T-90

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 036
113
Kész szerencse,hogy ne vagyunk angolok.Ellenben erre pont van megfelelő magyar szakszó nem úgy mint a missile-re.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Jó ez a terminológiai eszmecsere, de én még mindig nem értem, hogy az ERA-t mitől robbantja be egy 20-30 mm átmérőjű nyílhegylövedék ami szegényített uránból van és kb 1300m/s sebességgel éri el a célt, és mitől nem robbantja be ugyanazt az ERA dobozt egy 30 mm átmérőjű szegényített uránból készült hagyoményos lövedék ami 1000 m/s sebességgel csapódik be.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 601
113
A gyorstűzelésű ágyú alatt nekem is annyi jött le elsőnek, hogy ennek akkor van értelme, ha nagy kaliberű, de sorozatlövésre képes ágyúról van szó. Elsőnek elhessegettem a gondolatot, hogy ilyen nincs, nem ugrott be a hajóágyúk mint példa. Az angol nyelvben is van amúgy quick-firing gun.

Az is megkavart, hogy GYH-nál (ha már szeressük a magyar rövidítéseket :) ) lett megemlítve. Ott kevés a 40mm feletti kaliber.

Ami a GYH-kat illeti, a páncéltörő rakétákat nem tudom a gyakorlatban mennyire lehet használni, speciális illetve végső megoldásként. Szinte mind rávezetéses, tehát ott a célpont látószögében kell lenni másodpercekig. Nem túl szerencsés egy harckocsival szemben.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 036
113
Azért mert a szegényített urán lőszer erodálódik becsapódáskor(tehát miközben halad előre a páncélban/ERA-ban fogy és marha nagy hőt termel olyat is hallottam,hogy egy mikro kumulatív sugár alakul ki a penetrátor anyagából)ellenben a normál lőszerrel ami csak átmegy az ERA-n.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
...egy mikro kumulatív sugár alakul ki a penetrátor anyagából...

Még soha nem hallottam ezt a "mikro kumulatív sugár" kifejezést. A DU penetrátor konkrétan meggyullad és elég a páncélon áthaladás közben/után (és finom urán oxid porral lepi be a roncsot ami -mint tudjuk - nem túl egészséges) de hogy kumulatív sugár alakuljon ki belőle...?

A robbanóanyagokat szokták jellemezni az ütésérzékenységgel de ahhoz hogy az anyag a 30 mm-es lőszer ütésétől még ne, de a DU penetrátor ütésétől már beinduljon elég speckó módon kéne belőni a robbanóanyag kémiai összetételét
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 036
113
Erre a nagy nyomáson nagy hőmérsékleten végbemenő égésre hallottam azt,hogy nagyon hasonló a kumulatív sugárhoz.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Azért mert a szegényített urán lőszer erodálódik becsapódáskor(tehát miközben halad előre a páncélban/ERA-ban fogy és marha nagy hőt termel olyat is hallottam,hogy egy mikro kumulatív sugár alakul ki a penetrátor anyagából)ellenben a normál lőszerrel ami csak átmegy az ERA-n.
30mm-esből is van szegényített urán lövedék és nagy szeretettel használják, az előbb is kiemeltem, hogy az is ugyanúgy DU mint a nyílhegy.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 077
113
A piroforikus hatás lényege, hogy a porkohászati úton előállított nagy fajsúlyú és extrém keménységű álötvözetekben uralkodó belső feszültséget a becsapódáskor fellépő további nyomás és extrém hő az anyag gyulladáspontja fölé növeli, így az robbanásszerű sebességgel elég. Az ilyen nehézfémek, illetve karbidjaik gyulladáshője még a kémiai robbanóanyagokénál is magasabb, miközben maga a jelenség robbanásszerű térfogatnövekedéssel, - detonációval - jár.
A német Diehl gyártotta PELE lőszercsalád és az ezen belüli leválóköpenyes nyíllövedék üreges wolfram félcső anyaga a penetráció során a kumulatív sugarakhoz hasonló módon "átfordul", de messze nem azon a sebességen és hömérsékeleten. Igazából ez egy nagy feszültségű repeszképződés. Robbanás, robbanóanyag nélkül:

http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1742-6596/500/15/152015/pdf

http://www.dtic.mil/ndia/2007gun_missile/GMTueAM1/GloudePresentation.pdf
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and fishbed

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 701
28 132
113
Alvázmosás
UA_0jCU7IYc.jpg


TBsGVF8olzA.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
M

molnibalage

Guest
Stop. Szerintem nyíllövedéknél az ERA eltalálásakor nem lesz semmiféle égés, mert az ERA puha, ergo nincs kompresszió, ezért feszültség sem, nincs gyulladás sem...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 036
113
Stop. Szerintem nyíllövedéknél az ERA eltalálásakor nem lesz semmiféle égés, mert az ERA puha, ergo nincs kompresszió, ezért feszültség sem, nincs gyulladás sem...

Az ERA doboz valóban puha egy APFSDS -nek ellenben a benne lévő fém lap nem hisz arra találták ki,hogy elnyírja a penetrátort. Tehát marha keménynek kell lennie, hogy ellenállást fejtsen ki és elmozduljon ahelyett,hogy csak átüti a penetrátor.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Nem lehet hogz esetleg két dologról beszélünk?

3_BM22.jpg


Ezt a képet elnézve szerintem külön kellene választani magát a robbanó testet (1;2;3;4) és az penetrátort elnyírni hivatott vastagabb lapot (5) ami itt 15 mm vastagnak 500x130 mm-esnek és 7,6 kg-nak van jelölve.
Az ERA robbanása v.színű ezt tolja a penetrátor útjába.
A robbanó testek - amiket a videóban is mutogattak - önmagukban lehet hogy hatásosan csökkentik a kumulatív sugár hatását, de szerintem egy DU penetrátor ellen kellhet a képen látott elrendezés és egy nehezebb fémlap.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 050
113
T-90A

t80.jpg


T-90A / T-90MS (RHH ekvivalens -páncélzat)

Test páncél védelem KE: 670–710 mm / 670–710 mm
Test páncél védelem HEAT: 990–1070 mm / 990–1070 mm
Torony páncél védelem KE: 780–810 mm / 850–900 mm
Torony páncél védelem HEAT: 1020–1220 mm / 1100–1480 mm

A test front páncélzata kompozit páncél, amelyben egy belső réteg az acél, a középső réteg üvegszál (Steltexolit) és egy külső réteg, ami két rétegű, amelyek különböző keménységű páncélok. A reaktív páncél Kontakt-5.
A T-90A torony öntött acél. Az előtét páncél egy titkos, kompozit páncél. Ebben üregek vannak, az első felében a torony mindkét oldalán speciális pajzs. A kompozit páncél különböző keménységű, nagy szilárdságú acélokból áll, alumínium és Al2O3 kerámia. Reaktív páncél Kontakt-5.
A T-90MS tornya hegesztett, laminált kompozit páncél. Ez a torony jobb védelmet nyújt. A reaktív páncélzat már harmadik generációs Relikt típusú.

T-90MS (A/M) Burlak (Objekt 188M) - Prototípus. A belső tér egy új repeszfogó bevonattal ellátva, új tűzoltórendszer és légkondicionáló rendszer. Új a 125 mm-es löveg (2A82), Relikt ERA páncélvédelem, új elektronikai rendszerek és motor, nagyobb a torony mérete, aminek következtében a hosszabb lőszereket is alkalmazhatja a harckocsi.

9be5815a3ac8be5c4c3050b094614133.jpg