[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Ehhez a hírhez és videóhoz helyesen ez a link tartozik

http://www.mariupolnews.com.ua/descr/78001
Az Ukrán 39. zászlóalj katonái az Avdejevka ipari zónájában folyó harcok leple alatt csöndesen új pozíciót foglaltak el közel Jasinovatajánhoz, 15 méterre a stratégiai úttól szép csendesen megerősített pozíciót építettek ki.
A zászlóalj idén lépésről lépésre haladt előre stratégiailag fontos autópálya felé, titkos feladatuk az volt, hogy átvegyék az irányítást az út fölött.

 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://dninews.com/article/kiev-ar...-explosion-chemical-plant-casualties-reported
A DNR műveleti parancsnokság képviselőjének a tájékoztatása szerint, ma 10 óra körül Donyeck Kujbisev kerületében Ukrán 152 mm tüzérségi ágyúzás következtében robbanás történt egy vegyi üzemben.
Az előzetes információk szerint egy civil meghalt. A nagy robbanás hangja az egész város területén hallatszott.


http://rusvesna.su/news/1487057596
Ma 10 órakor Donyeck Kujbisev kerületében egy vegyi üzem területén erős robbanás történt.A lökéshullámtól a környező házak üvege betört.. (még több kép a cikkben.

dnr_doneck_vtoraya_ploshchadka_vzryv_1.jpg

vzryv_zavod.jpg



http://www.mariupolnews.com.ua/descr/78050
185_10.jpg
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2017/02/14/balhe-a-krim-felsziget-hataran/
"Az ukrán hadsereg egyik egysége fegyveres akciót hajtott végre a Krím-félsziget határán, amely során az egyik önkéntes hadtest tulajdonában lévő fegyvereket foglaltak le.
Ilja Kiva, a belügyminiszter tanácsadójának lánya, Jekatyerina Kiva közösségi oldalán mutatta meg a lefoglalt fegyverekről készült képeket. Az ukrán hadsereg február 12-ről 13-ra virradó éjjel hajtotta végre az akciót. Az ügyben illegális fegyverbirtoklás vádjával eljárás indult.
Refat Csubarov, a krími a tatár közösség egyik elöljárója szerint indokolatlanul támadták meg az Aszker önkéntes szervezet embereit. Azzal vádolja az ukrán hadsereg embereit, hogy az akció során megrongálták a szervezet tulajdonát és fizikai erőt is alkalmaztak az önkéntesek ellen. A Kijevben tartózkodó tatár vezetők eddig is aktívan támogatták a Krím-félsziget határán lévő aktivistákat, akik eddig mindent megtettek azért, hogy akadályozzák a félszigettel való kereskedelmet.
Az ukrán hadsereg álláspontja szerint a szervezet fegyveres tagjai törvényellenesen tartózkodtak Herszon megye és a Krím-félsziget határán és támadásra készültek, ezért a tagjait elfogták és lefegyverezték őket."


Két napja olvasom az incidenssel kapcsolatos híreket, és a legkülönfélébb verziókat olvastam már a nagyságát és hevességét illetően, illetve hogy miért tört ki.
Egy írás szerint pl az Ukrán őrnagy részeg volt aki a támadást indította. Egy másik vélemény szerint, a Tatár fegyveresek Herszon régióban már inkább az oroszokhoz hűek és Kijev attól fél, hogy a Krími tatárok a Khersoniak oldalára állnak, ha hamarosan kitör ott egy lázadás/elszakadási kísérlet.
De van olyan vélemény, hogy az Islijamov által ellenőrzött zászlóaljban belső konfliktus történt, és ezért támadtak az Ukránok. És van olyan hír is, amely szerint a zászlóalj tagjai megfélemlítik a Khersoniakat.. ÉS a zászlóajban egyébként is kevés a Krími tatár, és vannak köztük iszlamista az arab eredetűek is. . ( http://rusvesna.su/news/1487018767 )
De van olyan vélekedés is, hogy valakik Krími provokációt terveztek..
 
  • Tetszik
Reactions: szegcsab

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
ttp://karpathir.com/2017/02/14/hollandia-elhalasztotta-az-ukran-tarsulasi-szerzodes-ratifikalasat/
"Későbbre tolódhat az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződés hatályba lépése, mert a holland parlament elhalasztotta az egyezmény ratifikálását – jelentette hétfőn az ANP holland hírügynökség. Egy parlamenti szóvivő elmondása szerint a holland parlamentben legkorábban jövő héten kerülhet napirendre a szerződés megvitatása, és a jóváhagyása nem várható a március 15-én tartandó választások előtt...
...Az ukrán társulási megállapodás holland ratifikációja most már a közelgő választások eredményétől függhet. Rutte centrista kormánykoalíciója az előrejelzések szerint képviselői helyeinek akár a felét is elveszítheti, miközben Geert Wilders euroszkeptikus pártjának előretörésére lehet számítani."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belf...-eseten-ukrajnaban-bevezethetik-hadiallapotot
"Andrij Parubij, az Ukrán Legfelsőbb Tanács elnöke úgy véli, ha az orosz csapatok erőteljes támadást fognak indítani az ukrán katonák ellen, akkor mindenképp hadiállapotot szükséges bevezetni az egész ország területén.
„Ha be kell vezetni a hadiállapotot, akkor az egész országra kell kiterjeszteni. Meg kell értenünk, hogy az állami rendszer nagyon jelentős átszervezéséről van szó. Az orosz csapatok masszív támadása esetén, amit Avgyijivka területén is tapasztalunk, bevezethetik a hadiállapotot”- mondta Andrij Parubij február 13-án Drohobicsban (Lemberg megye, Ukrajna) a katonai egység látogatása során.
A hivatalnok emlékeztetett arra, hogy az ilyen döntést Ukrajna elnökének, valamint az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsnak (RNBO) kell kezdeményeznie, a parlamentnek pedig jóvá kell hagynia azt – számol be az Interfax.
„Ha ezt a kérdést az RNBO és az elnök fogja kezdeményezni, úgy vélem, a Legfelsőbb Tanács támogatni fogja”- mondta az Ukrán Legfelsőbb Tanács házelnöke..."



Mostanában 1-2 hetente belebegteti valaki a hadiállapot bevezetését.Talán összefügg ezzel, talán nem

https://dninews.com/article/ukrainian-doctors-poroshenko-preparing-army-attack-donetsk
Ukrán orvosok információi szerint a hadsereg Donbass megtámadására készülhet föl.
 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
https://dninews.com/article/kiev-ar...-explosion-chemical-plant-casualties-reported
A DNR műveleti parancsnokság képviselőjének a tájékoztatása szerint, ma 10 óra körül Donyeck Kujbisev kerületében Ukrán 152 mm tüzérségi ágyúzás következtében robbanás történt egy vegyi üzemben.
Az előzetes információk szerint egy civil meghalt. A nagy robbanás hangja az egész város területén hallatszott.


http://rusvesna.su/news/1487057596
Ma 10 órakor Donyeck Kujbisev kerületében egy vegyi üzem területén erős robbanás történt.A lökéshullámtól a környező házak üvege betört.. (még több kép a cikkben.

dnr_doneck_vtoraya_ploshchadka_vzryv_1.jpg

vzryv_zavod.jpg



http://www.mariupolnews.com.ua/descr/78050
185_10.jpg
Ha egy nagy robbanás volt akkor Tocska lesz szerintem.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://dninews.com/article/kiev-ar...-explosion-chemical-plant-casualties-reported
A DNR műveleti parancsnokság képviselőjének a tájékoztatása szerint, ma 10 óra körül Donyeck Kujbisev kerületében Ukrán 152 mm tüzérségi ágyúzás következtében robbanás történt egy vegyi üzemben.
Az előzetes információk szerint egy civil meghalt. A nagy robbanás hangja az egész város területén hallatszott.


http://rusvesna.su/news/1487057596
Ma 10 órakor Donyeck Kujbisev kerületében egy vegyi üzem területén erős robbanás történt.A lökéshullámtól a környező házak üvege betört.. (még több kép a cikkben.

dnr_doneck_vtoraya_ploshchadka_vzryv_1.jpg

vzryv_zavod.jpg



http://www.mariupolnews.com.ua/descr/78050
185_10.jpg


https://dninews.com/article/total-destruction-video-donetsk-chemical-plant-shelled-ukraine-tuesday

 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2017/02/14/az-ukrajnai-harcokrol-is-targyaltak-ma-az-ep-ben/
"Hugh Mingarelli, az EU ukrajnai irodájának vezetője aggodalmát fejezte ki a donbásszi kereskedelmi blokád miatt. Nyilatkozatában elmondta, hogy a blokád áldozatai elsősorban a civil lakosság a konfrontációs vonal mindkét oldalán.
„Aggódunk amiatt a blokád miatt, ami már közel két hete tart. Tudjuk, hogy ez a helyzet nem egyszerű és azt is hogy számos csempészet történik a konfrontációs vonalon” – mondta Mingharelli..."

http://karpathir.com/2017/02/14/a-donbaszi-blokad-valodi-celja-megroppantani-a-hatalmat/
"Dmitro Marunics energetikai szakember elmondta, mi lehet a tüntetők célja a donbászi vasúti blokáddal...
...Dmitro Marunics energetikai szakértő vázolta, mi lehet a blokádot szervezők célja. Azt akarják elérni, hogy több millió háztartásban korlátozzák az áramszünetet, mert ezzel nyomást tudnak gyakorolni a kijevi vezetésre. Az is céljuk, hogy ellehetetlenítsék Rinat Ahmetov üzletét, aki az ország leggazdagabb embere és több tízezer embernek biztosít munkát a Donbászon..."
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2017/02/14/a-hadiallapotrol-szolo-hirek-csak-politikai-jatszadozasok/
"Mikola Daniljuk, ismert ukrán elemző biztos abban, hogy a politikusok által hangoztatott hadiállapot bevezetése csak néhány politikus játéka, ijesztgetése. Erről a 24 TV-csatornának nyilatkozott a szakértő.
A hadiállapot bevezetéséről legutóbb Julia Timosenko, ukrán politikusnő beszélt a médiában, később Klimkin sem zárta ki a bevezetést. A szakértő szerint a hadiállapotot sokkal veszélyesebb helyzetben sem vezették be, most pedig még csak indok sincs rá. Daniljuk emlékeztetett arra, hogy a hadiállapot bevezetésével számos korlátozást vezetnének be azokon az ukrán területeken is, ahol nincsenek harcok és katonai fenyegetés sem. „Általánosságban véve a hadiállapotról való beszélgetés nem más, mint a soron következő politikai machinációk egyike” – mondta a szakértő."

http://karpathir.com/2017/02/14/kijev-tovabb-buntetne-moszkvat/



Az öngól kifejezés jut az eszembe
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belf...t-ad-magantulajdonok-torvenytelen-elkobzasara
"A hadiállapot bevezetése lehetőséget ad a tulajdonok törvénytelen elkobzására – fejtette ki véleményét Szerhej Belasko, a társadalmi kommunikáció ügynökségének igazgatója.
„A rendkívüli állapot sokféle visszaélésre ad lehetőséget. Ez különösen a speciális elkobzást jelenti, melyet a Népi front sikertelenül visz előre. A hadiállapot ideje alatt a tulajdon törvénytelen elvételét nem az igazságszolgáltatási forradalom, hanem a haza védelmére hivatkozva teszik”- magyarázta a szakértő.
A hadiállapot bevezetéséről szóló vita során, Szergej Belasko megjegyezte, hogy a kormány keresi a megoldást, mellyel elkerülhetik az előrehozott választásokat – számol be a Golos.ua..."
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed