[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1526

Guest
https://www.whitehouse.gov/the-pres...ment-president-donald-j-trump-signing-hr-3364
deal-with-it-2-Trump-Gif.gif
 

neptun892

Well-Known Member
2016. augusztus 13.
304
484
63
Donald Trump és a szankciók törvénye: a Legfelsőbb Bíróság kihívása (teljes szöveg és az elnökségi nyilatkozat elemzése)

A szankciókról szóló törvény aláírásakor Trump elnök egy elnöki nyilatkozatot tesz közzé, amely egyértelműen arra szolgál, hogy felkészítse az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt álló kihívást, azzal az indokkal, hogy a szankciótörvény legfontosabb rendelkezései alkotmányellenesek.

Egyetértek azzal a nézettel, hogy súlyos hiba lenne, ha Trump elnök az új szankcionálási törvényt megvétózta volna. A Kongresszus szankcionálási törvényét megszavazó többségét a vétójával minden bizonnyal felülbírálta volna, és nem akart volna semmit elérni azzal, hogy megpróbálta vétóját gyakorolni, mint a politikai válságnak az USA-ban történő megerőltetését oly módon, amely megsemmisítette saját hatáskörét.

Véleményem szerint nem volt a másik lehetőség, amely szerint néhányan - a szankcionálási törvény hatálybalépéséig - anélkül, hogy aláírná - jó volt. Trump elnök gyengének tűnhetett volna, és majdnem annyi kritikát vetett volna ki, mint a törvény vétójának kísérlete. Ehelyett a törvény aláírásával Trump elnök képes volt elnöki nyilatkozatot tenni, amely ellenfelek felháborodása ellenére erősebb helyzetbe került, mint bármely más lehetőség gyakorlása.

Az elnöki nyilatkozatot nyilvánvalóan alaposan megfogalmazták - vitathatatlanul az ügyvédek -, és Tillerson államtitkárnak a szankciókkal kapcsolatos észrevételeiről világosan kitűnik, hogy részt vett annak kidolgozásában.

Ma törvénybe ütköztem "Az Amerika ellenfeleinek szankcionálási törvény elleni küzdelme" címmel, amely új szankciókat határoznak meg Iránról, Észak-Koreáról és Oroszországról. Kemény intézkedésekre gondolok, hogy megbüntessék és elhárítsák a rossz magatartást Teheránban és Phenjanban. Támogatom továbbá annak világossá tételét, hogy Amerika nem fogja elviselni a demokratikus folyamatunkba való beavatkozást, és hogy szövetségeseinkkel és barátainkkal szemben az orosz felforgatással és destabilizációval fogunk szembenézni.
Ezért hivatalba lépésem óta kemény új szankciókat léptettek életbe Iránnal és Észak-Koreával szemben, és a meglévő szankciókat Oroszországra is kiterjesztettem.
A törvénytervezet bevezetése óta aggodalmamat fejezem ki a Kongresszusnak, hogy sokféleképpen szabályozza a végrehajtó hatalomra való alkalmatlanságát, hátrányos helyzetbe hozza az amerikai társaságokat, és megsérti európai szövetségeseink érdekeit.
Az Adminisztráció megpróbált együttműködni a Kongresszussal, hogy jobbá tegye ezt a törvényjavaslatot. Tettünk előrelépést és javítottuk a nyelvet, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítsunk a Pénzügyminisztériumnak a rutin engedélyek megadásához az amerikai vállalkozásoknak, az embereknek és a vállalatoknak.
A továbbfejlesztett nyelv az európai szövetségeseink visszajelzéseit is tükrözi - akik jogállást tanúsítottak Oroszország szankcionálására - a jogszabályban előírt energiaszankciók tekintetében. Az új nyelv azt is biztosítja, hogy ügynökségeink késleltethetik az információs és védelmi szektorra vonatkozó szankciókat, mivel ezek a szankciók negatívan befolyásolhatják az amerikai társaságokat és szövetségeseinket.
A törvényjavaslat azonban továbbra is komolyan hibás, különösen azért, mert a végrehajtó hatalomra hárítja a tárgyalásokat . A kongresszus még hét évig tartó beszélgetés után sem tudna egészségügyi kiadványról tárgyalni. Az elnök rugalmasságának korlátozásával ez a törvényjavaslat megnehezíti az Egyesült Államok számára, hogy jó üzleteket kössön az amerikaiak számára, és sokkal szorosabbá fogja tenni Kína, Oroszország és Észak-Korea kapcsolatát Alkotmányunk megalkotói a külügyeket az elnök kezébe helyezték . Ez a törvényjavaslat bizonyítani fogja a választásuk bölcsességét.
Mégis, annak ellenére, hogy problémái vannak, aláírom ezt a törvényjavaslatot a nemzeti egység kedvéért. Ez képviseli az amerikai nép akaratát, hogy Oroszország lépéseket tegyen az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok javítása érdekében. Reméljük, hogy két ország közötti együttműködés lesz a legfontosabb globális kérdésekben, hogy ezek a szankciók már nem szükségesek.
Továbbá, a törvényjavaslat világos üzenetet küld Iránnak és Észak-Koreának, hogy az amerikaiak nem fogják elviselni veszélyes és destabilizáló magatartásukat. Amerika továbbra is szorosan együttműködik barátainkkal és szövetségeseinkkel, hogy ellenőrizze az ország rosszindulatú tevékenységét.
Építettem egy igazán nagy céget milliárd dolláros vagyonnal. Ez nagy része annak az oknak, amiért megválasztottak. Az elnök sokkal jobb tárgyalásokat tud tenni külföldiekkel, mint a kongresszus.


Ne feledjék, hogy az elnöki nyilatkozat nem kritikussá teszi Oroszországot, nem hivatkozik Oroszország szankcionálására irányuló fellépésre, és egyértelműen megkülönbözteti Oroszországot a két másik országtól, amelyek szankciókkal szembesülnek - Észak-Korea és Irán -, amelyektől Trump elnök nyilvánvalónak tart, őket szankcionálni kell.

Az elnöki nyilatkozatban szereplő szavak egy része azt is egyértelműen jelzi, hogy a Trump-ügynökség igyekszik elkerülni az intézkedés túlságosan szigorú végrehajtását, hogy ne sérüljenek az amerikai vállalatok és az amerikai szövetségesek érdekei, óvatos hangsúllyal ad hangot aggodalmának az elnöki nyilatkozat .

Az elnöki nyilatkozatban szereplő legfontosabb megjegyzések azok, amelyek azonban egyértelműen azt mondják, hogy a szankciós törvény sérti az elnök alkotmányos előjogait az USA külpolitikájának irányítására.

Ezzel az elnöki nyilatkozat megkérdőjelezi az egész intézkedés bölcsességét, például azzal, hogy aggodalomra ad okot arra, hogy "Kínát, Oroszországot és Észak-Koreát sokkal közelebb hozza". Valójában figyelemre méltó, hogy Donald Trump - az a személy, aki teljesen gyakorlatlan a közhivatal gyakorlásában - úgy tűnik, hogy ő az egyetlen kiemelkedő állami tisztviselő az Egyesült Államokban, aki aggódik ezért.

A legfontosabb azonban, hogy a szankcionálási törvény alkotmányosan korlátozza az elnök külpolitikai képességét, ebben az esetben azáltal, hogy megakadályozza az oroszokkal folytatott tárgyalások lefolytatására irányuló képességét, és olyan megállapodásokat köthessen vele, amelyek szankciók megszüntetését vonhatják maguk után.

Nem nehéz látni, hogy ezek a megjegyzések semmi mások, mint felkészülés a törvény elleni hosszú távú kihívásra az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához. Az amerikai alkotmány a kongresszus számára lehetővé teszi a kereskedelem szabályozását külföldi államokkal. Az elnök azonban azt állítja, hogy a kongresszus megpróbálja megkötni a kezét azzal, hogy visszaél a hatalommal, és alkotmányellenes módon jár el.

Ezen a ponton azt kell mondanom, hogy a törvény aláírásával Trump elnök nem dobja el a törvény alkotmányos alapját az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán a későbbi időpontban. Az elnöknek nincs joga arra, hogy átírja az Alkotmány által neki biztosított jogait. Ha az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága később úgy dönt, hogy az elnök alkotmányos hatásköreit a törvény megsérti, akkor a jogot megsértő rendelkezéseit félreteszi, függetlenül attól, hogy az elnök aláírta-e a törvényt.

Ami a körülményeket illeti, hogy az elnök ezt a kihívást mikor tenné, az elnöki nyilatkozat azt nem mondja meg. A kihívás akkor fog megtörténni, ha az elnök megállapodik az oroszokkal - "egy megállapodás" - amely a szankciók feloldására vonatkozó megállapodást foglal magában, de a Kongresszus a törvény által elrendelt kötetlen eljárás alkalmazásával elutasítja a szankciók feloldását, és megtartja őket a helyén. Ezen a ponton az elnök felszólítja a Legfelsőbb Bíróságot, hogy nyilvánítsa a jogsértő részeket a törvényben alkotmányellenesnek és tegye félre.

Attól függetlenül, hogy a kihívás sikerül-e vagy sem, kétségem szerint Trump elnöktől politikailag bölcs dolog volt, hogy ezt a kurzust vigye. Bármi mást is tett volna, amint azt mondtam, elmélyítette volna a politikai válságot az USA-ban, és megsértette volna az elnök tekintélyét semmilyen haszon nélkül.

Legalább ilyen módon az elnök megtartja a jogi álláspontját, és nyitja meg jövőbeni lehetőségeit.

Alexander Mercouris
http://theduran.com/donald-trump-and-the-sanctions-law-supreme-court-challenge-coming/
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Megelégelte a szivárogtatásokat Washington. Az orosz kapcsolatai miatt utóbb már Donlad Trump elnök által is bírált igazságügyminiszter bejelentette: a kormányzat felülvizsgálja azt a szabályozást, amelynek értelmében az újságírók eddig titokban tarthatták a hatóságok előtt az általuk megszerzett információk, adatok és dokumentumok forrásait.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113
Az amerikai szövetségi kormány vezető beosztású tisztviselői egyre többször hagyják figyelmen kívül főnökük, az elnök döntéseit, amikor nyilvánvaló, hogy Donald Trump ostobaságokkal áll elő. A világ legbefolyásosabb választott tisztségének birtokosa sokszor csak magának beszél.
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/semmibe_veszik_trumpot_sajat_emberei.644890.html

Az az igazság, hogy ez is, meg a kongresszusi történet is azt bizonyítja, hogy az USA komoly alkotmányos válságban van, talán a legkomolyabb jogi válságban történelme során. Azt lehet látni, hogy azok a kb 250 éve lefektetett alkotmányos alapelvek szenvednek nagyon komoly károkat amik eddig működtek. Nem mondom, hogy teljes részleteiben ismerem az amerikai történelmet, de az országgal kapcsolatos olvasmányaim során még nem találkoztam olyan helyzettel amikor a kongresszus ennyire megkötötte volna az elnök kezét, sem olyannal, hogy a szövetségi kormányzati szervek felülbírálják az elnöki döntéseket, függetlenül attól, hogy az elnök inkompetens vagy sem. Gyakorlatilag egy demokratikusan megválasztott közjogi méltóság jogköreit csorbítják azért, mert az nem szimpatikus nekik. Ezzel egyébként a saját politikai rendszerüket csúfolják meg, és egyben azt is megmutatja ez a helyzet, hogy nagy baj van odaát.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az az igazság, hogy ez is, meg a kongresszusi történet is azt bizonyítja, hogy az USA komoly alkotmányos válságban van, talán a legkomolyabb jogi válságban történelme során. Azt lehet látni, hogy azok a kb 250 éve lefektetett alkotmányos alapelvek szenvednek nagyon komoly károkat amik eddig működtek. Nem mondom, hogy teljes részleteiben ismerem az amerikai történelmet, de az országgal kapcsolatos olvasmányaim során még nem találkoztam olyan helyzettel amikor a kongresszus ennyire megkötötte volna az elnök kezét, sem olyannal, hogy a szövetségi kormányzati szervek felülbírálják az elnöki döntéseket, függetlenül attól, hogy az elnök inkompetens vagy sem. Gyakorlatilag egy demokratikusan megválasztott közjogi méltóság jogköreit csorbítják azért, mert az nem szimpatikus nekik. Ezzel egyébként a saját politikai rendszerüket csúfolják meg, és egyben azt is megmutatja ez a helyzet, hogy nagy baj van odaát.
Nem alkotmányos válság van hanem pont arról van szó, hogy működik az alkotmány. Nem sérülnek a 250 éve lefektetett alkotmányos elvek, hanem éppen működik az a fékek és ellensúlyok rendszere amit abban lefektettek. Pontosan erre épült az amerikai alkotmány, ők találták fel azt, hogy az elnök nem egy abszolút uralkodó hanem egy korlátozható vagy akár lemondatható hivatalnok.

Csak jelzem, hogy én ezt már Trump beiktatása előtt is pontosan leírtam, de persze le lettem hurrogva, hogy nem értem a helyzetet.
Amerikában nem olyan autoriter már-már totalitárius szerepe van az elnöknek mint Putyinnak Oroszországban. Biztos lesznek változások, de egyesek azt képzelik, hogy január 20.-án kifordul a sarkából Amerika és mindenben pont az ellenkezőjét fogja tenni mint eddig és ez az eltúlzott csodavárás szerintem nem fogja beváltani a reményeket.

Azt is előre leírtam, hogy pont emiatt az alkotmányos berendezkedés miatt az USA irányvonala nem fog nagyban változni Trump személye miatt, persze akkor még ezt sem hitték el sokan.
Az elnök és az alelnök változik, de a szenátorok 98%-a ugyanaz lesz aki eddig volt, a képviselőknek is legalább 95%-a ugyanaz lesz, az összes fontosabb poszt, a házelnök, bizottsági elnökök, pártelnökök ugyanazok maradnak. Naiv elképzelés, hogy most jön egy új csapat ami pont az ellentéte lesz az előzőnek, vagy hogy ugyanazok az emberek átprogramozódnak január 20.-án és a szöges ellentétét képviselik majd annak amit eddig.
A külügyi bizottság, a belügyi bizottság és a hadügyi bizottság is ugyanaz marad és a teljes apparátus. Akik teljes irányváltást várnak azok szerintem csalódni fognak. Trump nem tehet meg bármit, a kongresszus nélkül nem sokat tehet, az pedig majdnem 100%-ban ugyanaz marad.

Sőt még én lettem megvádolva azzal, hogy Trump megválasztása után retorikát váltottam, pedig én ugyanazt gondoltam róla előtte is, akkor is és azóta is. Pedig csak azt mondtam, hogy a demokratikus játékszabályok szerint el kell fogadni, hogy 4 évig ezzel a debillel kell együttműködni.
De azt is megjósoltam, hogy azok fognak majd retorikát váltani akik az eltúlzott reményeiket vetítették ki rá.
Várjunk még azért, mert eddig tartott a kampány és a kormányzás csak jövőre jön, lehet ti fogtok még retorikát váltani mert igen nagy reményeket tápláltok Trump iránt de nem biztos, hogy azt kapjátok tőle amit elképzeltetek ;)

Szóval pont az történt amit előre megjósoltam és pont azért mert működik az amerikai alkotmány, abba pedig beletartozik az is, hogy egy gyermeki értelemmel megáldott elnök tollának kupakjára gyerekzárat tesznek. :D
 
  • Tetszik
Reactions: panoz

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Nem alkotmányos válság van hanem pont arról van szó, hogy működik az alkotmány. Nem sérülnek a 250 éve lefektetett alkotmányos elvek, hanem éppen működik az a fékek és ellensúlyok rendszere amit abban lefektettek. Pontosan erre épült az amerikai alkotmány, ők találták fel azt, hogy az elnök nem egy abszolút uralkodó hanem egy korlátozható vagy akár lemondatható hivatalnok.

Csak jelzem, hogy én ezt már Trump beiktatása előtt is pontosan leírtam, de persze le lettem hurrogva, hogy nem értem a helyzetet.


Azt is előre leírtam, hogy pont emiatt az alkotmányos berendezkedés miatt az USA irányvonala nem fog nagyban változni Trump személye miatt, persze akkor még ezt sem hitték el sokan.



Sőt még én lettem megvádolva azzal, hogy Trump megválasztása után retorikát váltottam, pedig én ugyanazt gondoltam róla előtte is, akkor is és azóta is. Pedig csak azt mondtam, hogy a demokratikus játékszabályok szerint el kell fogadni, hogy 4 évig ezzel a debillel kell együttműködni.
De azt is megjósoltam, hogy azok fognak majd retorikát váltani akik az eltúlzott reményeiket vetítették ki rá.


Szóval pont az történt amit előre megjósoltam és pont azért mert működik az amerikai alkotmány, abba pedig beletartozik az is, hogy egy gyermeki értelemmel megáldott elnök tollának kupakjára gyerekzárat tesznek. :D
A fékek és ellensúlyok rendszerének köszönhető hogy nem váltják egymást a szabad országokban egyik évben Hitlerek, másik évben Sztálinok.

Következtetésképp a despotikus Putyinista sajtó ebből azt a következtetést vonja le, hogy a háttérhatalom lobbierejének köszönhetően Amerikában állandóan ugyanaz az úr és nincs értelme ekképp annak demokrácia létezésének, amit a dicső Föderációban hiányolnak a nyugati hurrogók.

Ennyi a trükk.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113
Nem alkotmányos válság van hanem pont arról van szó, hogy működik az alkotmány. Nem sérülnek a 250 éve lefektetett alkotmányos elvek, hanem éppen működik az a fékek és ellensúlyok rendszere amit abban lefektettek. Pontosan erre épült az amerikai alkotmány, ők találták fel azt, hogy az elnök nem egy abszolút uralkodó hanem egy korlátozható vagy akár lemondatható hivatalnok.

Csak jelzem, hogy én ezt már Trump beiktatása előtt is pontosan leírtam, de persze le lettem hurrogva, hogy nem értem a helyzetet.


Azt is előre leírtam, hogy pont emiatt az alkotmányos berendezkedés miatt az USA irányvonala nem fog nagyban változni Trump személye miatt, persze akkor még ezt sem hitték el sokan.



Sőt még én lettem megvádolva azzal, hogy Trump megválasztása után retorikát váltottam, pedig én ugyanazt gondoltam róla előtte is, akkor is és azóta is. Pedig csak azt mondtam, hogy a demokratikus játékszabályok szerint el kell fogadni, hogy 4 évig ezzel a debillel kell együttműködni.
De azt is megjósoltam, hogy azok fognak majd retorikát váltani akik az eltúlzott reményeiket vetítették ki rá.


Szóval pont az történt amit előre megjósoltam és pont azért mert működik az amerikai alkotmány, abba pedig beletartozik az is, hogy egy gyermeki értelemmel megáldott elnök tollának kupakjára gyerekzárat tesznek. :D

Nem fogok erről vitázni veled, maradjunk annyiban, hogy majd a legfelsőbb bíróság eldönti ennek tényét.