Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...k-a-vonatok-a-budapest-belgrad-vonalon-817290
"Március 14-étől megindul a személyszállítás a Budapest-Belgrád vasútvonalon, a két város közt kétóránként 160 km/h-val közlekednek majd a nemzetközi gyorsvonatok – jelentette be Szijjártó Péter a kínai külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján."
Ha a városok közt ilyen gyorsan lehet haladni. akkor az 5 óra kését Budapest határán belül kell majd összehozni, Megoldjuk!

Tegnap kibéreltem egy Kia Ceed (2024-es évjárat) autót... ha éltetek már szar autót (városi használatra), akkor ez az. Hihetelen a tilinkózás minden kurva táblánál, folyamatosan, amint 1km/h-val túlléped a sebességkorlátot. Nulla visszajeézés az útról, bezzeg minden sávnál vagy ha a melletted jövő hülyén jön, vagy csak parkol oldalt egy autó kitekerné a kezedből a kormányt. szirénázik ha egy szűk utcában mégy és szemből jönnek (és simán elfértek). Az automata váltója pedig szánalmasan fos, a Kia Picantoé jobb. Nem kúszik, álló hajzetből indulásnál a pedál első 20%-ában semmit nem reagál szinte, csak nagyon lassan 2-3 sec reakcióidővel. Sport módban jobb, ott viszont 4000-en pörgeti a motort miközben olyan, mintha csúsztatná a kuplungot, egy gyalogátkelős sarkon befordulni lehetetlen értelmesen, mire megindul, elavult az infó, hogy mehetek-e, egy rolleres simán azt hiszi, hogy őt akarom átengedni. Kicsit jobban megnyomva nagyon nemlineárisan hirtelen nagyon megindul, akkor meg azért veszélyes, kb 20%-it ez a mit tegyek gondolkozás másodpercekig, felette meg megugrik, kb 21%-nál repülőrajt.

Nem hittem volna, hogy ennyire fos autó létezik, ez még egy új toyota yaris crossnál is szarabb, annak a váltója elég jó, ott csak a tilinkózás meg a felfújt mérethez képest szűk beltér a gond. Konkrétan fizetniük kéne, hogy ezt a jövőben vezessem.Amúgy viszonylag csendes, és ha már mégy egyenes úton, akkor ha épp nem akarja kitekerni a kormányt a kezedből random, akkor normális a viselkedése, de városba ez viccnek is rossz. De legalább ócó áziai, úgyhogy veszik itthon, mint a cukrot.

Ami még eszembe jutott a kia fos automatizált váltója kapcsán: Vezettem valami újabb Renault Cliot is, az nem tilinkózott mindne szarra, de a sávelhagyás figyelője annak is hiperaktív volt. Annak álló helyzetből jobb volt a váltója, viszont amikor Csömörnél az auópályára fordultam volna, elindultam és balra át a szembesávon a felhajtóra, akkor az indulás után kezdett el gondolkozni, hogy mi mitővé legyen, és szép lassan csorogtam oldalról meg jöttek és fogyott a távolság, én 5-tel gurulok, és annak is 2 másodperc volt úgy dönteni, hogy lehet, hogy azért nyomom a pedált, mert menni szeretnék...

Most, hogy az automata váltó tömegigény let, egyre többször találkozom vele, de az a helyzet, hogy egész másként szarok ezek az olcsóautós automaták a régebbiekhez képest. Ilyen manővereknél az általam vezetett régi automaták kiszámíthatóan és biztonságosan mentek. Előzés előtt megvolt ez a gondolkozás, de neki lehetett egy kis sebességű bekanyarodásnak vágni velük bátran. Ez is demokratizálódott volna? A nép pedig így is kajálja, így is jobb, mint amikor a kanyar közepén kezd el váltani Józsibácsi, és keresi a fokozatot???

Tegnap kibéreltem egy Kia Ceed (2024-es évjárat) autót... ha éltetek már szar autót (városi használatra), akkor ez az. Hihetelen a tilinkózás minden kurva táblánál, folyamatosan, amint 1km/h-val túlléped a sebességkorlátot. Nulla visszajeézés az útról, bezzeg minden sávnál vagy ha a melletted jövő hülyén jön, vagy csak parkol oldalt egy autó kitekerné a kezedből a kormányt. szirénázik ha egy szűk utcában mégy és szemből jönnek (és simán elfértek). Az automata váltója pedig szánalmasan fos, a Kia Picantoé jobb. Nem kúszik, álló hajzetből indulásnál a pedál első 20%-ában semmit nem reagál szinte, csak nagyon lassan 2-3 sec reakcióidővel. Sport módban jobb, ott viszont 4000-en pörgeti a motort miközben olyan, mintha csúsztatná a kuplungot, egy gyalogátkelős sarkon befordulni lehetetlen értelmesen, mire megindul, elavult az infó, hogy mehetek-e, egy rolleres simán azt hiszi, hogy őt akarom átengedni. Kicsit jobban megnyomva nagyon nemlineárisan hirtelen nagyon megindul, akkor meg azért veszélyes, kb 20%-it ez a mit tegyek gondolkozás másodpercekig, felette meg megugrik, kb 21%-nál repülőrajt.

Nem hittem volna, hogy ennyire fos autó létezik, ez még egy új toyota yaris crossnál is szarabb, annak a váltója elég jó, ott csak a tilinkózás meg a felfújt mérethez képest szűk beltér a gond. Konkrétan fizetniük kéne, hogy ezt a jövőben vezessem.Amúgy viszonylag csendes, és ha már mégy egyenes úton, akkor ha épp nem akarja kitekerni a kormányt a kezedből random, akkor normális a viselkedése, de városba ez viccnek is rossz. De legalább ócó áziai, úgyhogy veszik itthon, mint a cukrot.
A tilinkózást köszönd meg az EU-nak. A GSR-rel kötelezővé (és szándékosan nehezen kikapcsolhatóvá!) kellett tenni az automata vészféket (meg a figyelmeztetést), a sávasszisztenst és a sebességkontroll-asszisztenst is. Ezen funckiók validációjára, főleg az két utóbbiéra a világ pénze sem elég, lévén minden országban, de még azokon belül is eltérőek a táblák, a felfestések minősége, stb.

Az automata váltóról amit írsz, az nem tűnik normálisnak, olyan, minthe be lenne kapcsolva az Auto Hold funkció. Az nagyon ergyává tudja tenni ezeket (ahogy írod, meglepően komoly gázadásra indul csak, nem kúszik a fékpedált felengedve).

A tilinkózást köszönd meg az EU-nak. A GSR-rel kötelezővé (és szándékosan nehezen kikapcsolhatóvá!) kellett tenni az automata vészféket (meg a figyelmeztetést), a sávasszisztenst és a sebességkontroll-asszisztenst is. Ezen funckiók validációjára, főleg az két utóbbiéra a világ pénze sem elég, lévén minden országban, de még azokon belül is eltérőek a táblák, a felfestések minősége, stb.

Az automata váltóról amit írsz, az nem tűnik normálisnak, olyan, minthe be lenne kapcsolva az Auto Hold funkció. Az nagyon ergyává tudja tenni ezeket (ahogy írod, meglepően komoly gázadásra indul csak, nem kúszik a fékpedált felengedve).
Nem olvasom át a kézikönyvet egy Wigo-s bérlésnél, de egy BMW-ben nem így viselkedik amikor csak eltekerem a kulcsot. Beülés után a navigációt, tükröket, ülést állítom, és megyek az ilyen rövid bérleteknél. Nyaralásnál ha egy hétig nálam a kocsi, akkor nyilván több időt is rászánok.

Amúgy szerintem a megfejtés nem Hold mode lesz, hanem csak szarul hangolt fos a DCT váltójuk.

• Tetszik
Reactions: fishbed and gatya
Nem olvasom át a kézikönyvet egy Wigo-s bérlésnél, de egy BMW-ben nem így viselkedik amikor csak eltekerem a kulcsot.
Egy 2024 második féléve után forgalomba helyezett BMW is ugyanilyen fos lesz, az ADAS részeit illetően.
Beülés után a navigációt, tükröket, ülést állítom, és megyek az ilyen rövid bérleteknél. Nyaralásnál ha egy hétig nálam a kocsi, akkor nyilván több időt is rászánok.
Kapcsold ki az auto holdot, az komolyan segít. Direktbe kapcsolható, gombról, nem kell menüben turkálni.

• Tetszik
Reactions: fishbed

Nekem a kereskedő az autó átadásakor kikapcsolta a sávtartó rendszer mert szerinte szar. A vészfék viszont hasznos, általában jókor sípol, eddig kétszer fékezett, mindkettő kellett. (Honda CRV)

• Tetszik
Reactions: fishbed
A tilinkózást köszönd meg az EU-nak. A GSR-rel kötelezővé (és szándékosan nehezen kikapcsolhatóvá!) kellett tenni az automata vészféket (meg a figyelmeztetést), a sávasszisztenst és a sebességkontroll-asszisztenst is
két éve amikor autót vettem, fontos szempont volt a típusválasztásban hogy mekkora energiát kell a vezetéshátráltató rendszerek kikapcsolására fordítani minden elindulásakor
egy toyota lett a befutó, ennél csak a táblafelismerő istencsapását kell kiiktatni, ehhez nem kell a tapiképernyőhöz nyúlni, a mechanikus kormánygombokon kell egy bal ok-fel-fel-fel-ok-vissza sorozatot nyomni, kb 1-2 másodperc, utána már használható a jármű

Nekem a kereskedő az autó átadásakor kikapcsolta a sávtartó rendszer mert szerinte szar. A vészfék viszont hasznos, általában jókor sípol, eddig kétszer fékezett, mindkettő kellett. (Honda CRV)
Igen, a legtöbb funkció így (a szervizek által használt eszközökkel) kikapcsolható, ugyanakkor azt is látni kell, hogy ez jogi szempontból olyan, mintha a szervizzel összekacsintva mondjuk az ABS-t, vagy épp a fényszórót kapcsoltatnád ki permanensen - merthogy - sajnos! - már pl a sávasszisztens is kötelező biztonsági felszerelése az autónak.

Egyébként végtelenül hülye megoldásnak tartom az EU részéről, hogy ebben a formában keresztülverték ezt a szabályozást.
És még nincs vége, jön a következő kör.

két éve amikor autót vettem, fontos szempont volt a típusválasztásban hogy mekkora energiát kell a vezetéshátráltató rendszerek kikapcsolására fordítani minden elindulásakor
egy toyota lett a befutó, ennél csak a táblafelismerő istencsapását kell kiiktatni, ehhez nem kell a tapiképernyőhöz nyúlni, a mechanikus kormánygombokon kell egy bal ok-fel-fel-fel-ok-vissza sorozatot nyomni, kb 1-2 másodperc, utána már használható a jármű
Egyre több ilyet pakolnak az autókba, és egyre nehezebb lesz kikapcsolni őket.
Én egyébként azt vallom, hogy ha lenne rá mód, hogy ezek a rendszerek tökéletesen működjenek (nálam ez azt jelenti, hogy mindig a helyes sebességhatárt mutajta, vagy ha nem biztos a dolgában, akkor nem mutat semmit), akkor nem lenne velük gond. De a fent leírt okokból kifolyólag ez nem fog megtörténni, úgyhogy addig marad a szenvedés.

Az USA-ban már a 70's években e miatt hozták azt a szabályt, hogy (azt hiszem) 15 mérföld/órás ütközésig nem törhet el a lökhárító, és nem lehet komolyabb sérülése a kocsinak.
Ezért nehezebbek az USA modellek ugyan abból a típusból, mint az Európaiak.
5 mph volt a szabály.
Most már (ebből a szempontból) tökugyanolyan az adott modell EU és USA verziója. Viszont annakidején, kb a ‘90es évek elejéig egy, elsősorban nem amerikai piacra készült modellnél úgy oldották meg a kihívást, hogy az amerikai piacos verziókra jóval masszívabb (/rondább) lökhárítókat pakoltak.

Egyre több ilyet pakolnak az autókba, és egyre nehezebb lesz kikapcsolni őket.
Én egyébként azt vallom, hogy ha lenne rá mód, hogy ezek a rendszerek tökéletesen működjenek (nálam ez azt jelenti, hogy mindig a helyes sebességhatárt mutajta, vagy ha nem biztos a dolgában, akkor nem mutat semmit), akkor nem lenne velük gond. De a fent leírt okokból kifolyólag ez nem fog megtörténni, úgyhogy addig marad a szenvedés.
Akkor is szar, de a sok vezetés helyett telefont nyomkodó kretén miatt szükséges. Simán nem szabadna a felelőtlen surmókat engedni vezetni.
Minden indulásnál el kell ezt táncolni? Na ne...

Amúgy a tilinkózás basz fel a legjobban, ha 200m-re van egy gyalogátkelő, akkor szituációtól függetlenül csipognak egyet az újabb autók. Ez a városban hihetelenül kibaszottul idegesítő, 5 másodpercenként jön egy csipogás, hol erre hol arra, teljesen megszűnik információt hordozni és veszélyre figyelmeztetni, most még idegesít, idővel meg kiszűri talán az ember agya, ez így értelmetlen. Ha valaki elüt egy galogost a zebrán, az nem ettől lesz az a felelőssége, és ez nem fogja meggátolni, hogy a kilátást felét eltakarva a szélvédőre rakott mobilját (már tabletet is láttam, konkrétan kitakarja a kilátást az út szélére) nyomkodja...

Akkor is szar, de a sok vezetés helyett telefont nyomkodó kretén miatt szükséges. Simán nem szabadna a felelőtlen surmókat engedni vezetni.

Minden indulásnál el kell ezt táncolni? Na ne...

Amúgy a tilinkózás basz fel a legjobban, ha 200m-re van egy gyalogátkelő, akkor szituációtól függetlenül csipognak egyet az újabb autók. Ez a városban hihetelenül kibaszottul idegesítő, 5 másodpercenként jön egy csipogás, hol erre hol arra, teljesen megszűnik információt hordozni és veszélyre figyelmeztetni, most még idegesít, idővel meg kiszűri talán az ember agya, ez így értelmetlen. Ha valaki elüt egy galogost a zebrán, az nem ettől lesz az a felelőssége, és ez nem fogja meggátolni, hogy a kilátást felét eltakarva a szélvédőre rakott mobilját (már tabletet is láttam, konkrétan kitakarja a kilátást az út szélére) nyomkodja...
Úgy rémlik, mintha te is dolgoztál volna nagyobb nyugati cégnél. Akkor ismerős lehet a “kis eredmény is több mint a semmi” meg a “ha csak egy embert is meg tudunk menteni ezzel, már megérte” attitűd.
Csak mert az egész GSR mizéria mögött ez van.

Pedig olyan szépen indult még anno, amikor a kötelező biztonsági elektronikai rendszerek közül csak a légzsák meg az ABS (később az ESP) lett kötelező…

Úgy rémlik, mintha te is dolgoztál volna nagyobb nyugati cégnél. Akkor ismerős lehet a “kis eredmény is több mint a semmi” meg a “ha csak egy embert is meg tudunk menteni ezzel, már megérte” attitűd.
Csak mert az egész GSR mizéria mögött ez van.

Pedig olyan szépen indult még anno, amikor a kötelező biztonsági elektronikai rendszerek közül csak a légzsák meg az ABS (később az ESP) lett kötelező…
Nem ezzel a hozzáállással van a baj, hanem a szar kivitelezéssel. Tiltsuk be a prolik autózását, nem kis eredmény lesz megmentett életekben. Akkor már alkalmazzuk konzekvensen! :D Stop being poor, amúgy is illik a mostani "jobboldali" trendekbe.