[BIZTPOL] Észak-kaukázusi felkelés (2009.04.16 - 2017.12.19)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Néhány hadúr/csempész/törzs/akármi, tetszőleges variációban kiadják magukat ilyen-olyan terrorszervezet részének, amivel egyetlen céljuk, hogy a szaudi mézesbödönből nekik is csurranjon-cseppenjen; és közben teszik amit évszázadok óta tesznek, csempésznek, embereket rabolnak, a hatóságok ellen, meg sokszor egymás ellen harcolnak. A hatóságok meg nyilván harcolnak ellenük.* A csecsen háború utáni pár év óta nem lehet ezt függetlenségi harcnak nevezni. Ennyi a sztori.

*Ha megnézzük, hogy a szem előtt levő, "félig európai" Kárpátalján is Ak-val, meg RPG-vel lövöldöznek, akkor milyen lehet egy törzsi, ázsiai, zárt hegyvidéken. Oda már kell erő.
Oké ez megvan, ennél picit részletesebben :)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 682
32 333
113
Az egész az első csecsen háború végével kezdődött.
A csecsenek nemzeti alapon ez akkor átterjedt dagesztanra és ingusfoldre is szintén nemzeti alapon. De ugyebár észak kaukázus népei muszlimok. És elkezdték felvenni a kapcsolatot a nemzetközi muzulmán terorszervezetekkel... kiképzést kaptak a teroristakrol autó bombakra iedre ongyilkosmerenyletekre és a többi... meg persze szponzort... akik átestek ezeken a kikepzeseken zöme radikális muzulman lett... ezek elkezdtek toborozni (minden támogatást megkaptak) itt jött egy kettevallas kisebbségbe kerültek a nemzeti alapon szerveződő felkelők. És többségbe a vallási alapon. Ez abból a szempontból volt nagyon veszélyes hogy ezek szorosabb kapcsolatba által egymással mint a nemzeti mozgalmak. Ez jól meg is latszodott a dagesztani háború alatt amikor a csecsen radikalis muszlimok 2000 fős sereggel vonultak dagesztanba harcolni az oroszok ellen.
Ezután jött a 2.csecsen háború. Ami nem tetszett az észak kaukazusi szövetségi körzetben elő muzulman vallású különböző nemzetiségű nepcsoportoknak. És az oroszellenesseg fellángolt. Olyan területeken és nepeknel észak kaukazusba akikre eddig ez nem volt jellemző... sorra alakultak a radikalis muszlim szervezetek...
Kissebb akciokkat halytottak végre de sok ilyen szervezet sokat. A törzsek is elkezdtek lazongani és támogatni kezdtek az iszlamistakat jó pénzért ígért hatalomért stb. és a kissebb nemzeti felkelok elkezdtek beolvadni az iszlámista közé.
Ma már ott tartunk hogy nem az egyes nemzetek kiszakadasa a cél hanem a komplett észak kaukázusi szövetségi körzet kiszakadasa iszlámista állama alakulása (a rengeteg nemzetisegbe ez a közös)... csecsenföld dagesztan ingusfold kabard és balkalfold (és észak osuetiaba is vannak tamogatok)... az ISIS ota csokkentek a támadások orosz irányba (eddig az évi 200halott rendőr és katona és 500 sebesült volt a mérleg +-...és a civil lakossagbol az oroszok... de most csokkenobe van mert a szponzorok miatt és meggyőződésből a szövetséges ISISnek vannak segíteni jó pénzért meg egyéb szervezeteknek sziriaba jemenbe indoneziaba kiképzésen ukrajnába irakba ...10-20 ezer fő lehetet a teljes bagazs... hogy mennyi éli túl??? De a háborúk végén ezek visszatérnek plussz a menekulobe lévő ISIS és egyéb teror szervezetek tagjaival... Na akkor lessz a nagy gebasz... nem teljesen egységes a dolog de egymás ellen nem harcolnak... majd valószínűleg a ISIS mellett harcolok fogják majd össze az egészet mivel ők lesznek a legerosebvek. (Szerencsejukre a kalifai címért nem kell versenyezniuk mert azt csak bizonyos vert hordozó emberek tölthetik be.) A jelenlegi akciók nagy részét a frissen toborzottak hajtják végre idén 10 komolyabb akcióra került sor volt ahol 20-40 ember vett részt egyszerre az akcióba (emberrablás tuszejtes) de 10-15 fős tuzharcok is voltak idén. Ebből lehet következtetni hogy elég sokan vizsgáznak le a kaukazusbol szarmazok közül... meg ugye akik indoneziaba kapják a kiképzést...
Tehát több radikalis iszlám csoport áll az egyik oldalon akik szövetségbe vannak egymással de meg nem egy szervezet (de a szíriai iraki harcok vegesztevel nagy valószínűséggel egybe fognak olvadni) ezek mellett vannak kissebb létszámú nemzeti radikalis csoportok akik nem harcolnak az iszlámista terroristákkal de szövetségbe sincsenek velük (nagyjából minden népnek van egy ilyen csoportja de az iszlamistakhoz képest kevesen vannak és nincs nagy szövetség egymás között se). És vannak a videki törzsek ok helyezkednek hogy a pozícióikat megtartsák vagy épp javítsák orosz ellenesnek mert nem fogadják el őket az oroszok. És vannak politikai csoportok kommunisták nácik ... ők nem sok vizet zavarnak jelenleg fegyveres küzdelemhez kevesen vannak de jó szoasuk szerint ramdaluroznak néha pár kört (háború esetén valószínűleg beolvadnanak valahova)
A másik oldalon az oroszok vannak. Ugyhogy igen par ev múlva nagy fejtores lessz az oroszoknak a körzet...
(Amúgy rosszabb mint a balkán mert a kaukazusba tényleg mindig háború van és volt ha más nem a törzsek között)
 
  • Tetszik
Reactions: Lapua

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ez sem igaz.
Az oszétok ellen senki sem harcol.Van az ingusok és az oszétok kozott bizonyos terulet vita anno még a SZU felbomlásakor bizonyos ingus terulet É-Oszéiához kerult.

Dehogynem. Beszlán után is történtek terrortámadások az oszétek ellen, többek közt erre az ingusokkal való vitára alapozva!

Az oroszok ellen sem harcolnak. A wahabita iszlámista eszméket vallók akikbol boven van Ny-Európában is a "hitetlenek"(helyi hatalom politikai és fegyveres eroi-nemzetiségtol fuggetlenul)) ellen kovetnek el néha - néha támadásokat,
Az FSZB preventív KTO akciókat hajt végre, ha a fulébe jutnak , hogy az iszlámisták valamelyik város, vagy telepulés konkrét házában vannak. Akkor indul a KTO akció.
Arról olvastok híreket.

A helyi hatalom az orosz állam része.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 682
32 333
113
Nekem oké változhat a cím csak lehessen hová írni mert tényleg komolyabb dolgok várhatóak a kozeljovobe a térségbe... de ha már cím változás volt egy kissebb lövöldözés azeri örmény vonalon ma is egy halott
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 564
113
Dehogynem. Beszlán után is történtek terrortámadások az oszétek ellen, többek közt erre az ingusokkal való vitára alapozva!

Voltak -tehát múlt ido, én a jelenrol beszéltem



A helyi hatalom az orosz állam része.
Így már pontosabban fejezted ki.Viszont nem onállósodás miatt támadtak , hanem vagy bosszúból vagy kulfoldrol érkezett parancs(SZA) és pénz hatására Allah nevében.
Most csak Ingusfoldrol beszélek. Még Junsz Bek Jevkurov ellen is kovettek el merényletet. De azóta stabillizálódott a helyzet, persze wahabita iszlámisták mindig lesznek.
 
  • Tetszik
Reactions: cinikus

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Így már pontosabban fejezted ki.Viszont nem onállósodás miatt támadtak , hanem vagy bosszúból vagy kulfoldrol érkezett parancs(SZA) és pénz hatására Allah nevében.
Most csak Ingusfoldrol beszélek. Még Junsz Bek Jevkurov ellen is kovettek el merényletet. De azóta stabillizálódott a helyzet, persze wahabita iszlámisták mindig lesznek.

Már az elején írtam, hogy a wahhabizmus az oka annak, hogy a helyi muzulmánok egy része támadgat. Ezért is megtévszető a cím, mert felkelésről beszél, miközben nincs népi, etnikai háttere a biznisznek! Vallási konfliktus a kaukázusi helyzet alapja, ugyanakkor változó mértékben, lényegében lázadó csoportonként keveredik a vallási internacionalizmus a partikularizmussal.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Minden írás és nyelvtani forma, amin magyar emberek meg tudják értetni magukat magyar és legitim. A helyesítársi szabályzat a legkevésbé magyar dolog, mert halott anyag, ami nem az aktuális élő nyelvállapotokat írja le, hanem egy fitkív szabályrendszert, amit senki nem használ a gyakorlatban.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 682
32 333
113
Jólvan már:) örülök hogy már csak a helyesírásba köttök bele. - hiányba.. és nem magát a konfliktust nevezitek már vonaglásnak és csírájában történő elfojtasnak... és sokaknak van már valami fogalma a konfliktusról. Mert azért nem picslicsare dolgok folytak ott és fognak folyni várhatóan. (Az oroszok is biztos már készülnek már 1000el rá)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 458
113
Minden írás és nyelvtani forma, amin magyar emberek meg tudják értetni magukat magyar és legitim. A helyesítársi szabályzat a legkevésbé magyar dolog, mert halott anyag, ami nem az aktuális élő nyelvállapotokat írja le, hanem egy fitkív szabályrendszert, amit senki nem használ a gyakorlatban.
Abban a környzetben, amiben te mozogsz , ott biztos nem :))
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Semmilyen környezetben nem. Kivéve az integrálódó migránsokat. Kevesen tudják, de csak a helyesírási szabályzat szerinti magyar nyelv eddig csak a zsidó kisebbségnek volt anyanyelve a XX. század elején, de a magyar környezetük miatt még ők se tudták tökéletesen elsajátítani, mivel az echte magyarok soha nem beszélték, még közelítőleg sem!
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 458
113
Ok. Igazad van. Irj, ahogy beszélsz.:)
A rossz helyesíràs ennek a rohadt billentyüzetnek, a tablettnak meg a sietésnek a hibàja. Legalâbb is nàlam.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Semmilyen környezetben nem. Kivéve az integrálódó migránsokat. Kevesen tudják, de csak a helyesírási szabályzat szerinti magyar nyelv eddig csak a zsidó kisebbségnek volt anyanyelve a XX. század elején, de a magyar környezetük miatt még ők se tudták tökéletesen elsajátítani, mivel az echte magyarok soha nem beszélték, még közelítőleg sem!
A tájjelegű kifejezések és szójárások, erősebb esetben a tájszólás nem számít nyelvtani hibának. A hiba az pl. az anglicizmus, illetve amit Szittya mutat, de neki ez nem az odafigyelés hiányából akad, nem is bántandó ezért.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A tájjelegű kifejezések és szójárások, erősebb esetben a tájszólás nem számít nyelvtani hibának. A hiba az pl. az anglicizmus, illetve amit Szittya mutat, de neki ez nem az odafigyelés hiányából akad, nem is bántandó ezért.

Ha hiba az anglicizmus, akkor a romanizmus is hiba a csángó nyelvben?

Nem, nincs hiba a magyar beszédben, amíg a többi magyar nagy része számára érthető!