[Kantin] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 377
55 071
113
Brimstone

"Pedig tény, hogy infrstruktúrafejlesztésekre adják a vissza nem térítendő támogatásokat."

Az is tény, hogy amire pénzt adnak, az:
1. Nyugati cégek által kerül kivitelezésre, vagy tőlük beszerzett eszközökkel.
2. Azt támogatják amihez érdekük fűződik.
Például az autópálya építésre jön lóvé, mert az jó az itteni nyugati multiknak.
Ellenben a nyugati szállítási útvonalaknak konkurenciát jelentő vasútra szinte 100% hogy nem adnának pénzt. Ebben biztos vagyok.

"A teljesen vasúti Kína -Európa összeköttetéseknek van csak igazán létjogosultsága (bizonyos termékekre)"

Ez lenne végül is a selyemút projekt, aminek része a BP-Belgrád vasút is.

"Ha lesz rajta áru"

Nagyon meglepődnék ha nem lenne. Ha csak az EU-ba érkező kínai áruk 10%-a erre jön, mi már akkor is nagyon jól járhatunk hosszú távon.
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Pedig tény, hogy infrstruktúrafejlesztésekre adják a vissza nem térítendő támogatásokat.
Én inkább arra céloztam, hogy az EU az égvilágon nem ad semmit ingyen, sőt, mocskosul megkéri mindennek az árát. A legnagyobb infrastruktúrális támogatást meg rendszerint Németország kapja az EU-s büdzséből.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 386
23 123
113
Elég drága mulatság MÁV-ozni.
Viszont a helyzet az, hogy ebben az országban sosem lesz normális vasút. Mégpedig a tipikus mindenre köpködünk mentalitás miatt.
Most építenék a Budapest-Belgrád vasutat.
2%-ra kapunk hitelt, ami rekord alacsony szint szerintem, de sokaknak ez sem jó, mert hát nah o_O
Aztán lenne kihasználtság is, mert Kína az árui egy komoly %-át vinné majd , erre, de nekünk persze ez sem jó, mert hát nem a mi árunk megy rajta XD
Aztán 160-220 km/h közötti lenne a vonal, nagy teherbírással. Ki jött, hogy valami 4 milliárd forint km-e. Erre beindult a sírás, hogy micsoda drágaság meg lopás stb.... Annyi esze nincs a fikaturbó suttyúknak, hogy utána nézzenek annak, hogy úgy a nagyvilágban mennyiért épülnek a vasutak. :rolleyes:
Mert ugye irigyeljük, mi a TGV-t, csak hát ha megtudná a sok tökfőzelék, hogy valami 15 milliárd Ft km-e, akkor a világból sírva kiszaladna szerintem....

A hazai nagysebességú vasút lehetőségeiről van benne egy jó cikk.
Összeveti a különböző típusokat, árakat, lehetőségeket.

http://real-j.mtak.hu/10807/3/Kozlekedestudomanyi_2002_03.pdf
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Brimstone

Active Member
2017. július 31.
394
44
28
http://iho.hu/hir/brusszellel-vagy-brusszel-nelkul-2-resz-min-megy-ami-megy-170427

"A miskolci, 80-as számú vonalon 2015-ben újult meg a Nagyút és Mezőkeresztes-Mezőnyárád közötti jobb vágány.A 42 kilométernyi pályát 14,4 milliárd forintból, 85 százalékban európai uniós (12,24 milliárdból), 15 százalékban hazai forrásból (2,16 milliárd) a Közlekedés Operatív Program (Közop) keretében építették át."

"Az egyik legnagyobb pályafelújítási gigaprojekt a Záhonyt Nyíregyházával, Debrecennel, Szolnokkal és Budapesttel összekötő 100-as vonal rekonstrukciója, ami 2012-ben kezdődött meg, uniós források felhasználásával. "

"A következő évek során a Békéscsaba és Lőkösháza közötti, 30,2 kilométer hosszú, egyvágányú szakaszt javítanák fel és kétvágányúsítanák. A nettó 79,4, bruttó 100,5 milliárd forintra tervezett költségek nyolcvan százalékát, nettó 63,3 milliárdot európai uniós forrásból fedeznék"


"A GYSEV Zrt. 2014 nyara és 2015 ősze között 12 milliárd forintból villamosította a 16-os számú, 87 kilométer hosszú Hegyeshalom–Csorna–Porpác vasútvonalat. A Porpác–Csorna szakaszon 2015 júliusában, a Csorna–Mosonszolnok szakaszon pedig 2015 szeptemberében vehette fel a villamos üzemet a GYSEV, így a teljes vonalon lehetővé vált a villamos vontatás. A közlekedésfejlesztési beruházás száz százalékban uniós forrásokból valósulhatott meg. 2016 elején újabb infrastruktúra-fejlesztési programba vágott bele a GYSEV: a 17-es vonal felső, Szombathelyt Zalaszentivánnal összekötő, 48 kilométer hosszú szakaszának villamosítása és részleges rekonstrukciója2016 végére készült el. A nettó 13,3 milliárd forint összértékű beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja (KA) által biztosított forrásokból, a Közopon belül finanszírozták.

"A Lepsény és Szántód-Kőröshegy közötti 32,8 kilométeres szakaszhoz2014 őszén kezdtek neki, teljes kizárásos vágányzár mellett. A 2015-ös nyári menetrendre fizikailag használható lett a vonal, továbbá Szabadisóstó és Zamárdi között 6,8 kilométer hosszan kétvágányúvá is vált, ősszel azonban még további befejező munkálatokra volt szükség. A 30 milliárd forintos költségeket a Közopból és a Kohéziós Alapból finanszírozzák, 85 százalékos uniós és 15 százalékos hazai forrás felhasználásával. "

"A Szántód-Kőröshegy–Balatonszentgyörgy szakasz átépítése jelenleg is folyamatban van, teljes kizárás mellett. Itt 54 kilométeren újul meg a meglévő vágány, valamint 1,6 kilométernyi nyílt vonalon épül ki a második vágány. A projekt keretében a Fonyódot Kaposvárral összekötő 36-os vonal bő ötven kilométere is megújul a 30-asból kibontott anyagok felhasználásával. A 72 milliárd 388 millió forintot felemésztő beruházás 2016 áprilisában kezdődött, és a 2016-os, 2017-es, valamint a 2018-as nyári menetrendi időszak alatti leállásokat beleszámítva várhatóan 2018 őszére fejeződik be. Az uniós támogatás ennél a projektnél is 85 százalékos"
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 377
55 071
113
Sőt, a FLIRT-öket is EU-s pénzből vettük!

De nem az volt az állítás, hogy az EU nem ad pénzt vasút fejlesztésre, hanem az, hogy nekik konkurens tehervasút vonal fejlesztésre nem adna. Ez pedig nagy különbség....
 

Brimstone

Active Member
2017. július 31.
394
44
28
Sőt, a FLIRT-öket is EU-s pénzből vettük!

De nem az volt az állítás, hogy az EU nem ad pénzt vasút fejlesztésre, hanem az, hogy nekik konkurens tehervasút vonal fejlesztésre nem adna. Ez pedig nagy különbség....
Nyilván, hiszen mi is EUs tagállam vagyunk.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 659
55 331
113
A probléma ezzel a kínai vasúttal kettő darab: 1)az, hogy nem látszik a jövendőbeli kihasználtsága mert ez a pireuszi kikötőből felvett árut fuvarozná. A pireuszi kikötőnek viszont sok értelme nincs kínai viszonylatban, mert alig egy két nap többlett hajózással egy Észak Olasz kikötő is elérhető ami már így is kiváló vasúti összeköttetéssel remdelkezik az EU legfejlettebb régiója felé (kék banán)
2) a kínai vasútat kínai vállalatok építenék, de mi fizetnénk. Az EU sokkal jobb feltételek mellett ad teljesen ingyen
támogatásokat (ha jó gyerekek vagyunk).
Kivancsisàgból kerdem: melyik eszakolasz kikötőnek van kivaló vasúti összeköttetése az EU legfejlettebb regiója felé. ( gondolom, ez Èszakolaszorszàg, Dél-Nèmetorszàg..?)
Ahogy tudom, egész Olaszorszàgban alig van nagyobb ketesztmetszetű tehervàgàny rendszer.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Brimstone

"Pedig tény, hogy infrstruktúrafejlesztésekre adják a vissza nem térítendő támogatásokat."

Az is tény, hogy amire pénzt adnak, az:
1. Nyugati cégek által kerül kivitelezésre, vagy tőlük beszerzett eszközökkel.
2. Azt támogatják amihez érdekük fűződik.
Például az autópálya építésre jön lóvé, mert az jó az itteni nyugati multiknak.
Ellenben a nyugati szállítási útvonalaknak konkurenciát jelentő vasútra szinte 100% hogy nem adnának pénzt. Ebben biztos vagyok.

"A teljesen vasúti Kína -Európa összeköttetéseknek van csak igazán létjogosultsága (bizonyos termékekre)"

Ez lenne végül is a selyemút projekt, aminek része a BP-Belgrád vasút is.

"Ha lesz rajta áru"

Nagyon meglepődnék ha nem lenne. Ha csak az EU-ba érkező kínai áruk 10%-a erre jön, mi már akkor is nagyon jól járhatunk hosszú távon.

Pont olvastam egy cikket Szerbiáról, ők már régóta szeretnék 160km/h-sra fejleszteni a Kelebia-Belgrád vonalat, de egyetlen nyugati bank se adott rá hitelt, most Kínától kapottal végre meg tudják építeni. Ráadásul ők sokkal jobban manővereztek, mivel bevonták az oroszokat is, akiktől szintén kaptak 1 mrd $ hitelt, de abból rögtön el is engedtek 100 milliót, cserébe azért, hogy orosz cégek újítják fel a vonalakat, mivel náluk teljes hálózatfejlesztés zajlik, az össze fővonalat modernizálják motorvonat, mozdonycsere programmal egybekötve.
Mondjuk a motorvonatokat kicsit elkapkodták, az új Uzsgyi 2 szép és jó, de 120km/h helyett 20-30-cal döcög a szétrohadt vonalakon ami már önmagában gyilkolja a meghajtást, ráadásul a pocsék pálya miatt néhány futómű is tropára ment.
 

Brimstone

Active Member
2017. július 31.
394
44
28
A felújított pályák rendben vannak de a vonathoz tartozó vmilyen alrendszert nem korszerűsítették így sokszor maradt a 80km/h-s sebességhatár
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
.https://444.hu/2017/12/06/nato-taga...kadalyozza-ukrajna-kozeledeset-a-szervezethez

Az oktatási törvény miatt tiltakozott már valaki Magyarországon kívül? Miért nem az okokat próbálják megszüntetni? Akkor mi sem akadályoznánk a csatlakozásukat.
Jah, egyébként meg mi az, hogy egy kisebb súlyú probléma miatt akadályozunk egy sokkal fontosabb dolgot? Nekünk az ottani magyarok fontosabbak, mint az, hogy Ukrajna NATO tag legyen.
 
T

torsen

Guest
Persze hogy tiltakozott. Elsősorban a románok, kicsit kevésbé a lengyelek ( a lengyel kisebbség anyanyelve állítólag ukrán, ezért őket kevésbé érinti a dolog), de velük valahogy dűlőre jutottak.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Persze hogy tiltakozott. Elsősorban a románok, kicsit kevésbé a lengyelek ( a lengyel kisebbség anyanyelve állítólag ukrán, ezért őket kevésbé érinti a dolog), de velük valahogy dűlőre jutottak.

Mi? Vannak ukránul beszélő lengyelek is? Az meg hogy lehet? :)
Igen, hallottam az elején, hogy a románoknak és a lengyeleknek sem tetszett a törvény, de azóta semmit sem lehet hallami ezek tiltakozásáról. Megoldani nem oldották meg az ukránok a problémát, szóval csak az lehet, hogy a románok már becsicskultak.
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka
Status
Not open for further replies.