Kijött a "Kimi 2.5" Mesterséges Intelligencia modell, amely a kínaiaknál készült, és végre némi versenyt hozott ezen a területen. Ez úgy kapcsolódik ide, hogy egész megfizethető, és kevesebb, mint 1$-ból lehetett vele 7 kört futnia a kb. "Miért történt meg a Don-kanyarban a tragikus magyar esemény" kiegészítve a "...és milyen reális lehetőségek lettek volna a hibák kijavítására?" témákban.
Két kör elment a kérdések finomításával, de ezután 5x lefuttattam a kb. véglegesített kérdést!
Érdekes eredmény született:
Ha csak a németek számára is elfogadható(nak becsült) nagyobb magyar önállóság felé történnek a dolgok(kiemeltem, hogy reálisan megvalósítható szinttel kérem a szimulációt ! ), akkor már 1942-ben van Zrínyi rohamlöveg, amikből az amerikai bombázásokig kétszeres mennyiség készül, az
RMI-8 nehézvadász a dupla WM-14 csillagmotorral épül meg 100 darab körüli mennyiségben, 1943-től gyártásban van a Zrínyi páncélvadász az áttervezett (1929-től rendszerbe állított) 800mm-es Bofors löveg áttervezésével, 100 darab körüli mennyiségben.
A Don-i veszteségek megharmadolódtak volna a lehetséges maximum hibajavítás CSAK 50%-ának elvégzésével:
- mélységi védelem, akár csak részleges kiépítése,
- az ellátmány 50%-ának áthelyezése a fronthoz közeli raktárakba,
- felkészítés a téli hadviselésre,
- ....
Itt is kiemeltem a szimulációnál, hogy a REÁLISAN megvalósítható változatások/javítások csak kb. 50%-ával kérem a szimulációt!
Számokban:
- A kiemelten reális szimulációban 30-40e-es a veszteség az eredeti 120e-s helyett!
- Harcképes, tapasztalt alakulatok vonultak volna vissza!
- Az ellátmány jelentős része felhasználásra vagy visszaszállításra került volna.
- A haditechnika kb.50%-a visszavonásra került volna.
Mindezekkel tovább görgetve a szimulációt: a román átállás min. 1 hónappal később következik be, a +50-65e-s harcedzett, sokkal magasabb szintű harci morállal rendelkező magyar haderő sikeresen védte volna a Kárpátokat, egy ilyen nemzetibb elkötelezettségű morálisan sokkal erősebb haderő nagyságrendileg jobb alkupozíció lett volna mind az orosz, mind a német féllel szemben! ... lásd: finn példa!
Egy ilyen technikában, morálban, összesített harcértékben jelentősen nagyobb erőt képviselő haderővel mind az oroszok elleni védelmi harcok, mind a Kiugrás sokkal esélyesebb, eredményesebb lehetett volna.
A legnagyobb újdonság/tanulság az volt (Nekem), hogy a szimulációnál az általam többször kiemelt/kért
reális kérésemmel készült mindegyik öt elemzés azt hozta ki, hogy akár a "Végsőkig német oldalon harcolva" akár a "Sikeres Kiugrás" változatot elemezve 5-ből 5-ször a Duna vonala/Vértes-Balaton-Pécs-környéke lett volna számunkra a II. Világháború végre eredmény!
Emiatt várt, de érdekes lehetőség miatt lett a tervezett szimulációs három körből ÖT ! ...őtből őtször: valahol a Duna vonalánál!!!
Ez pedig legkevesebb azt jelentette volna, hogy a V-h végére megromlott szövetségesi viszonyok miatt, jelentősen kisebb lett volna Magyarországon a szovjet (bel-)politikai térnyerés, rövidebb megszállás, stb....
Az is érdekes volt, hogy sikeres Kiugrás esetére több esetben szerepelt, hogy a döntően magyar lakta Felvidék-i területek )maradhattak volna, és jó eséllyel elmaradt volna az Újvidéki magyar-mészárlás is. Viszont minden esetben, minden szimulációban maradt volna Erdély Romániának (sajnos), ez a terület egyértelműen esélytelen lett volna.
Bónusz/Rákérdeztem: a sikeres Kiugrás esetén a Benes-dekrétumok is nagyon/elég-ingatag lett lett volna, és nagyságrendileg kisebb lett volna a "Málenkij robot" a megvalósult 600-800ezres helyett!
Szerintem érdemes átgondolni az ilyen "Mi lett volna, ha..." lehetőségeket, mert vannak bőven reális válaszok is, és ezek megmutatják, hogy például hol lenne a helye
valóban Horthy Miklósnak a magyar történetírásban!
.