Összfegyvernemi harc, a harccal kapcsolatos fogalmak és kifejezések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 592
113
A szárazföldi haderőnem csapatainak harca az összfegyvernemi harc. Az összfegyvernemi harcban a különböző fegyvernemek egyszerre vesznek részt. Az összfegyvernemi harcot a szárazföldi haderőnem csapatai ví­vják, sokszor szoros együttműködésben a többi haderőnem valamennyi fegyvernemének, szakcsapatának egységeivel és alegységeivel. Az összfegyvernemi harcot a benne részt vevő csapatok egyesí­tett erőkifejtésével, a harckocsik, a gyalogsági harcjárművek, a tüzérség, a légvédelmi eszközök, a helikopterek, valamint más fegyverzeti és technikai eszközök alkalmazásával ví­vják meg. Az összfegyvernemi harc fajtái: a védelem és a támadás.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Kelepisti

Az első vonal nem egyenlő az első vh-ban alkalmazott széles arcvonallal. Nem az én hibán, ha ezt nem tudod, de ne akarj meggyőzni. Az első támadásokat a tüzérség végzi, önmagában meg a lövész sem tud támadni (még a Szovjetek is előkészítették).

Ha két osztály párbajozik akkor kit támogat? Egymást támadja, nem!? Ha mozgó zárótüzet lő, akkor azt egy nagyobb szabású támadó hadművelet esetén rendelik el magasabb szintekről. Nem támogatja még a gyalogságot. Akkor támogatás, ha ők kérik a tüzet és nem felülről rendelik el.
Az is lehet, hogy a dandár hadműveleti tisztek a zlj. közvetlen támogatása helyett mélyebben fekvő célok leküzdésére összpontosítják őket más egységek tüzérségével.

Nézd az Ukrán konfliktust, a legtöbb kárt nem a tűztámogatások okozták.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Szaki01

Megpróbálom az elejétől! Bár biztosan sok mindennel tisztában vagy, ami a tájékozódást illeti, de vannak eltérések a NATO (és feltételezem az Idegenlégió), valamint az oroszok és VSZ által általunk is használt rendszerektől. Gondolom a Szakadárok módszerei NEM a NATO elveket követik :)
Térképek: Valószínűleg a szovjet időkből megmaradt Gauss-féle zónarendszer alapján beosztott térképek 1:25000-1:50000 méretarányban. Ha ilyen közel vagytok az ellenhez, akkor remélem nektek 25-ös, vagy akár 1:10000 van. Azt tudod, hogy a négyzetrácsok 1 km2 területet jelentenek.
Ezekről hagyományosan földrajzi (ha van GPS a telefonodon akkor biztosan ilyen módon adja meg), vagy derékszögű koordinátákat lehet leolvasni.
A tüzérek a derékszögűt szeretik, mert a méterben adja meg egy tárgy pozíczóját: x-az egyenlítőtől, y-az adott zóna kezdőmeridiánjától.

Ha azoknak a pontoknak a derékszögű koordinátáit ismered, amit tájékozódási pontoknak használsz, valamint a sajátodat, akkor nagyot tudsz segíteni a tüzér kollégáidnak. A leolvasásokat biztosan ismered, a szelvények oldalán lévő alapkoordináták segítségével. Ha van katonai kézi tájolója valakinek a közeledben, akkor azzal már a négyzeten belüli m adatok is leolvashatóak (bárhol - civilben is - beszerezhető tájolók megfelelnek erre a célra. olcsó laptájolók is, a lényeg, hogy a katonai hálózati rendszer legyen belevésve). Ha az ukránoktól zsákmányoltatok AK-4 térképszögmérőt, akkor az a legtutibb.
Ha GPS-ről kéred le, akkor is be tudod jelölni a helyzetedet, majd visszaolvasni a derékszögű koordinátáidat.

Itt nagyon jól leírja az alapismereteket. A módszer ua. mint az oroszoké, ráadásul az irányszöget, a 360 fokot 6000 vonásban számolja és nem 6400-ban mint a NATO.

http://rendeszetikepzes.hu/documents/Tereptaniismeretek1.pdf

Ha Ti szektorokat jelöltetek ki a térképen (4 vagy 9 részre szokták), az arra jó, hogy az élőerőt lefogjátok, egy közel 100x100-as vagy 250x250 m-es területen, valamint területről területre helyezzétek át a tüzet. A hátrány, hogy nem tudsz egy kemény cél (IFV, MBT, Beásott akármi) ellen tűzösszpontosítást kérni, ami életmentő lehet. Még a sima HE gránátokkal is ki lehet iktatni egy MBT-t tűzösszpontosításssal (persze ha álló cél). Mivel nem lehet minden pontra odaállítani egy tüzért, ezért jó, ha legalább rajonként tisztában van valaki a tüzvezetés/helyesbítés alapjaival egyszerű eszközökkel.

Ha a tájoló és térkép rendben, akkor csak egy távcső kell vonásbeosztással (a katonai és a legtöbb civil is ilyen). Ezek ált. jobbra balra 50-50, fel le 30-30 vonásra vannak belőve, de lehet eltérő. Bár az eltérés nem nagy de azért érdemes az oroszt használni az említett 6000-es rendszer miatt.

Tűzvezetés:

Ha van rá lehetőség, hogy megállapítsd a saját helyzeted (koordinátáidat), akkor azt be kell mondani a tüzérüteg lőelemképzőinek (azért, mert ilyenkor Te vagy a szemük, a becsapódásokat a TE helyzetedhez viszonyítják és onnan számolják át egy együttható segítségével a tüzelőálláshoz mérve).
A legegyszerűbb, de a legkevésbé hatékony belövés a villába fogás (idő és lőszerigényes). De neked csak erre van lehetőséged egyéb eszközök és képzettség híján.

Ilyenkor csak annyi a dolgod, hogy a távcső függőleges szálkeresztjét a belőni kívánt tájékozódási pontra (harc esetén a célpontra) helyezed és nézed, hogy a robbanás a céltól hova esik. A távcső szálkeresztjén leolvasod az oldaleltérést: pl.: jobb 22 (vonás). A távolságban csak annyit tudsz közölni, hogy ha a céltól hozzád közelebb esik akkor -(mínusz), ha távolabb akkor +(plusz). A tüzérek arrafelé is ismerik ezt a módszert, így a kidolgozójuk már tudni fogja, hogy mekkora irányzékugrással számoljon. A megfigyelést így kell folytatni addig - nem a szabályzat szerint - amíg a lövedékek már a hatásos távolság körül csapódnak be (152-nél kb. 50 m, 122-nél 25 m). Tájpont belövésénél rögzítik az adatokat, majd időnként helyesbítik, többnyire a változó meteorológiai adatok miatt. Harc esetén mehet az össztűz.

Ha a szektorod nem olyan nagy, és több tájpont koordinátáid meghatározod (ezt vagy lerajzolod magadnak egy vázlat formájában a legfontosabb adatokkal, vagy a térképed firkálod tele) akkor, akár az eltérés m-ben történő megállapítására is vállalkozhatsz, csökkentve a belövés idejét - harcban ez kifejezetten előny.
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85

szaki01

Member
2015. március 13.
352
0
16
Szaki01

Megpróbálom az elejétől! Bár biztosan sok mindennel tisztában vagy, ami a tájékozódást illeti, de vannak eltérések a NATO (és feltételezem az Idegenlégió), valamint az oroszok és VSZ által általunk is használt rendszerektől. Gondolom a Szakadárok módszerei NEM a NATO elveket követik :)
Térképek: Valószínűleg a szovjet időkből megmaradt Gauss-féle zónarendszer alapján beosztott térképek 1:25000-1:50000 méretarányban. Ha ilyen közel vagytok az ellenhez, akkor remélem nektek 25-ös, vagy akár 1:10000 van. Azt tudod, hogy a négyzetrácsok 1 km2 területet jelentenek.
Ezekről hagyományosan földrajzi (ha van GPS a telefonodon akkor biztosan ilyen módon adja meg), vagy derékszögű koordinátákat lehet leolvasni.
A tüzérek a derékszögűt szeretik, mert a méterben adja meg egy tárgy pozíczóját: x-az egyenlítőtől, y-az adott zóna kezdőmeridiánjától.

Ha azoknak a pontoknak a derékszögű koordinátáit ismered, amit tájékozódási pontoknak használsz, valamint a sajátodat, akkor nagyot tudsz segíteni a tüzér kollégáidnak. A leolvasásokat biztosan ismered, a szelvények oldalán lévő alapkoordináták segítségével. Ha van katonai kézi tájolója valakinek a közeledben, akkor azzal már a négyzeten belüli m adatok is leolvashatóak (bárhol - civilben is - beszerezhető tájolók megfelelnek erre a célra. olcsó laptájolók is, a lényeg, hogy a katonai hálózati rendszer legyen belevésve). Ha az ukránoktól zsákmányoltatok AK-4 térképszögmérőt, akkor az a legtutibb.
Ha GPS-ről kéred le, akkor is be tudod jelölni a helyzetedet, majd visszaolvasni a derékszögű koordinátáidat.

Itt nagyon jól leírja az alapismereteket. A módszer ua. mint az oroszoké, ráadásul az irányszöget, a 360 fokot 6000 vonásban számolja és nem 6400-ban mint a NATO.

http://rendeszetikepzes.hu/documents/Tereptaniismeretek1.pdf

Ha Ti szektorokat jelöltetek ki a térképen (4 vagy 9 részre szokták), az arra jó, hogy az élőerőt lefogjátok, egy közel 100x100-as vagy 250x250 m-es területen, valamint területről területre helyezzétek át a tüzet. A hátrány, hogy nem tudsz egy kemény cél (IFV, MBT, Beásott akármi) ellen tűzösszpontosítást kérni, ami életmentő lehet. Még a sima HE gránátokkal is ki lehet iktatni egy MBT-t tűzösszpontosításssal (persze ha álló cél). Mivel nem lehet minden pontra odaállítani egy tüzért, ezért jó, ha legalább rajonként tisztában van valaki a tüzvezetés/helyesbítés alapjaival egyszerű eszközökkel.

Ha a tájoló és térkép rendben, akkor csak egy távcső kell vonásbeosztással (a katonai és a legtöbb civil is ilyen). Ezek ált. jobbra balra 50-50, fel le 30-30 vonásra vannak belőve, de lehet eltérő. Bár az eltérés nem nagy de azért érdemes az oroszt használni az említett 6000-es rendszer miatt.

Tűzvezetés:

Ha van rá lehetőség, hogy megállapítsd a saját helyzeted (koordinátáidat), akkor azt be kell mondani a tüzérüteg lőelemképzőinek (azért, mert ilyenkor Te vagy a szemük, a becsapódásokat a TE helyzetedhez viszonyítják és onnan számolják át egy együttható segítségével a tüzelőálláshoz mérve).
A legegyszerűbb, de a legkevésbé hatékony belövés a villába fogás (idő és lőszerigényes). De neked csak erre van lehetőséged egyéb eszközök és képzettség híján.

Ilyenkor csak annyi a dolgod, hogy a távcső függőleges szálkeresztjét a belőni kívánt tájékozódási pontra (harc esetén a célpontra) helyezed és nézed, hogy a robbanás a céltól hova esik. A távcső szálkeresztjén leolvasod az oldaleltérést: pl.: jobb 22 (vonás). A távolságban csak annyit tudsz közölni, hogy ha a céltól hozzád közelebb esik akkor -(mínusz), ha távolabb akkor +(plusz). A tüzérek arrafelé is ismerik ezt a módszert, így a kidolgozójuk már tudni fogja, hogy mekkora irányzékugrással számoljon. A megfigyelést így kell folytatni addig - nem a szabályzat szerint - amíg a lövedékek már a hatásos távolság körül csapódnak be (152-nél kb. 50 m, 122-nél 25 m). Tájpont belövésénél rögzítik az adatokat, majd időnként helyesbítik, többnyire a változó meteorológiai adatok miatt. Harc esetén mehet az össztűz.

Ha a szektorod nem olyan nagy, és több tájpont koordinátáid meghatározod (ezt vagy lerajzolod magadnak egy vázlat formájában a legfontosabb adatokkal, vagy a térképed firkálod tele) akkor, akár az eltérés m-ben történő megállapítására is vállalkozhatsz, csökkentve a belövés idejét - harcban ez kifejezetten előny.

Yes!:) Holnap pihim lenne de megyek beszerezni a cuccokat amiket leìrtàl. A villàs mòdszert ismertem... Habàr a tûzcsapàs helyét igyekeztünk ùgy kivàlasztani hogy a célpont ragadjon az ùtvonalra( Csak elõre- hàtra tudjon mozogni) ìgy növelve a pusztìtàst. IIletve az ùtvonal korlàtozott rongàlàsàval lassìtani ìgyekeztünk az érkezõ célpont mozgàsàt a célterületen.
Majd értesìtelek! Köszönöm!
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
A jövő hálózat alapú hadviselésének egyik jól működő rendszere a francia FELIN további fejlesztéseket kap a Sagem-től.

http://www.janes.com/article/50496/sagem-enhances-french-army-felin-kit
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Gen. Mark Milley elképzelései arról hogy nézne ki egy összfegyvernemi háború K-Európánan (természetesen az oroszok ellen)
http://breakingdefense.com/2016/10/miserable-disobedient-victorious-gen-milleys-future-us-soldier/

Néhány észrevétel tőlem:

1.) Ha én lengyel lennék komolyan aggasztanának az ilyen térképek:

map.jpg


Ez szerintem a más farkával való csalánverés klasszikus esete....(már megint :()

2.) Érdekes dolgokat ír (tőmondatokban):
- Szerinte aki két (!!) óránál tovább egy helyben marad...halott. Folyamatosan saját illetve ellenséges drónok vadásznak célpontokra. Nem lesz lehetőség soha négy órát egyfolytában aludni. (itt ment el a kedvem az egésztől ;))
- Folyamatos mozgás, nincsenek fix frontvonalak, bekerítve lenni teljesen normális dolog.
- Nem lesznek nagy bázisok, a hadseregben utolsó közkatona szintig mindenkinek az elsődleges feladata hogy elkerülje e bemérést és célponttá válást.
- A seregnek kis egységekre kell széttagozódnia, melyek állandó mozgásban vannak és saját maguk gondoskodnak magukról (saját víztisztítók, 3D nyomtatott pótalkatrészek)
- A logisztikát robotizált konvojokkal próbálják megoldani mert humán sofőrt ültetni a teherautóba túl veszélyes (!!)
- És még sok egyéb érdekesség...

Összefoglalva: a csóka vagy tud valamit, vagy komoly fantáziája van. (inkább az előbbi)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 451
113
Rudi,
Kösz a forràst. Èrdekes olvasmàny. A kommentek segitenek megèrteni az egèszet.
 
M

molnibalage

Guest
- Szerinte aki két (!!) óránál tovább egy helyben marad...halott. Folyamatosan saját illetve ellenséges drónok vadásznak célpontokra. Nem lesz lehetőség soha négy órát egyfolytában aludni. (itt ment el a kedvem az egésztől ;))
És persze a drónokra meg nem vadászik senki...
És persze az ellenfélnek végeten csapásmérő potenciálja van...

Ez rész enyhénszólva túlzó. Ha ez lenne, akkor régen nem élne már egy terrorista sem...
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
És persze a drónokra meg nem vadászik senki...
És persze az ellenfélnek végeten csapásmérő potenciálja van...

Ez rész enyhénszólva túlzó. Ha ez lenne, akkor régen nem élne már egy terrorista sem...

Igen, erősen árnyalandó a kép.
Ez a folyamatos bujkálás legfeljebb a fő hadműveleti csapásirányokban lehet igaz, mert ilyenek akkor is lesznek. Bár tegyük hozzá, hogy a felderítési kapacitás a kisebb drónok területén mindkét oldalon elég izmos, az ő adataik alapján tüzet vezetni már elég egyszerű. Ezért is lehet vége a nagyobb bázisoknak és csapatösszevonásoknak.
A légierő háttérbe szorulását viszont el tudom képzelni, csak a légvédelem darabszámaiban ez még nem tükröződik.
 
M

molnibalage

Guest
Igen, erősen árnyalandó a kép.
Ez a folyamatos bujkálás legfeljebb a fő hadműveleti csapásirányokban lehet igaz, mert ilyenek akkor is lesznek. Bár tegyük hozzá, hogy a felderítési kapacitás a kisebb drónok területén mindkét oldalon elég izmos, az ő adataik alapján tüzet vezetni már elég egyszerű. Ezért is lehet vége a nagyobb bázisoknak és csapatösszevonásoknak.
A légierő háttérbe szorulását viszont el tudom képzelni, csak a légvédelem darabszámaiban ez még nem tükröződik.
További faktorok...

Áá... sosem lesz rossz idő, amikor
ad1. Nem látni semmit.
ad2. Olyan szél, hogy a kis drónok irányíthatatlanok.

Áá, senki nem fogja zavarni vagy akár lézerezni őket,

stb. stb.

Igen, a dórnok és UAV sokat változtatnak, csak éppen mostanában kezdenek a drónvadászatra nagyon ráfeküdni.
 
  • Tetszik
Reactions: silurusglanis

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
Egy ilyen konfliktus elég rövid és intenzív lenne.Gondolj arra,hogy az oroszok 3-4 hét alatt akarták elfoglalni Európát.A csapásmérésből pedig nem szabad kihagyni a tüzérséget ami elég nagy darabszámban rendszerbe állítható igen rövid idö alatt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
Példával szemléltetve a mostani háborúk a koreai-háborúnak felelnek meg a vázolt konfliktus pedig a Linbacker I/II-nek intenzitás szempontjából.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Talán nem is drón veszély a legnagyobb probléma, vagy nem úgy...
Azt írja:
"Land-based forces now are going to have to penetrate denied areas to facilitate air and naval forces,”
“This is exact opposite of what we have done for the last 70 years, where air and naval forces have enabled ground forces.”

Vagyis arra számítanak hogy az USA szárazföldi erőknek olyan területre kell lépnie ahol a légierő nem 100%-ban ura a légtérnek. Az elmúlt 70 évben valóban nem volt erre példa... Ebből következik a többi kellemetlenség (például hogy nem lehet 4 órát egyfolytában aludni :confused:)

Ahogy olvasom eléggé be vannak ....- szóval aggódnak az oroszok mélységi csapásmérő képességei miatt. És itt nem csak az Iskanderekre gondolnak hanem a tüzérségre. (ld.: Koalicija). Szívesen hivatkoznak Ukrajnára ahol 2014-ben az orosz tüzérség néhány perc alatt kicsinált egy Ukrán gépesített egységet.

Mellesleg a drónok nagyon gyorsan fejlődnek. Most jött ki a DJI ezzel:


A MAVIC dón fél órát repkedhet, zsebben elfér, 4K kamera, VR szemügeg, WIFI, 7 km(!!) hatótáv, 20 m/s (!!) szélsebességik stabil.
Ezerszámra gyártható, simán felskálázható nagyobb - több órás - repülési időre és hatótávra, némi AI-val kombinálva százas rajokban bevethető...
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Talán nem is drón veszély a legnagyobb probléma, vagy nem úgy...
Azt írja:
"Land-based forces now are going to have to penetrate denied areas to facilitate air and naval forces,”
“This is exact opposite of what we have done for the last 70 years, where air and naval forces have enabled ground forces.”

Vagyis arra számítanak hogy az USA szárazföldi erőknek olyan területre kell lépnie ahol a légierő nem 100%-ban ura a légtérnek. Az elmúlt 70 évben valóban nem volt erre példa... Ebből következik a többi kellemetlenség (például hogy nem lehet 4 órát egyfolytában aludni :confused:)

Ahogy olvasom eléggé be vannak ....- szóval aggódnak az oroszok mélységi csapásmérő képességei miatt. És itt nem csak az Iskanderekre gondolnak hanem a tüzérségre. (ld.: Koalicija). Szívesen hivatkoznak Ukrajnára ahol 2014-ben az orosz tüzérség néhány perc alatt kicsinált egy Ukrán gépesített egységet.

Mellesleg a drónok nagyon gyorsan fejlődnek. Most jött ki a DJI ezzel:


A MAVIC dón fél órát repkedhet, zsebben elfér, 4K kamera, VR szemügeg, WIFI, 7 km(!!) hatótáv, 20 m/s (!!) szélsebességik stabil.
Ezerszámra gyártható, simán felskálázható nagyobb - több órás - repülési időre és hatótávra, némi AI-val kombinálva százas rajokban bevethető...

Az a 7km hatótáv 3,5 km hatósugár, és akkor a célt elérve azonnal jönnie is kell visszafelé, hogy ne fogyjon ki a delej.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 592
113
"Nincs új a nap alatt" - ezt már régen megmondták. Annyi változott, hogy a felderítési képesség, főleg a "real time" miatt ugrásszerűen megnőtt. Amíg régebben akár több nap is kellett, hogy a nagyobb egységek elfoglalják a kiindulási, vagy védelmi körleteiket, addig most már órák alatt képesek erre. Felgyorsult a harc lefolyása, sokkal dinamikusabb lett, a döntésekre szánt idő radikálisan csökkent. Aki sablonokban gondolkodik, annak vége. Az alacsonyabb szintű parancsnokok döntési képessége megnőtt, most már önállóan kell olyan elhatározásokat hozni, amit régebben a felettese hozott meg. A csapatok közötti kommunikáció és összeköttetés képessége nagyságrendekkel növekedett. A felderítés már nemcsak a vizuális területen van meg, hanem szinte minden fizikai paraméterű (elektronikus, infra stb.) téren is.
A felderítés elleni védelem feladatköre nem változott, csak kibővült. Régebben is szükség volt a mozgásra és az álcázásra, na ezeknek is lépést kell tartani a fejlődéssel. Többször kell helyett változtatni, most már speciális álca hálókat, festékeket szükséges alkalmazni. Emellett a megtévesztő céloknak is sokkal nagyobb szerepük van (a yugo-háború is ezt bizonyította). A támadó eszközök hatótávja ugrásszerűen megnőtt, pl. a sorozatvető tüzérség ma már képes akár 100 km-re elhelyezkedő cél csoportokat is precíziósan megsemmisíteni, nemcsak terület lefogást végezni.
A lényeg, hogy aki mozgásban van, azt biztosítani kell a többieknek. " Te csak szökelj én majd biztosítalak és viszont", most is alap szabály minden téren.
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 717
2 464
113
Talán nem is drón veszély a legnagyobb probléma, vagy nem úgy...
Azt írja:
"Land-based forces now are going to have to penetrate denied areas to facilitate air and naval forces,”
“This is exact opposite of what we have done for the last 70 years, where air and naval forces have enabled ground forces.”

Vagyis arra számítanak hogy az USA szárazföldi erőknek olyan területre kell lépnie ahol a légierő nem 100%-ban ura a légtérnek. Az elmúlt 70 évben valóban nem volt erre példa... Ebből következik a többi kellemetlenség (például hogy nem lehet 4 órát egyfolytában aludni :confused:)

Ahogy olvasom eléggé be vannak ....- szóval aggódnak az oroszok mélységi csapásmérő képességei miatt. És itt nem csak az Iskanderekre gondolnak hanem a tüzérségre. (ld.: Koalicija). Szívesen hivatkoznak Ukrajnára ahol 2014-ben az orosz tüzérség néhány perc alatt kicsinált egy Ukrán gépesített egységet.

Mellesleg a drónok nagyon gyorsan fejlődnek. Most jött ki a DJI ezzel:


A MAVIC dón fél órát repkedhet, zsebben elfér, 4K kamera, VR szemügeg, WIFI, 7 km(!!) hatótáv, 20 m/s (!!) szélsebességik stabil.
Ezerszámra gyártható, simán felskálázható nagyobb - több órás - repülési időre és hatótávra, némi AI-val kombinálva százas rajokban bevethető...

És itt lehet is rendelni ilyen dronokat.

http://www.gearbest.com/rc-quadcopters/pp_468794.html

20160930105345_55495.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 465
113
OFF
Ha már GearBest, az oldalnak van egy olyan szolgáltatása, hogy meg lehet választani, hogy milyen raktárból jöjjön az árú. Ha az EU-n belülit válasszátok, akkor elkerüli a vámot, mivel úgy van feltüntetve mint ami az EU-n belülről jön.
:)
 
  • Tetszik
Reactions: silurusglanis