K.u.K Kriegsmarine - A Monarchia hadihajói

Az aknarobbanástól sérült Csepel romboló.

tumblr_osqopeDqCu1rqpszmo1_1280.jpg

Mindamellett, hogy tetszik a kép, ezt a hajóosztályt ebben a formában már nem kellett volna meg megépíteni. A három Radetzky helyett inkább két Viribus kellett volna,így lett volna két, 3 hajóból álló dreadnought kötelékünk. Dehát a "mi lett volna ha..." kezdetű mondatok mind hülyeségek. Most én követtem el a hülyeséget...

• Tetszik
Reactions: endre
Mindamellett, hogy tetszik a kép, ezt a hajóosztályt ebben a formában már nem kellett volna meg megépíteni. A három Radetzky helyett inkább két Viribus kellett volna,így lett volna két, 3 hajóból álló dreadnought kötelékünk. Dehát a "mi lett volna ha..." kezdetű mondatok mind hülyeségek. Most én követtem el a hülyeséget...

Igen, meg az Ersatz Monarch osztály sem lett volna rossz. Ettől még szerintem ugyan úgy őrizték volna a kikötőt, mint ahogy a valóságban is megtörtént, egyszerűen nem mertek bevállalni semmilyen kockázatot a vezetők. Ennek mondjuk az eredménye volt az, hogy a kisebb egységekkel és búvárnaszádokkal elég jól szerepeltünk.

Talán ha több Viribus/Tegethoff van, merészebbek lettek volna, bár a Radetzky-k megépítése is a tipikus KuK tökölődés mintapéldája volt. Miközben már mindenki a Dreadnoght-ot "másolta" mi még belevágtunk egy egyedülálló hajóosztályba, ami viszonylag modern hajótesttel, elavult hajtással (de megfelelő sebességgel), és félszívvel bevállalt tüzérséggel (primer és szekunder, de a szekunder szokatlanul erős volt) készült.

• Tetszik
Reactions: endre
Szerintem inkább a tengeralattjárókat, torpedónaszádokat és egyéb kisebb egységeket kellett volna gyártaniuk full gőzzel, a legnagyobb tj például 500 valahány tonnás volt emlékeim szerint, de ezt sem mi csináltuk hanem zsákmány volt.

Örültek akkoriban, hogy a három Radetzky-t sikerült átrugdosniuk a pénzügyminisztériumon. A korabeli fenyegetések ellen jók voltak, francia, olasz dreadnought még kanyarban sem volt az építésükkor.

Ebben igazad van én műszaki szempontokat néztem elsősorban. Ja, és Ferenc Ferdinánd ki nem állhatta a tengerészeket (meg a magyarokat) így csoda, hogy épült egyáltalán valami.

• Tetszik
Reactions: arbalest
Szerintem inkább a tengeralattjárókat, torpedónaszádokat és egyéb kisebb egységeket kellett volna gyártaniuk full gőzzel, a legnagyobb tj például 500 valahány tonnás volt emlékeim szerint, de ezt sem mi csináltuk hanem zsákmány volt.

Persze, de ezt utolag konnyu... Akkoriban azert kevesen gondoltak vagy korulbelul senki, hogy az U-boot es a torpedonaszad igen komoly fenyegetest jelenthet.

Persze, de ezt utolag konnyu... Akkoriban azert kevesen gondoltak vagy korulbelul senki, hogy az U-boot es a torpedonaszad igen komoly fenyegetest jelenthet.

Az első vh előtt több olyan nagy hadgyakorlat volt tengeren(franciáknál pl.) ahol igen jó eredményt értek el ezekkel a kis egységekkel később pedig a háború első felében. Inkább a vaskalaposság számlájára írnám. illetve a Monarchia hadseregében a haditengerészet mindig is pária volt, nem sikerült igazán az élvonalban maradni technikai szempontból, ettől függetlenül szerintem egész jól helytállt a fegyvernem a lehetőségekhez képest.

Az első vh előtt több olyan nagy hadgyakorlat volt tengeren(franciáknál pl.) ahol igen jó eredményt értek el ezekkel a kis egységekkel később pedig a háború első felében. Inkább a vaskalaposság számlájára írnám. illetve a Monarchia hadseregében a haditengerészet mindig is pária volt, nem sikerült igazán az élvonalban maradni technikai szempontból, ettől függetlenül szerintem egész jól helytállt a fegyvernem a lehetőségekhez képest.

Nem vaskalapossagnak neveznem, inkabb egyszeruen meroben mas volt az iranyvonal, az elkepzeles es ezen valtoztatni illetve belatni nem rovid ido. Velemenyem szerint is eleg jol, sot!

Ebben igazad van én műszaki szempontokat néztem elsősorban. Ja, és Ferenc Ferdinánd ki nem állhatta a tengerészeket (meg a magyarokat) így csoda, hogy épült egyáltalán valami.
Szerintem a KuKK a pénzügyi és politikai lehetőségeihez képest egész jó munkát végzett. 1914-re sikerült egy modern, megfelelő erőt jelentő romboló és kiscirkáló magot felépíteni, a Redetzky-osztály méltó ellenfele volt a korabeli francia és olasz csatahajóknak, és bár iszonyú áron, de a megrendelt 4-ből 3 dreadnought szolgálatba állt. Pont ezek az utóbbiak mutatják, hogy mennyire pengeélen táncolt a flotta, hiszen hitelre úgy rendelték meg őket, hogy a kincstár még nem vállalt kezességet. Iszonyú rizikó volt. Gyakorlatilag a flotta már ekkorra túllépett a keretein.

Én egyáltalán nem építettem volna meg sem a Radetzkyt, sem a Tegetthoff osztályt. A Monarchiának nem voltak tengeren túli területei, szárazföldi ellenlábasai voltak csak. Teljesen felesleges volt a komolyabb flotta. Partvédelemre elég lett volna a kisebb hajók is. Ha azt a pénzt a flotta helyett a szárazföldi hadsereg kapja, talán minden másképp alakul.

• Tetszik
Reactions: Loken