az egész.Ahány cucc,annyi féle,nincs köztük logisztikai összetertás.Háttérbázis valójában nulla.Átgondolatlan követelményrendszer.Az egész egy katyvasz.

• Tetszik
Reactions: Törppapa
Milyen logisztikai összetartás kéne egy harckocsi, egy MRAP, egy önjáró löveg és egy IFV közt?
Hk,HIFV/HAPC és az önjáró löveg között speciel simán lehet.
Gidránt továbbra is rossz vállasztásnak tartom.Ide kicsi,oda nagy,belbiztonsági MARP.

Hk,HIFV/HAPC és az önjáró löveg között speciel simán lehet.
Gidránt továbbra is rossz vállasztásnak tartom.Ide kicsi,oda nagy,belbiztonsági MARP.
A német gépekben MTU motor van Renk váltóval, az elektronika mindegyikben német sok esetben azonos gyartótól. Ennel többet nem lehet ilyen eltérő kategóriájú harcjárművekből kihozni.

Mondj egy ilyen családot most ami nem csak mockup formában van így. (nagy számban rendszeresítve és nem csak lett volna)
Van ami megoldható de teljesen nem egyszerű . Pl a teherautó és az APC és esetleg MRAP párosítás.
Merkava-Namer.Oké,a Sholef nem került sorozatgyártásra (pedig kb mindmáig élvonalbeli,csakhát ennek árra van.....Sigma a Sholefen alapszik,és egyszerűsitettek rajta.Baxki,40 éve már kész volt a Sholef....És egy elektronikai korszerűsitéssel simán csúcslöveg lehetne ma is.Ez azért durva).
Tervezni különben sokan terveztek,nem csak az ukránok.Pl Abramsnak is van papiron IFV változata.
TPZ-1 is különben a korabeli Mercédes katonai teherautó alkatrész és fődarab bázison állt.(egyébként nálunk meg a PSZH-1 a Csepel 344 bázisán volt.D588 mellé a PSZH-2 már nem készült el)
Nem is feltétlenül kell platform bázis,de az alkatrészbázis azért lehetne.Logisztikailag igencsak nagy könnyebbség lenne.
Nekünk viszont alig van ilyen alkatrészbázis átfedésünk is.

• Tetszik
Reactions: Pogány and krisss
Már 22-ben amikor elkezdték támogatni fegyverrel Ukrajnát írtam, hogy minden BTR-ünket (tokkal vonóval lőszerrel stb) oda kell adni 1-2 dandárnyi Marderért.
Már akkor is késő volt ugyanazokért amiket ingyen el lehetett volna meg '21 elején is hozni. De addig sokszor még az is állítva volt, hogy feldarabóták.

Az pont egy elég jó mennyiseg lett volna PSZH-nak. Esetleg könnyű/közepes tank bázisjárműnek.
Pontosan arra kellenének amire kitalálták őket: IFV. És ez nem csak az én IFV nünükémet elégítette volna ki, hanem adott volna egy lélegzetvételnyi időt az APC vásárlásra.

• Tetszik
Reactions: bel
Pontosan arra kellenének amire kitalálták őket: IFV. És ez nem csak az én IFV nünükémet elégítette volna ki, hanem adott volna egy lélegzetvételnyi időt az APC vásárlásra.
Nem tudok visszakeresni mert új a fiók, de úgy ideraknám eléd amiről szó volt részemről, mint PSZH. Az rm tetőemelése + 30×113 rcws. Soha egy mondatot nem értelmeztél abból amit mondtam, pedig amúgy volt értelme.

Nem tudok visszakeresni mert új a fiók, de úgy ideraknám eléd amiről szó volt részemről, mint PSZH. Az rm tetőemelése + 30×113 rcws. Soha egy mondatot nem értelmeztél abból amit mondtam, pedig amúgy volt értelme.
Miért akarsz ilyet csinálni a Marderrel? Pont az lett volna a megoldásom értelme, hogy gyakorlatilag azonnal ócskavas áron (BTR értéke) van valós harcérteket adó harcjárművünk addig, amíg nem veszünk új gyártásúakat helyettük. A Marder 1A3 erre változtatás nélkül tökéletes alkalmas lett volna.

• Tetszik
Reactions: bel and Rferi66
És mihez kezdünk velük?Nincs hozzá semmi támogatásunk.
Bele vagytok szerelmesedve a láncos nehézgyalogságba-de mihez kezdünk velük?Hol a hadsereg,ami használni tudná őket?