Mohácsi csata (1526.08.29.)

Tobb forras allitja azt amit irtam. Az igazi problema nem ez hanem az hogy a megyei muzeum nem hajlando mast vzsgalni csak a sajat elmeletenek a helyszineit. Az az lehet hogy a ,eglevo ot elmeletbol egy helyes vagy tobb reszben adja ki a megfejtest csak eppen nem lehet bevizsgalni az elmeleteket mert a megyei mzeumnak ez igy tetszik. Meg akkor is ha nincs semmi eredmeny.
Válaszoltam PM-ben.

• Hűha
Reactions: LMzek 2.0
Amúgy egyszer megmagyarázhatná valaki hogy mit kell ennyitt kutatni a mohácsi csatán. Értem hogy történelmi fordulópont de a tömegsírok helye nélkül is az. Túl sok releváns harci tapasztalatot sem szerzünk ha megismerjük a csata pontos lefolyását. Szóval persze kell kutatni lehetőleg minèl több mindent megismerni de ez igazából már az erőforrások pazarlása. Ráadásul biztos vannak győztes csatáink is amit lehetne kutatni. Vagy azokról már mindent tudunk?

Amúgy egyszer megmagyarázhatná valaki hogy mit kell ennyitt kutatni a mohácsi csatán. Értem hogy történelmi fordulópont de a tömegsírok helye nélkül is az. Túl sok releváns harci tapasztalatot sem szerzünk ha megismerjük a csata pontos lefolyását. Szóval persze kell kutatni lehetőleg minèl több mindent megismerni de ez igazából már az erőforrások pazarlása. Ráadásul biztos vannak győztes csatáink is amit lehetne kutatni. Vagy azokról már mindent tudunk?
Gyak alig tudunk rola valamit mi hogy tortent. Ezert ez egy torteneszi regeszeti kihivas amit az 500 eves evfordulo meg meg is told. Raadasul ez nem egy csata a sok kozzul hanem egy drasztikus tortenelmi fordulopont volt. Raadasul ott vannak azoknak a maradvanyai akik ugy mentek oda hogy tudtak "szerencses ember az aki holnap ebedel" es megis odamentek. Kutyakent vannak elfoldelve es ennel tobet erdemelnek.

Egy kis tortenet.

Tudod hogy lett egyaltalan az emlekhely anno megepitve 1976 ban?

A csatateren semmi ismetlem SEMMI nem volt 76 elott. Csak szantofoldek meg fasorok. Egy ROMAN mezogazdasagi delegacio ment le szakmai latogatasra a helyi MGTSZ hez . Eleg magasrangu Roman delegacio volt es amikor ott setaltak a MGTSZ meg a Megyei talan orszagos partfunkcikkal akkor a Roman delegacio egyik tagja emlitette meg hogy

"en tudom hogy micsoda tortenelmi helyen setalunk es azt nem ertem hogy egy ilyen fontos csatanak miert nem allitottak a magyarok emlekmuvet mert semmi sincs itt ami erre utalna"

Ezzutan kezdodott el a dolog 90% ban a helyiek altal szervezve tervezve es tarsadalmi munkaban epitve a dolgot.

Sajat velemenyem: Ha azok a katonak emberek anno kepesek voltak odamenni tudvan azt hogy nagy eselyel nincs holnap de " ha mi nem megyunk akkor ki?" megis lementek es meghaltak akkor mi tartozunk annyival hogy megkeressuk oket es a megfelelo egtisztesseget megadva eltemetjuk es emlekezunk rajuk.

Ha tudnad hogy apad vagy anyad ott van valahol elfoldelve te is megtennel mindent hogy megtalald es ne mint egy kutya fekudjon valahol bedobva egy godorbe. No ott most 15-25 000 apa anya testver van ott.