véleményem szerint az iráni viszonyokat nem a nyugati lapokból lehet a legjobban megismerni,azok eleve torzítanak ..
érdemesebb inkább youtuberek videót nézegetni akik kint jártak (van jó pár magyar is) beszélnek a helyiekkel, forgatnak az utcán , ezzel megmutatva milyen a mindennapi élet Iránban,milyenek a hétköznapi emberek. .
A rendszerük lehet nem tökéletes, de azt ne mi döntsük már el hogy nekik mi a jó ! Szintén csak az én véleményem az is,hogy sokszor az a nyugatiak legnagyobb hibája, amikor a saját világnézetük szerint ítélnek meg országokat,úgy hogy halványlila gőzük nincs az ottani viszonyokról .. nézzük pl Iránt, ha ellenzéki emberekkel beszél valaki természetes hogy a lehetö legrosszabb színben fogja lefesteni azt az országot, aki meg egy kormánypártival beszél, az meg állítani fogja hogy nincs ott semmi különösebb gond,mondjuk ehhez nem kell Iránig utazni, elég ha itthon kérdezősködünk, mindig lesz megosztott vélemény itt is, ott is, de ott van pl az USA ott mekkora pogózást levágtak az elmúlt 2 választáson ? mégsem jutott eszébe mondjuk Kínának, vagy Kanadának hogy csapatokat küldjön az általa demokratikusnak vélt rendszer támogatására , akkor hogy jön ehhez az USA vagy bárki más ? megint azt kell kérdeznem a sokkal radikálisabb, sokkal szigorúbb szaudi rendszer miért van még talpon ? ott miért nem számítanak az emberi jogok ? miért nem ment még egy amerikai SOF egység a királyi családért ? Jamal Hasogdzsi nevére emlékszik még valaki itt egyáltalán, az ő esete rémlik még valakinek ? Ő volt a törökországban feldarabolt újságíró, aki bírálni mert a szaudi királyi családot , de gondolom ez ilyen "spongyát rá" eset .. ha Irán behívná a Chevront meg az ExxonMobilt akkor vajon maga Trump tüntetné-e ki Khameinit az Elnöki Szabadság Érdemrenddel meg a kongresszusi aranyéremmel ?
értem én ezt a nagy igyekezetet, hogy eg yteokratikus-autoriter rendszer meg hogy a "gonosz birodalma" , mégis idáig bűzlik a kőolaj szaga ..
na de hogy legyen valami hír is .. avagy a nemzetközi helyzet egyre fokozódik ..
A nyugati média újabb tudósításhullámot indított Iránról, hangsúlyozva a kivégzéseket, a „vörös vonalakat” és a kemény válasz szükségességét. Szakértők szerint ez egy módja annak, hogy „bemelegítsék” a közönséget egy esetleges csapás igazolására.
Újságíró: „Azt mondják nekünk, hogy holnap (az iráni hatóságok) elkezdik a tüntetők felakasztását.
És ez visszavezet minket a kérdéshez: átlépték-e a „vörös vonalat” – vagy önök mozdították el?”
Trump: „Nem hallottam még akasztásokról. Ha (az iráni hatóságok) felakasztják őket, látni fogsz néhány dolgot.
Nem tudom, honnan jössz, vagy mi a gondolkodásmódod, de lehet, hogy nagyon örülsz majd.”
Újságíró: – Hogy érted ezt?
Trump: „Nagyon határozott fellépést fogunk tenni. Ha ők tesznek valami ilyesmit, mi is nagyon határozottan fogunk fellépni.”
Nincs konszenzus a Fehér Házon belül a lehetséges csapásokról. A csapat egyes tagjai úgy tudják, hogy ha most csapnak le, Irán az Egyesült Államok ellen lázadhat. Az Axios újságírója, Barak Ravid szerint Rubio zárt üléseken nem katonai nyomásgyakorlási intézkedésekről beszél. Ugyanakkor folyamatos a kapcsolatfelvétel az utolsó iráni sah, Reza Pahlavi örökösével.
Vance és a MAGA jelentős része ellenzi az Iránnal vívott háborút – az elpusztíthatja az országot, egy új káoszzónává alakíthatja, és még az IRGC-nél is brutálisabb erőket juttathat hatalomra.
Eközben Irán figyelmezteti az amerikai katonai bázisoknak otthont adó országokat, hogy csapást mér rájuk, ha Washington támad. Ezek az országok közé tartozik Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Törökország.