Mohácsi csata (1526.08.29.)

Tobb forras allitja azt amit irtam. Az igazi problema nem ez hanem az hogy a megyei muzeum nem hajlando mast vzsgalni csak a sajat elmeletenek a helyszineit. Az az lehet hogy a ,eglevo ot elmeletbol egy helyes vagy tobb reszben adja ki a megfejtest csak eppen nem lehet bevizsgalni az elmeleteket mert a megyei mzeumnak ez igy tetszik. Meg akkor is ha nincs semmi eredmeny.
Válaszoltam PM-ben.

• Hűha
Reactions: LMzek 2.0
Amúgy egyszer megmagyarázhatná valaki hogy mit kell ennyitt kutatni a mohácsi csatán. Értem hogy történelmi fordulópont de a tömegsírok helye nélkül is az. Túl sok releváns harci tapasztalatot sem szerzünk ha megismerjük a csata pontos lefolyását. Szóval persze kell kutatni lehetőleg minèl több mindent megismerni de ez igazából már az erőforrások pazarlása. Ráadásul biztos vannak győztes csatáink is amit lehetne kutatni. Vagy azokról már mindent tudunk?

• Imádom
Amúgy egyszer megmagyarázhatná valaki hogy mit kell ennyitt kutatni a mohácsi csatán. Értem hogy történelmi fordulópont de a tömegsírok helye nélkül is az. Túl sok releváns harci tapasztalatot sem szerzünk ha megismerjük a csata pontos lefolyását. Szóval persze kell kutatni lehetőleg minèl több mindent megismerni de ez igazából már az erőforrások pazarlása. Ráadásul biztos vannak győztes csatáink is amit lehetne kutatni. Vagy azokról már mindent tudunk?
Gyak alig tudunk rola valamit mi hogy tortent. Ezert ez egy torteneszi regeszeti kihivas amit az 500 eves evfordulo meg meg is told. Raadasul ez nem egy csata a sok kozzul hanem egy drasztikus tortenelmi fordulopont volt. Raadasul ott vannak azoknak a maradvanyai akik ugy mentek oda hogy tudtak "szerencses ember az aki holnap ebedel" es megis odamentek. Kutyakent vannak elfoldelve es ennel tobet erdemelnek.

Egy kis tortenet.

Tudod hogy lett egyaltalan az emlekhely anno megepitve 1976 ban?

A csatateren semmi ismetlem SEMMI nem volt 76 elott. Csak szantofoldek meg fasorok. Egy ROMAN mezogazdasagi delegacio ment le szakmai latogatasra a helyi MGTSZ hez . Eleg magasrangu Roman delegacio volt es amikor ott setaltak a MGTSZ meg a Megyei talan orszagos partfunkcikkal akkor a Roman delegacio egyik tagja emlitette meg hogy

"en tudom hogy micsoda tortenelmi helyen setalunk es azt nem ertem hogy egy ilyen fontos csatanak miert nem allitottak a magyarok emlekmuvet mert semmi sincs itt ami erre utalna"

Ezzutan kezdodott el a dolog 90% ban a helyiek altal szervezve tervezve es tarsadalmi munkaban epitve a dolgot.

Sajat velemenyem: Ha azok a katonak emberek anno kepesek voltak odamenni tudvan azt hogy nagy eselyel nincs holnap de " ha mi nem megyunk akkor ki?" megis lementek es meghaltak akkor mi tartozunk annyival hogy megkeressuk oket es a megfelelo egtisztesseget megadva eltemetjuk es emlekezunk rajuk.

Ha tudnad hogy apad vagy anyad ott van valahol elfoldelve te is megtennel mindent hogy megtalald es ne mint egy kutya fekudjon valahol bedobva egy godorbe. No ott most 15-25 000 apa anya testver van ott.

Ha megérted a csata jelentőségét, akkor azt is megérted, hogy miért kell kutatni (gyakorlatilag azt sem tudjuk, hol volt a csata). Oké, nagy területen vívták a csatát ez igaz, de nem kb 60 km²-en.

Az egyborzasztóan nagy marhaság, hogy győztes csatákról kell beszélni, mert a gonosz háttérhatalom direkt csak vesztes dolgokról beszél, hogy aláássa a magyar történelemtudatot. Jelentős csatákról kell beszélni függetlenül attól, hogy győztes vagy vesztes csatáról van-e szó.

• Tetszik
Reactions: endre
Én ezeket értem, és el is fogadom, de az én ízlésemnek már túlzás. A csapból is Mohács folyik, pedig már 500 éve volt. Értem, hogy kellenek a gyökerek, de "Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?".

• Tetszik
Én ezeket értem, és el is fogadom, de az én ízlésemnek már túlzás. A csapból is Mohács folyik, pedig már 500 éve volt. Értem, hogy kellenek a gyökerek, de "Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?".
Hogy meglásd, a te korodban ami történik, az már nagyon hasonló módon megtörtént, és valószínüleg hasonló lesz a kimenetele ha nem tanulsz az előzményekből.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and endre
Jelenleg egy tomegsircsoportunk van 5 sirral. CCA 2-3000 aldozattal. Ez a kereszteny oldal 15-25 000 es vesztsegehez kepest igen keves. Az az ez nem a belso csatater es mas okokbol kifolyolag nem is a tabor. A tabor helyet eleg jo eselyel tudjuk. A torkok kesobb vegig ugyanezt a helyet hasznaltak a 150 eves megszallas alatt cca 30-33 szor. A belso csatater az ami hianyzik a kereszteny tomegsirokkal es a torok egyeni sirokkal. Sajnos az elmult evekben a hivatalos kutatas nem vagy csak alig volt hajlando mashol is kutatni mint a muzeumigazgato elmelete szerint lennie kellene a siroknak. Sajnos uj sirt nem talaltak pedig az elmelet altal meghatarozott teruletet tobbszor is atvizsgaltak.

Ameddig nem lesznek meg a tomegsirok es a torok sirkert addig csak elmeletek talalgatasok vannak es tudos korokben a kulturanyazas.
Mi a tábor jó eséllyel tudott helye egyébként?

Mi a tábor jó eséllyel tudott helye egyébként?
Melyik táboré? A magyar tábor az nem egy konkrét hely, mert kb úgy vándorolt, ahogy érkeztek be a csapatok. A csata előtti napon (vagy este) döntötték el, hogy szekervárat építenek a tabor körül és ehhez össze is szedik a tábort.

Melyik táboré? A magyar tábor az nem egy konkrét hely, mert kb úgy vándorolt, ahogy érkeztek be a csapatok. A csata előtti napon (vagy este) döntötték el, hogy szekervárat építenek a tabor körül és ehhez össze is szedik a tábort.
Magyar, végső. De akkor félreértettem, a törölte gondolt. My bad.

Ha túlélte volna, akkor megpuccsolták volna.
Nem lett volna hadereje megvédeni magát Szapolyaival szemben.
Ennek előkészítése zajlott.
Tehát az van, hogy tényként állítasz egy olyan légbőlkapott teóriát, aminek az az alapja, hogy valamiféle medium megmondta előre, hogy meghal a király.

Az meg kb hülyeség, hogy nem lett volna hadereje a királynak, hisz Szapolyainak nem a saját hadereje volt az erdélyi had, hanem a király hadereje volt az erdélyi katonaság, ami konkrétan királyi parancs nélkül el sem hagyhatta Erdélyt (pont ezért nem ért oda a Mohácsi-csatához időben, hisz királyi parancsra se nagyon akarták elhagyni Erdélyt és húzták az időt). Összegezve Szapolyainak a saját bandériumain kívül (bár a király ellen azoknak sem volt kötelességük fegyvert fogni) nem volt semmilye, ellenben Lajosnak ott volt a cseh haderő és az erdélyi katonaság.

Legalább elemi szinten tessék már ismerni az akkori hadszervezetet, mielőtt ilyeneket állítasz.

• Tetszik
Reactions: Pogány