Haditechnikai kvízjáték

Nade: mindenki kapott volna, kis méretű, mintha lehetne valamihez csatlakoztatni, ami valószínűleg fegyver, elején randa vörös műanyagnak látszó valami, mint a color star távirányítójában, ritka ocsmány rúgós csavar..hmhmhmh...
Infra vagy lézer céljelölő AK-hoz?

AK-hoz, de leginkább AMD-hez való, kérdés hogy mire, és hogy hová?
(remélem mindenki előtt van a fegyver képe)
:cool:

Ez a "bogár" egy rejtély, ránézésre nem látom, mi haszna lehetne, de valamiért csak titkos volt. Ha tényleg AK-ra/AMD-re való, akkor csak arra tudok tippelni, hogy ezzel valamilyen tartományban villogni/világítani lehetett, és éjszakai helyzetjelzésre/kommunikációra volt használatos.
Talán azért is hívják így, mert a úgy világít, mint a szentjánosbogár?!

• Tetszik
Reactions: Törölt tag 1945
Lehet, hogy a radioaktivitástól világított volna, hogy a bokorugró tudja hova ne menjen? Az életben nem láttam még ilyen detektort, pedig jó lenne, ha létezne széles érzékenységi spekturmban úgy, hogy még áramforrás se kell hozzá...

Addig is amíg megjön a helyes válasz az első feladványra, imhol egy pótkérdés...
... ennek viszont története van:

Még a múlt században a hidegháború alatt, amikor a hazát Észak Olaszországban akartuk megvédeni a zimperialisták támadásától...
...közvetlen a balhé kitörése előtt az MN minden katonája kapott volna egy darabot ebből a Bogár-1 nevezetű dologból.
Ez akkoriban annyira titkos volt, hogy a teljes mennyiséget központi raktárakban tárolták, a csapatok nem is tudtak a létezéséről.

Kérdés, tehát nem a neve, hanem az eszköz rendeltetése. (mire volt jó?)

A méretarányhoz most stílusosan egy 7.62×39mm mellékelek.
17020180312_142827.jpg

76220180312_142840.jpg

75420180312_142902.jpg

84220180312_142910.jpg

96820180312_142920.jpg

Ha ezt sem találjátok ki, akkor nem játszok többet.
:(

Ha jól emlékszem ezt kellett felrakni a célgömbhöz,hogy élyszaka is tudjon célozni a baja.

Mi értehető a működéséből és mi nem?
Semmiféle működési elvet nem írtatok le. Látom, hogy van egy zöld színű világtás (?) a két célgömb vagy mi egyikénél. Ettől mitől lehet jobban célozni sötétben azt nem vágom... Ok, a célgömböket látod, csak éppen próbáld ki, hogy sötét éjszakában nézel el még egy igen kis fényforrás mellett. Kb. semmit nem látsz, mert a képedbe világít, az éjszakai látásodnak annyi.

A hogyanját elmgyarázná valaki? Mert totálisan nem értem, hogy hogyan...

Felrakás az mosdt már stimmel - vlamiért én nagyobbnak véltem.

A rúgós gomb is most már leesett, be kell csavarni, akkor kapcsol és úgy is marad, ha kicsavarod, a rúgó szakítja a működést.
Benne meg... most vagy valami belső áramforrásról működtetett LED-féleség (elvileg akkor már volt) vagy nem tudom.

De mégis inkább a kis műanyag lapka a fényforrás teteje ezek szerint.
És teljesen használhatónak néz ki, teszem hozzá.

Másikat is áruld el? Valami mérő lesz, szögelfordulás, szögsebesség?

Semmiféle működési elvet nem írtatok le. Látom, hogy van egy zöld színű világtás (?) a két célgömb vagy mi egyikénél. Ettől mitől lehet jobban célozni sötétben azt nem vágom... Ok, a célgömböket látod, csak éppen próbáld ki, hogy sötét éjszakában nézel el még egy igen kis fényforrás mellett. Kb. semmit nem látsz, mert a képedbe világít, az éjszakai látásodnak annyi.

Akkor lehet használni amikor világos az éjszakat hisz csak akkor látod a célpontot.
Ennek nem volt erős fénye(mint ahogy a pisztolyokon a tríciumnak sincs a célgömbön és a nézőkén).Ez abban segít,hogy tudj csapott célgömböt kialakítani(rendezni az irányzékot). Tehát tudsz célozni mert bármilyen hihetetlen de még teliholdnál sem tudod használni a csapott célgömböt annak ellenére,hogy látod a tőled 100 méterrel lévő emberalakot.
Tehát ez azt tudja,hogy látod sötétben a célgömböt(egész konkrétan nem megvilágítja a célgömböt hanem helyettesíti azt a kis zöld fénylő csík).

Szimplán látod a célgömböt. Kontrasztosabb. Nappal is, szürkületkör pláne, éjszaka szerintem inkább ellenjavalt, mert látszik a fegyver csövény a fény.

Ezt tudja:
trijicon-night-sights-1024x768.jpg

Ami a feladvány volt az megy a célgömbhöz(a képen a középső)csak nem egy pont hanem egy vonal.

• Tetszik
Reactions: fishbed
Dehogy látszik...Ez nem lámpa.

Akkor mi? Fluoreszkáló valami? Hogy kapcsolod? MInek a műanyag lapka a végén?

(Valami fluoreszkáló izémizé lenen benne és a féyn űtját zárod/nyitod mechanikusan és a végében a műanyag lap csak egy kristályszerű test vége?)

(És érdekes egy bizbasz, na.)

(Valami fluoreszkáló izémizé lenen benne és a féyn űtját zárod/nyitod mechanikusan és a végében a műanyag lap csak egy kristályszerű test vége?)

A csavaros rész nem kapcsoló emlékeim szerint hanem ahhoz kell,hogy ráfeszítse a fegyverre a szerkezetet.Erős a gyanúm,hogy ez is trícium+foszforral működik.

Raknék de nem tudok mert túl nagy a kép mérete a feltöltéshez valakinek el tudom küldeni emailben aki felteszi mert nekem mobilról nem magy.

A rugós csavarral kapcsolod be/ki, gombelemes, és tán egy rizsszem izzó van benne.
Mivel a fénye egy résen világít, gyakorlatilag csak szemből látható, oldalról semmi.

22320180313_105254.jpg

• Tetszik
Reactions: fishbed