Beszélgető

Ha vki gyűjtő + töribuzi, akkor szép emlék/ajándék lehet valamelyik:

segítsetek a bölcsésznek pls :D
Mustárpor
Ezt írják a redditen:
Amikor hideg vizet adsz a mustárporhoz, egy kémiai reakció indul el, amikor ecetet adsz hozzá, az leáll, ez a reakció hozza létre a mustár "csípős" vegyületeit.
Szóval próbálj meg egy kis vizet hozzáadni, adj neki egy kis időt, minél tovább, annál csípősebb. Aztán adj hozzá ecetet, amikor olyan csípős, amilyennek szeretnéd.

Milyen kémiai reakcióról magyaráz?

segítsetek a bölcsésznek pls :D
Mustárpor
Ezt írják a redditen:
Amikor hideg vizet adsz a mustárporhoz, egy kémiai reakció indul el, amikor ecetet adsz hozzá, az leáll, ez a reakció hozza létre a mustár "csípős" vegyületeit.
Szóval próbálj meg egy kis vizet hozzáadni, adj neki egy kis időt, minél tovább, annál csípősebb. Aztán adj hozzá ecetet, amikor olyan csípős, amilyennek szeretnéd.

Milyen kémiai reakcióról magyaráz?
azt a mindenit ...
darált mustármag (gondolom ez lenne a mustárpor?). borecet (jó mustárhoz kb 24 órát illik áztatni benne a darált mustármagot), bors, korriander, fűszerek amit szeretnél, kis víz hígízásként az állag miatt, összezutyulod, és kész :)
kémia reakcióról nem tudok :) eddig ,még sohasem robbant fel, és "mustárgáz" sem fejlődött :D

azt a mindenit ...
darált mustármag (gondolom ez lenne a mustárpor?). borecet (jó mustárhoz kb 24 órát illik áztatni benne a darált mustármagot), bors, korriander, fűszerek amit szeretnél, kis víz hígízásként az állag miatt, összezutyulod, és kész :)
kémia reakcióról nem tudok :) eddig ,még sohasem robbant fel, és "mustárgáz" sem fejlődött :D
De itt épp azt írja, hogy ha ecetet rakok bele, akkor megszűnik még jobban csípőssé válni.

Egyébként vízzel kell elkeverni, és készen van a por, legalábbis ez a fajta

De itt épp azt írja, hogy ha ecetet rakok bele, akkor megszűnik még jobban csípőssé válni.

Egyébként vízzel kell elkeverni, és készen van a por, legalábbis ez a fajta
lehet
mondjuk jártam az univer mustárüzemében, ott nem csak vizet adnak hozzá
lehet ezért finomabb, mint pár másik????
by the way, megnéztem a majonéz, és piros arany gyártását is :D

lehet
mondjuk jártam az univer mustárüzemében, ott nem csak vizet adnak hozzá
lehet ezért finomabb, mint pár másik????
by the way, megnéztem a majonéz, és piros arany gyártását is :D
Nekem ez a Colmans a non plus ultra.
De a globusé is finom, már a régi, nem ez a modernizált fos.

• Tetszik
Reactions: Pogány
Rendeletben tiltotta meg a kormány, hogy a szolidaritási adó miatt pert lehessen indítani

„Nem is kell ennél nagyobb beismerés a kormányzat részéről arról, hogy egyébként a Fővárosi Önkormányzatnak lenne igaza a perekben, vagyis visszajárna a budapestieknek a tőlük elszedett pénz. Mégis dermesztő az egész. Innentől precedens van arra, hogy ha látszik, hogy a bíróság egy perben a kormányzat ellen ítélne, akkor utólag rendelettel elég kimondani, hogy a kormánynak van igaza, a pert pedig meg kell szüntetni.”

TL;DR:
  • A kormány visszamenőleges rendelettel elvette a bíróságoktól a jogot, hogy a szolidaritási hozzájárulás ügyében döntsenek.
  • Folyamatban lévő pereket szüntettek meg, azonnali jogvédelem sincs többé.
  • Minderre akkor került sor, amikor a bírósági és alkotmánybírósági döntések a kormány számára egyre kedvezőtlenebb irányba mutattak, és reális esélye volt annak, hogy pénzt kell visszafizetni Budapestnek.
  • A kormány nem megnyerte a jogvitát, hanem megszüntette: rendelettel zárta le azt a pert, amelyet a bíróságokon elveszíthetett volna.

Ez nem jogállami működés, hanem a hatalmi ágak szétválasztásának nyílt megsértése: a végrehajtó hatalom felülírta a bírói kontrollt, amikor az már nem szolgálta az érdekeit.