Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

Itt 12-16kozott van.
Van egy olcso suli a csigaver ahol en csinaltam de gondolhatod milyen, azthittem az oktato fog kirabolni ora vegen…

Aztán csodálkozom, hogy egyre több a hülye az úton :rolleyes:

Nekem a jogsim 2 bukassal (forgalmi) kerult 56ora 700koruli osszegbe par eve. Parom most csinalta tavaly december lett meg 70 ora kornyeken 1 bukassal 1.2millio korul.

Ez amúgy embertelenül drága.
Mondjuk nem fogom bánni ha egyre kevesebb ember fog vezetni. Már csak a 70+ os nyuggereket kellene eltántorítani a vezetéstől, meg a rejtett erőforrásokat a jogsi nélküli vezetéstől (mondjuk 10 év szibériával) és akkor egész jól kibékülnék a forgalommal :cool:

Ezzel nem értek egyet. Nem csak az tud vezuetni, aki egy Ladát el tud vezetni. Miért kelljen nekem tudni Ladát vezetni ahhoz, hogy a saját autómmal (nem Lada) biztonságosan tudjak közlekedni? Akkor tudsz vezetni, hogyha amid van azzzal biztonságosan tudsz közlekedni és nem a kurva vonalon állsz meg a parkolóban.
Hogy megtapasztald a nyers, kendőzetlen, elkendőzetlen erőket, határokat.

Aki tud vezetni, van érzéke hozzá, az nyilván tud egy dunyhába, meg vattába csomagolt teszem az S Mercit is úgy vezetni folyamatosan, hogy a biztonsági rendszereknek nincs soha semmi dolga.

Csak hát ez nem mindenkire igaz és sokaknak fogalma nincs arról, hogy eddig milyen szerencséje volt.
Oké néha villog valami sárga szimbóleum...

Előre bocsájtom és hangsúlyozom, hogy ebben a témában őskonzervatív vagyok.

Az gond lehet előbb-utóbb az ilyen egyénnél szerintem, ha valaki korszerű autón tanult meg vezetni és nem tanulta/tapasztalta meg soha a nyers hatóerőket egy ásatag konstrukción.
Korszerű autó alatt nagy pl. teljesítményű, korszerű vezérlésű motort értek, automata váltót, netán elektromos meghajtást, elektromos szervokormányt, szofisztikált futóműveket, nagy felniket, peres gumikat, állandóan bekapcsolva hagyott hárombetűseket, egyéb asszisztenseket értek.
A gondot szerintem a következők okozhatják, csak úgy hirtele egy pár.

- Nincs tapasztalat arról, hogy milyen áron, milyen pl. túldúsítással, stb. adja le az üzem melegen magától értetődő teljesítményt egy hideg motor.
Én ugye Nysaval, UAZ-zal, egyéb karburátoros, kézi szívatós őskövületekkkel kezdtem, sőt a saját Nagypolákomon kikötöttem a szívatót.
Hogy miért, azzal most nem fárasztanám a nagyérdeműt. (Megkönnyebbülés neszeit hallom:D).
Mondjuk meg is tanultam bal lábbal fékezni, közben kuplungolni is, jobbal alapjáratot tartani. (De jobb lábbal sarkazva egyszerre fékezni és gáz adni sajnos nem tudok:()
Egy ilyen ásatag technika annakidején őszintén megmutatta, hogy az első - akár több - percben mennyire nincs teljesítménye a motornak, csak fokozott kopással párosulva.
Miközben a turbós ezres I30-am is (DCT) úgy el tud indulni, rögtön -15 fokban is mintha az összes is ereje meglenne.
Érdemes lenne másoknak is ilyenkor megnézni a pillanatnyi fogyasztás indikátort...
(Én mindenesetre hidegindításkor mindig megvárom nyáron az első 40 másodpercet, télen 1 percet elindulás előtt.)

Pl. az 1.4 Albeát is leteszteltem, kimértem, hogy - 5 fok alatt, városi 10 kilométeren konkrétan akkor eszik a legkevesebbet, amikor 4 percig járattam alapjáraton elindulás előtt.
Nem 3, nem 2, nem 1 percig. A legtöbbet nem meglepő módon akkor fogyasztott, ha rögtön elindultam vele.
Fokozott kopás? A dugattyúra ható oldalerők ilyenkor a legkisebbek.
Így a legkevesebb az elhasznált benzin, mert nincs terhelés,, a dúsítást a vezérlés (lambdaszonda ugye) szabályozza, ez nem az öreg bácsi faros Skodával, aki percekig tökig húzott szívatóval mosatta le benzinnel a hideg olajat a hengerfalról.
Viszont az ezres direktbefecskendezőset teljesen felesleges egy percen túl járatni, 10 perc után sem melegszik egy jottányit sem (beszélgettük már el így az időt az új szomszéddal, hogy nem akartuk szaporítani a szót...:confused:)

Tehát minden motorkonstrukció más, de kötve hiszem, hogy bármelyik belsőégésűnek is használna az, hogy két másodperc után már télen is elindulnak vele.

- Sebességváltó kezelés.
Legszívesebben azt mondanám, hogy mindenki kerítsen egy aszinkron váltós UAZ-t (még a karos lengéscsillapítósat),vagy egy csőrös Csepelt, oszt megtudná, hogy hol lakik a szinkronizálás istene.
Hát a duplakuplungolás hegyen, a gázfröccs csúcson.
De ilyen matuzsálem már nincs sajnos elérhető, ahogy első generációs Kispolák sem, ahol nem minden fokozat volt szinkronizálva.
Talán a KpST parkban.
Pedig ezekkel lehetett megtanulni, hogy guruláskor lehet a legkönnyebben visszaszúrni egyesbe, rendre még könnyebben, mint álló helyzetben.
Automata váltóval fogalma sincs egy mai autósnak, hogy mit kér egy erőátviteltől.

- Kormányzás. Futómű. Ma már nincs gyakorlatilag semmi visszajelzés az út és futómű kapcsolatáról, a kormányzáshoz szükséges erőkről, ehhez régi globoidcsigás kormánymű, vagy régi fronthajtásos autó kell.

- Kerekek, gumik. Szinte nincs kenődés, torzulás, lövés nincs arról, hogy mennyire pengeélen dolgozik már rendre a tapadás.
Ha mégis közeledne, akkor meg ott vannak a hárombetúsök.

- Fékrendszer. Itt a hó, a jég. El kéne menni egy parkolóba, mezőre, kikapcsolni az ABS-t, ESP-t, kipörgésgátlót, és rácsodálkozni, hogy mennyit izzad az őrangyalod.
(Nekem legalább még hagyományos kázifék van a csíkszemű csodán is, ESP, kipörgésgátló ki, a telephely végében az üres placcon csakúgy lehet tépkedni a hóban. Nesze neked elektromos kézifék)

Rendre látni a mai autósokon, hogy mennyire fogalmatlanok a hóban. Olyan tempóval akarnak menni, mint száraz úton: Semmi tartalékot nem hagynak mozgásban, térben.
Hátsókerékhajtás, merev tengellyel, laprugóval, azzal rögtön megtanulná tisztelni a kanyarsebességet, szöggyorsulást csúszós íven.

Hogy én mennyi autós helyett (5) álltam ki az utóbbi napokban a parkolókból... (Kórház)
Nyomják a gázt, mint süket a csengőt (pl. Audi A3 2.0 TDI) tulaj nőci. Pedig csak ki kéne kapcsolni azt a krva kipörgésgátlót (mert mindig megszakítja az erőfolyamot, amikor nem kéne is) csak a kuplunggal kéne játszani rükvercben, előre fele meg kettesből indulni. Oszt' még malomkerékkel is szépen kijön.

S mit látunk atévék híradóiban? Rengeteg korszerű autót elszállva, mint a győzelmi zászló és értetlenkedünk, hogy ezt hogy csinálta, hogy ez került így oda egy ilyen fejlett autóval?

Hát még hogy értetlenkedik a mutatott árokba esett korszerű autó riportot adó korszerű sofőrje!?

Mert nem tudja, hogy eddig mindig az elektronika (meg a vitán felüli egyéb mérnöki fejlesztések) mentette meg a seggét, csak ezt már végképp nem tudta lemenedzselni.

Eleve egy korszerű autó (magas tömegközéppontú SUV-ok, összkerékhajtás, értelemszerűen feszes futóművel, gyors kormányzási lehetőségek, széles, peres gumik, nagy teljesítmények) határai sokkal jobban kiéleződnek, nagyobb pl. tempókat (mennyi raliversenyzőnek beletört eleinte a bicskája a 80-as években, hogy olyan tempóra tudtak gyorsítani összkerékhajtással, amihez ugyanúgy csak négy kerékfék társult, mint az addig megszokott, sután elkaparó kétkerékhajtással), kanyarsebességeket lehet elérni, amit egy átlagautós nem fog tudni megfogni.
Csak meg kell nézni egy F-1 versenyző titánt, akinek olyan kihegyeződött érzékei, képességei vannak, hogy annak csak csókolommal köszönhet bármelyikünk, hogy van az a helyzet, amikor még az ő reakciódejük, képességük, no meg direkt kormyművük is kevés megfogni a kitörő autót.
Hja; csak ott van bukótér, bizonsági váz, meg fiatal, izmos, egészséges szervezet.
A közutakon meg van az örök ellenség; a fa, meg van kőfal, meg beton árok, gázcsonk, kiszaladó gyerek a gyalogátkelőhelyen, no meg idősebb kor, túlsúly, eltunyult test meg zsírmáj...

Legalább vezetéstechnikai tréningekre el kéne menni, ha már fussa mer' a biztonságos Volvo SUV-ra.

Ui: Mint olvashattátok, egyáltalán nem vagyok frusztrált, s még semmi jele a boomerbe csúszó zsémbesedésnek:rolleyes:.

Ne aggódj, valószínűleg Nagy Márton már dolgozik rajta hogy a megfelelő magánkézbe kerüljön a repülőtér többsége, ha véletlenül úgy alakulna hogy a következő 3 hónapban valamiért szükség lenne erre a lépésre...

Nekem az egyik barátom a reptéren dolgozik és azt mondta, mióta NER-es vezetés van azóta látványosan elkezdett leépülni a működés.

Ne aggódj, valószínűleg Nagy Márton már dolgozik rajta hogy a megfelelő magánkézbe kerüljön a repülőtér többsége, ha véletlenül úgy alakulna hogy a következő 3 hónapban valamiért szükség lenne erre a lépésre...
Majd visszaveszik tőlük. Ahogyan a földeket, kastélyokat, autópálya koncessziót, minden olyat amivel az államon élősködnek...

• Tetszik
Reactions: fishbed and Loken
Lépett egyet előre az Európát Afrikával összekötő, tenger alatti alagút projektje, de a 2030-as foci vb-re már nem lesz kész...
"Az alagút megépítésével először jönne létre folyamatos vasúti kapcsolat Európa és Afrika között, ami teljesen új dimenziót nyitna meg a közlekedésben." -- de ki akarna józan ésszel ilyet? Hál ég hogy van egy tenger köztünk...

• Tetszik
Reactions: fip7
- Kormányzás. Futómű. Ma már nincs gyakorlatilag semmi visszajelzés az út és futómű kapcsolatáról, a kormányzáshoz szükséges erőkről, ehhez régi globoidcsigás kormánymű, vagy régi fronthajtásos autó kell.

- Kerekek, gumik. Szinte nincs kenődés, torzulás, lövés nincs arról, hogy mennyire pengeélen dolgozik már rendre a tapadás.
Ha mégis közeledne, akkor meg ott vannak a hárombetúsök.
Mert ugye semmi értelme a sportos autóknak... mert az csak hazugság. Ha nem csak alsó polcos autót vezetnél közúton, akkor tudhatnád, hogy ez nem így van.

"Az alagút megépítésével először jönne létre folyamatos vasúti kapcsolat Európa és Afrika között, ami teljesen új dimenziót nyitna meg a közlekedésben." -- de ki akarna józan ésszel ilyet? Hál ég hogy van egy tenger köztünk...
Az összes, már elkezdett európai vasúti giga beruházási projekt jelentős idő csúszásban van, és a költségek is többszörösére emelkednek.

Az illyen tervek jól hangoznak ,de mind a megvalósítás, mind az anyagi fedezete sűrű homályba vész el.

Ez a projekt kb. olyan szerintem, mint nálunk a Déli pályaudvar levitele föld alá, és Duna alatt létesített rendezőpályaudvarral összekötése a Nyugati pályaudvarral. Van terv, nagyon szép, és a hasznát is lehetne látni irdatlan pénz elköltése mellett, de, hogy mikor, mennyiből, és milyen forrásból valósul meg, azt még becsülni is nehéz...

Kapufa! Egy ilyen tranzakció nem három hónap.

Pl. az 1.4 Albeát is leteszteltem, kimértem, hogy - 5 fok alatt, városi 10 kilométeren konkrétan akkor eszik a legkevesebbet, amikor 4 percig járattam alapjáraton elindulás előtt.
Nem 3, nem 2, nem 1 percig. A legtöbbet nem meglepő módon akkor fogyasztott, ha rögtön elindultam vele.
Fokozott kopás? A dugattyúra ható oldalerők ilyenkor a legkisebbek.
Így a legkevesebb az elhasznált benzin, mert nincs terhelés,, a dúsítást a vezérlés (lambdaszonda ugye) szabályozza, ez nem az öreg bácsi faros Skodával, aki percekig tökig húzott szívatóval mosatta le benzinnel a hideg olajat a hengerfalról.
Viszont az ezres direktbefecskendezőset teljesen felesleges egy percen túl járatni, 10 perc után sem melegszik egy jottányit sem (beszélgettük már el így az időt az új szomszéddal, hogy nem akartuk szaporítani a szót...:confused:)

Hozzáteszem, direkt befecskendezéses motorral már azért sem ajánlatos nagyon alapjáratozni, mert csak a benzint kened fel vele szépen a hengerfalra, onnan meg az olajba, aztán vagy kijön (nagy hőfokon kipárolog) vagy nem.. ez az összes direkt befecskendezéses rendszer sajátja amióta kitalálták ezt a rendszert, ahogyan a szívótorok kokszosodására való hajlam is, és amíg fel nem melegszik az olaj rendesen (vagy akár utána is), jó kis benzin-hidegolaj keverékkel végzed a kenést, ami nem üdvözítő.

• Tetszik
Reactions: fip7 and misinator
Kijött az új KRESZ-tervezet !

DE mielőtt mindenki lelkesen küldené az észrevételeit, gondolkozzék el Vitézy kommentjén szerintem:
Vigyázat, adathalászat!
Az új KRESZ tervezetét nem a szaktárca honlapján, hanem Lázár János a saját pártpolitikusi oldalán tette közzé véleményezésre. A mindenkit érintő új jogszabály társadalmi egyeztetési felülete is hozzá fut be, az online adatlap alján semmilyen adatvédelmi tájékoztató nincs - ez önmagában is törvénysértő.
Tehát jó eséllyel, ha bárki küld is véleményt, azzal feliratkozik Lázár vagy a Fidesz adatbázisába. A sajtó nagy része ebből semmit nem vett észre, és úgy tárgyalja a KRESZ tervezetét és linkeli a véleményezési oldalt, mintha ez egy normális jogszabály-egyeztetési oldal lenne. Nem az.
Az új KRESZ tervezete amúgy Révész Máriusz irányításával évekkel ezelőtt elkészült. Lázár az egész folyamatot maga alá gyűrte, évekig nem csinált semmit, majd most a korábbi anyagot kicsit leporolva közzétette. Úgy időzítve, hogy a kormányzati ciklusban elfogadott jogszabály ne legyen már belőle.
Tehát, az egész egy kampány-tervezet, amivel direkt addig húzták az időt, hogy csak a véleményezése történhessen már meg a választásokig, Lázár honlapján, teljesen szabálytalan és jogellenes adatgyűjtési céllal.
Vigyázat, nem érdemes ennek bedőlni!
A konkrét tervezetben van néhány jó és értékes elem még korábbról, vannak benne átgondolatlan elemek is - erről majd leírom a véleményem, de inkább majd itt, nem Lázár adathalász-oldalán.

• Hűha
Reactions: Loken
Kijött az új KRESZ-tervezet !

DE mielőtt mindenki lelkesen küldené az észrevételeit, gondolkozzék el Vitézy kommentjén szerintem:
Vigyázat, adathalászat!
Az új KRESZ tervezetét nem a szaktárca honlapján, hanem Lázár János a saját pártpolitikusi oldalán tette közzé véleményezésre. A mindenkit érintő új jogszabály társadalmi egyeztetési felülete is hozzá fut be, az online adatlap alján semmilyen adatvédelmi tájékoztató nincs - ez önmagában is törvénysértő.
Tehát jó eséllyel, ha bárki küld is véleményt, azzal feliratkozik Lázár vagy a Fidesz adatbázisába. A sajtó nagy része ebből semmit nem vett észre, és úgy tárgyalja a KRESZ tervezetét és linkeli a véleményezési oldalt, mintha ez egy normális jogszabály-egyeztetési oldal lenne. Nem az.
Az új KRESZ tervezete amúgy Révész Máriusz irányításával évekkel ezelőtt elkészült. Lázár az egész folyamatot maga alá gyűrte, évekig nem csinált semmit, majd most a korábbi anyagot kicsit leporolva közzétette. Úgy időzítve, hogy a kormányzati ciklusban elfogadott jogszabály ne legyen már belőle.
Tehát, az egész egy kampány-tervezet, amivel direkt addig húzták az időt, hogy csak a véleményezése történhessen már meg a választásokig, Lázár honlapján, teljesen szabálytalan és jogellenes adatgyűjtési céllal.
Vigyázat, nem érdemes ennek bedőlni!
A konkrét tervezetben van néhány jó és értékes elem még korábbról, vannak benne átgondolatlan elemek is - erről majd leírom a véleményem, de inkább majd itt, nem Lázár adathalász-oldalán.
Hol írják hogy hány xp-t kapok az elütött rolleresekert? :D

Atyám (gépészmérnök vala) szerint a franciák (mérnökök) nagyon kreatívak és jók, de ha azt akarjuk, hogy működjenek a dolgok, a németeknek kell odaadni technologizálni és gyártani..
Nem bántásból, de ez már harminc éve SEM volt igaz. Valamikor nagyon jók voltak. Már nem azok. Az arcuk mondjuk még megvan. A nagy semmire.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Hozzáteszem, direkt befecskendezéses motorral már azért sem ajánlatos nagyon alapjáratozni, mert csak a benzint kened fel vele szépen a hengerfalra, onnan meg az olajba, aztán vagy kijön (nagy hőfokon kipárolog) vagy nem.. ez az összes direkt befecskendezéses rendszer sajátja amióta kitalálták ezt a rendszert, ahogyan a szívótorok kokszosodására való hajlam is, és amíg fel nem melegszik az olaj rendesen (vagy akár utána is), jó kis benzin-hidegolaj keverékkel végzed a kenést, ami nem üdvözítő.
Kellően megdöbbentem, hogy az ezres T-GDI mennyire öli a motorolaját.
Fél év/5000 km* alatt - barnulás helyett szürkülve - teljesen befeketíti, mint valami dízel. Oké; korom.
De olyan benzinszaga van az olajnak, mint valami rotációs kapának, amit egész nap rángatva sem sikerült beindítani...
S a sajnos ritka autópályázás sem javít ezen; a motorolajszint sem csökken a párolgó és/vagy elfogyasztott benzin miatt sok napi munkába járás ciklus** után sem, mint egy klasszikus szívócső befecskendezéses autónál.

*Nem véletlen, hogy a Hyundai ennél a motornál (2020-tól gyártva) már max. 15000 kilométert enged egy olajjal. De ha nincs egy évben ennyi futott kilométer és/vagy sokat közlekedik városban és/vagy sokat jár alapjáraton (télen fűtés, nyáron klíma akkor hogy máshogy?), stb, akkor fél évenkénti olajcserét ír elő.
(Én egy évben tízezret megyek)
Na most ebben az a szép, hogy megkérdezve a munkafelvevőket (ugye látják a futásteljesítményeket), elvétve tartják be ezt az előírást a felhasználók.
Aztán meg majd jön a csodálkozás, ha a márkaképviselet elutasítja a garanciális motorjavítást/cserét,ha beüt a gebasz, hiszen nem mentél fél évente köztes olajcserére...

Na így lehet bátran nagyvonalú garanciákat nyújtani így könnyebben kijön a gyártóknak a matek.

**Én a várost is kerülöm, mint az ördög a szenteltvizet.
Inkább megyek az elkerülő/autópálya szakaszon a városi 8 kilométer araszolás helyett 10.5-öt. Nem mellesleg konkrétan kevesebb üzemanyag fogy így, nem gyilkolódik a DCT váltó.

S így is ennyire öregíti a motorolajat.

Nem vénnek való ez a vidék és nem használt autót vásárlónak való a direktbefecskendezéses benzinmotor.:(

A spanyol vonatbalesethez kapcsolódóan: gyengébb, olcsóbb anyagokat építettek be a pályatestbe?:

"Córdoba (Spanyolország) – „Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen baleset egy egyenes szakaszon történjen?” – kérdezte a jelenlegi közlekedési miniszter, Óscar Puente (57) a córdobai vonatszerencsétlenség után. Elődje adhatja meg a választ, és az lehet a korrupció.

A spanyol média szerint a Guardia Civil vizsgálja, hogy a pályafelújításban részt vevő vállalatok nem megfelelő minőségű és nem engedélyezett anyagokat használtak-e a profitjuk növelése érdekében. Előfordulhat, hogy jutalékot fizettek nekik a szerződések odaítéléséért.

Az „ Esdiario ” beszámolója szerint a Guadalmez és Córdoba közötti vasúti szakaszt 2022-ben és 2023-ban újította fel egy konzorcium, amelynek tagja volt az andalúz AZVI vállalat is. A jelentés szerint az AZVI több mint 165 millió euró értékű közbeszerzési szerződést kapott 2018 és 2021 között José Luis Ábalos volt közlekedési miniszter irányítása alatt.

Az AZVI állítólag később jövedelmező tanácsadói pozíciókat biztosított Koldo García volt miniszteri tanácsadónak és feleségének. Az „OK Diario” információi szerint az illetékes korrupcióellenes ügyész kételkedik abban, hogy Koldo feleségének legalábbis szolgáltatásokat kellett volna nyújtania a jutalékaiért cserébe.

Kétes szerződések odaítélése
A „The Objective” által megszerzett információk szerint a Guardia Civil vizsgálja az AZVI és a vasúti infrastruktúra üzemeltetője (a Közlekedési Minisztériumnak beosztott Adif) között odaítélt szerződéseket. A médiajelentés szerint gyanú merül fel a megállapodottaknál gyengébb minőségű anyagok felhasználásával kapcsolatban. A pályázatok kiírása és az ajánlatok értékelése 2021 májusában történt Ábalos volt miniszter és Koldo Garcia volt tanácsadó vezetésével. Mindketten jelenleg őrizetben vannak más állítólagos korrupciós vádak miatt .

Állítólag eltérések vannak a baleset helyszínén a vágányalapzatban felhasznált kövekkel kapcsolatban is. A kő állítólag nem engedélyezett nagysebességű vasútvonalon való használatra, ezért nem alkalmas.

Erről többek között a "Radio Libertad" is beszámolt. Az Adif üzemeltetője az 5 millió eurós szerződést a kövekre egy olyan konzorciumnak ítélte oda, amelynek tagja volt az "Aridos Anfersa" cég is. A "Voz Populi" szerint Koldo felesége 18 000 eurót kapott a cégtől anélkül, hogy bármilyen szolgáltatást nyújtott volna cserébe."