Ezzel nem értek egyet. Nem csak az tud vezuetni, aki egy Ladát el tud vezetni. Miért kelljen nekem tudni Ladát vezetni ahhoz, hogy a saját autómmal (nem Lada) biztonságosan tudjak közlekedni? Akkor tudsz vezetni, hogyha amid van azzzal biztonságosan tudsz közlekedni és nem a kurva vonalon állsz meg a parkolóban.
Hogy megtapasztald a nyers, kendőzetlen, elkendőzetlen erőket, határokat.
Aki tud vezetni, van érzéke hozzá, az nyilván tud egy dunyhába, meg vattába csomagolt teszem az S Mercit is úgy vezetni folyamatosan, hogy a biztonsági rendszereknek nincs soha semmi dolga.
Csak hát ez nem mindenkire igaz és sokaknak fogalma nincs arról, hogy eddig milyen szerencséje volt.
Oké néha villog valami sárga szimból
eum...
Előre bocsájtom és hangsúlyozom, hogy ebben a témában őskonzervatív vagyok.
Az gond lehet előbb-utóbb az ilyen egyénnél szerintem, ha valaki korszerű autón tanult meg vezetni és nem tanulta/tapasztalta meg soha a nyers hatóerőket egy ásatag konstrukción.
Korszerű autó alatt nagy pl. teljesítményű, korszerű vezérlésű motort értek, automata váltót, netán elektromos meghajtást, elektromos szervokormányt, szofisztikált futóműveket, nagy felniket, peres gumikat, állandóan bekapcsolva hagyott hárombetűseket, egyéb asszisztenseket értek.
A gondot szerintem a következők okozhatják, csak úgy hirtele egy pár.
- Nincs tapasztalat arról, hogy milyen áron, milyen pl. túldúsítással, stb. adja le az üzem melegen magától értetődő teljesítményt egy
hideg motor.
Én ugye Nysaval, UAZ-zal, egyéb karburátoros, kézi szívatós őskövületekkkel kezdtem, sőt a saját Nagypolákomon kikötöttem a szívatót.
Hogy miért, azzal most nem fárasztanám a nagyérdeműt. (Megkönnyebbülés neszeit hallom

).
Mondjuk meg is tanultam bal lábbal fékezni, közben kuplungolni is, jobbal alapjáratot tartani. (De jobb lábbal sarkazva egyszerre fékezni és gáz adni sajnos nem tudok

)
Egy ilyen ásatag technika annakidején őszintén megmutatta, hogy az első - akár több - percben mennyire nincs teljesítménye a motornak, csak fokozott kopással párosulva.
Miközben a turbós ezres I30-am is (DCT) úgy el tud indulni, rögtön -15 fokban is mintha az
összes is ereje meglenne.
Érdemes lenne másoknak is ilyenkor megnézni a pillanatnyi fogyasztás indikátort...
(Én mindenesetre hidegindításkor mindig megvárom nyáron az első 40 másodpercet, télen 1 percet elindulás előtt.)
Pl. az 1.4 Albeát is leteszteltem, kimértem, hogy - 5 fok alatt, városi 10 kilométeren konkrétan akkor eszik a
legkevesebbet, amikor 4 percig járattam alapjáraton elindulás előtt.
Nem 3, nem 2, nem 1 percig. A legtöbbet nem meglepő módon akkor fogyasztott, ha rögtön elindultam vele.
Fokozott kopás? A dugattyúra ható oldalerők ilyenkor a legkisebbek.
Így a legkevesebb az elhasznált benzin, mert nincs terhelés,, a dúsítást a vezérlés (lambdaszonda ugye) szabályozza, ez nem az öreg bácsi faros Skodával, aki percekig tökig húzott szívatóval mosatta le benzinnel a hideg olajat a hengerfalról.
Viszont az ezres direktbefecskendezőset teljesen felesleges egy percen túl járatni, 10 perc után sem melegszik egy jottányit sem (beszélgettük már el így az időt az új szomszéddal, hogy nem akartuk szaporítani a szót...

)
Tehát minden motorkonstrukció más, de kötve hiszem, hogy bármelyik belsőégésűnek is használna az, hogy két másodperc után már télen is elindulnak vele.
- Sebességváltó kezelés.
Legszívesebben azt mondanám, hogy mindenki kerítsen egy aszinkron váltós UAZ-t (még a karos lengéscsillapítósat),vagy egy csőrös Csepelt, oszt megtudná, hogy hol lakik a szinkronizálás istene.
Hát a duplakuplungolás hegyen, a gázfröccs csúcson.
De ilyen matuzsálem már nincs sajnos elérhető, ahogy első generációs Kispolák sem, ahol nem minden fokozat volt szinkronizálva.
Talán a KpST parkban.
Pedig ezekkel lehetett megtanulni, hogy guruláskor lehet a legkönnyebben visszaszúrni egyesbe, rendre még könnyebben, mint álló helyzetben.
Automata váltóval fogalma sincs egy mai autósnak, hogy mit kér egy erőátviteltől.
- Kormányzás. Futómű. Ma már nincs gyakorlatilag semmi visszajelzés az út és futómű kapcsolatáról, a kormányzáshoz szükséges erőkről, ehhez régi globoidcsigás kormánymű, vagy régi fronthajtásos autó kell.
- Kerekek, gumik. Szinte nincs kenődés, torzulás, lövés nincs arról, hogy mennyire pengeélen dolgozik már rendre a tapadás.
Ha mégis közeledne, akkor meg ott vannak a hárombetúsök.
- Fékrendszer. Itt a hó, a jég. El kéne menni egy parkolóba, mezőre, kikapcsolni az ABS-t, ESP-t, kipörgésgátlót, és rácsodálkozni, hogy mennyit izzad az őrangyalod.
(Nekem legalább még hagyományos kázifék van a csíkszemű csodán is, ESP, kipörgésgátló ki, a telephely végében az üres placcon csakúgy lehet tépkedni a hóban. Nesze neked elektromos kézifék)
Rendre látni a mai autósokon, hogy mennyire fogalmatlanok a hóban. Olyan tempóval akarnak menni, mint száraz úton: Semmi tartalékot nem hagynak mozgásban, térben.
Hátsókerékhajtás, merev tengellyel, laprugóval, azzal rögtön megtanulná tisztelni a kanyarsebességet, szöggyorsulást csúszós íven.
Hogy én mennyi autós helyett (5) álltam ki az utóbbi napokban a parkolókból... (Kórház)
Nyomják a gázt, mint süket a csengőt (pl. Audi A3 2.0 TDI) tulaj nőci. Pedig csak ki kéne kapcsolni azt a krva kipörgésgátlót (mert mindig megszakítja az erőfolyamot, amikor nem kéne is) csak a kuplunggal kéne játszani rükvercben, előre fele meg kettesből indulni. Oszt' még malomkerékkel is szépen kijön.
S mit látunk
atévék híradóiban? Rengeteg korszerű autót elszállva, mint a győzelmi zászló és értetlenkedünk, hogy ezt hogy csinálta, hogy ez került így oda egy ilyen fejlett autóval?
Hát még hogy értetlenkedik a mutatott árokba esett korszerű autó riportot adó korszerű sofőrje!?
Mert nem tudja, hogy eddig mindig az elektronika (meg a vitán felüli egyéb mérnöki fejlesztések) mentette meg a seggét, csak ezt már végképp nem tudta lemenedzselni.
Eleve egy korszerű autó (magas tömegközéppontú SUV-ok, összkerékhajtás, értelemszerűen feszes futóművel, gyors kormányzási lehetőségek, széles, peres gumik, nagy teljesítmények) határai sokkal jobban kiéleződnek, nagyobb pl. tempókat (mennyi raliversenyzőnek beletört eleinte a bicskája a 80-as években, hogy olyan tempóra tudtak gyorsítani összkerékhajtással, amihez ugyanúgy csak négy kerékfék társult, mint az addig megszokott, sután elkaparó kétkerékhajtással), kanyarsebességeket lehet elérni, amit egy átlagautós nem fog tudni megfogni.
Csak meg kell nézni egy F-1 versenyző titánt, akinek olyan kihegyeződött érzékei, képességei vannak, hogy annak csak csókolommal köszönhet bármelyikünk, hogy van az a helyzet, amikor még az ő reakciódejük, képességük, no meg direkt kormyművük is kevés megfogni a kitörő autót.
Hja; csak ott van bukótér, bizonsági váz, meg fiatal, izmos, egészséges szervezet.
A közutakon meg van az örök ellenség; a fa, meg van kőfal, meg beton árok, gázcsonk, kiszaladó gyerek a gyalogátkelőhelyen, no meg idősebb kor, túlsúly, eltunyult test meg zsírmáj...
Legalább vezetéstechnikai tréningekre el kéne menni, ha már fussa
mer' a biztonságos Volvo SUV-ra.
Ui: Mint olvashattátok, egyáltalán nem vagyok frusztrált, s még semmi jele a boomerbe csúszó zsémbesedésnek

.