Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

Minden indulásnál el kell ezt táncolni? Na ne...
Hááát.

Sok tipusnál.

Nagyobb baj, amikor belenyúl.

Èn pár hete majdnem elütöttem egy biciklist, mert ki akartam kerülni, ès a szembe sávba jövő autót(ami a habokban sem volt) úgy èrtèkelte, hogy veszèlyes.
Így belenyúlt. Elrántotta jobbra. Ha lazán fogom a kormányt, lehet a bringást elviszem a kocsi oldalával...o_O

Mindamellett nagyon idegesítő amikor az autó a kátyúkerülgetèst, fáradtságnak èrtelmezi, ès feldobja , hogy fontolja meg a pihenőt. :rolleyes: 2 perc után.

Ha 1km/h val átlèped a megengedettet, ès jelez.....:confused:

Ha elindul az elötted lèvő a lámpánál ès sípol....:cool:

Ha átlèped a felezőt ès pittyeg/belenyúl...:robot:

Mi másfèl hete vettünk egy kocsit, de 20km alatt haza azt hittem kitèpem a hajam...:rolleyes:

Szóval minden indulás a kikapcsolásról szól. 20mp, de így kell kezdeni.:(

A szembeszomszèd azt mondta, mivel ő jegyzetel/irogat/telefonál, őt nem zavarja. Sőt.o_O

Mi másfèl hete vettünk egy kocsit, de 20km alatt haza azt hittem kitèpem a hajam...:rolleyes:
Itt vinném vissza a szalonba... (próbakör után el sem hoznám... ez a rövid wigo út épp elég is volt arra, hogy ez a kia modell menjen a feketelistámra)

A szembeszomszèd azt mondta, mivel ő jegyzetel/irogat/telefonál, őt nem zavarja. Sőt.o_O
A kurva anyját, ezt tudom mondani aki írogat/telefonál vezetés HELYETT az úton.

Tegnap kibéreltem egy Kia Ceed (2024-es évjárat) autót... ha éltetek már szar autót (városi használatra), akkor ez az. Hihetelen a tilinkózás minden kurva táblánál, folyamatosan, amint 1km/h-val túlléped a sebességkorlátot. Nulla visszajeézés az útról, bezzeg minden sávnál vagy ha a melletted jövő hülyén jön, vagy csak parkol oldalt egy autó kitekerné a kezedből a kormányt. szirénázik ha egy szűk utcában mégy és szemből jönnek (és simán elfértek). Az automata váltója pedig szánalmasan fos, a Kia Picantoé jobb. Nem kúszik, álló hajzetből indulásnál a pedál első 20%-ában semmit nem reagál szinte, csak nagyon lassan 2-3 sec reakcióidővel. Sport módban jobb, ott viszont 4000-en pörgeti a motort miközben olyan, mintha csúsztatná a kuplungot, egy gyalogátkelős sarkon befordulni lehetetlen értelmesen, mire megindul, elavult az infó, hogy mehetek-e, egy rolleres simán azt hiszi, hogy őt akarom átengedni. Kicsit jobban megnyomva nagyon nemlineárisan hirtelen nagyon megindul, akkor meg azért veszélyes, kb 20%-it ez a mit tegyek gondolkozás másodpercekig, felette meg megugrik, kb 21%-nál repülőrajt.

Nem hittem volna, hogy ennyire fos autó létezik, ez még egy új toyota yaris crossnál is szarabb, annak a váltója elég jó, ott csak a tilinkózás meg a felfújt mérethez képest szűk beltér a gond. Konkrétan fizetniük kéne, hogy ezt a jövőben vezessem.Amúgy viszonylag csendes, és ha már mégy egyenes úton, akkor ha épp nem akarja kitekerni a kormányt a kezedből random, akkor normális a viselkedése, de városba ez viccnek is rossz. De legalább ócó áziai, úgyhogy veszik itthon, mint a cukrot.
Ez nem ócó áziai izé, a vakriasztásokat az elektromos VII-es Golf is hozza.
Nekem besatuzott itt:

...mert a hosszú hajú egyetemista csávó (szalag a karon) az út szélénél állt - talán várt valakit - s vette fel egy, az útra körívesen kilendítve,mint egy bűvész a hosszú kabátját.
A Golf meg ettől besatuzott állóra.
Egy élmény volt.
A mögöttem jövőnek pláne...

Ahogy hallom, a legújabb autók (úgy 2022 után valamivel) nagy részének a gázpedál karakterisztikája teljesen halottra és de legalább hektikusra van hangolva.:mad:
A motorokról nem is beszélve.
Már írtam, de a téma miatt csak a "saját házunk tája" - ha már Hyundai konszern:
Az enyém még (2022) teljesen élhető, kifejezetten lelkes karaktere van és roppant készségesen pörög ki kérdés nélkül 6000-ig; a városi forgalomban meg finoman tapogatni kell a gázpedált gyorsításkor, mert túl akarja gyorsulni a közegét (pedig én alapvetően takarékosan autózok).
Ilyen a jelleggörbéje 120 lóval (Bár az enyémben szerencsére nincs mild hibrid rendszer - cserébe van pótkerekem - de olyat nem hoz az oldal):

És látjátok így fogyaszt átlagban (oké; kis merítés): 6,4 l/100 km
Nekem ez 2 tizeddel több az én használati profilomban (mindig kikapcsolt stop-starttal), belefér.

Na ezt a motort áthangolták, lebutították 2024-ben 100 lóerőre, gyorsulás semmi, 4000 felett halott:
Ez milyen jelleggörbe már!?
Ilyen egy szívódízel volt 30 éve! Akkor minek a benzin, minek a turbó, minek a CVVD vezérlés!?

Képzelem milyen élmény lehet forgatni, hogy forralhatja a benzinvérűeket...

...de legalább a fogyasztása másfél literrel több (Oké, csak két elemes a minta, de a korábbi verzióban senkinek nem evett ennyit a közlők közül)

Ez lenne a környezetvédelem!?

(Az 1.5 T-GDI is így lett lefojtva ( mínusz 20 lóerő), - de az legalább nem eszik többet...

Amúgy ez utóbbi 2022-es kiadásban Ceed kombiban, kézi váltóval még teljesen normális motor volt.

Automata váltó:
Igen; a duplakuplungosak nyilván tudnak hülyén, hezitálósan viselkedni, főleg ha a váltónak a saját síkjába kell visszaváltani, pl. 4-ből 2-be, 5-ből 3-ba, stb. (ekkor tudnak bénázni, mint egy robotizált, amúgy hagyományos váltó), pláne ha nem vagy elég határozott, no meg ugye egy automata nem látja, amit te, így végtelennek tud tűnni egy döntése, de csak azért, mert adott esetben te már kézi váltóval döntöttél, cselekedtél. De ettől még nem biztos, hogy gyorsabb is voltál (lehet csak érzetedre), ezt objektíven mérni kéne összehasonlítva, hagyjuk.

S ez utóbbi szempontból egy hidrodinamikus automata sem különb.

Kiszámíthatatlan váltó viselkedés:
Ludas lehet szerintem a Nagy Uniós Káros Anyag Üldözés is, meg tippem szerint az is, ha nem mindig ugyanaz hajtja.
Eleve a kezelési leírásban benne van az enyém esetében, hogy a 0 kilométeres automata az első időben tanul.
Nekem eleinte megálláskor kettesben már 1500-ös fordulatnál adta újra a gáz, mert azt "hitte", hogy akkor megint gyorsítás fog következni, miközben azért engedtem fel a féket, hogy szépen álljak meg.
(Nincs Auto Hold-om, fapados kivitelnél hagyományos a kézifék)
Aztán apránként megtanulta, hogy én így (szállok le a bicikliről), felengedő fékezéssel állok meg, leszokott arról, hogy satuznom kelljen a végén, hogy ne feszítse meg gázadással a hajtásláncot.

Na most itt jön be az, hogy bérelt autóról lévén szó, milyen falábúak vezették előtted?
Hiszen ott még a kímélő, óvó tulajdonosi tudat sincs meg, helyette lehet az utánam az özönvíz/bőségtudat.
Csórikám rendesen össze lehet zavarodva minden használóváltáskor.
De ez már algoritmus - ehhez meg te értesz.

két éve amikor autót vettem, fontos szempont volt a típusválasztásban hogy mekkora energiát kell a vezetéshátráltató rendszerek kikapcsolására fordítani minden elindulásakor
egy toyota lett a befutó, ennél csak a táblafelismerő istencsapását kell kiiktatni, ehhez nem kell a tapiképernyőhöz nyúlni, a mechanikus kormánygombokon kell egy bal ok-fel-fel-fel-ok-vissza sorozatot nyomni, kb 1-2 másodperc, utána már használható a jármű
Hála a magasságosnak nekem a fapados 2022-nél (így szerencsére nincs érintő képernyő) is kapcsolóval lehet kiiktatni a stop-startot, sávtartót, nem fáj.
De hogy érintőképernyő menüben kelljen turkálni minden indításnál...

• Tetszik
Reactions: fishbed
Hááát.

Sok tipusnál.

Nagyobb baj, amikor belenyúl.

Èn pár hete majdnem elütöttem egy biciklist, mert ki akartam kerülni, ès a szembe sávba jövő autót(ami a habokban sem volt) úgy èrtèkelte, hogy veszèlyes.
Így belenyúlt. Elrántotta jobbra. Ha lazán fogom a kormányt, lehet a bringást elviszem a kocsi oldalával...o_O

Mindamellett nagyon idegesítő amikor az autó a kátyúkerülgetèst, fáradtságnak èrtelmezi, ès feldobja , hogy fontolja meg a pihenőt. :rolleyes: 2 perc után.

Ha 1km/h val átlèped a megengedettet, ès jelez.....:confused:

Ha elindul az elötted lèvő a lámpánál ès sípol....:cool:

Ha átlèped a felezőt ès pittyeg/belenyúl...:robot:

Szóval minden indulás a kikapcsolásról szól. 20mp, de így kell kezdeni.:(

Fáradtságfigyelő:
Viharos oldalszélnél autópályán 5 perc után jelzett, hogy fáradt vagyok.

Igeeen!??? Akkor bekapcsolom a sávtartót (mindig kikapcsolom), aztán dolgozzál te (ezután két ujjal fogtam a kormányt).
A maradék másfél órában csak úgy kussolt a fáradtságfigyelő, végig meg se mukkant.
na ugye, hogy tudsz te, ha akarsz.

Egy élmény lehet az új generációs fáradtságfigyelő, ami még a szemedet is nézi, s - ahogy olvasom - még a tükörbenézésre is befenyít.

Nesze neked akár bátor és vakmerő kirándulás a vadonban (a városi terepjáróddal)!

Sávtartó: ha íves, kanyargós, kihalt országúton fűznéd az íveket, akkor sávtartóval nem lehet, mert körzővel szerkesztett íveket vár el tőled.
Ha meg kikapcsolva tartod, akkor meg a fáradtságfigyelő kezd azonnal pánikolni.:mad:

Fáradtságfigyelő:
Viharos oldalszélnél autópályán 5 perc után jelzett, hogy fáradt vagyok.

Igeeen!??? Akkor bekapcsolom a sávtartót (mindig kikapcsolom), aztán dolgozzál te (ezután két ujjal fogtam a kormányt).
A maradék másfél órában csak úgy kussolt a fáradtságfigyelő, végig meg se mukkant.
na ugye, hogy tudsz te, ha akarsz.

Egy élmény lehet az új generációs fáradtságfigyelő, ami még a szemedet is nézi, s - ahogy olvasom - még a tükörbenézésre is befenyít.

Nesze neked akár bátor és vakmerő kirándulás a vadonban (a városi terepjáróddal)!

Sávtartó: ha íves, kanyargós, kihalt országúton fűznéd az íveket, akkor sávtartóval nem lehet, mert körzővel szerkesztett íveket vár el tőled.
Ha meg kikapcsolva tartod, akkor meg a fáradtságfigyelő kezd azonnal pánikolni.:mad:

De lepődjünk meg, hogy bezuhantak az új autó eladások....
Ki a franc akar ilyen szarkupacokat venni sok millióért? o_O (Fentebb sok hozzászólásban taglalt modellek terrorja)
Nekem amikor lecseréltem a Toyotát, alapelvárás volt, hogy mindent ki lehessen kapcsolni és maradjon is úgy. Kussoljon az autó, nem az a dolga, hogy halálra idegesítsen a pittyegésekkel. Nagyrészt ezért lett a 9. genes Civic megvéve.
Egyszer kikapcsoltam mindent, azóta is úgy van. Nem kell újra meg újra.... (Ez régebbi típus ebben még lehetett ilyet, meg nincs is pl. fáradság figyelő benne)
Egyedül a rohadt start-stop amit minden alkalommal ki kell kapcsolni újra meg újra....

De lepődjünk meg, hogy bezuhantak az új autó eladások....
Ki a franc akar ilyen szarkupacokat venni sok millióért? o_O (Fentebb sok hozzászólásban taglalt modellek terrorja)
Nekem amikor lecseréltem a Toyotát, alapelvárás volt, hogy mindent ki lehessen kapcsolni és maradjon is úgy. Kussoljon az autó, nem az a dolga, hogy halálra idegesítsen a pittyegésekkel. Nagyrészt ezért lett a 9. genes Civic megvéve.
Egyszer kikapcsoltam mindent, azóta is úgy van. Nem kell újra meg újra.... (Ez régebbi típus ebben még lehetett ilyet, meg nincs is pl. fáradság figyelő benne)
Egyedül a rohadt start-stop amit minden alkalommal ki kell kapcsolni újra meg újra....
Nekem van ali-ról egy kis beépíthető cucli, start-stop gomb kiszed, alá beköt, és gyújtásráadáskor a kikapcsolt az alapállapot:D
Illetve amennyire tudom diagnosztikán is állítható, hogy kikapcsolt legyen az alap, ha valakinek van hozzá eszköze.

Nekem van ali-ról egy kis beépíthető cucli, start-stop gomb kiszed, alá beköt, és gyújtásráadáskor a kikapcsolt az alapállapot:D
Illetve amennyire tudom diagnosztikán is állítható, hogy kikapcsolt legyen az alap, ha valakinek van hozzá eszköze.
Én a mazdán a start stopot szoftveresen kikapcsoltattam

Az új autók 2/3-a Európában céges vásárlás, és ennek megfelelően lízingelt, azaz a tulajdonos a lízingcég. Ugyanakkor a privát autóvásárlók is sokszor finanszíroztatják az autóikat, szóval ők se feltétlenül tulajdonosok. Mindez pedig azt jelenti, hogy a valódi (első) tulajdonosok érdekei azok, amelyeket a gyártók elsősorban figyelembe fognak venni, amikor valamit piacra dobnak. Ha valami nyakatekert statisztikából pl az jön le, hogy de, a sávtartó-sebességlimiter-fáradtságérzékelő kombó 3,65%-kal csökkenti a tipikus cégautóhasználók baleseti statisztikáit, akkor nem is az EU, hanem a flottakezelő cégek fognak két kézzel jelentkezni, hogy ezeket konkrétan kikapcsolhatatlanra kell beépíteni az autókba. Az egységsugarú termékfejlesztő manager (a flottás cégnél) csak annyit lát, hogy fejlett biztonsági rendszerek, amelyek balesetek megelőzésére szolgálnak, innentől pl úgy fogja specifikálni az excelében a dolgokat, hogy az ilyen rendszerekkel felszerelt autók lízingdíja jóval alacsonyabb lesz, mint amiben nincs.
(Az ilyen statisztikákkal az a legnagyobb baj, hogy nem képesek különbséget tenni a különböző faktorok hatásai között, így igazából bármire ugyanúgy felhasználhatóak)

Az EU ehhez csak ideológiai hátteret biztosít, a "ne haljon meg senki se az utakon" típusú lőzungjaival. Ezek a hagymázas célok ugyanis abban a formában, olyan mértékű mobilitási szabadsággal, ami most van, kivitelezhetetlenek. Vagy azt kell bekorlátozni (kb a mostani jogosultak tizedére csökkenteni), hogy ki vezethet autót, vagy az autók felhasználhatóságát kell hasonló mértékben korlátozni, vagy ezeknek valamilyen kombinációját kell alkalmazni. De amíg 1,5-2 tonnás, a nulla-százat 5-10 másodperc alatt megfutó, négy tenyérnyi felületen kapaszkodó fémdarabokkal akarunk 50-100-1000 kilométereket megtenni, addig ez egy, a társadalom által vállalt rizikónak kell lennie. Már hogy az utakon meg fognak halni. (És akkor a teherautókról nem is beszéltem)

A nyaggatórendszerek fejlesztéséről: olyan cégnél dolgozom, ahol ezeket (is) fejlesztik. Az autógyártók felé az utóbbi kb 15 évben, de főleg az utóbbi 10 évben olyan mértékű elvárásrendszer zúdult, hogy képtelenek azt feldolgozni. Ezek egy része már megfelelőségi előírások képében létezik (lásd GSR csomagok), nagyobb része viszont egymás majmolásából fakad (a fejlettebb vezetéstámogató cuccok). Egy tipikus autógyártó viszont mindig a lehető legolcsóbban akarja ezt a fejlesztést megúszni, és a beszállítóktól - akik valójában az esetek 90%-ban fejlesztik ezeket - várja el, hogy mindegy, csak maradjon olcsó.

A legnagyobb kihívás viszont ebben az, hogy egy végtelenül komplex világról alkotott képből (pl sávfelfestések és az útszéli padka variációi) kellene egy determinisztikusan kurvajól működő rendszert megalkotni, amely minden helyzetben biztonságos tud maradni. A gyártók nagyon kevés kapaszkodót adnak, tipikusan valamelyik fogyasztói tesztrendszert lövik be benchmarknak (pl EU NCAP), hogy akkor legalább azt kéne tudnia, de különösebb validációs elvárásaik már nem lesznek. Ha a végfelhasználó végül panaszkodik, akkor a szervizben azt mondják, "kapcsolja ki", és így egyelőre a probléma szőnyeg alá van söpörve.

De ezek a rendszerek inherensen szarul működnek jelenleg, és pl az EU nem akar erről tudomást venni, hiszen a baleseti statisztikák folyamatosan javulnak, nyilvánvalóan amiatt, mert pl bevezették a GSR-rel a kötelező sávtartót meg egyebeket. De ahogy fent írtam, a baleseti statisztikák javulhatnak mástól is, és igazából senki nem tudja különválasztani, hogy na, a sávtartó miatt javultak. Persze ez már a döntéshozókat nem érdekli, így aztán majd jön a következő körös bővítés és kikapcsolhatatlanság.

Persze a használtautókat ez - egyelőre - nem fogja érinteni, ott majd megy az aliexpresses varázslás. De egyszer majd eszébe jut egy eurokratának, hogy az igazán felelőtlen hozzáállás, hogy egy autó tulajdonosa csak úgy kikapcsolgatja ezeket a fejlett rendszereket, és ezzel veszélyezteti a többi transznemű autóst és gyalogost...

Kellene új(abb?) autót vennem, most nagyon kompromisszumos áthidaló megoldást használok, de valahányszor kis időm akad és elkezdek információt gyűjteni, elborzadok. Egy 4 éves Peugot 508-at láttam ami tetszett a papírforma szerint, de cimborám szerint, akinek adok a szavára a témában, az új peugeot modellek vezetési élménye szörnyű, az Alfa után eret végnék magamon... azt is valahogy így képzelem, mint ezt a Kia-t. Őszintén nem akarok Toyotát venni, mert nincs most egy új Alfához k€dv€m, máshova kell a pénz, de ott legalább a hajtás nem ellenséges, viszont azokat is vezetve a vezetéstámogatók iszonyatosak, és az infotainment is egy kalap fos. Mit javasoltok, mondjuk használtan 4-6 millió körül, 5 éves, hosszú utakra is alkalmas legyen, és ne kelljen vele semmit foglalkozni egy darabig, mert nincs időm pátyolgatni. Keresek, és csak olyan autókat találok, amiket vezettem már és a szájamba hányok tőlük.
Én a mazdán a start stopot szoftveresen kikapcsoltattam
pro gamer move, viszont biztonsági rendszerekre nem biztos, hogy meg merném lépni, baleset esetén nem biztos, hogy akarom azt amit megpróbálnának rám húzni.

Az új autók 2/3-a Európában céges vásárlás, és ennek megfelelően lízingelt, azaz a tulajdonos a lízingcég. Ugyanakkor a privát autóvásárlók is sokszor finanszíroztatják az autóikat, szóval ők se feltétlenül tulajdonosok. Mindez pedig azt jelenti, hogy a valódi (első) tulajdonosok érdekei azok, amelyeket a gyártók elsősorban figyelembe fognak venni, amikor valamit piacra dobnak. Ha valami nyakatekert statisztikából pl az jön le, hogy de, a sávtartó-sebességlimiter-fáradtságérzékelő kombó 3,65%-kal csökkenti a tipikus cégautóhasználók baleseti statisztikáit, akkor nem is az EU, hanem a flottakezelő cégek fognak két kézzel jelentkezni, hogy ezeket konkrétan kikapcsolhatatlanra kell beépíteni az autókba. Az egységsugarú termékfejlesztő manager (a flottás cégnél) csak annyit lát, hogy fejlett biztonsági rendszerek, amelyek balesetek megelőzésére szolgálnak, innentől pl úgy fogja specifikálni az excelében a dolgokat, hogy az ilyen rendszerekkel felszerelt autók lízingdíja jóval alacsonyabb lesz, mint amiben nincs.
(Az ilyen statisztikákkal az a legnagyobb baj, hogy nem képesek különbséget tenni a különböző faktorok hatásai között, így igazából bármire ugyanúgy felhasználhatóak)

Az EU ehhez csak ideológiai hátteret biztosít, a "ne haljon meg senki se az utakon" típusú lőzungjaival. Ezek a hagymázas célok ugyanis abban a formában, olyan mértékű mobilitási szabadsággal, ami most van, kivitelezhetetlenek. Vagy azt kell bekorlátozni (kb a mostani jogosultak tizedére csökkenteni), hogy ki vezethet autót, vagy az autók felhasználhatóságát kell hasonló mértékben korlátozni, vagy ezeknek valamilyen kombinációját kell alkalmazni. De amíg 1,5-2 tonnás, a nulla-százat 5-10 másodperc alatt megfutó, négy tenyérnyi felületen kapaszkodó fémdarabokkal akarunk 50-100-1000 kilométereket megtenni, addig ez egy, a társadalom által vállalt rizikónak kell lennie. Már hogy az utakon meg fognak halni. (És akkor a teherautókról nem is beszéltem)

A nyaggatórendszerek fejlesztéséről: olyan cégnél dolgozom, ahol ezeket (is) fejlesztik. Az autógyártók felé az utóbbi kb 15 évben, de főleg az utóbbi 10 évben olyan mértékű elvárásrendszer zúdult, hogy képtelenek azt feldolgozni. Ezek egy része már megfelelőségi előírások képében létezik (lásd GSR csomagok), nagyobb része viszont egymás majmolásából fakad (a fejlettebb vezetéstámogató cuccok). Egy tipikus autógyártó viszont mindig a lehető legolcsóbban akarja ezt a fejlesztést megúszni, és a beszállítóktól - akik valójában az esetek 90%-ban fejlesztik ezeket - várja el, hogy mindegy, csak maradjon olcsó.

A legnagyobb kihívás viszont ebben az, hogy egy végtelenül komplex világról alkotott képből (pl sávfelfestések és az útszéli padka variációi) kellene egy determinisztikusan kurvajól működő rendszert megalkotni, amely minden helyzetben biztonságos tud maradni. A gyártók nagyon kevés kapaszkodót adnak, tipikusan valamelyik fogyasztói tesztrendszert lövik be benchmarknak (pl EU NCAP), hogy akkor legalább azt kéne tudnia, de különösebb validációs elvárásaik már nem lesznek. Ha a végfelhasználó végül panaszkodik, akkor a szervizben azt mondják, "kapcsolja ki", és így egyelőre a probléma szőnyeg alá van söpörve.

De ezek a rendszerek inherensen szarul működnek jelenleg, és pl az EU nem akar erről tudomást venni, hiszen a baleseti statisztikák folyamatosan javulnak, nyilvánvalóan amiatt, mert pl bevezették a GSR-rel a kötelező sávtartót meg egyebeket. De ahogy fent írtam, a baleseti statisztikák javulhatnak mástól is, és igazából senki nem tudja különválasztani, hogy na, a sávtartó miatt javultak. Persze ez már a döntéshozókat nem érdekli, így aztán majd jön a következő körös bővítés és kikapcsolhatatlanság.

Persze a használtautókat ez - egyelőre - nem fogja érinteni, ott majd megy az aliexpresses varázslás. De egyszer majd eszébe jut egy eurokratának, hogy az igazán felelőtlen hozzáállás, hogy egy autó tulajdonosa csak úgy kikapcsolgatja ezeket a fejlett rendszereket, és ezzel veszélyezteti a többi transznemű autóst és gyalogost...
Nem kell mindenbe is ideológiát és kultúrharcot haluzni, állj le a youtube polidi önagymosással, megárt. A flottakezelős résznél még veled voltam, de ott ahol a nemi identitásomat kritizáltad, elvesztettél.

• Tetszik
Reactions: alali77
Nem kell mindenbe is ideológiát és kultúrharcot haluzni, állj le a youtube polidi önagymosással, megárt.
Ideológia van, kultúrharcot nem említettem.
Az egész EU-t áthatja a jóemberkedés, az pedig nettó ideológia - kezdve a zöld átállástól, egészen az autózásról alkotott elképzelésekig. A nem-EU ország feltétlen anyagi támogatása pedig csak hab a tortán.

Kellene új(abb?) autót vennem, most nagyon kompromisszumos áthidaló megoldást használok, de valahányszor kis időm akad és elkezdek információt gyűjteni, elborzadok. Egy 4 éves Peugot 508-at láttam ami tetszett a papírforma szerint, de cimborám szerint, akinek adok a szavára a témában, az új peugeot modellek vezetési élménye szörnyű, az Alfa után eret végnék magamon... azt is valahogy így képzelem, mint ezt a Kia-t. Őszintén nem akarok Toyotát venni, mert nincs most egy új Alfához k€dv€m, máshova kell a pénz, de ott legalább a hajtás nem ellenséges, viszont azokat is vezetve a vezetéstámogatók iszonyatosak, és az infotainment is egy kalap fos. Mit javasoltok, mondjuk használtan 4-6 millió körül, 5 éves, hosszú utakra is alkalmas legyen, és ne kelljen vele semmit foglalkozni egy darabig, mert nincs időm pátyolgatni. Keresek, és csak olyan autókat találok, amiket vezettem már és a szájamba hányok tőlük.

Milyen Alfád van, ha szabad megkérdeznem?

Mert 5-6 millió körül már lehet Guliát venni használtan, és ezek nem rossz kocsik.
Annyi, hogy nem 5 hanem 10 évesek 200+ ezer km-el. Viszont pont e miatt a későbbi értékvesztésen már kevesebbet fogsz bukni.
A 2.2 dízel + ZF 8-as automata miatt jó utazó autók, annyi, hogy a váltó érzékeny az olajcserére. Arra mindenképpen érdemes odafigyelni.
Ha én vennék ilyet utána elvinném egyből egy váltó+motorolaj cserére, plusz elvinném egy részecskeszűrő mosásra. Utóbbi kb. 100 ezer forint és ha időben megcsinálják sok későbbi gondtól kímél meg.

pro gamer move, viszont biztonsági rendszerekre nem biztos, hogy meg merném lépni, baleset esetén nem biztos, hogy akarom azt amit megpróbálnának rám húzni.
2015-ös az autó és csak automata vészfék van benne ezen kívül meg egy sávtartó ami annyit jelez, hogy a műszerfalon világít de nem cibál meg nem csipog. Azt nem basztattam.
Már előre félek mi lesz ezzel a sok elektronikai fossal ha cserélnem kell.

Helyzet az,hogy a kamionokban ezek a rendszerek 10+ éve benne vannak,kötelezően.Többnyire kikapcsolható minden-amelyik modellben nam az,ott kiköttetjük......(pl Merciben a vészfékezőt nem lehet kikapcsolni,kiköttetjük).
Ezek a rendszerek ideális körülmények között képesek csak megfelelő működésre-amikor semmi szükség rájuk.Egyébként meg kifejezetten veszélyesek tudnak lenni.(azt az idiótát,ki kitalálta,hogy az automata váltó manuál állásban is belenyuljon a váltóba,személyesen tudnám kifejezetten lassan és módszeresen halálra verni.Csúszós úton iszonyú veszélyes,rengeteg balesetet okozott már.Nekem is volt halálközeli élményem emiatt)
Bárki bármit mond,nincs még MI.És amig a gép nem lesz inteligens,addig nem fogja semmilyen automata felülmulni az embert.(ha meg lesz MI,az az evolució törvényei szerint az ember végét fogja jelenteni).
Irom mindezt úgy,hogy igen,a legtöbb balesetet az emberi hülyeség okozza.
De az automatikus rendszerek ezt nem kiküszöbölik,hanem inkább rátesznek két lapáttal.

Milyen Alfád van, ha szabad megkérdeznem?

Mert 5-6 millió körül már lehet Guliát venni használtan, és ezek nem rossz kocsik.
Annyi, hogy nem 5 hanem 10 évesek 200+ ezer km-el. Viszont pont e miatt a későbbi értékvesztésen már kevesebbet fogsz bukni.
A 2.2 dízel + ZF 8-as automata miatt jó utazó autók, annyi, hogy a váltó érzékeny az olajcserére. Arra mindenképpen érdemes odafigyelni.
Ha én vennék ilyet utána elvinném egyből egy váltó+motorolaj cserére, plusz elvinném egy részecskeszűrő mosásra. Utóbbi kb. 100 ezer forint és ha időben megcsinálják sok későbbi gondtól kímél meg.
Diesel Giuliát??
LoL

amelyik modellben nam az,ott kiköttetjük
Az egyik új biztonsági kütyü, amit kötelezővé fognak tenni, az az Event Data Recorder (EDR). Ez egy viszonylag egyszerű rendszer, bizonyos jeleket/üzeneteket rögzít a CANen, folyamatosan, mindig az elmúlt pár percre visszamenőleg. Ebből ki fogják nyerni baleset után például, hogy milyen státuszban volt akkor az automata vészfék (=be volt-e kapcsolva), milyen kormányszöget tartott a jármű, milyen gázpedál állással, vagy épp hogy a sofőr az őt figyelő rendszer szerint az útat figyelte-e.
Gondolom nem kell levezetnem, hogy mondjuk 10 év múlva, ha ne adj’ Isten balesetezel a kamionoddal (amiből kikötteted az egyébként tényleg rosszul működő, ám kötelező rendszereket), kit fognak elővenni, “hiteles” adatokkal bizonyítva…

mammma
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.