[HUN] Vadászgépek beszerzése

És a négy további gép? Annak mi most az ára?
Azért a JAS-39C egy elavult gép, a csehek most redukálják a darabszámot.
Onnan kéne még átvenni használt példányokat, nem újgép árában fizetni a gyárnak az eladhatatlan maradékért.
A csehek 2035-ig meghosszabbították a lízinget. Kettővel csökkentik a létszámot, hogy ne emelkedjen jelentősen az ár.
A maradék 12-őn 2028-ig ugyanazt a korszerűsítést is elvégzik ami nálunk volt vagy még zajlik.

Valszeg a két használt cseh gép karbantartása drágább lenne, mint ez a 4 korábban letárolt, újonan épített. De hogy ezekért mit fizettünk passz.

• Tetszik
Reactions: Catles
Én úgy látom, hogy a svédek nem gebednek bele a nagy JAS-39E megrendelésállomány teljesítésébe, mert nem kapkodnak érte a vevők.
De nekik még így is extra munka a gyártósorra feldobni azt a négy gépnyi JAS-39C fődarabot, ezért ők felárat számítanak, de minimum listaáron adják még most is ezt a húsz évvel ezelőtti architektúrát.

Nekünk viszont igazán lehetett volna az az alapvetésünk, hogy tulajdonképpen szívességet teszünk a svédeknek azzal, hogy ahelyett, hogy faképnél hagyjuk őket, munkát adunk a gyártósornak és újabb tíz évnyi szervíz szerződést fizetünk ki partnerként.
Azaz a négy új gépet adhatnák a szervízprogram kiterjesztéséhez grátiszként.
Úgyis a szervizen van a big biznisz mindenhol, nem a new uniton.

Szóval a két ellentétes érdek ütközéséből - nameg a magyar érdekek előrébb helyezéséből - adódóan én ezért a négy régi-új gépért nem fizettem volna semmit külön, hanem a szervízcsomagot bővítettem volna fel.
És/vagy a szervízharmonizáció jegyében lehívtam volna egy Mid Life Update csomagot, ahol is az E rendszereit integráltattam volna a húszéves gépeinkbe.
Például az már ismert, hogy a SAAB megoldotta az RM-16-os és a beömlők integrálását egy Deltán, ebből lett annó a JAS-39NG.
Ugyanígy a radart is lehetett volna korszerűsíteni, ezekért kellene inkább fizetni, a négy gépért igazából külön már nem.

De még inkább:
potens levegő-föld fegyvereket kellett volna inkább hozzá venni.

Ami pedig a fegyverzetcsomag bővítését illeti, nos ezekhez a svédeknek nemsok közük van, ez ügyben nem ők az illetékesek.
Ez egy külön történet, külön költségvetési tétel.

L39NG vs L159

Irtam régebben, most kerult ki. Ertelme nincs, dontest nem befolyasol. Magam inkabb +Griffben elgondolkodtam volna. De tartom kurva nagy penzkidobas volt az Aero bevasarlasa. Helyette 4 NG gyakorlo eleg lett volna vagy külföldi kikepzes. De a nagyar kornany magyar seggbe magyar lofasszal dolgozik, az se vaj ha cseh

Megint csak pletyka, de állítólag mielőtt véglegessé vált, hogy maradnak a Gripenek, a franciák is nyomultak a Rafallal.
Kaptunk rá ajánlatot, személyesen Macron lobbizott az ügyben a Kedvesvezetőnél, csak olyan k. drága árat mondtak (olyan szerbeset-horvátosat), hogy nem lett belőle semmi. Pedig a főni igen csak szabadult volna a svédektől, mert akkoriban nagyon szar volt a viszony.

Én úgy látom, hogy a svédek nem gebednek bele a nagy JAS-39E megrendelésállomány teljesítésébe, mert nem kapkodnak érte a vevők.
De nekik még így is extra munka a gyártósorra feldobni azt a négy gépnyi JAS-39C fődarabot, ezért ők felárat számítanak, de minimum listaáron adják még most is ezt a húsz évvel ezelőtti architektúrát.

Nekünk viszont igazán lehetett volna az az alapvetésünk, hogy tulajdonképpen szívességet teszünk a svédeknek azzal, hogy ahelyett, hogy faképnél hagyjuk őket, munkát adunk a gyártósornak és újabb tíz évnyi szervíz szerződést fizetünk ki partnerként.
Azaz a négy új gépet adhatnák a szervízprogram kiterjesztéséhez grátiszként.
Úgyis a szervizen van a big biznisz mindenhol, nem a new uniton.

Szóval a két ellentétes érdek ütközéséből - nameg a magyar érdekek előrébb helyezéséből - adódóan én ezért a négy régi-új gépért nem fizettem volna semmit külön, hanem a szervízcsomagot bővítettem volna fel.
Ennyi kreativitást nem nézz ki sem a politikai, sem a katonai vezetésből.
És/vagy a szervízharmonizáció jegyében lehívtam volna egy Mid Life Update csomagot, ahol is az E rendszereit integráltattam volna a húszéves gépeinkbe.
A SAAB szándékosan nem ajánl fel ilyen lehetőséget, mert ez felzabálná a Gripen E alig létező piaci esélyeit.
Például az már ismert, hogy a SAAB megoldotta az RM-16-os és a beömlők integrálását egy Deltán, ebből lett annó a JAS-39NG.
Ugyanígy a radart is lehetett volna korszerűsíteni, ezekért kellene inkább fizetni, a négy gépért igazából külön már nem.
A SAAB újabb, mérhetetlen ostobasága és mulasztása, hogy legkésőbb a E modellnél nem álltak át a Diverterless (terelő panel nélküli ?) beömlőkre.
Az új radarral egyetértek.
[/QUOTE]

Megint csak pletyka, de állítólag mielőtt véglegessé vált, hogy maradnak a Gripenek, a franciák is nyomultak a Rafallal.
Kaptunk rá ajánlatot, személyesen Macron lobbizott az ügyben a Kedvesvezetőnél, csak olyan k. drága árat mondtak (olyan szerbeset-horvátosat), hogy nem lett belőle semmi. Pedig a főni igen csak szabadult volna a svédektől, mert akkoriban nagyon szar volt a viszony.
igy van. Ezert is volt akkor Maróth Párizsban.

Kb mindegy is mert ha már váltunk akkor generációt kellene lèpni.

A franciákkal is bármikor összeveszhetünk.

Vityesznek ez a szuperhős skillje. :D

Tavaly azért behúztak plusz 2 országot a svédek, Thaiföld (4+8) és Kolumbia(17).

100 fölötti E-re van megrendelésük és 10-15-öt adtak át a svédeknek meg a braziloknak. Jövőre meg már az első thai gépet is ígérték, utána meg Kolumbiának is kellene szállítani. Ehhez képest a gyártás vmiért qrvalassú...4-6 gép évente??? Bár ez biztos felpörög, szal évekre van megrendelésük.

• Tetszik
Reactions: Catles
Tavaly azért behúztak plusz 2 országot a svédek, Thaiföld (4+8) és Kolumbia(17).

100 fölötti E-re van megrendelésük és 10-15-öt adtak át a svédeknek meg a braziloknak. Jövőre meg már az első thai gépet is ígérték, utána meg Kolumbiának is kellene szállítani. Ehhez képest a gyártás vmiért qrvalassú...4-6 gép évente??? Bár ez biztos felpörög, szal évekre van megrendelésük.
A brazil rèszben(nagyrèszt) nem dèlamerikában kèszül?

Persze le kell szállítani a rèszegysègeket.

De ez így csigalassú az biztos.

A Gripen E gyártása most csigalassú és nagyon nem méretgazdaságos.
A Rafale gyártása mostanra már felfutott, az F-16C block 70 szállítási határideje a Greenville-i átköltözés miatt kezdetben a Holdban volt, főleg a korábbi, Fort Worth-i tempóhoz képest, de mostanra már az is beállt egy szintre.
A titok az, hogy nem az elején kell magyaros huj-huj-hajrával rendelni, hanem meg kell várni, amíg más szív előbb helyettünk.
A szlovák, bolgár, bahreini rendelések után most már emberi időn belül kapható a 16-os ismét, ahogy Macron árképzése a Rafale esetében is csak akkoriban volt még elfogadhatatlan, amikor még nem volt fix a horvát és szerb ajánlat.

Mondjuk nekem ezek a kilencvenes évek óta halott "nekünk túl drága lett volna" ajánlatok valahogy mindig furcsák. A védelmi piacon nincs olyan, hogy egy komolyan gondolt ajánlat a vevőnek túl drága. Vagy el akarnak adni valamit, vagy meg akarnak állapodni, vagy eleve komolytalan az egész.
Ha Macron tényleg el akarta volna nekünk adni a Rafale-t, hogy a KKE terségben kialakulhasson egy jól mutató üzemeltetői tömb, akkor olyan ajánlatot tesz, ami reális a mi szempontunkból is.
Ha pedig a magyar fél is komolyan gondolja a vételi szándékot, akkor olyan vételi ajánlatot tesz, ami konstruktív, konszenzusra, kompromisszumra törekszik.
Ez soha nem egyetlen bájcsevely semelyik fél esetében sem.
Jegyzem meg, mi ebben eleve nem vagyunk jók, elvégre a magyar védelmi-technikai beszerzések emberemlékezet óta ostobán beszállító pártiak. Már a szovjetekkel sem álltunk le alkudozni, ott azt vettük, amit ők adtak, azt fizettük, amit ők mondtak. Ahogy a svédek ajánlatát is úgy kezeltük, hogy az alapvetés a listaár, azt kifizetjük, legfeljebb majd a svéd ellentételezi, ha akarja. Ő meg persze nem akarta, mi meg lapítottunk, mint szar a fűben, eszünkben se volt futni a pénzünk után és elszámoltatni a svédeket.
Így esett meg, hogy a vételárat 2001-ben eleve felsrófoltuk, majd pedig 2003-ban közel megdupláztattuk, mondván, nagy pénzből nagy lesz az ellentételezés. A pénzt kifizettük, az ellentételezés meg nem gyütt.

Mi valahogy soha nem úgy megyünk ki a védelmi-gazdasági-politikai piacra, hogy nesze, itt vagyunk potenciális hosszútávú partnerként, állapodjunk meg, de mi csak lassan tudunk fizetni, cserébe folyamatosan és állandó ügyfélként biztosítjuk az üzletet. Így adjatok árat!

Visszatérve a gépekhez.
A JAS-39E esetében is majd akkor kell rendelést leadni, mikor már felpörgött az üzlet, így ez a mostani négy darab JAS-39C sehogy se normális, de legalább egy idejétmúlt architektúrát konzerválunk plusz pénzért.
Az F-35 pedig most már legalább méretgazdaságosan beszerezhető, a darabár már jó, de a szervíz és támogatás egy horror és egy nettó nemzetbiztonsági kockázat. És még csak nem is a mesebeli "piros gomb" az, amire gondolok.

A JAS-39E esetében is majd akkor kell rendelést leadni, mikor már felpörgött az üzlet, így ez a mostani négy darab JAS-39C sehogy se normális, de legalább egy idejétmúlt architektúrát konzerválunk plusz pénzért.
Továbbra is az a véleményem,hogy nem érdemes új gyártású 4G gépet venni.MINDEGYIK elavult.Gripen C baja se az,hogy sokkal elavultabb lenne a többinél,hanem simán csak a mérete.Egyszerűen kicsi,kis teljesitményű gép.Svéd F5.
Mondjuk érdekes lesz,hogy 20 éves,eleve félif használt Gripenjeink mellé most kvázi új C modelleket veszünk.Mikor az A törzsű állományt ki kell majd selejtezni,lesz 4 db gépünk,amik félidősek lesznek.Túl kevés,hogy üzemeltessük őket,és túl sok tartalék lesz még bennük,hogy kidobjuk.Bár ahogy a MiG29eket is sikerűlt szétqrni,úgy majd ezeket is......
Még Gyúrcsótány is tudott igazat mondani-ilyen böszme ország,mint mi,tényleg nincs több a Földön....:(

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and L.O.B
Mire gondolsz akkor?
Ez a gép annyira jól leszabályzott és jellegéből adódóan eléggé szervíz-érzékeny, hogy még csak el sem kell jutni odáig, hogy a minden elemét átszövő hálózat alapú architektúra távoli eléréssel le legyen lőve.
Elég, ha az amerikai fél belengeti, hogy az esedékes karbantarásokat, kötelező szoftver upgrade-eket, a stealth borítás javítókészletének feltöltését, vagy a hajtómű cseréjét, javítását megtagadhatja, ha nincs teljeskörű politikai konszenzus. Vagy nem tagadja meg, de az árazást megváltoztatja.
Az F-35-ös szervíz háttere nagyon is USA-centrikus.

Ez a gép annyira jól leszabályzott és jellegéből adódóan eléggé szervíz-érzékeny, hogy még csak el sem kell jutni odáig, hogy a minden elemét átszövő hálózat alapú architektúra távoli eléréssel le legyen lőve.
Elég, ha az amerikai fél belengeti, hogy az esedékes karbantarásokat, kötelező szoftver upgrade-eket, a stealth borítás javítókészletének feltöltését, vagy a hajtómű cseréjét, javítását megtagadhatja, ha nincs teljeskörű politikai konszenzus. Vagy nem tagadja meg, de az árazást megváltoztatja.
Az F-35-ös szervíz háttere nagyon is USA-centrikus.
Szia,

Szerintem a nagy gond nem azzal van, hogy milyen az F-35, mert igazabol a Gripent se tudnank uzemeltetni, ha a svedek nem tamogatjak, mint ahogy a MIG-29-est sem tudtuk uzemeltetni, amikor nem rendeltunk alkatreszt, hanem azzal, hogy milyen az USA elnok.

Persze abban igazad van, hogy nehezebb F-35-ot uzemeltetni gyartoi tamogatas nelkul, mint MIG-29-et; csak ara'nyaiban ez a kisebbik problema.

Szia,

Szerintem a nagy gond nem azzal van, hogy milyen az F-35, mert igazabol a Gripent se tudnank uzemeltetni, ha a svedek nem tamogatjak, mint ahogy a MIG-29-est sem tudtuk uzemeltetni, amikor nem rendeltunk alkatreszt, hanem azzal, hogy milyen az USA elnok.

Persze abban igazad van, hogy nehezebb F-35-ot uzemeltetni gyartoi tamogatas nelkul, mint MIG-29-et; csak ara'nyaiban ez a kisebbik problema.

Sajnos igaz, hogy valójában előnyünkre vált, hogy annó nem tudtuk a Gripen-eket megvenni, hanem csak béreltük, mert így a svédek minimum 70%-os rendelkezésre állást garantáltak (tehát, hogy a 14 gépből minimum 10 mindig bevethető lesz), másrészt garanciát is jelentett (ezért nem kellett fizetnünk a Kecskemét fölött elveszített gépért, aminek nem nyílt ki a futója), harmadrészt a svédek előírtak olyan apróságokat, hogy a tőlük bérelt gépeket HANGÁR-ban kell tartani. Márpadig mégha csak könnyűszerkezetes hangárt is kaptak, akkor is óriási előrelépés volt a Mig-29-esek "csillaggarázsához" képest.

L39NG vs L159

Irtam régebben, most kerult ki. Ertelme nincs, dontest nem befolyasol. Magam inkabb +Griffben elgondolkodtam volna. De tartom kurva nagy penzkidobas volt az Aero bevasarlasa. Helyette 4 NG gyakorlo eleg lett volna vagy külföldi kikepzes. De a nagyar kornany magyar seggbe magyar lofasszal dolgozik, az se vaj ha cseh
Jól mutatja a fórumozási szokásokat, hogy a posztod óta eltelt tőbb mint 24 óra, született utána még egy tucat komment, kaptál 6 lájkot is, de senki nem vette észre/nem szólt hogy rossz a link a hozzászólásodban...

Állítólag az össszes gyártó összes repülőgép típusa körbe lett kérdezve... aztán rájöttek hogy se elég idő, se elég pénz nincs a típusváltásra.