[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
mai ukrán termés
C65qqawWwAAPZWA.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2017/03/14/porosenko-bekemenyitene-elvenne-az-ukran-okmanyokat/
"Egyre komolyabb riadalmat okoz Petro Porosenko ukrán államfő azon javaslata, miszerint aki önként felvette más ország állampolgárságát, azt megfosztják az ukrán okmányaitól.
Mint arról a KárpátHír irt, a szóban forgó törvénytervezetet személyesen Petro Porosenko államfő nyújtotta be sürgősségi indítvánnyal. Azon túl, hogy a kettős állampolgárokat elbocsátanák állásukból, még az ukrán állampolgárságuktól is megfosztanák. Eredetileg úgy szólt a hír, hogy első körben csak az állami hivatalnokokat világítanák át, de a véglegesített javaslatban nincs kategorizálás, mindenkit egy kalap alá söpörnének.
A hír kapcsán az egyik magyarországi portál egyenesen azt írta, hogy közel százezer kárpátaljai magyar veszítheti el ukrán állampolgárságát, ha a kijevi Ráda elfogadja Petro Porosenko törvénymódosító javaslatát. Az elnöki javaslat hat hónapot szab meg arra, hogy az érintettek önként jelentsék, ha birtokukban van más ország útlevele is...
...Mindenesetre érdemes megvárni ennek a végét, merthogy a „takarítást” saját maguknál kellene kezdeni, ugyanis nem titok, hogy nagyon sok képviselő, magas rangú politikus, állami hivatalnok rendelkezik más ország útlevelével is…"
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2017/03/14/hat...okkoltak-a-vasuti-forgalmat-kelet-ukrajnaban/
"Fizetett tüntetők, börtönviselt személyek voltak a hétfőn felszámolt Donyeck megyei vasúti megállónál lévő blokád résztvevői – közölte közösségi oldalán Vjacseszlav Abrjoszkin, a Nemzeti Rendőrség helyettes-vezetője.
A Krivoj Torec vasúti blokád felszámolása során a Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a kijevi belügyminisztérium elitegységei 45 személyt vettek őrizetben. Az előállított személyek közülük csak nyolcan vettek részt harci cselekményekben. Négy személynél fegyvert is találtak, hatan büntetett előéletűek...
...Kedden adategyeztetés után elengedték az összes őrizetbe vett tüntetőt, és a rendőrség hangsúlyozza, hogy az elfogásuk alatt egyikük sem szenvedett fizikai sérülést..."

http://karpathir.com/2017/03/14/karpataljara-latogatott-az-ukran-titkosszolgalat-vezetoje/
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2017/03/14/borton-fenyegeti-a-donbaszi-blokad-resztvevoit/
"Kiadták az elfogatóparancsot a donbászi kereskedelmi blokád összes résztvevőijére az elfogatóparancsot, ha kell likvidálják őket – állítja Vlad Dobos kárpátaljai ügyvéd..."

http://karpathir.com/2017/03/14/keses-tamadas-egy-kijevi-ujsagirono-ellen/
"Brutális támadás érte az ukrán 112-es hírtelevízió egyik riporternőjét Kijevben...
...A riporternő nevéről nincs információ, valamint az indíték sem ismert. Csak annyi bizonyos, hogy a szóban forgó hírcsatorna meglehetősen kritikus a kijevi államhatalommal szemben, és feltehetőleg Rinat Ahmetov oligarcha befolyása alatt működik."

http://karpathir.com/2017/03/14/kelet-ukrajnaban-tajekozodott-a-luxemburgi-kulugyminiszter/
"Ukrajnába látogatott Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, aki ukrán kollégájával Pavel Klimkinnel közösen felkereste Mariupolt, hogy a kelet-ukrajnai front mentén kijelölt úgynevezett ütközőzónáról tájékozódjon – számolt be Twitter oldalán az ukrán külügyminiszter.
A Védelmi Minisztérium hétfői közleménye szerint a harcok csöppet sem enyhülnek, épp ellenkezőleg újból kiéleződtek. Az elmúlt napon 82 alkalommal nyitottak tüzet az ukrán hadsereg állásaira. A kelet-ukrajnai felkelők a tiltott 100 milliméternél nagyobb kaliberű fegyvereket is bevetettek Sirokino, Novotroicke, Marinka és Krasznogorivka települések közelében. Avgyejevka területén gépfegyverből, gránátvetőből, aknavetőből és Grad rakétavetőkkből is lőtték az ukránok állásait. A városban nincs áram és a vízellátás is akadozik.
Kapcsolódó hír, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be Donyeck megye ukrán ellenőrzésű részén. A rendőrök a rendőrségi posztokon átvizsgálják a gépkocsikat, igazoltatják a gyanús egyéneket a vasúti- és a buszpályaudvarokon. A rendőrség szóvivője közölte, hogy a fokozott ellenőrzés célja, hogy elfogják a körözött bűnözőket és lefoglalják az illegálisan tartott fegyvereket."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belf...os-tiszteket-hogy-terjenek-vissza-szolgalatba
"Sztepan Poltorak, Ukrajna védelmi minisztere arra sürgeti a tartalékba vonult tiszteket, akik már nyugdíjban részesülnek, hogy lehetőségük szerint térjenek vissza a szolgálatba.
„A tartalékos tisztekhez, a nyugdíjas tisztekhez szeretnék fordulni, akik 20-25 évig Ukrajnát szolgálták, nyugdíjban, lakásokban részesültek, hogy kövessék az önkéntesek példáját. Felhívom a tisztek figyelmét arra, ha megengedi koruk és egészségi állapotuk, térjenek vissza az Ukrán Fegyveres Erők közé”- mondta március 14-én Sztepan Poltorak, az Ukrán Önkéntesek napjának alkalmából rendezett ünnepségen.
A Védelmi Minisztérium vezetője hangsúlyozta, hogy szükség van a tisztek tapasztalatára. „Szükségünk van a tudásukra, s várni fogjuk önöket”- idézte a tárcavezető szavait az InterFax hírportál.
A miniszter megjegyezte, hogy jelenleg a frontvonalon nincs olyan tiszt vagy katona, kinek fő célja ne az ország védelme lenne. Továbbá, Poltorak megjegyezte, hogy a terrorista-ellenes műveletek területén (ATO), mintegy 40 ezer önkéntes katona harcol..."


Azokat a tiszteket akarja most megcélozni Poltorak, akik az elmúlt három évben nem csatlakoztak az ATO-hoz? Annak a volt Ukrán hadseregnek a tisztjeit, akik otthon maradtak, miközben kezdetben nagyrészt csak az "önkéntesek" harcoltak Donbasszban? És akik nagyrészt a Szovjetunió alatt szocializálódtak és kaptak kiképzést?
Többek közt Nagyon kétségbeejtőnek kell Poltorakéknak ítélni a jelenlegi hadseregül kiképzettségét, szakmai tudását, és a hozzáértő tisztek létszámát, hogy egy ilyen felhívást tesz.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://dninews.com/article/over-12-million-people-apply-dpr-passport
Zaharcsenko: DNR-ben a közel 2.5 millió emberből több mint 1.2 millió kérvényezte a DNR útlevelet.

http://rusvesna.su/news/1489583854
Zaharcsenko ma három napos hivatalos látogatásra érkezett a Krímbe, ahol részt vesz a Krím Oroszországgal újraegyesülésének harmadik évfordulójára rendezett rendezvényeken is. A következő napon a tervek szerint részt vesz az Oroszország-Donbass integrációs bizottság vezetőjével való találkozón..

(felhívom a figyelmet, hogy a hírben nem szerepel hogy a látogatáson Pushilin is részt venne)
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2017/03/15/a-kmksz-elnoke-remeli-porosenko-jobb-belatasra-ter/
"Brenzovics László, a KMKSZ elnöke alkotmányellenesnek nevezte Petro Porosenko elnök azon törvényi javaslatát, ami alapján megfosztanák ukrán állampolgárságuktól mindazokat, akikről kiderül, hogy egy másik ország útlevelével is rendelkeznek.
A KárpátHír két cikkben is foglalkozott az ukrán politikai elit legújabb őrültségével. Ugyan időről időre felmerül, hogy szankcionálni kellene a kettős állampolgárságot, de most azért különösen veszélyes a dolog, mert személyesen az államfő kezdeményezi a szigorú ellenőrzéseket és az abból fakadó „leszámolást”...
...Az eszement javaslatról véleményt formált a parlament egyetlen magyar képviselője, Brenzovics László is. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a Novini Zakarpattya portál riporterének kérdésére kijelentette: nem időszerű ez a kérdés. Úgy fogalmazott, amikor háború dúl az országban, s rengeteg a probléma, akkor azok megoldására kellene összpontosítani, az egység megteremtésére kellene törekedni, nem pedig újabb ellentéteket szítani a semmiből..."

http://karpathir.com/2017/03/15/az-szbu-fonok-szerint-karpataljan-nem-lesz-viszalykodas/
"Kárpátalja virágzó vidék, ahol csaknem száz nemzetiség él, és itt soha nem lesz viszálykodás és szembenállás – jelentette ki Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője kedden Ungváron.
Amint arról a KárpátHír is beszámolt, Kárpátaljára egynapos munkalátogatásra érkezett Hricak..."


Összefüggés nyilván semmi. Csak úgy megjelenik az SZBU vezetője, és kijelenti hogy Kárpátalján soha nem lesz viszálykodás és szembenállás.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed