[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

Ahogy én udom, anno a SZU-ban kategorizálták az erőket. A csúcs az "A" kategória. Az NDK területén, Lengyelországban és Csehszlovákiában állomásoztak ilyenek. Utána a "B" kategória, akik gyakorlott, jó harcértékű, de nem olyankorszerű és feltöltött erőt jelentett. A "C" pedig a konfliktus esetén besorozott, alig kiképzett, elavult fegyverzetű tömeghadsereg. Ebből volt a legtöbb, jórészt otthon.

Nem tudom a Vörös hadsereg hadrendjét a 80-as évek végén, mi volt. Emlékeim szerint minden VSZ és NATO hadsereg akkor tömeghadsereg volt. Kivéve a Brit hadsereg és az US Army. A gárda egységek voltak a Vörös hadseregben a legjobbnak tartott alakulatok. Ezen egységek kapták a legkorszerűbb fegyverzetet és felszerelést meg, legelőször. Az hogy emberanyaguk milyen lehetett, passz. Saját tapasztalatom írtam, de azok lehet nem gárda alakulatok voltak, akik katonáival én találkoztam.
a 80-as évek végén már biztosan sokat romlott a morál és küszöbön álltak a világ megváltozásának jelei.
Úgy gondolom a VSZ hadseregek nagyjából ugyanazt, vagy nagyon hasonló kiképzést kaptak. Fegyverzetük közel azonos volt, harcászati eljárásaik is egyeztek. Ráadásul Szovjet vezetéssel, azonnal beszálltak volna a háborúba, nagy erőkkel, ha az kitör. Tehát nagy különbség az első lépcsőben harcolók között nem nagyon lehetett. Különböztek az egyenruhák és az adott hadseregek fegyverzete sem volt azonos szinten, ez tény.
A Néphadseregben első vonalbeli alakulat volt megítélésem szerint a 4 harckocsizó dandárból-ből, 1 dandár. A 11 gépesített lövész dandárból, szerintem a nyugati dandárok voltak azok, max., 4 dandár. igazi elit alakulat, az akkori követelményeket figyelembe véve, a szolnoki mélységi felderítők voltak, szerintem. A tüzérségi 3 dandárból, talán a pécsi volt a legjobb, de ezt megítélni nem merném így. A Scud rakétás alakulat is elitnek számíthatott akkor. A többi rakétás, légvédelmi rakétás egységet nem merném megítélni. A légierőnk nem volt első vonalbeli, ebben biztos vagyok, a nagy darabszám ellenére sem. A Szállítóhelik megfeleltek, a MI-24 harci helik a 80-as évek végén elsőrangúnak számítottak. Az emberanyagunk, lehet nem volt jobb, de rosszabb sem a szomszédos országok emberanyagánál. Sőt, ha vesszük a katonák iskolázottságát, képzettségét, kultúrális szintjét, akkor úgy érzem több VSZ ország előtt voltunk.

• Tetszik
Reactions: lgabo
Panoráma című tévéműsor a 80-as évek végén.
Riport egy szerb értelmiségivel, a téma - többek között - hogy a szerb szülőföldet tudatosan teleszülik az albánok. Saját árnyék intézményrendszer: iskolák stb.
A riportalany egy mondata maradt meg bennem annak kapcsán, hogy mennyire harcias nép: Amelyik nép azt mondja egy jó nőre, hogy пушка, az nem normális.

Mondjuk mi meg bombázónak hívjuk /Fejvakarás.../

Én sem szeretem ezt a kifejezést, szerintem kifejezetten ostoba metafóra -vagy mi.

Ahogy én udom, anno a SZU-ban kategorizálták az erőket. A csúcs az "A" kategória. Az NDK területén, Lengyelországban és Csehszlovákiában állomásoztak ilyenek. Utána a "B" kategória, akik gyakorlott, jó harcértékű, de nem olyankorszerű és feltöltött erőt jelentett. A "C" pedig a konfliktus esetén besorozott, alig kiképzett, elavult fegyverzetű tömeghadsereg. Ebből volt a legtöbb, jórészt otthon.

Kérdés, hogy ez mennyire volt jó ötlet. Egy esetleges NATO első csapásnál pont a hadsereg krémje semmisült volna meg (lásd még Barbarossa)

Kérdés, hogy ez mennyire volt jó ötlet. Egy esetleges NATO első csapásnál pont a hadsereg krémje semmisült volna meg (lásd még Barbarossa)

Hm., mert nem arra készültünk hogy a NATO méri a csapást, hanem a VSZ. Ez egy támadó haderő volt, a Balti tengertől az Adriáig. Régi kommunista doktrína persze, hogy vádold meg az ellenfeled azzal ,amit te követsz el. Jó hangosan, mert akkor el is hiszik a népek. Így volt ez akkor is, ment a propaganda, a mocskos nyugatról, Nato-ról, Amerikáról, kapitalistákról, stb. Miközben a legimperialistább szövetség volt a VSZ.

Hm., mert nem arra készültünk hogy a NATO méri a csapást, hanem a VSZ. Ez egy támadó haderő volt, a Balti tengertől az Adriáig. Régi kommunista doktrína persze, hogy vádold meg az ellenfeled azzal ,amit te követsz el. Jó hangosan, mert akkor el is hiszik a népek. Így volt ez akkor is, ment a propaganda, a mocskos nyugatról, Nato-ról, Amerikáról, kapitalistákról, stb. Miközben a legimperialistább szövetség volt a VSZ.

Én pont fordítva tudom. A Vsz-nek nem voltak tervei saját első csapásra, míg a jenkiknek/NATO-nak nagyon is voltak.

Én pont fordítva tudom. A Vsz-nek nem voltak tervei saját első csapásra, míg a jenkiknek/NATO-nak nagyon is voltak.

Nagyon nem jól tudod. A VSZ támadott volna. Minden terv készen volt. Néphadseregünk Ausztriában Graz irányába és Jugoszlávián át a Maribori medencén nyomult volna előre Olaszországi célpontok elérésére.
Ajánlom figyelmedbe a szombathelyi dandár egykori főtisztjének visszaemlékezéseit.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/savaria_laktanya_katonak_haboru_hadero

• Tetszik
Reactions: borisz
Nagyon nem jól tudod. A VSZ támadott volna. Minden terv készen volt. Néphadseregünk Ausztriában Graz irányába és Jugoszlávián át a Maribori medencén nyomult volna előre Olaszországi célpontok elérésére.
Ajánlom figyelmedbe a szombathelyi dandár egykori főtisztjének visszaemlékezéseit.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/savaria_laktanya_katonak_haboru_hadero
Igen. A feladat az lett volna, hogy a támadásra készülő nato déli szárnyát szétverni még felvonulas közben a Pó sikságon. Nem várva meg a támadásukat.

• Tetszik
Reactions: borisz
Németország és az Egyesült Államok is küld katonákat a NATO Romániában megalakítandó nemzetközi dandárjába ,Bulgária négyszáz katonával vesz részt a romániai dandárban, Lengyelország egy századot küld, cserében pedig Románia is hozzájárul egy századdal a lengyelországi NATO-dandár felállításához ,nyilatkozta Mihnea Motoc román védelmi miniszter.
A bukaresti kormány Olaszországot, Törökországot és Nagy Britanniát próbálja még rávenni arra, hogy katonákat küldjön a romániai NATO-dandárba.

http://biztonsagpiac.hu/nemetek-es-...esznek-a-nato-romaniai-nemzetkozi-dandarjaban

Németország és az Egyesült Államok is küld katonákat a NATO Romániában megalakítandó nemzetközi dandárjába ,Bulgária négyszáz katonával vesz részt a romániai dandárban, Lengyelország egy századot küld, cserében pedig Románia is hozzájárul egy századdal a lengyelországi NATO-dandár felállításához ,nyilatkozta Mihnea Motoc román védelmi miniszter.
A bukaresti kormány Olaszországot, Törökországot és Nagy Britanniát próbálja még rávenni arra, hogy katonákat küldjön a romániai NATO-dandárba.

http://biztonsagpiac.hu/nemetek-es-...esznek-a-nato-romaniai-nemzetkozi-dandarjaban
Nem kéne a medve orra előtt ennyire hadonászni.

• Tetszik
Reactions: lgabo

Mondjuk én úgy gondolom (persze lehet, hogy rosszul), hogy ha már egy ország egy adott katonai tömbjében van akkor érdemes onnan beszerezni a fegyvereket. Mert ugye ha háború lesz akkor elég nehéz lesz pótolni mindent úgy, hogy közben pont azzal az oldallal harcolok akiktől a technikát vásároltam. Nyilván ebben az esetben elég valószínütlen, hogy adnának bármit is.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

REUTERS
A brit hírügynökség exkluzív értesülése: „Az Európai Unió 315 milliárd euró összegű beruházási keretén belül elköltött pénz csaknem teljes egészében a tömb 15 leggazdagabb országához vándorolt, a többi 13 szegényebb országot elhanyagolva, derült ki az Európai Beruházási Bank (EIB) jelentéséből”. A legtöbb pénzt Nagy-Britannia mellett Olaszország és Spanyolország kapta infrastrukturális és innovációs projektekre, derül ki a Reuters birtokába jutott jelentésből. A jelentés hangsúlyozza: aggasztó, hogy az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI – European Fund for Strategic Investment) befektetési kerete nem a szegényebb 13, hanem a gazdagabb 15 országnak ment. A pénzek folyósítását tavaly júniusban indították és 2018-ban fejeződik be. Az EIB jelentés hangsúlyozza: különösen problémás az ilyen elosztás, ugyanis Európában a kevésbé fejlett térségek az EU 13 közép- és kelet-európai országában található. Ami a kis- és közepes méretű vállalkozások segítségét illeti, ott Németország, Franciaország és Olaszország kapta a legtöbb pénzt: a keret 54 %-át. Az EFSI pénzt főként az európai energia szektorban történő általános befektetésekre használták.

http://uk.reuters.com/article/us-eu-investment-report-exclusive-idUKKCN1241PZ

Versus:
http://index.hu/miertorszag/2016/10/06/miert_nem_keresunk_annyit_mint_a_nyugatiak/

Hát például.

REUTERS
A brit hírügynökség exkluzív értesülése: „Az Európai Unió 315 milliárd euró összegű beruházási keretén belül elköltött pénz csaknem teljes egészében a tömb 15 leggazdagabb országához vándorolt, a többi 13 szegényebb országot elhanyagolva, derült ki az Európai Beruházási Bank (EIB) jelentéséből”. A legtöbb pénzt Nagy-Britannia mellett Olaszország és Spanyolország kapta infrastrukturális és innovációs projektekre, derül ki a Reuters birtokába jutott jelentésből. A jelentés hangsúlyozza: aggasztó, hogy az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI – European Fund for Strategic Investment) befektetési kerete nem a szegényebb 13, hanem a gazdagabb 15 országnak ment. A pénzek folyósítását tavaly júniusban indították és 2018-ban fejeződik be. Az EIB jelentés hangsúlyozza: különösen problémás az ilyen elosztás, ugyanis Európában a kevésbé fejlett térségek az EU 13 közép- és kelet-európai országában található. Ami a kis- és közepes méretű vállalkozások segítségét illeti, ott Németország, Franciaország és Olaszország kapta a legtöbb pénzt: a keret 54 %-át. Az EFSI pénzt főként az európai energia szektorban történő általános befektetésekre használták.

http://uk.reuters.com/article/us-eu-investment-report-exclusive-idUKKCN1241PZ

Versus:
http://index.hu/miertorszag/2016/10/06/miert_nem_keresunk_annyit_mint_a_nyugatiak/

Hát például.
Egyenlőbbek az egyenlők között. Hmm ez valahonnan ismerős nekem........