Queen Elizabeth osztály (Egyesült Királyság)

Igen, ahogy ide 3 és fél éve beírtam, amikor beszerelték. Ez a hajó legérdekesebb része, és nem volt a rajzon. További érdekesség, hogy ha cserélni kell, a hajót félig le kell bontani.

Valószínűleg úgy tervezték, hogy a szükséges karbantartásokat, javításokat, alkatrész-cseréket a helyszínen, a hajótestben szétszedve a hajtóműveket végre lehessen hajtani. Ha meg maga a ház, a nagy darab menne tönkre, az azt jelenti hogy találatot kapott a ladik és akkor már van nyílás is ahol ki-be lehet rámolni a nagy cuccost! :D

És a hajtás/hajtómű elemei teljesen szét vannak szórva. Nem tudom, hogy ez tudatosan a sérülésállóság javítása miatt van, vagy/és "csak" a hajótérfogat/súlypont elhelyezés optimalizálása miatt van így. Az hogy a hajócsavarokat villanymotorok hajtják szabad kezet adtak a tervezőknek az elrendezésben, mert a kraft villamos vezetékeken megy. Azért az durva, hogy az RR brossúrában van feltüntetve olyan elektromos teljesítmény elosztó/kapcsoló ami 4000A-t kezel!

Királynői együttállás! :D

19665514_1485221404857903_6518774043322331775_n.jpg

Olvastam, hogy valaki kérdezte az árát (6,2 milliárd font), s hogy drágább mint a Nimitz osztály.
Arra azért figyelni kell, hogy amikor egy adott állam egy ilyen hajóosztályt létre hoz, akkor azt pár év alatt meg is kell tervezni, s nem gombokért ugye.
Az amcsik, ha jól tudom, ezt a tervezési költséget mindenkor az adott hajóosztály első darabjain fizettetik ki, lásd az éppen próbaúton lévő Nimitz utódót, ahol már egyetlen hajóra ez a kombinált költség valahol 11 milliárd $ lett. Ráadásul amennyiben valamiből többet építesz, akkor a darabszám miatt is jobban eloszlik a fejlesztési költség. Erre meg az F 35 a legjobb plda. A legelső széria darabok 2010 környékén karcolták a 120 M$-t, a 2017-es rendelés egyes darabára már simán 95M$ dollár, ami egy Rafel-lel, egy Eurofighterrel már pariban van.

Amikor az angol tengeri erő nem volt annyira közröhej tárgya....
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: endre