[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az oroszok építgetik a kis csővezetékeiket Töröko. felé, a törökök meg rugdossák a kurdokat.
Csak érdekek vannak és nem barátok.

Az Aszad-rezsim természetesen tiltakozott a beavatkozás ellen, de fő támogatója, Moszkva egyelőre hallgat. A hírek szerint az invázió előtt a török tábornokok az orosz fővárosban egyeztettek és kértek jóváhagyást. Ezzel együtt olyan pletykák is elhangzottak már, hogy ha a kurdok megadnák magukat és a területüket az Aszad-rezsimnek, akkor az orosz erők le tudnák állítani a török támadást, így megmenekülne a háborús pusztítástól az eddig megkímélt kanton és az ott élő civil lakosság.
A világ közvéleményének egyik fele jelenleg az USA-t hibáztatja, amiért nem védi meg „a kurdjait”, a másik fele pedig Moszkva kétszínű politikáját okolja, amiért egyszerre támogatja a szíriai rezsimet, és paktál le a kormány ellenségével, Törökországgal is.
A szíriai polgárháború kapcsán megint világossá kell tenni, hogy itt nincsenek szövetségek, csak érdekek. Ha az érdekek egybeesnek, akkor külső szereplők együtt lépnek fel és támogatnak helyi erőket. Ezek az alkalmi koalíciók aztán változhatnak is, vagy egy-egy helyzet kapcsán időleges együttműködések jöhetnek létre. Ezért láttunk már olyat, amikor orosz és amerikai katonai erők együtt álltak a kurd és a török erők közé, megakadályozva az előbbieket a támadásban. Ettől még stratégiai szinten az USA és Oroszország céljai ellentétesek maradnak.
Hasonlóan csalóka lehet Moszkva és Teherán szövetségéről beszélni, a két fél jelenleg egyetért abban, hogy a Nyugat ne tudja betenni a lábát Szíriába, de az oroszoknak valójában kevésbé létkérdés, hogy ezt a jelenlegi szír vezetéssel akadályozzák meg vagy egy másikkal. A legfrissebb vita épp abban van a két fél között, hogy Irán úgy érzi, Damaszkusz minden jövedelmező üzletet az oroszoknak ad az újjáépítési programoknál. Arról már korábban is voltak hírek, hogy orosz cégek kapják meg a frissen felszabadított gáz- és olajmezőket. Ezekből is látszik, hogy az orosz-iráni beavatkozás nem ingyen volt, a végén a barátok benyújták majd a számlát.
A török érdekek is csak részben esnek egybe Irán vagy Oroszország céljaival, de a kurdok sorsa egyik országnak sem szívügye. Épp ez teszi lehetővé most, hogy Ankara beavatkozzon és épp ezért megjósolhatatlan egyelőre, hogy mit tehet meg Törökország a kurdokkal az afrini kantonban.

https://24.hu/kulfold/2018/01/22/torok-invazio-sziriaban-celkeresztben-a-kurdok/
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 447
25 140
113
Utánpótlás.

DUI3OPHWAAA0laJ.jpg



 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 142
12 109
113
Syria - Some Random Oddities
A tweet:

Asaad Hanna @AsaadHannaa 4:26pm · 22 Jan 2018
Assad army dropped chlorine bombed barrels on Abo Aldhoor military base #Idlib countryside in a big attempt to take control of it.
The above is from an anti-Syrian "Media Adviser, researcher and freelance journalist" previously published or quoted by Al Jazeerah, The Guardian, Business Insider and several other outlets. His twitter account has a "Verified" mark.

There is only a tiny problem with the tweet about the Abu Duhur air base. Since Saturday the base is in government hands. Yesterday the Syrian Ministry of Defense officially announced the full capture of the air base. There are pictures available and videos from a Russian news outlet showing Syrian army soldiers strolling within the base. Meanwhile the fighting has moved several kilometers beyond the base limits. The Syrian Army dropping "chlorine bombed barrels" on an air base that is in the army's hands would be rather curious incident. There are no such reports from anyone else. The claim does not seem to fit reality. Then again - little of what was published from such "activist journalists" ever made any sense.

http://www.moonofalabama.org/
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 323
3 315
113
Velemenyem szerint boritekolhato hogy a kurdok elbukjak a zswbet ha csak nem erkezik felmentosereg. Az egyettlen eaelyuk a massziv vedekwzes es hogy a nagy kurd teruletek tamadast inditanak a torok csatlos terulet ellen es hadtap vonalat tudnak ott letesiteni ezzel osszekotve a ket teruletet. Ha nem tudjak osszekotni a zsbbenlevoknek veguk... Ahhoz hogy osszekoztetes alakuljon ki a teruletet tartami kell es nem feladni
Arra merget vehetsz, h a kurdok megprobaljak ossze kotni a 2 teruletett. Szerintem raadasul mind2 iranybol. Arra viszont nem, h ez a mecs le van jatszva. A Torokok minimalis erokkel vannak jelen. A tobbiek pedig 0 erot kepviselnek. Ha ez nem igy lenne Assad mar segitseget nyujtott volna a Kurdoknak. Mert neki az az erdeke, h minden fel a tersegben irtsa ki egymast.
Mas.
Ne vitatkozzatok mar azon, h mi volt meg, h kinek van igaza. Ti is vegyetek elo 1 hideg sort es elvezzetek a musort. Eltart meg 1 darabig :cool:
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya and Tyrbak

drqv

Well-Known Member
2015. február 20.
722
1 144
93

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
  • Tetszik
Reactions: zeal and karpatalja

drqv

Well-Known Member
2015. február 20.
722
1 144
93
Néhány napja az ISIS egy kisebb offenzívát indított az Eufrátesz keleti partján, hogy felmentsék az ostromlott Al-Kharanij falut, amit az SDF elvágott a többi területtől, innen van az alábbi két videó. Látni bennük féllábú, mankós fegyverest, gyereket(vagy nőt?) is lehet hallani az egyik videón, eléggé le vannak strapálva már az ISIS erők arrafelé.



Pont most jött ki még egy videó.
Al-Bahra fenti falu déli szomszédja, amit 3 hete foglalt el az SDF.

 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
Meg ahogy ezeket a törököket nézem most már többedszer, hát ezek is arabok nem csak az IDF.
Egy díszszemlén vagy egy operettben még csak elmennének de lehet, hogy ott is csak statisztának.
Igen de csak Erdogan pofátlanságán múlik.Ha tényleg akarja és nem számít semmi akkor nincs sok esélyük.
Nekem van erről egy elképzelésem orosz részről.Ha a kurdok kitartanak egy darabig és Erdogan izzadni kezd mert nőnek a török veszteségek komoly eredmény nélkül.Na majd akkor lépnek az oroszok.A kurdok immár örömmel tárgyalnak majd velük Erdo meg a függöny mögött hálás lesz ,hogy van mire fogni hogy le kell álljon.Az usa meg marad ott ahol a helye van a szarban. Nekem ez tetszene de majd meglátjuk.