2Sz7 / 2S7 Pion / 2S7M Malka 203mm (Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 688
3 826
113
Öreg és bogaras vagyok, világosíts fel légyszi.
Jó, akkor elmagyarázom, de ott van a link. Szóval, valamilyen véletlen folytán kelepisti SA-16 helyett SA-17-et írt, de a szövegkörnyezetből azért ki lehet találni, hogy az iglára gondolhatott.
még egy link:
http://www.raketaezred.hu/index.php/rolunk-58/toertenelmuenk?start=6

a 2с7-hez visszatérve jópofa a lőszerhordozó taliga :)
https://topwar.ru/uploads/posts/2013-02/1359980957_pion-3.jpg

http://files1.armyman.info/uploads/posts/2013-03/1362596541_3152-1-f.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: oregbogaras

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Jó, akkor elmagyarázom, de ott van a link. Szóval, valamilyen véletlen folytán kelepisti SA-16 helyett SA-17-et írt, de a szövegkörnyezetből azért ki lehet találni, hogy az iglára gondolhatott.
még egy link:
http://www.raketaezred.hu/index.php/rolunk-58/toertenelmuenk?start=6

a 2с7-hez visszatérve jópofa a lőszerhordozó taliga :)
https://topwar.ru/uploads/posts/2013-02/1359980957_pion-3.jpg

http://files1.armyman.info/uploads/posts/2013-03/1362596541_3152-1-f.jpg
Köszönöm!
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 501
113
Ez nekem nagyon adja,ez már "nehéz" tüzérség? :rolleyes:
Ahogy látom,a szekér első csillagkereke hajtja láncot,és a hátsó vezető kerék letámasztható a földre tüzeléshez,meg a tolólap is támaszthat rendesen.
A mai nyugati nehéztüzérségben van valami ami tudja ennek a lőtávját,kaliberét?
Gondolom csúf lehet mikor egy ilyen lövedék beköszön az ellenség laktanyáiba.:rolleyes:
Kell pár ilyen is,írjátok be a haderő fejlesztési topikba,úgyis olvasnak minket magas helyekről is,hátha van ott valaki aki nem vákuumot tart a bucójában.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 501
113
Kimásoltam a wikiből,izgalmas adatok.

"
Fegyverzet
Fő fegyverzete a 2A44-es GRAU-kódjelű 203 mm-es huzagolt csövű, osztott lőszert tüzelő tüzérségi ágyú, melyet nem szereltek fel sem csőszájfékkel, sem füstgázelszívóval. Az ágyún egy olajos lökésgátló dugattyú és rekuperátor, míg az ágyú alatt kettő lökésgátló dugattyú lett elhelyezve, melyek segítségével a hátrasiklás 1400 mm-re lett korlátozva. Az ágyú maximális lőtávja rakéta-póthajtásos lőszerrel 55.5 km. Teljes lőszerjavadalmazása 40 db lőszer, géptestben tárolva 4 db lőszer, a többit kisegítő járművekből adagolják. Kiegészítésként helyet kapott a harcjárműben egy hordozható légvédelmi rakétavető is.

Lőszerek
Alkalmazható lőszerek: HE (nagy romboló erejű), HE-FRAG (repesz-romboló), betonromboló, HE-RA (rakéta-póthajtásos nagy romboló erejű és repesz-romboló), vegyi, taktikai nukleáris és DPCIM (kettős célú továbbfejlesztett hagyományos lőszer).

Az ágyúhoz használt, 3OF43 kódjelű lövedékkel ellátott általános repesz-romboló osztott lőszer súlya 110 kg, ebből 17.8 kg maga a robbanó anyag. Maximális lőtávja teljes hajítótöltettel 37.5 km, csökkentett hajítótöltettel 25.4 km.

A 3OF44 kódjelű lövedékkel ellátott, rakéta-póthajtásos 3VOF35 kódjelű oszott lőszer súlya 102 kg, melyből 13.3 kg a robbanó anyag. Maximális lőtávja 47.5 km, csőtorkolati sebessége 960 m/s.

A 3VO15 kódjelű teljes hajítótöltettel és 3OV16 kódjelű csökkentett hajítótöltettel ellátott DPCIM osztott lőszer súlya 110 kg. Lövedéke 24 db robbanótöltetet tartalmaz, melyek egyenként 1.4 kg súlyúak, amiből 0.23 kg maga a robbanóanyag, maximális lőtávja 30.4 km.

Működés
Az önjáró ágyú egy nagy, motor-rásegítéses töltőberendezéssel lett ellátva. Ezzel elérhető az 1.5 lövedék/perces tűzgyorsaság. Az ágyúkezelő a géptest bal hátsó részén kapott helyet, innen vezérelhető az irányzás is. Az emelkedési szög hidraulikus, míg az oldalszög beállítása elektronikus vezérlést kapott. Az irányzás történhet manuális módon is, esetleges áramszünet esetén. A 2SZ7 nem lett ellátva fedélzeti segédhajtóművel, így tüzelés közben a főhajtóműnek járnia kell az energiaellátás érdekében. Mivel az ágyú elsütésének pillanatában olyan erők szabadulnak fel, melyek könnyedén cselekvőképtelenné tehetnek egy közelben tartózkodó embert, ezért a Pion-t felszerelték egy figyelmeztető hangrendszerrel, mely rövid figyelmeztető hangokat ad ki 5 másodperccel a fegyver elsütése előtt. Mozgás közben az ágyúcsövet manuálisan rögzítik. A 14 fős személyzettel ellátott 2SZ7 Pion 5–6 perc alatt tűzkész, 3–5 perc alatt pedig menetkész állapotba hozható.

Harcászati-műszaki jellemzők
  • Emelkedési szög: 0°-tól 60°-ig
  • Oldalszög: 30°
  • Hasmagasság: 0,40 m
  • Gázlómélység: 1,2 m
  • Talajnyomás: 0,8 kg/cm²
  • ABV védelem: Igen
  • Tűzgyorsaság:
    • 8 lőszer 5 perc alatt
    • 15 lőszer 10 perc alatt
    • 24 lőszer 20 perc alatt
    • 30 lőszer 30 perc alatt
    • 40 lőszer egy óra alatt
"
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
ahhoz már mennyit kellett inni, hogy valaki ránéz erre a monstrumra és a bazsarózsa szó jut eszébe!? :)

A régi szovjet szabályzatok szabták meg a tüzérségi eszközök elnevezését virágokról. A térképekre berajzolt és bemért tüzérségi tüzelőállások is virágneveket kaptak.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Fao
Irak is fejlesztett nagyobbacska ágyút.(Vagy inkább Dél Afrika,+ Bull)-Spanyolok is dolgoztak egy 203milis ágyutarackon,szintén Bull terv volt.
Ez messze nem a legnagyobb ágyúja az oroszoknak. Volt valami lánctalpra applikált hajóágyújuk is. Mondjuk az rossz volt, de a november hetediki felvonuláson jól nézett ki.
 
  • Tetszik
Reactions: Celebra
R

rejsz felügyelő

Guest
tumblr_phx5gkpp1V1tj31v2o1_1280.jpg